Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

A konzultáció és a kontroll a beavatkozás kulcsa!

A konzultáció és a kontroll a beavatkozás kulcsa!

Ha bármilyen esztétikai kezelés, vagy plasztikai beavatkozás mellett döntesz, annak sikerének legalább olyan fontos része az azt megelőző, majd az utána követő időszak alapos szakmai kontrollja. Előtte azért, hogy pontosan tudd te is és orvosod is, hogy mit szeretnél és mik a lehetőségek, hogyan kell felkészülnöd, utána pedig az előírt ellenőrző vizsgálatokat nem szabad elhanyagolni. Dr. Karvász Tamás plasztikai sebész főorvos szerint az orvos-páciens kapcsolatnak a műtéttel, vagy kezeléssel nincs vége, az azt követő időszak annak ugyanolyan szerves része.

Felkészülés és folyamatos tudatosság alapvető, ha bármilyen esztétikai beavatkozásra, vagy plasztikai műtétre szánod rá magad. A siker és a tartós, szép eredmény bizony nagyban rajtad is múlik, ha csak nyugodtan hátradőlsz, és onnantól nem foglalkozol testeddel, nem jársz az előírt kontrollra, nem figyeled tested esetleges jelzéseit, könnyen lehet, hogy ezzel veszélyezteted mindazt, amiért addig küzdöttetek: Te és az orvosod.

Kapcsolódó: Út az elégedettség felé - minden, ami egy sikeres plasztikai beavatkozáshoz kell

„Már az előzeteses konzultáción nagyon-nagyon fontos tisztán és világosan megfogalmazni, hogy mik a páciens igényei,

mik az erre vonatkozó megoldási lehetőségek és mi a közös cél. Mondjuk, vegyük a mellplasztikai beavatkozást. A hölgy szeretne valamilyen látott, elképzelt mellett, formát, méretet. Elmondjuk, mi az, ami szakmailag megoldható és esztétikailag szép az ő testéhez. Megmutatjuk számítógépes programmal, van próbaimplantátum, tehát a megbeszélésre időt kell szánni. Amikor már világosan tudjuk, mi a cél, felvázoljuk a műtéti javaslatot, ami mindenkinél egyedi, és igen, ehhez néha a páciensek gondolkodását is befolyásolni kell. Ha megvan a terv, részletesen el kell mondani a kockázatokat, a lehetséges komplikációkat. Ez nagyon-nagyon fontos, mert ahogy mondani szoktam, 

minden beavatkozás sikerét harminc százalékban a műtéti technika, 70 százalékban az befolyásolja, mennyire tudtuk megbeszélni a közös célokat,

mennyire tartja be a páciens az utasításokat. Sokan nem veszik tudomásul, hogy egy beavatkozás tulajdonképpen orvos és páciense közös munkája, ami közös felelősségvállalással jár. A siker nem csak az orvosi munka minőségén múlik, a műtét eredményét utólag el is lehet rontani. Valaki eljön egy zsírleszívásra, felébred és megrendel egy ötfogásos vacsorát, majd a legnagyobb nyugalommal folytatja korábbi életmódját, nyilván nem lesz ez egy tartós megoldás”- mondja dr. Karvász Tamás plasztikai sebész főorvos, aki rendkívül fontosnak tartja a beavatkozást követő egy évet.

Kapcsolódó: Újra belevágnál a plasztikai beavatkozásba? Segítünk, hogy felkészülj!

„Megvannak nyilván az előírt kontrollvizsgálatok, így egy mellplasztika esetében az elsőre általában a műtét után egy héttel kerül sor. Ezt újabb vizsgálat követi egy hét múlva, amikor már a varratszedés következik, majd egy hónappal a műtét után, azután jönnek a három, majd hat hónapos kontroll vizsgálok. Amennyiben nem várt szövődmény lép fel, előfordulhat, hogy gyakrabban kell jönni. A vizsgálatok célja, hogy figyelemmel tudjuk kísérni a gyógyulást és az eredményt.

A korai kontroll minden esetben része a közös munkának, ezt nem szabad senkinek megspórolnia!

Ha minden rendben van, általában a páciensek egy idő után nem jönnek, pedig, ha bármit érez, ütődés, sérülés éri az adott testrészt, vagy régen volt már orvosánál, mindenképp menjen el újra. Ha implantátum kerül be, az hosszú időre szól, akkor különösen fontos a folyamatos nyomon követés, 2-3 évente pedig javasolt ultrahang vizsgálat”- hívja föl a figyelmet Karvász doktor.

Mindannyian tartozunk magunknak és orvosunknak is annyival, hogy vegyük komolyan a rendszeres ellenőrzést, legyünk partnerek!

Kapcsolódó: 5 tipp, hogy jól aludj a plasztikai beavatkozások után