Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

5 tipp, hogy jól aludj a plasztikai beavatkozások után

5 tipp, hogy jól aludj a plasztikai beavatkozások után

Az elegendő alvás kulcsfontosságú ahhoz, hogy a mindennapok során a legjobbat hozd ki magadból. Számos tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik jól tudnak aludni, könnyebben fenntartják az egészséges testsúlyt, és fiatalosabb a bőrük is.

Amikor egy plasztikai beavatkozás után lábadozol, akkor a minőségi alvás különösen fontos. Az alvás megkönnyíti a gyógyulást és elősegíti az immunrendszer optimális működését. Így gyorsabban állhat vissza a normális energiaszinted is.

A következőkben tippeket adunk, hogy jól aludj a plasztikai beavatkozások után:

1. Keresd meg a megfelelő alvási pozíciót

Arcon történő beavatkozások esetén

Az arcplasztikát követően legalább 5-7 napig ülő helyzetben kell aludnod úgy, hogy a fej és a törzs 45 fokos szöget zárjon be a megfelelő nyirokelvezetés érdekében. Ha nem tudsz így aludni, akkor építs magad köré párnákból egy kisebb bunkert, hogy ne tudj jobbra vagy balra dőlni alvás közben.

Tippünk: Told be az ágyat a sarokba a sarok két oldalát párnázd ki takaróval vagy egy hatalmas plüss mackóval vagy is-is.:) A derekad alát tegyél egy párnát és dölj be a sarokba, így biztosan nem fogsz eldőlni és viszonylag stabilan kényelmesen fogsz tudni aludni.

Kerülnöd kell minden olyan pozíciót, ami vérnyomás emelkedést okozhat, illetve kipirulást az arc területén, a bevérzés veszélye miatt. Ezért, ha magzatpózban vagy hason szeretsz leginkább aludni, akkor érdemes befektetned egy műtét utáni nyaktámasztó párnába, ami segít abban, hogy ne forgolódj és a hátadon maradj.

Nálunk minden szükséges információt egy helyen megtalálsz az arcplasztikával kapcsolatban, hogy megfelelő döntést tudj hozni a tested megújulásával kapcsolatban.

Testen történő beavatkozások esetén

A testen történő plasztikai műtétek esetén az alvás módja attól függ, hogy a test mely részét kezelték. Például egy brazil fenékemelő beavatkozás esetén mindenképp hason kell aludnod, viszont más műtétet követően ezt kevésbé egyszerű meghatározni.

A felsőtesten végzett beavatkozások után /például a mellnagyobbítás esetén/ ugyanaz a 45 fokos szöget bezáró ülő pozíció ajánlott, mint az arcplasztikát követően.

Az alsótesten végzett beavatkozások esetén /például hasplasztika/ a műtét utáni első héten ajánlott a lábak alá párnát helyezni, hogy ne feszüljön a hasad.

Ha csak zsírleszívást végeztek rajtad, akkor úgy aludhatsz, ahogy számodra a legkényelmesebb. Ne ijedj meg, ha az elején valamilyen duzzadásra ébredsz, hiszen ez teljesen normális! Különösen akkor, ha függőleges helyzetben alszol.

Amennyiben bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, hogy milyen alvási pozíciót válassz műtéted után, úgy kérd ki kezelőorvosod véleményét a beavatkozásodat követően!

2. Polcold fel a lábad!

Nem számít, hogy milyen plasztikai beavatkozáson estél át, a lábak felpolcolása minden esetben ajánlott. Ha ülő vagy fekvő helyzetben vagy, akkor a bokádnak legalább térdmagasságban kell lennie. Ez egy kicsi, de fontos része annak biztosításában, hogy a vénás folyadék ne gyűljön össze az alsó végtagokban, és ne növelje a vérrögképződés kockázatát.

A láb felpolcolása után ügyelj arra, hogy a sarok magasabban legyen, mint a térd, de akár a derekad alá is tehetsz egy párnát. A lábad így gyorsan megkönnyebbülhet, a keringésed megélénkül, valamint a szövetekben pangó folyadék is eltávozik.

3. Öltözz kényelmesen!

A plasztikai beavatkozást követően valószínűleg fájdalmaid lesznek. Annak érdekében, hogy a lehető legkomfortosabban vészeld át a gyógyulási időszakot, érdemes laza pamut pizsamában aludnod, amit könnyedén fel tudsz húzni a kompressziós ruhadarabokra is.

Az egészséges és pihentető alváshoz fontos a megfelelő környezet megteremtése - a kellemesen hűvös hőmérsékletű szoba, a kényelmes ágy és a jól megválasztott hálóruha mind hozzájárulnak ehhez.

4. Gondoskodj a gyors elalvásról!

Néhány embernek nem okoz problémát a plasztikai beavatkozást követően az elalvás. Ilyenkor a test gyógyító üzemmódba kapcsol, és az anyagcseréd néhány hétig a másfélszeresére emelkedik. Kicsit olyan, mintha a szervezeted folyamatosan sprintelne. A gyógyulási szakaszban a tested egész nap maratont fut, így készülj fel arra, hogy hirtelen elfáradhatsz. Ilyenkor, ha megteheted dőlj le egy kicsit aludni!

Az alvás segít a méregtelenítésben és a regenerációban a plasztikai beavatkozásokat követően.

Viszont sajnos nem mindenkinek van ilyen szerencséje. Néha a fájdalomtól való félelem miatt nehezebben megy az elalvás, ezért fontos, hogy kövessük az orvosunk gyógyszerekre vonatkozó utasításait. A legtöbb fájdalomcsillapító álmosító hatással bír, így segíthet ez is a könnyebb elalvásban.

A jó alváshigiéné gyakorlása csodákra képes, ha problémáid vannak az elalvással. Néhány dolog, ami bizonyítottan működik:

  • alvás zoknival,
  • kékfényt kibocsátó eszközök mellőzése /mobiltelefon, számítógép/,
  • az utolsó étkezés időzítése a lefekvés előtt 2-3 órával.
A plasztikaesztétika.hu küldetése, hogy minden beavatkozásra készülő páciens a motivációja szerinti eredményt élvezhesse. A páciens nyugodtan élje meg a kezelésre való felkészülést, és a felépülése alatt és az az utáni időszakban is elégedett legyen a döntésével.

5. Ne hanyagold el a mozgást sem!

Az alvás elengedhetetlen még egy eljárás után is, de ne ess túlzásba a pihenéssel sem! Sok páciens a műtét után ágyban akar maradni, de az is fontos, hogy naponta néhányszor sétálgass a lakásban vagy a házban. Ez kulcsfontosságú a keringés javításában, amely elősegíti a sebgyógyulást és segít a vérrögök elhárításában.

Nem kell stresszelned mindaddig, amíg betartod az orvosod utasításait! A legtöbb ember számára a jó alvási szokások elsősorban arról szólnak, hogy biztonságosan és zökkenőmentesen térjenek vissza a szokásos rutinhoz.

Tehát, ha gondjaid vannak az elalvással a műtét után, akkor emlékezz arra, hogy az alvás alapvetően nem tudja tönkretenni a műtét eredményét!

További és bővebb információkért böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki az orvosodat!

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon és Instagramon további tartalmakért!

Forrás: aboutanosplasticsurgery.com, aedit.com