Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Hogyan segítsd a hegek gyógyulását varratszedés után?

Hogyan segítsd a hegek gyógyulását varratszedés után?

A műtétek után a hegek egy életre nyomot hagyhatnak a testünkön. Hogy melyik heg hogyan gyógyul, az nagymértékben függ attól, hogy miként történik a varratszedés, és az azt követő utókezelés.

Ebben a blogbejegyzésben rengeteg kérdésre választ fogunk adni: mikor kerül sor a varratszedésre, hogyan történik, mennyire fájdalmas, mi történik ezután… A válaszokért olvass tovább!

A bőröd szépsége a tét!

Senki sem örül, ha bőrén egy heg éktelenkedik. A műtét önmagában is kellő trauma a testnek, éppen ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetni a sértett bőr ápolására, hogy a hegek a lehető legszebben simuljanak be környezetükbe. A kérdés, hogyan segítsük a hegek gyógyulását varratszedés után?

Mikor van szükség varratokra?

Sajnos balesetek bármikor történhetnek, melyek időnként akár műtétet is igényelhetnek, hogy visszanyerd a teljes funkciót. Olyan esetekben, amikor feltárásra van szükség, a bőr összevarrása is várható, ezzel lezárva a nyílt sebet.

De nem csak balesetek során lehet szükség a bőr varratokkal történő illesztésére, hanem olyan esztétikai beavatkozások során is, mint például a szemhéjplasztika, vagy a mellnagyobbító beavatkozás.

Mikor kell varratszedésre menni?

Mivel ez nem egy olyan beavatkozás, amely kifejezetten választható, ezért mindenki számára szükséges elvégezni, akinek nem felszívódó varratokat helyeznek be. Ennek időpontjáról az orvos fog téged tájékoztatni.A varratszedés mindenkinél elvégezhető, akinek korábban feltárással járó műtétje volt. Aki a műtétre alkalmasnak minősült, annak nagy valószínűséggel a varratszedéssel sem lesz gondja. Nem kell tartani attól, hogy probléma lesz, feltéve, ha ellenőrzött körülmények között történik.

Mennyire fájdalmas?

A műtéthez képest igazán elenyésző a kellemetlenség, amely a varratszedéssel jár. Inkább csak kis kényelmetlenséget jelent, amikor kihúzzák a varratok bőr alatti részeit.

Mennyire biztonságos a varratszedés?

Akárcsak a műtétek esetében, a varratszedésnél is rendkívül fontos a nagyfokú higiénia, hiszen attól függetlenül, hogy a seb maga már javarészt begyógyult, a friss, még nem teljesen ép szövetek sokkal könnyebben fertőződnek meg.

Hogyan készülj fel a varratszedésre?

A műtét és varratszedés közti időszakban fontos, hogy mindvégig betartsd orvosod utasításait. Amennyiben szükséges, rendszeresen cseréld a kötést, és tartsd tisztán a sebet a hallottak szerint. Ezzel már sokat tehetsz azért, hogy a varratszedés problémamentes legyen, és sebed igazán szépen gyógyuljon.

Mikor, hogyan zajlik egy műtét utáni varratszedés?

A seb jellegéből adódóan általában egy-két héttel később a műtét után meg is történik a varratszedés. A varratok bennmaradásának idejét a seb mértéke, elhelyezkedése, gyógyulása és a bőr vastagsága határozza meg. A varratszedést mindig csak képzett orvos, vagy ápoló végezheti, biztonságos és steril környezetben, ugyanis a seb környéke igen könnyen fertőződő terület. Emellett a varratok megbontása és eltávolítása szakértelmet is igényel.

Milyen típusai vannak a hegeknek?

Mivel minden szervezet és beavatkozás más, ezáltal a gyógyulási folyamatok is igen eltérőek lehetnek. Ennek ellenére vannak hasonlóságok a hegek között, amelyek így csoportosíthatóvá válnak. Nézzük, mik is ezek!

Normál hegek

Ezeknél a hegeknél a sérült és összevarrtt bőr nagyjából egy magasságban helyezkedik el. Nem túl széles, és egészségesen rugalmas a bőr. Színében a többi bőrfelülethez képest lehetnek eltérések, de a heg egészen szépen beleolvad környezetébe.

Normál heg

Atrophiás, befelé süppedő hegek

Ilyenkor a heges bőrfelület az őt körülvevő bőrfelület szintje alá süpped. A heg színe ez esetben is eltérő lehet, a fehérestől egészen a rózsaszínig változhat a színe.

Atrophiás heg

Hipertrófiás hegek

Ez a heg típus felfelé domborodik, ezáltal pedig kiemelkedik a bőr felszínéből. Színe gyakran rózsaszínes, vöröses árnyalatú. Kiterjedése nem haladja meg az eredeti sérülés határait.

Hipertrófiás heg

Keloidos hegek

Ez esetben egy erőteljes sejtburjánzás hatására rendkívül nagy hegszövet alakul ki, ami még az eredeti sérülés határain is túl nyúlik.

Keloidos heg

Mi történik a varratszedéssorán?

Miután a bőrszövetek kellőképpen összeforrtak, az orvos eltávolítja a bőr felszíne alatt és felett lévő felesleges varratokat. Az eljárás mindösszesen néhány percet vesz igénybe, de ez természetesen függ attól is, hogy milyen mértékű hegről van szó.

A varratszedés szinte teljesen fájdalommentes, inkább csak apró kellemetlenséggel jár.

Hogyan kell megfelelően kezelni a hegeket? Mire kell figyelni varratszedés után?

A bőr regenerációja nem csak a műtét sikerességén múlik, hanem az azt követő gondos utókezeléstől is függ. Ha ezt nem tartod be, akkor csúnya lehet, és akár súlyosan el is fertőződhet. Minden esetben tartsd be orvosod utasításait!

Megkérdeztük Gaál Lászlót, a hegeltavolitas.hu tulajdonosát, hogy mik azok a legfontosabb dolgok, amikre oda kell figyelni varratszedés után:

“A legfontosabb, hogy tartsuk tisztán a sebet. A metszés helyének tisztántartása és lefedése segíthet megvédeni azt az újranyílástól vagy a fertőzéstől.

Emellett fontos a táplálkozás. Az antioxidánsokban és vitaminokban gazdag élelmiszerek, mint a gyümölcsök, zöldségek és diófélék mindig jó választásnak bizonyulnak. Olyan gyulladáscsökkentőnek számító ételeket is érdemes keresnie, mint az olívaolaj, a hal, valamint számos dióféle és bogyós gyümölcs.

Bár igaz, hogy egyes hegek idővel elhalványulnak, vannak, akik nem ilyen szerencsések. A hipertrófiás hegek és a keloidok az embereket genetikai vagy környezeti tényezők, például sebfertőzés alapján érintik. Az orvosi minőségű szilikon biztonságos és hatékony helyi megoldás a hipertrófiás és keloid hegek kezelésére és megelőzésére. A szilikon termékek minden korosztály és bőrtípus számára készültek, és bizonyítottan hatékonyak a régi és új hegek esetében.”

Miért fontos a megfelelő módon és időben történő varratszedés?

Amennyiben a nem felszívódó varratok túl sok ideig maradnak a bőrben, az fertőzéssel járhat, vagy krónikus gyulladáshoz vezethet. A feleslegessé vált varratokat ezért fontos, hogy időben távolítsák el.

Hogyan tartsd tisztán a hegeket?

A varratszedést követően a hegeket kellő óvatossággal kell tisztán tartani. Folyó víz alatt, tusfürdővel, vagy szappannal mosd meg, de csak finoman: kerüld a dörzsölést, inkább csak itasd fel a törölközővel a nedvességet.

Mennyire húzódhat a bőr?

A bőr enyhe húzódása teljesen természetes a gyógyulási idő alatt, attól függ, hogy milyen területen található a heg. Egy olyan területen, ahol mozgás hatására gyakran nyúlik a bőr, a feszülés jelentőségteljesebb lehet.

Érheti-e víz varratszedés után a szóban forgó területet?

Erre a kérdésre az orvos adja meg neked a választ, de alapvetően a varratszedést követően már nem kell védeni zuhanyzás közben.

Milyen krémet kell használni varratszedés után?

Léteznek speciális sebgyógyító krémek, amelyek segítik a sejtmegújulást, valamint csökkentik a heg domborodását. Ezek napi szintű használata segíthet a gyorsabb és szebb gyógyulásban.

Kell-e védeni heget a napsugárzástól?

A friss bőrfelületet nem árt néhány hónapig védeni az erős UV-sugárzástól, így ugyanis a hegszövet színe kevésbé lesz eltérő a többi bőrfelülettől.

Mi tapasztalható a hegek gyógyulása során? Mi normális, mi nem? Mikor kell orvoshoz fordulni?

A varratszedést követően a gyógyuló bőrszövet még hetekig, sőt hónapokig regenerálódhat, így fontos, hogy türelmes legyél. A gyógyulást kísérhetik különféle tünetek, amelyeket érdemes ismerned, hogy tudd, mi a normális, és mikor kell orvoshoz fordulnod.

Normális tünetek:

  • Viszketés: Mivel a bőrszövet gyógyulási folyamaton megy keresztül, így természetes tünet a viszketés. Próbáld megállni a vakarást. Ha semmiképpen sem bírod, akkor inkább teljes tenyérrel simítsd finoman a bőrfelületet.
  • Enyhe fájdalom: Mivel a beavatkozás során az idegek is sérültek, így enyhe fájdalmat még a varratszedés után is tapasztalhatsz néhány napig.
  • Feszülés: A bőr feszülése annak gyógyulására utaló tünet, így teljesen természetes.

Mikor kell orvoshoz fordulnod?

  • Duzzanat: A varratszedés körül jelentkező duzzanat gyulladást jelezhet, amely akár fertőzés miatt is kialakulhatott.
  • Vöröses foltok: A bőrön jelentkező, erősen vörös foltok szintúgy gyulladásra utalhatnak, amely orvosi kezelést igényel.
  • Felnyílt bőrszövet: Habár ritka, de az összevarrott bőrfelület egy erősebb behatásra akár fel is szakadhat. Ilyen esetben haladéktalanul keresd fel orvosod.

Amennyiben a varratszedés rendben lezajlott, és nincsen semmilyen szövődmény, a varratszedést követően a bőr teljesen meggyógyul és a továbbiakban teljesen jól funkcionál.

Ha nagy a seb, vagy nem szépen hegesedik, akkor sincs minden veszve; egyeztess egy orvossal, mert lehet, hogy a hegplasztika sokat segíthet a nyomok halványításában.

Léteznek alternatívák a varratszedés helyett?

A modern orvoslásnak köszönhetően ma már léteznek felszívódó varratok, amelyek az idő múlásával a szövetek között eloszlanak, így nincs szükség azok eltávolítására. Sajnos bizonyos műtéteknél ezeket nem tudják használni, de egyre szélesebb körben elterjedtek.