Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Szőrtelenítés: 6 otthoni és klinikai lehetőség

Szőrtelenítés: 6 otthoni és klinikai lehetőség

Egy nő átlagosan 1,278 órát vagyis 72 napot tölt életében borotválkozással. Egy férfi pedig 140 napot. Ebben a cikkünkben az összes jelenleg piacon elérhető szőrtelenítési módokat fogjuk bemutatni, köztük a borotválkozás helyes módját és egyéb korszerűbb technológiákat is, mint például a lézeres szőrtelenítést vagy az IPL, villanófényes szőrtelenítőt.

Mire kell kiemelten figyelni a szőrtelenítés során?

A szőrtelenítés során minden esetben fontos a megfelelő higiéniás előkészület. Amennyiben valamilyen eszközt használsz, célszerű száraz helyen tartani azt, így kevesebb az esélye a baktériumok kialakulásának. Használat előtt és után is fontos az eszközöd fertőtlenítése! Mindemellett, a szőrtelenítés előtt a terület megtisztítása jelentősen csökkenti az esetleges gyulladásokat. A bőr megtiszításával nem csak fertőtlenítesz, de a felszínen megtalálható természetes olajos réteget is eltünteted, így a szőrtelenítés folyamata is hatásosabb lesz, ezáltal.

A szőrtelenítést követően kiemelten fontos a megfelelő hidratálás. Ha esetleg viszketés vagy irritáció lépne fel nálad, azt semmiképp ne vakard, mert így csak további gyulladás alakulhat ki a bőrödben.

Mi maga a szőr és mitől függ a kinézete?

A szőr egy szaruanyag képződmény, mely a bőr alatti kötőszövetben, az irhában elhelyezkedő szőrtüszőből nő kifelé a bőr felszín fölé.A szőrszálak majdnem az egész testen megtalálhatóak a talpak és tenyerek kivételével, többféle formában. Létezik pehelyszőrzet és terminális szőrzet. A test változásával sok helyen a pehelyszőrzetet a terminális szőrzet váltja fel, mint például a lábon vagy a hónaljnál. A szőr színét a benne megtalálható pigmentációs festékanyag határozza meg, a melanin.

Fekete vagy barna szőrzeted van, ha eumelaninnal rendelkezel, illetve vörös, hogyha feomelaninnal.

1. Borotválkozás

A leggyakoribb otthoni szőrtelenítési módszer minden nő és férfi számára, egyaránt a borotválkozás. Az első borotvát 1762-ben találták fel, de a szőrtelenítés ennél sokkal korábban elkezdődött a történelem során.

A borotválkozás egy olcsó és gyors választás lehet. Nem túl időigényes és szinte teljesen fájdalommentes, azonban mivel csak a bőrfelszín fölött lévő szőrt vágja el, így nem hosszútávú a hatása, és pár naponta ismételni szükséges.Rengeteg típusú borotva létezik napjainkban, köztük elektromos, drágább gépek vagy eldobható, egyszer használatos eszközök.

Utóbbi nem csak bőrödre, de műanyag bevonatuk miatt környezetünkre is igencsak káros hatással van

Borotválkozás férfiaknak

A férfiak leggyakrabban borotvált testrészei az arc és a nyak. Az arcbőr egy nagyon érzékeny terület, így több esetben okozhat irritációt a borotválkozás. Egy aknés bőr esetében beindíthatja a faggyúmirigy termelést, és nagyban növeli a szőrtüsző gyulladás kockázatát. A megfelelő higiéniás előkészületeken túl, első lépésként használj borotválkozás előtti krémet és/vagy szőrpuhítót. A borbélyok körében a borotválkozás szolgáltatáshoz hozzátartozik egy forró törölközős gőzölés, ezzel is tovább puhítva a bőrt. Ezután alkalmazhatsz krémet, gélt vagy igény szerint habot. Ezután a szőr növekedési irányával megegyezően távolítsd el a nem kívánatos szőrszálakat, megóvva ezzel a bőr felső hámrétegét. A tisztítás után javasolt egy hideg törölközős pihentetés, ezzel segítve a pórusok összehúzódását. Ezután applikálj timsót és after-shavet.

Amennyiben borotvakést használsz, fontos odafigyelned, hogy a penge megfelelő szöget zárjon be az arcbőrrel, a hatékony borotválkozás érdekében.

Borotválkozás Nőknek

Nőként mi nem az arcunkat borotváljuk, hanem egyéb testrészeinket, mint például a láb vagy a hónalj. Fontos megjegyezni, hogy mivel a borotválkozás során mikro sérüléseket ejtesz a bőrfelszínen, ügyelj a megfelelő előkészítésre. Mind a testrészeiden, mind az eszközön fontos a fertőtlenítés. Az adott területet vizezd be, ezzel is tisztítva és puhítva a felületet és a bőrön megtalálható olajos réteget lemosva. Ezután használj borotvahabot vagy -gélt bőrtípusodhoz igazítva. Ebből is már többféle található a piacon. A megfelelő borotválkozási irány a következő: először a szőr növekedési irányával megegyező, majd keresztben, és végül ellentétesen. Ezután tisztítsd meg bőröd és hidratálj.

Szőrtelenítés

2. Szőrtelenítő krém

A szőrtelenítő krémek kémiailag bontják le a szőr szerkezetét. Rengeteg márka megtalálható már ebből a termékből, és otthon is biztonsággal használható. Használata rendkívül egyszerű és a borotválkozáshoz hasonlóan gyors és teljesen fájdalommentes. Azonban hatása szintén rövidtávú megoldás. 2-3 naponta szükséges megismételni. Hátránya, hogy az intim területeken nem használható, továbbá van, akinek csak részleges eredményt hoz és a szaga is igen kellemetlen.

3. Gyanta vagy wax?

Ez a két szőrtelenítési módszer nagyon hasonló, azonban mégsem ugyanaz. A gyanta egy magas hőmérsékletű anyag, amely hamar megköt. Bőrrel érintkezve forró lehet, és letépése fájdalmas. Ezzel szemben a waxnak alacsonyabb az olvadás pontja, így a kötési idő is rugalmasabb. Kevésbé tapad a bőrhöz, így nem annyira fájdalmas. Mindkét eljárás már alkalmazható otthon is vagy a kozmetikusnál. Ezeknél a módszereknél meg kell hagynod a szőrszálat, hogy kinőjön legalább 1-2 mm-ig. Amennyiben jól sikerül egy ilyen kezelés, abban az esetben a teljes szőrszál eltávolítható a bőr alatti részből is. Tartóssága egyéntől függő, de általában 4-5 hetente szükséges megismételni. Első alkalommal okozhat bőrirritációt.

Szőrtelenítés

4. Epilálás

Az epilálás, epilátorral történik, melynek csipeszei behúzzák a szőrszálaid és teljesen kitépik azt. Használata közepesen fájdalmas, de az nagyban függ a fájdalomtűrő képességedtől is. Körülbelül 4 hetente szükséges megismételni. A gyantával szemben az epilátor már a 0,5 mm-es szőrszálakat is képes eltávolítani. Ez nyilván függ a készülék típusától és a rajta lévő csipeszek nagyságától. Epilálni már nem csak a testeden tudsz, mivel már elérhető arcepilátor is.

5. IPL-es otthoni szőrtelenítő

Az IPL (Intense Pulsed Light) egy villanófényes szőrtelenítő technológia, amely végezhető klinikai és otthoni körülmények között is. Az IPL gyengéd fény impulzusokkal előidézi a szőrtüszők nyugalmi állapotát, ezáltal a szőrszál később kihullik. Az első 2 hónapban 2 hetente szükséges ismételni, utána 4-8 hetente. A kezelés előtt le kell borotválnod az adott területeket, mivel csak a növekedési fázisban tudod sikeresen elvégezni kezelést. Amennyiben otthoni IPL-es gépet választasz, a teljes test szőrtelenítése 1-2 órát is igénybe vehet. Alighanem fájdalommentes a kezelés, az otthoni gépeken te állíthatod be a számodra megfelelő fényintenzitást. A kezelés után 2 hétig javasolt kerülni a szoláriumot vagy a napozást.

Szőrtelenítés

6. Végleges lézeres szőrtelenítés

A végleges lézeres szőrtelenítés már csak klinikai vagy elektro-kozmetikai szolgáltatásként vehető igénybe. A lézer a szőrben található festék anyagra, a melaninra hat. A melanin a növekedési fázisban termelődik, így a kezelés előtt szükséges leborotválnod az adott területet. A lézer a melaninon keresztül a szőrszál aljában fejti ki hatását és roncsolja azt. A kezelést követően 1-2 héten belül hullanak majd ki szőrszálaid. Általában 8-10 alkalom javasolt egy területen, hogy “végleg” ne kelljen borotválkoznod többé. Egyéntől függően 1-3 évente szükséges 1 alkalommal elvégezhető utókezelés. Az utókezelés az alvó szőrtüszők miatt szükséges, mivel a kezelés alatt 1-2 helyen a bőr alatt megbúvó szőrszálak elérhetetlenek a kezelőfej számára.

Kapcsolódó: A lézeres szőrtelenítés és minden ami mögötte van

Megkérdeztük Adriennt, a Szegi Medical Center vezető szépészeti specialistáját, hogyan kell felkészülni egy ilyen kezelésre és milyen esetekben nem elvégezhető?

“A lézeres szőrtelenítést minden esetben egy személyes konzultáció előzi meg, melynek során felmérjük a páciens egészségügyi állapotát,, és kiszűrjük azokat a lehetséges kontraindikációkat, amik megakadályozzák a kezelés elvégzését. Emellet meghatározzuk a fotótípusát is, hogy biztonságos és egyénre szabott beállításokkal dolgozhassunk a teljes kezeléssorozat alatt.

A kontraindikációk között szerepel többek között a várandósság, szoptatás, a daganatos betegség, friss hámsérülések és sebek vagy hegek a kezelt területen, a fényérzékenységet okozó készítmények és gyógyszerek használata, a rosszindulatú bőrelváltozások (pl.: melanóma), a cukorbetegség, aktív herpesz, kezeletlen endokrin betegségek, súlyos ér-és szívrendszeri problémák, beültett pacemaker, stb.

Fontos, hogy nem minden szőrtípus kezelésére alkalmas a lézeres berendezés, hiszen a lézerfény a szőrszál melanintartalmában nyelődik el, emiatt elengedhetetlen, hogy annak legyen egy kis színe. Az ősz szőrszálak nulla melanintartalmuk miatt, sajnos nem kezelhetőek eredményesen.”

Kapcsolódó: A nőiesség védjegye a sima, szőrtelen bőr. Na de hogyan?