Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Kedvenc nyári sportjaink – égethetik a kalóriákat

Kedvenc nyári sportjaink – égethetik a kalóriákat

Nyáron, különösen ebben a rekkenő hőségben sokkal nehezebben mozdulunk, de azért megvannak a nyári kedvencek, ráadásul hamarabb is érezzük a testmozgás hatását, ami már lelkünknek is jót tesz, inspiráló. De vajon tudjuk, melyik sport mennyi kalóriát éget és az is mitől függ? Melyik zsírpárna gyilkos és melyik inkább izomépítő? Hogyan tudjuk befolyásolni ezek hatékonyságát? Pálos Attila okleveles szakedző segítségével lehetünk most okosabbak és tudatosabbak.

Úszás, strand röpi, foci homokos talajon, konditerem, futás, túrázás, megannyi klasszikus nyári sportok, amiket szeretünk, de talán nem is tudatosan csináljuk. Csak mert kikapcsol, energiát vezet le. De nézzük meg, mit is tesz szervezetünkkel! 

Először is jó, ha azt tudjuk, hogy testünk négyféle tápanyagot tud energiává alakítani: a szénhidrátokat, a fehérjéket, a zsírokat és az alkoholt. Ezeken kívül létfontosságú, de energiát nem adó tápanyagok a víz, ásványi anyagok, vitaminok. Hogy melyikből mennyire van szükségünk, azt meghatározza az edzés típusa, időtartama és intenzitása.

Ha intenzív a mozgás, magas pulzuson vagyunk, valószínűleg magasabb lesz a cukrok felhasználása. Viszont ennek előnye az edzés után következő „felpörgetett” érzés, és az "utóégető" hatás, ami a zsírégetésnek kedvező (nem az edzés alatt, hanem utána!). Ha inkább hosszabb az időtartam, „kényelmesebb” a tempó például kocogás, Velencei tó körbetekerése, Balaton átúszás, vagy egy jó kis KÉK túra, akkor leginkább a zsírokat használjuk fel.

Kapcsolódó: Edzés hőségben

Ha testsúly csökkentés a célunk, érdemes ezekre figyelnünk, kiegészítve persze a célirányosan megtervezett étrenddel, hiszen ha a 2 óra biciklizés után lángossal, fánkkal és kólával töltődünk vissza, nem biztos, hogy jó az irány.

Nyári melegben számoljunk mindenképp azzal, hogy hamarabb fáradunk, a pulzusunk magasabb lesz a vártnál és az izzadással erősebb lesz a só vesztés. Ezek pedig mind-mind befolyásolják a teljesítményünket.

„Egy 100 méteres síkfutás, magas intenzitású labdajátékoknál, küzdősportoknál, testépítő edzések alatt szénhidrátokból gyártunk energiát, amely az izom-összehúzódást teszi lehetővé, akár órákon keresztül. Intenzív sportmozgás első másodperceiben oxigén nélküli, szénhidrát bontásból nyerjük az erőt, ahol a tejsavszint még nem szaporodik fel érezhetően /például 100-200 méter sprint/. Nagyjából 40-50 másodperctől még mindig a szénhidrátokból, de már jelentős tejsavszint emelkedéssel folytatjuk az edzést, például 400-800 méter sprint, küzdősport, labdajátékok intenzív szakasza. Majd ahogy telik az idő, az intenzitásunk lassan csökkenni fog és átállunk a több energiát biztosító aerob üzemmódra. Edzésünk első szakaszában a szénhidrátok majd később a zsírok oxidáció útján szolgáltatnak energiát. Az, hogy ez a váltás mikor történik meg, összefügg edzettségi szintünkkel. Egy olimpiai bajnok úszó hamarabb, egy 20 éve nem sportoló 50 éves úr később. Nagyon-nagyon hosszú edzés alatt kerül képbe a fehérje, mint energiaforrás.

Kapcsolódó: 5+1 sarokpont hölgyeknek, hogy a szép külső és tónusos test ne csak álom legyen

Ezen alapismeretek alapján láthatjuk, sportágunk, edzésfajtánk milyen energiaforrásból szerzi be szükségleteit. Mondok két példát. Egy 40 éves jó álló képességű 70 kilós hölgy lefut egy kört a Margitszigeten. 40 perc alatt tette meg a távot /lassú tempó/. Átlagpulzusa a maximális pulzushoz viszonyitva 70%. Felhasznált nagyjából 500 kalóriát, ennek felét szénhidrátokból, felét zsírokból. Ha egy 50 éves enyhe túlsúllyal rendelkező férfi ugyanígy lefutja a távot, edzetlen szív- és érrendszerrel /átlag pulzus 80-85%/, felhasznál körülbelül 700 kalóriát, 55 perc alatt, de ennek 30 százaléka volt zsírokból, 70 százaléka szénhidrátokból.

Ezekből látható, az edzettségi szint , időtartam, pulzus, egyéni paraméterek (súly, nem, kor, edzettség) is befolyásolják, mennyi kalóriát is égetünk.

A futás helyére betehetünk más sportágat, mindig azt kell vizsgálni, meddig tart a sportmozgás, ki csinálja és milyen pulzuson, ezért is ajánlott rendszeresen használni jó minőségű pulzusmérő órát”- magyarázta el részletesen a sport hatásait Pálos Attila, okleveles szakedző, az www.eddzazeletedert.hu, Vitakid SE alapítója.

Kapcsolódó: Napi 15 perc edzés – van, akinek már ez is nagy lépés