Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

5+1 sarokpont hölgyeknek, hogy a szép külső és tónusos test ne csak álom legyen

5+1 sarokpont hölgyeknek, hogy a szép külső és tónusos test ne csak álom legyen

Számtalan cikkben, bejegyzésben olvashattál már arról, hogyan is kell helyesen edzeni, mik a jó praktikák ahhoz, tökéletes sziluettel libbenj be a legközelebbi buliba. Elmondják, hogyan étkezz, milyen edzéseket, gyakorlatokat iktass be, arról azonban még csak véletlenül sem esik szó, mi az amit kerülj, mi az amit NE csinálj! ÉN MOST ELMONDOM NEKED!

A fókusz mindenkinél azon van, milyen gyakorlatot, edzést is végezzen és persze milyen időközönként ahhoz, hogy formás feneket, combot, vékony derekat kapjon. Mindemellett sokan azt gondoljuk, az edzés “szabályai” arra az időszakra és helyre korlátozódnak, amikor ténylegesen végezzük a napi kirótt adagot. Pedig nagyon nem! Millió meg egy olyan momentum van, melyre ha nem figyelsz, edzéseid hatékonyságát rontani fogod és ezek nem feltétlenül mind edzőtermen belüli szabályok! Sok közülük a hétköznapi életben betartandó. De nézzük melyek is ezek? 

1. Bemelegítés és nyújtás. Ne hagyd ki!

Ismerős a szitu, hogy épp hogy beestél az edzőterembe és már két karkörzés és egy bokakörzés után már tolod is az edzést? Amikor pedig végeztél már rohansz is tovább nyújtás nélkül, hisz az időd drága, a lényeget letudtad. No ezt ne tedd több okból se! Egyrészt bemelegítés nélkül sokkal veszélyesebb a testedzés, hisz nagyobb valószínűséggel sérülsz le, húzod meg magad, másrészt kell a keringésfokozás valamint az idegrendszer, az ideg-izom kapcsolat, a fókusz miatt is lényeges, megérkezz! Emellett - és itt talán újat mondok neked - teljesítményed is sokkal rosszabb lehet, mint egyébként lenne ha nem iktatod be a rutinodba a bemelegítést! 

Hallottál már az SMR hengerről és az “önmasszázsról”. Nos ez is egy praktika, mellyel a bemelegítés után még tovább javíthatod tested felkészültségét, állapotát ahhoz, tényleg jól teljesítsen azon a bizonyos tréningen, de ez az eszköz a következő állomásunkon (nyújtás, regeneráció) is hasznos tud lenni!

A nyújtás pedig? Lényegi elem abban az esetben, ha nem szeretnél beszűkült mozgástartománnyal, extra izomlázas állapottal közlekedni a hétköznapokon! Add meg a testednek a kényeztetést is, ha már munkára fogtad és itt jön a következő fontos dolog!

2. Add meg a testednek ami jár! Ne hagyd ki a pihenőidőt!

Pihenőidő. Regeneráció! Relatíve kevesebben vagytok, de előfordul, hogy a vad életmódváltás extra tempóra sarkall benneteket és nap nap után vadul belevetitek magatokat az edzésbe. Nem néha, nem heti háromszor, hanem minden nap. A terem már az otthon. Ezzel kapcsolatosan is elárulok neked valamit! Ez eleinte lehet, hogy jó és még dicséretnek is tűnik, de hosszú távon nem lesz kifizetődő számodra, hisz szervezeted nem kap lehetőséget a regenerációra ennek pedig egyre romló teljesítmény, túledzettség, lefelé ívelő spirál lesz a vége! Pihenj is, hogy a “szuper kompenzáció” csodáját megmutathassa neked a szervezeted! (Értsd: fejlődés :) )

3. Ittál már ma?

Aha. Hogy csupán 1-2 pohárral és az is gyümölcslé és kávé volt? Értem! Mondok én neked valamit! Ezzel bődületesen nagy teljesítményű edzésre ma ne számíts! De most komolyan! Van-e olyan emléked, amikor magad sem értetted miért, de valamiért nem ment az edzés. Iszonyat hamar fáradtál, savasodtál, és úgy érezted ma punnyadt vagy? Igen? Egy kérdés: aznap ittál eleget? Edzés előtt elfogyasztottál legalább 0.5 liter vizet? Ja hogy nem! Hát itt a hiba!

Tudd, hogy szervezetednek szüksége van a hidratálásra - igen már edzés előtt is - az optimális és hatékony működéshez, edzésterheléshez! És van egy érdekes, ámde egyszerű szabály e tekintetben edzés utánra is!

Igyál meg tréning után annyi vizet, amennyit kiizzadtál edzésen! :) Mérleg előtte, mérleg utána, folyadékpótlás! :) És az eredmény pedig az lesz, hogy amellett, hogy edzéseid sokkal jobban fognak menni, még arcbőröd is hidratáltabb lesz!

4. Az a bizonyos éjszaka...

Pacsirta vagy éjjeli bagoly típus vagy? Tenném fel neked hirtelen a kérdést izgalmasan, de valóban nem is ez a lényeg! A fókusz a köré csoportosul: mennyit aludtál ma? És egyébként? És megfelelő minőségű az alvásod? Vizsgáld meg ezeket kérlek! Hogy miért? Mert szintén befolyással bír nemcsak hogy edzés szempontjából, hanem globálisan is!

Most mondhatod, o.k. értem, de nem tudok jót aludni! Hogyan kell azt?

Ezt is elmondom neked! Figyelj arra, lefekvés előtt közvetlenül ne egyél már. Ha csak lehet azt az imádott telefont, ami most is a kezedben van, a tervezett lefekvés előtt 1-2 órával elő se vedd! A fénye nem igazán segíti majdani elalvásod! Helyette jöjjön egy izgalmas könyv, egy lehűtött szoba. És menni fog! Ígérem! Még csak sok bárány sem kell hozzá! Hosszú, mély alvásban lesz részed, másnap pedig te leszel a GYM hőse!

5. Levegőt! Ne a szádon keresztül vedd a levegőt!

Végezetül, de nem utolsó sorban! Itt is ha lehetne - és már miért is ne lehetne hisz én írok neked - mélyen a szemedbe néznék és megkérdezném, helyesen lélegzel-e? A hétköznapokon? És az edzésen? Nem lehetséges-e, hogy “túllélegzel”, hogy rossz technikával, szájon át veszed a mindennapokban a levegőt és nem orron keresztül? Hogy ennek is lehet / van köze a tornához? Naná! Nem is kicsit! Sőt az alvásminőséged is nagyban múlik mindezen!

Ne feledd minden mindennel összefügg!

Ha életed ezen részét is helyre tennéd, márpedig miért ne, picit kutakodj a neten és keress rá a Buteyko légzésre! Megéri! Ígérem!

+1 az igazán lányos dolgok

És ha már net. A végére hagytam ezt, mint ahogy a királylányos dolgokat is! Edzéseiden soha ne viselj műszálas, rossz minőségű edzőruhát, mert bőröd nem hogy nem lesz érte hálás, utálni fogja és gonosz “edzőtermi pattanásokkal” ajándékoz meg (lásd régebbi cikkünk).

Emellett ügyelj arra is, mindig összefogott hajjal végezd edzéseid! Sem higiéniás és hát lássuk be sem esztétikai szempontból nem előnyös egy repkedő lobonc és a bébi tincsek. Hogy ezzel mit tehetsz (bébi haj)? Erre is van egy tippem! Egész pontosan egy kipróbáltuk videóm, ahol bemutatjuk nektek mi is az a csodaszer, mellyel copfos edzéseiteken megszelídíthetitek babahajatok, hogy az edzés ne csupán hatékony, hanem tökéletes megjelenésű is legyen!

Eddz helyesen!

Kiemelt kép: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels