Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Implantáció – a fogpótlás legkíméletesebb módja

Implantáció – a fogpótlás legkíméletesebb módja

Fogimplantáció – sokáig talán ódzkodtunk tőle, már maga a kifejezés is olyan vészjóslóan hatott, idővel luxusként tekintettünk rá, mára azonban sokan el sem tudnának képzelni más megoldást, ha akár egy fogukat is elveszítik. Dr. Terényi Ágnes dentoalveoláris-sebész (speciális fogorvos, aki egyben szájsebész, implantológia, csontpótlások, parodontológia, implantátumos fogpótlások szakértője) szerint sokáig a kivehető protézisek világában éltünk, vagy a hidakat gondoltuk az egyetlen megoldásnak, mára szerencsére már a z egészen fiatal generáció is mind inkább látja: az implantáció a legkíméletesebb megoldás. A sikerhez azonban elengedhetetlen az alapos tervezés és a megbízható implantátum.

Ha egy fogat elveszítesz, az első sokk után azonnal pótolni szeretnéd. Mert, még ha nem is feltűnő helyen van, téged bizony zavar. Mire gondoltunk sok-sok időn keresztül? Nyilván a hídra, aminek a két mellette lévő fog a tartópillére és szépen áthidalja a tátongó űrt, az egykori fog helyét. Csakhogy ez csak a másik kettő lecsiszolásával oldható meg. Vagyis két egészséges fog csontvesztesége árán. Ma már a fogimplantáció abszolút forradalmasította a fogpótlást. A fogászati implantátumok mesterséges foggyökerek, amelyek tökéletesen beépülnek az állcsontba, biztonságos alapot nyújtva a fix, vagy olykor kivehető fogpótlásnak. Nagy vállalás- gondolhatnád, pedig, ha jól csinálják, gyors és fájdalommentes beavatkozás, igaz: 3-4 hónap a gyógyulás, addig csak ideiglenes megoldás jöhet csak szóba.

De hogyan dönts és vágj bele, ha te is emellett döntesz? Dr. Terenyi Ágnes a Terenyi Klinika alapítója úttörő szerepet tölt be a hazai implantológiai palettán, így pontos iránytűt tud adni a kezedbe

„Ugyan az utóbbi évtizedben, leginkább néhány évben robbant be ez a köztudatba, pedig már a ’60-as évektől alkalmazott eljárás. Akkor egy svéd professzor fejlesztette ki, megteremtette a Nobel implantáció alapjait, ami azóta is világvezető.

Én nemcsak a hatvan éves múlt miatt, de személyes tapasztalataim alapján döntöttem emellett, mert nem egy olyan páciensem van, akik 30-40 éve élnek ilyen implantátummal, azóta is tökéletesen működik.

Persze vannak még nagyon megbízható világcégek, de magyarok is, amelyek a nemzetközi mintát adaptálták. Ami viszont elsőként fontos, hogy csakis olyan terméket válasszunk, aminek a gyártója akkor is ott lesz, ha bármilyen probléma adódik”- hívja fel a figyelmet Terenyi Ágnes, aki szerint a siker másik kulcsa a jó és alapos tervezés. „Egy-egy implantációs beavatkozást minden esetben alapos kivizsgálás és 3 dimenziós CT felvétel alapú tervezés előz meg. Az előzetes konzultáció során részletes általános állapotfelmérést valamint szájüregi vizsgálatot végzünk, fogkőeltávolítást, majd a beteggel megbeszélve közösen döntjük el az implantációs beavatkozás és az esetleges csontpótlás módját és menetét. Nagyon fontos, hogy személyre és adott fogra, adottságokra szabott megoldást találjunk. Tudni kell, hogy van-e csontvesztés, szükséges-e csontpótlás, van-e gyulladás, ezek mind-mind olyan alapvető dolgok, amelyek ismerete nélkül nem garantálható a siker. A legnagyobb rizikófaktor a dohányzás, illetve a fogágybetegségek, ez utóbbi esetében, amíg az fennáll, nem is végezhető el a beültetés.

Nálunk 98-99 százalékban teljes a siker, de még azután is van újratervezés”

- teszi hozzá a specialista.

A dentális implantátumok előnyei:

  • A dentális implantátumokat a fogorvosok 50 éve tartják az elsődlegesen választandó fogpótlási lehetőségnek. Az implantátum az igazi „fogpótlás".
  • Úgy viselkedik, mint egy igazi foggyökér, semmilyen különbséget nem tapasztalsz.
  • Biokompatibilis (szövetbarát) anyagból készül, ezért a szervezet befogadja.
  • Akár egész életre szól, amennyiben megfelelően ápolja és jó a szájhigiéniája.
  • Az implantáció minimálinvazív eljárás, az Ön saját fogai érintetlenek maradnak, ellentétben a hídkészítéskor a meglévő természetes fogakat le kell csiszolni.
  • Segít a természetes csontállomány megőrzésében és mérsékli a korral járó csontvesztést.
  • Stabilitást és komfortot biztosít, behelyezése után nincs szükség további változtatásra.

Kapcsolódó: Fogaink is megsínylették az elmúlt másfél évet