Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Fogászati implantátum

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 1 db orvosok
 • 2 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Foghiány esetén az implantáció a ma elérhető legmodernebb fogpótlási eljárás. Segítségével jelentős változás érhető el a páciens életminőségében, hiszen nemcsak az arc harmóniáját, de a rágófunkciót is visszaállítja. Bármi is legyen fogaink elvesztésének oka, az implantációs beavatkozás akár életre szóló megoldást nyújthat.

Maga a fogászati implantátum egy titánból készült mesterséges foggyökér. A titán teljesen biokompatibilis anyag, az emberi szervezet maximálisan befogadja, nem okoz semmiféle károsodást, teljes mértékben képes a csontszerkezet részévé válni. A csontosodási folyamat stabilizálja a műgyökeret, mely ennek köszönhetően szilárd alapot biztosít majd a fogpótlás számára.

Fogászati implantációnak azt nevezzük, amikor egy elvesztett fog pótlása a fent említett titán műgyökérrel történik, erre kerül az implantátum felépítmény, majd a korona.

Előnyök

 • Amennyiben a beültetés prémium implantátumokkal történik, szakvatott szájsebész keze által, és a páciens betartja az orvosa által előírtakat /pl.: rendszeres fogorvosi kontroll és precíz szájápolás/, úgy az eredmény egy életre szól.
 • Az implantátumokkal a rágófunkció teljes mértékben helyreállítható, a gyógyulási szakaszt követően ugyanúgy terhelhetőek, mint egy egészséges, természetes fog. Az implantátumok a rágóerőt /csakúgy, mint az eredeti fogak/ az állcsontra közvetítik, megakadályozva így a csontszövet leépülését.
 • Esztétikailag tökéletes megoldás: az implantátumokon rögzített fogpótlások teljesen természetes hatást keltenek. A foghiány megszűnésével megváltoznak a vonások, másként mozognak az arcizmok, az arc visszanyeri természetes harmóniáját.

Hátrányok

 • Ez a kezelés általában drágább, mint más fogpótlási eljárások.
 • Amennyiben helytelen technikával, rossz helyre vagy nem megfelelő mennyiségű csontba helyezik be az implantátumot, az akár az implantátum és az implantációs lehetőség elvesztéséhez vezethet.
 • Rossz behelyezés esetén az implantátum elfertőződhet és gyulladáshoz vezethet.
 • Bár normálisnak tekinthető, még is a fogbeültetés hátránya, a beavatkozás utáni fájdalom és duzzanat.

Kérdések-válaszok

Az implantátumokkal történő fogbeültetés a fogpótlásra szoruló páciensek számára a legkorszerűbb eljárás. Megoldást nyújthat egyetlen foghiány vagy akár teljes fogatlanság esetén is. Ez utóbbit az All-on-4 fogpótlás biztosíthatja.

Az implantáció 18 éves kor felett végezhető, mikorra már lezárult az állcsontok növekedési fázisa.

Kizáró ok lehet a kezeletlen cukorbetegség, bizonyos autoimmun megbetegedések, csontritkulás, bizonyos daganatos betegségek, vérzékenység, a csontritkulás. Ilyen esetekben mindenképp tájékoztassuk fogszakorvosunkat, hiszen ő tud majd alternatív megoldásokat javasolni.

Egy általánosan jó egészségi állapotú, nem dohányzó páciens, aki a beavatkozáshoz megfelelő csontmennyiséggel rendelkezik. Amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont, ez csontpótló beavatkozás során orvosolható, melyet követően megtörténhet az implantátum beültetése.

smert alapbetegség /pl.: cukorbetegség/ nem feltétlenül kizáró ok, abban az esetben, ha az kezelés alatt áll. Bizonyos fogágybetegségek esetén azonban nem lehetséges az azonnali implantáció.

A fogászati implantáció teljesen biztonságosnak mondható beavatkozás. Duzzanat és véraláfutás előfordulhat a beavatkozást követő napokban. Az implantátum kilökődésének esélye csekély /1-2%/.

Ritkán előforduló szövődmény, ha az implantátumok csontosodása valamilyen okból zavart szenved /pl.: nem megfelelő szájápolásnak köszönhetően és/vagy dohányzás miatt/, ez az implantátum elvesztéséhez vezethet.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, antibiotikumos védelemmel történik, így különösebb felkészülést nem igényel a páciens részéről. Érdemes a beavatkozást megelőzően kellő mennyiségű ételt és italt fogyasztani, hogy a vércukorszint megfelelő legyen. Adott esetben a napi gyógyszereket is javasolt a beavatkozást megelőzően bevenni.

A beavatkozást megelőzően, a konzultáció során 3 dimenziós CT felvétel készül, mely a legprecízebb leképzését adja a fogak és az állcsont állapotáról. Ezen információk birtokában kezdetét veheti az implantátum méretének kiválasztása és pontos elhelyezkedésének meghatározása.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az azonnali– és a hagyományos implantációs fogbeültetés lefolyása különböző.

A hagyományos implantáció egy szájsebészeti beavatkozás, mely során /helyi érzéstelenítésben/ első lépésként a fogszakorvos felszabadítja a csontot a fogíny alól, és kialakít a behelyezendő implantátum számára egy ún. csontfészket. Ha a csontfészek már megfelelő átmérőjű és hosszúságú, beültetésre kerül a kiválasztott implantátum.

Következő lépésként, az implantátum megfelelő primer stabilitásának elérése esetén becsavarjuk az ínyformázó csavart, az esztétikusabb lágyrészviszonyok elérése érdekében, majd összeöltjük a fogínyt.

Egy hét elteltével a kontrollvizsgálat során megtörténik a varratok eltávolítása, majd ezt követően kezdetét veszi a 3 hónapos gyógyulási szakasz.

Ez idő alatt érdemes a műtött területet kímélni, ha lehetséges, inkább az érintetlen oldalt terhelni és ott rágni. A lényeg, hogy minél kevesebb rágóerő érje a behelyezett implantátumot.

A gyógyulási szakaszt követően a fogszakorvos lenyomatot vesz, mely alapján a fogtechnikus elkészíti a koronát. Ennek az implantátumba egy átmenő csavarral történő rögzítésével ér véget a kezelés.

A hosszantartó eredmény érdekében 4 havi kontrollvizsgálat javasolt.

Az implantátum beültetése helyi érzéstelenítésben történik, nem fájdalmas. A teljes kezelés körülbelül fél órát vesz igénybe. Némi kellemetlenség, enyhe nyomás, feszítés érzés tapasztalható közben, de alapvetően fájdalommentes.

A műtét után néhány órával, ahogy az érzéstelenítés hatása lassan elmúlik, előfordulhat fájdalom, ami teljesen természetes és bármilyen általános fájdalomcsillapítóval könnyen elmulasztható.

Az érzéstelenítő injekció beadásának helyén érzékenység tapasztalható az első napokban. A kezelést követő 72 órában ritkán előfordulhat az arc duzzanata, illetve véraláfutás. Ez idő alatt érdemes az érintett területetet rendszeresen jegelni. Ez alatt a pár nap alatt érdemes kerülni a nehéz fizikai munkát. Tilos tejterméket fogyasztani, dohányozni.

A regenerációs szakasz 12 hétig tart, melynek végén a páciens megkapja a végleges, fix fogpótlását. Bizonyos speciális felületkezelésű implantátumok esetében ez az idő akár 4-6 hétre is rövidíthető.

Ebben az időszakban havi kontrollvizsgálatok alkalmával ellenőrzi a fogszakorvos a gyógyulási folyamatot, a szájhigiéniát, és megválaszolja a felmerülő kérdéseket.

A fogbeültetésnek köszönhetően az arc rövid időn belül visszanyeri esztétikáját. A páciens újra önfeledten mosolyoghat. A szájhigiéniai előírások betartása és rendszeres fogorvosi kontroll esetén az eredmény egy életre szól.

Az implantáció alternatívái lehetnek:

 • sorközi fogvesztés, foghiány esetében hídpótlás jelenthet megoldást, de ez esetben akár ép fogat kell lecsiszolni
 • limitált csontkínálat esetén, először csontpótló beavatkozás szükséges, majd azt követően hagyományos implantáció
 • kivehető 1 /vagy több/ fogas protézis

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az implantátumok anyaga a titán, mely teljesen biokompatibilis, allergiás reakciót egyáltalán nem okoz. Kockázat nélkül beépül, csak extrém esetekben történik kilökődés.