Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Hasfalplasztika - kíméletesen

Hasfalplasztika - kíméletesen

Eddig elriasztott a 45 centis vágás a hasadon és inkább beletörődtél abba, hogy együtt élsz a kisebb esztétikai problémáddal? A hasfal rekonstrukció már megoldható néhány milliméteres bemetszéssel, egy Magyarországon meghonosított kíméletesebb eljárásnak köszönhetően, mellyel elsősorban a várandósság okozta hasizomváltozások kezelhetők. Dr. Bor Mihály plasztikai sebész kollégájával Dr. Dede Kristóf sebész főorvossal dolgozott ki egy olyan eljárást, ami minimális nyomokkal tudja orvosolni a problémád.

Ismerős kép, hogy a kisbabád megszületése után is olyan a hasad, mintha még mindig várandós lennél? És nemcsak a lerakódott kilók miatt aggasztó a kép, hanem bizony a hasizmok is komolyan átrendeződtek a babavárás időszaka alatt: igen, az a bizonyos „kiboltosulás”, amitől akárhogy is dolgozol rajta, nem tudsz megszabadulni. Bizonyos esetekben sajnos természetes úton ez lehetetlen is, hiszen a szétcsúszott hasizmok között a kötőszövet annyira kitágult, hogy nem tudnak korábbi helyzetükbe visszarendeződni. Szóval, ne ostorozd magad, nem a Te hibád!

A hasplasztika egy tág fogalom, mert ebben benne van a zsírleszívás, a feleslegessé vált bőr eltávolítása és a hasizom helyreállítása egyaránt. Míg az első kettő sokak számára abszolút vállalható megoldás, hogy visszanyerhessék régi formájukat, addig a hasfal rekonstrukció, legalábbis eddig, a többséget visszatartotta. Inkább élt ugyanis a kisebb-nagyobb kiboltosulással, mint a műtét után fennmaradó hosszú vágással a hasán.

Csakhogy már sokkal kíméletesebb, szinte nyomtalanul megoldása van ennek a problémának.

„A várandósság ideje alatt, ahogy a baba nő, az egyenes hasizmok egymástól mind inkább eltávolodnak, így teret engedve az ideiglenes lakónak. A közöttük lévő kötőszövet kitágul, ami gyakran a szülés után nem marad olyan erős, hogy az izmokat visszahúzza korábbi helyükre. Ez különösen ikerterhesség, többszöri gyermekvállalás után, vagy nagy súlyú magzat esetén gyakori és bizony sok kismama életét megkeseríti. Mert sem a mozgás, sem a diéta nem oldja meg a problémát, izmot ugyanis tudunk erősíteni, kötőszövetet viszont nem. 

Kapcsolódó: Hasplasztika vs. zsírleszívás: Mi a különbség?

Erre eddig az egyetlen megoldás az volt, hogy egy hosszú, nagyjából 45 centiméteres vágással nyitottuk fel ezt a területet és rendeztük vissza a helyzetet, csakhogy ez a vágásnyom bizony megmaradt. A legtöbb hölgy pedig azt mondta: nem szeretne ilyen heggel élni. Én amúgy is a konzervatív megoldások híve vagyok, és tényleg azt mondom: csak végső esetben kell szikéhez nyúlni, bizonyos esetekben viszont tényleg nincs más megoldás”- mondja dr. Bor Mihály plasztikai sebész. Dr. Dede Kristóf sebész kollégájával egy sokkal kíméletesebb megoldást dolgoztak ki.

Laparoszkóppal állítják helyre a hasfalat. „Az eljárás lényege, hogy több, de csupán néhány milliméteres vágást ejtünk, és ott vezetjük be az eszközt, amivel azután a hasfalon belül állítjuk helyre az izmokat.

Ezzel a módszerrel még Európában is alig-alig találkozni, Magyarországon mi is egy éve csináljuk, az egyik első páciensünk egy olyan három gyermekes rectus trainer hölgy volt, akinek a munkája lényegében a test felkészítése a várandósságra és utána a regenerálódásra, rengeteg anyukának segített és segít, így tényleg mindent megtett azért is, hogy a saját teste is helyreálljon, de ez konzervatív eszközökkel nem volt tökéletes”- folytatja Bor Mihály, aki azt azért hangsúlyozza: mindez nem azt jelenti, hogy nem fontos a megfelelő izmok erősítése, testmozgás, valamint a megfelelő táplálkozás, mert ezekkel sokat tehetünk, hogy minél kisebb maradandó változással szembesüljünk a szülés után, illetve az is, hogy várjunk legalább egy-másfél évet, mert ennyi idő kell hagyni a testünknek, hogy visszarendeződjön korábbi formájába.

Kapcsolódó: Neked mennyire lóg a bőröd? - mini vs. teljes hasplasztika