Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Hasplasztika vs. zsírleszívás: Mi a különbség?

Hasplasztika vs. zsírleszívás: Mi a különbség?

Testünk középső részének formálása, megváltoztatása nem könnyű. Legyen szó a makacs zsírpárnákról, a megereszkedett bőrről, néha jogosan érezhetjük úgy, hogy testünk (már) nem tökéletes, és borzasztó nehéz visszanyerni régi állapotát. Gyakran sem a diéta, sem a rendszeres testmozgás nem segít, és csak műtéti beavatkozással lehetünk vonzóbbak.

A zsírleszívás és a hasplasztika (más néven: abdominoplasztika) a két leggyakoribb módja a has esztétikájának javítására, és egy sokkal feszesebb has és karcsúbb derék megvalósítására. Nagyon nehéz megállapítani, hogy melyik eljárás felel meg számodra, ha nem ismered a két műtét közötti legfontosabb különbségeket. Hogy ebben is segítsünk Neked, bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a hasplasztikával és a zsírleszívással kapcsolatban. Minden esetben a kiindulási alapot kell megvizsgálni hogy kiderüljön melyik beavatkozás fog vezetni a nagyobb elégedettséghez.

Mi a különbség a hasplasztika és a zsírleszívás között?

A két beavatkozási forma célja általában hasonló, sőt megegyező, azonban az eljárások nagyban különböznek egymástól. A lényeg hogy laposabb feszes has legyen a végeredmény.

A hasplasztika, olyan műtéti eljárás, amelynek az a célja, hogy a has kontúrját javítsa.

Hasplasztika esetén, a metszés csípőcsonttól csípőcsontig tart, és egy fektetett babérlevél alakú részt távolítanak el a hasból. Az alsó metszés bugyivonal alatt helyezkedik el, míg a felső metszést a köldök vonalában vagy afelett ejtik, így a köldök is új bőrterületen de a saját helyén “születik” újjá.

Ebbe beletartozik az is, hogy a zsírt és a bőrt is eltávolítják, valamint a szétnyílt hasizmokat összevarrják, hogy a has “elrendezése” megfelelő lehessen. minden esetben a cél, hogy simább, feszesebb hasat hozzanak létre, amelyen semmilyen bőrfelesleg nincs. 

Ezzel szemben a zsírleszívás fő célja a zsírnak az eltüntetése.

A műtét során egy kanül (hosszú, vékony cső) segítségével távolítják el a zsírsejteket. A kanült egy szívógéphez csatlakoztatják, és így, ezen keresztül, elszívással távolítják el a zsírt a testből. A zsírleszívás nem csak hason végezhető el, hanem bármely testrészen kivitelezhető.

Mi történik a hasplasztika és a zsírleszívás során?

A hasplasztika és a zsírleszívás műtéti folyamata is teljesen különböző.

A hasplasztika az izomra, a zsírra és a bőrre irányul. A hasplasztikai műtéteket altatásban végzik, és általában zsírleszívással is párosul, hogy az eredmény még tökéletesebb legyen. Bemetszést végeznek a derékon, természetesen ügyelve arra, hogy a vágást elrejtse a fehérnemű. Majd kiveszik a felesleges bőrt és zsírt a has faláról, bemetszik a hasat a köldöknél, és leválasztják az eltávolítandó területet, majd a hasizmokat összevarrják. Végül a felesleges bőr és zsír is kimetszésre kerül, lezárják a has széleit, és a köldök is a helyére kerül.

A zsírleszívásnak egy teljesen más technikája van, amely nem igényel olyan mértékű bemetszéseket, mint a hasplasztika. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel, zsibbasztóval vagy általános érzéstelenítéssel is elvégezhető. Három-négy milliméteres mini bemetszéseket végeznek, amelyeken keresztül sóoldatot, epinefrint és lidokaint adagolnak be, annak érdekében, hogy az erek összehúzódjanak, és csökkenjen a vérzés mértéke. Mindezek után egyszerűen csak leszívják a zsírt a kanül segítségével ugyanazokon a bemetszéseken keresztül. Addig végzik a leszívást, amíg a kívánt mennyiségű zsír eltávolításra nem került.

Általában 2-3 liter zsír az, ami még biztonságosan eltávolítható a hasról.

Amint a test karcsúsítása megtörtént, az apró bemetszéseket lezárják.

Mik a lehetséges komplikációk?

Az eljárások különbözőek voltak, azonban a két plasztikai műtét szövődményei megegyeznek. A hasplasztikai eljárásoknál fertőzés, hematóma (vérzés az izom és a bőr közötti területen) és sebszövődmények (hasi bőr szélének szétnyílása) veszélye áll fenn. Ezeknek a kialakulása gyakoribb a dohányzók, és a magas testömegindexű páciensek esetében. Nem elfelejtendő, hogy bizonyos esetekben, azonban csak nagyon ritkán, tüdőembólia (vérrög a tüdőben) is kialakulhat.

Egy 2015-ös amerikai tanulmány megállapította, hogy a hasplasztikai műtéteknél magasabb a komplikációk aránya, mint a többi plasztikai műtétek esetében.

A zsírleszívás egyik lehetséges szövődménye a gyulladás, a seb körüli kis bőrpírtól, (ami az esetek többségében pár nap alatt eltűnik), a súlyos gyulladásig terjedhet, ami a terület felnyitásának szükségességét okozhatja, hogy gyulladásos váladék távozzon. Zsírleszívást követően kisebb nagyobb bevérzések szinte minden esetben előfordulnak. A kezelt területen a bőrfelszín érzékenysége általában átmeneti és idővel csökken, de néhány esetben állandósulhat. Ritkán a műtéti területen a bőr egyenetlenül tapadhat le, mely bemélyedéseket okoz a felszínen.

Súlyosabb szövődmények közé tartozik a  tüdőembólia, zsírembólia, tüdőödéma (folyadék felhalmozás a tüdőben). A zsírembólia akkor következik be, amikor a zsírrészecskék bekerülnek a véráramba. Ha a tüdőbe vagy a szívbe jutnak, halálhoz is vezethetnek.

Noha az említett szövődmények nagyon ritkák, azért jobb tisztában lenni velük, és konzultálni róluk az orvosoddal.

Mivel a zsírleszívás csak a zsír tartalmára vonatkozik, a bőr korrekciójára nem, ezért általános probléma a páciensek körében, hogy a kezelt területen nem húzódik vissza megfelelő mértékben bőr, és nem lesz kellően feszes a has. Ez nem szövődmény, csupán a műtét egyik lehetséges kimenetele, ezért akik ilyet tapasztalnak, a zsírleszívás után általában hasplasztikát is igényelnek, hogy a felesleges bőrük is eltávolításra kerüljön a feszesebb has érdekében.

Mire kell számítani a gyógyulási idő során?

Általában zsírleszívás után 48 órával újra munkába állhatsz, azonban szinte biztos, hogy még fájdalmat fogsz érezni néhány héten keresztül. Általában nyugalmi állapotban nem érzed majd, csak érintésre és mozgáskor érezhetsz fájdalmat. Néhányotoknak valamivel több időre lehet szüksége a gyógyuláshoz, ezért csak a 7. vagy akár 10. napon térhet vissza a munkába. A műtét után hat hétig kell kompressziós ruhát viselni annak érdekében, hogy a duzzanat csökkenjen, és a bőr megfelelően visszatapadjon. Ezt a ruhát 6 héten keresztül éjjel-nappal kell viselni. A műtét után 6 héttel vissza lehet térni a edzőterembe egy könnyű testmozgás céljából.

Hasplasztika után a gyógyulási idő jóval hosszabb. Legalább két hétig nem térhetsz vissza a munkába. A folyadék felhalmozódásának csökkentésére kis csapokat helyeznek be, de általában két- három nap után eltávolítják azokat. A hasplasztika után is 6 héten keresztül kompressziós ruhát kell viselni a könnyebb, gyorsabb és szebb gyógyulás érdekében. Sajnos ez nem opcionális, így ezt a műtétet is célszerűbb ősztől tavaszig tervezni. A műtét utáni első héten könnyű séta megengedett a környéken, de a megerőltető testmozgás kerülendő. Előfordul, hogy az első héten kicsit összegörnyedve jársz majd, mert annyira szoros a has, azonban 1-2 héten belül lazul és könnyebben ki tudsz majd egyenesedni. Nagyjából 5 hét elteltével visszatérhetsz a megszokott tevékenységeidhez.

Kinek melyik eljárás a megfelelő?

Mindkét műtét esetén azt javasolják az orvosok, hogy egészséges legyél, mielőtt a beavatkozás mellett döntesz. Természetesen altatásos műtét előtt mindenképp át kell esned egy nagy vizsgálaton, hogy az orvosod és altató orvosod biztos legyen benne, hogy nem csak lelkileg de egészségileg is készen állsz a műtétre.

A zsírleszívásra akkor vagy az ideális “jelölt”, ha megfelelő a súlyod, azonban van egy kis zsírlerakódás a hasadon, aminek eltávolításának segítségével amellett, hogy megszabadulsz a minimális súlyfeleslegtől még karcsúbb is leszel!

Hogy ne kelljen még hasplasztikát is alkalmazni, megfelelő bőrrugalmassággal kell rendelkezz, hogy kellően feszes legyen a hasad a zsírleszívást követően.

Ha egyáltalán nem rugalmas a bőröd, akkor mindenképpen hasplasztikára lesz szükséged.

Ekkor a zsír is eltávolításra kerül, és az izmokat is szétválasztják, de a legfőbb problémádnak az kell lennie, hogy a bőrfeleslegtől megszabadulj, és emellett hajlandó vagy elfogadni egy nagyobb sebhelyt a tökéletes eredmény érdekében. A beavatkozást terhesség után javasoljuk, ugyanis a szülés növeli annak az esélyét, hogy később egy újabb beavatkozás is szükség lesz.

Mennyibe kerülnek a műtétek?

Adataink szerint eltérő költségek vannak: a zsírleszívás 70.000 és 600.000  Forint között mozog, attól függően hogy hány területről történik zsírleszívás és azt helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzik. Míg a hasplasztika 650.000- 800.000 Forintba kerül, mely attól függ hogy szükség van e hasizom összevarrásra, derék irányba továbbmetszésre vagy kiegészítő zsírszívásra. Továbbá árak változhatnak attól függően, hogy mely régióban végzik a műtétet, milyen tapasztalattal rendelkező sebész végzi azt, és milyen kiegészítő szolgáltatásokat nyújt.

Kiemelt kép: Designed by rawpixel.com / Freepik