Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Scleroterápia, injekciós visszérkezelés

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 2 db orvosok
 • 0 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A scleroterápia célja, hogy egy injekciós kezeléssel, felületesen futó apó eret, általában visszeret, vénát megszüntessen. Általában az alsó végtagok visszereinek kezelésére használják, de alkalmazható arcon, az orr melletti kis erek, és a bárhol testszerte előforduló vaszkuláris malformációk kezelésére is. Nem szükséges érzéstelenítő használata scleroterápia közben. Az úgy nevezett sclerotizáló anyag kerül befecskendezésre, amely a visszér falában gyulladást okoz, és a gyulladás miatt az ér elzáródik, elhegesedik, és pár hét, hónap alatt eltűnik.

A scleroterápia alkalmas lehet apró hajszálerek eltüntetésére, de nagyobb oldalági, akár főtörzsi visszerek kezelésére is. Ilyenkor gyakran levegővel felhabosítják, a levegő miatt az a sclerotizáló anyag áramlása a visszérben csökken, így jobban a célterületnél marad, valamint a levegő elősegíti az érfal károsodását. Nagyobb visszerek kezelésére akkor lehet szükség, amikor a kanyargós, kitágult érben az endovénás kezelés nem lehetséges, illetve, amikor kezelés után visszamaradt egy-két oldalág.

A scleroterápia során használt anyag összetavői:

 • hypertoniás sóoldat
 • natrium tetradecyl sulfate
 • polidocanol – ez a hazánkban is használt aethoxysklerol

Előnyök

 • Nem történik műtéti beavatkozás.
 • Megbízható, régóta használt kezelés.
 • A beteg szinte azonnal visszatérhet megszokott napi tevékenységéhez, sőt ajánlott a mozgás, mininum 20-30 perc séta naponta.
 • A legtöbb esetben a fájdalom, diszkomfort-érzés, duzzanat egy-két napon belül elmúlik.
 • A folyamat legfeljebb 20 percet vesz igénybe.
 • A nyarat kivéve, bármikor elvégezhető a beavatkozás.

Hátrányok

 • Az injekciós visszérkezelés után kompressziós ruházatot kell viselni, amely akár hónapokig is eltarthat.
 • Időt vesz igénybe, míg a végeredmény eléri a végső ”formáját”, azaz teljesen felszívódik a visszér.

Kérdések-válaszok

Az injekciós visszérkezelés azoknak a pácienseknek ajánlott, akik kisebb visszerekkel és seprűvénákkal rendelkeznek, és nem műtéti úton szeretnének tőlük megszabadulni.

A scleroterápiára megfelelő páciens nem dohányzó, a bevatkozás időpontjában nem állapotos, nem volt tromboembóliás betegsége /trombózis/, és felelkészült arra, hogy akár több hónapon keresztül kell kompressziós ruházatot viselnie.

Az alábbi esetekben nem javasolt a scleroterápia:

 • láz
 • az érintett területen fennálló gyulladásos betegség
 • fekvőbetegség
 • súlyos artériás keringési zavar
 • helyi vagy többszöri vénás trombózis után
 • egyéb rizikófaktorok együttes fennállása esetén /hormonális fogamzásgátlás, túlsúly, dohányzás, mozgásszegény életmód/

Mint minden műtéti és nem műtéti beavatkozásnak, úgy a scleroterápiának is vannak lehetséges szövődményei. Komolyabb, ám ritkábban előforduló szövődménynek számít

 • az allergiás reakció az injekciós visszérkezelés során használt anyagra /kivéve: hipertóniás sóoldat/;
 • a fekély: ha az oldalt nem csak az érbe jut, a bőr alatti kötőszövet gyulladását, elhalását is okozhatja, esetleges artériás injekció esetén nagyobb bőrterület is elhalhat;
 • a felületes visszér vagy mélyvénás trombózis kialakulása: a hajszálerek kezelésénél rendkívül ritka, de nagyobb visszerek, vénás főtörzs illetve perforáns vénás kezelésénél előfordulhat.

A scleroterápiára gyakrabban előforduló szövődményeihez tartozik

 • a szúrás vagy az egész véna mentén elszíneződés, amely a kezelések kb. 30%-ban fordul elő, általában hetek-hónapok alatt felszívódik, de néha végleges pigmentáció alakul ki;
 • a véralvadék /vérrög/ kialakulása, amely nem veszélyes elváltozás, de zavaró lehet, főleg a nagyobb visszerekben, ez pár tűszúrással, vagy apró metszésből eltávolítható;
 • kis érfonat /matting/ kialakulása a szúrás helyén ritkán magától elhalványul, de ez kezelhető vaszkuláris lézerrel

A túlérzékenységi reakciók a betegek 0,3% -ánál fordulnak elő; az intenzitás az urticariától az anafilaxia jeleiig változik.

A szövődmény a vérrögképződés hátterén álló kis vérrögképződés következtében keletkezik. Néhány héttel később, a nem szteroid gyulladáscsökkentők az antikoagulánsok és a kompressziós terápia bevételének hátterében, az állapot normális állapotba kerül. Néha a cseppfolyósított vérrög aspirációját igénylik.

A mélyvénás trombózis csak akkor alakul ki, ha a szklerózis emulzió belép a mély vénákba. A szklerózis fokozatos bevezetése kis adagokban az ultrahangos készülék ellenőrzése alatt jelentősen csökkenti a komplikáció kialakulásának kockázatát.

A beavatkozás előtt minden esetben egy konzultáción kell részt vegyél, ahol az orvosod megvizsgálja, megfelelő alany vagy-e a scleroterápiára. A konzultációra vidd el minden korábbi vizsgálataid dokumentációját /orvosi papírok, kép felvételek, stb./.

Az injekciós visszérkezelés előtt ne kenj semmit a lábadra /például testápolót/. Kényelmes, nem túl feszes ruhában érkezz a kezelésre, utánis a scleroterápia után fásli kerül a kezelt végtagra.

Scleroterápia során egy vékony injekciós tű segítségével injektálják a gyógyszert a területre. 2-10 injekciót is használhatnak egy kezelés során. Ez minden esetben a páciens egyedi esetétől függ. A teljes beavatkozás körülbelül 20-30 percet vesz igénybe.

Általában az anyag szükséges mennyiségét egy munkamenetben adják be. Csak súlyos esetekben van szükség újboli kezelésre, azonban a scleroterápiát maximum öt alkalommal végezhetnek egy páciensen.

A scleroterápia során az érsebész a visszeret tűvel megszúrja, és a sclerotizáló anyagot a vénába juttatja. A beinjektált kémiai anyag az érben enyhe gyulladást okoz, aminek hatására hegesedés indul el, és a véna falait egyhoz tapasztja, hogy az adott érszakaszt kizárja a keringésből, majd az teljesen felszívódik.

A kezelt végtagra kompressziós ruha kerül, amely a vénafalakat összetapasztva tartja.

Egy teljes injekciós visszérkezelés több szakaszban történik. Egy alkalommal 2 ml hatóanyag /kivételes esetben maximum 3 ml/ adható be a páciensnek, amely egy tenyérnyi felületre elegendő.

A kezelés után azonnal, saját lábadon távozhatsz.

A kezelés során nem használnak fájdalomcsillapítót vagy érzéstelenítőt. A tűszúrás kellemetlen lehet, azonban elviselhető mértékben, így a kezelés enyhén-közepesen fájdalmasnak mondató.

A scleroterápia javasolt egy rövid, de legalább 20 perces séta. Fontos, hogy a kezelés után kerüld a passzív álló vagy ülő testhelyzetet.

Lehetséges, hogy a kezelt terület érzékennyé, meleggé válik, amelyet jégzselés hűtéssel csillapíthatsz. Borogatni és masszírozni tilos a kezelt területet!

Egy hétig mellőzd a megerőltető sportolást és fizikai tevékenységet, három-négy héten keresztül kerüld a forró fürdőket, szaunát, napozást és a szoláriumozást.

Tartsd be az orvosod előírásait, és az általa meghatározott ideig hord a kompressziós ruházatot. Amennyiben ezt nem megfelelően teszed, úgy előfordulhat, hogy a kezelt terület környékén más, kisebb erek fognak kitágulni. A harisnya viselésével a vér mélyebb erek felé fog áramlani, így nem fog ismét visszér kialakulni.

A további visszerek kialakulásának csökkentése érdekében figyelj a súlyodra, kerüld a gyakori forró fürdőzést, a szaunákat, az erős napsugárzást. Hordj kényelmes cipőt, és sportolj rendszeresen!

Az első kezelés után is látható a scleroterápia eredménye, azonban a végleges eredmény az utolsó kezelés alkalma után és a bealvadt vénák felszívódása után lesz látható.

Az eredmény tartóst megoldást nyújt a visszerekkel szemben.

A felhabosított sclerozáló anyag a sclerozáló gyógyszer /etoxiszclerol vagy rost/ és a levegő keveréke 1:4 arányban. A levegőn kívül biokompatibilis gázokat használnak, mint például a szén-dioxidot, amely a levegőbe való injektáláskor azonnal feloldódik a vérben.

A felhabosított sclerotizáló anyagnak számod előnye és kevés ellenjavallata van. A scleroterápiás hab beinjektálása kevésbé kelletlen, mivel a habba jutó szklerozánsok koncentrációja 3-4-szer alacsonyabb, mint az oldaté.

A hab formájú scleroterápia sokkal hatékonyabbá vált, mivel a hab az érintett vénákon azonnal minden irányban elterjed, eltávolítja a nagy mennyiségű vért és befolyásolja az érintett hajók nagy területét.

A hab formájú scleroterápia biztonságosabbá vált, mivel az olyan szövődmények, mint a nekrózis, az epidermolízis és az artériás injekció alig ismertek a szakirodalomban.

Mivel a légköri levegő rosszul oldódik a vérben, a hab alkalmazása viszonylag magas neurovaszkuláris és légúti rendellenességek előfordulásával jár. Alternatívaként a sclerozáló szer hab formáját állíthatjuk elő, amelyet fiziológiás gázok alapján állítanak elő, és amelyekre jellemző, hogy a vérplazmában nagy mértékben oldódik: oxigén és szén-dioxid. Az ilyen sclerozáns formák alkalmazása a hasonló klinikai hatékonysággal járó komplikációk alacsonyabb előfordulási gyakoriságával jár a hagyományos előállítási módszerhez képest.