Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Lézeres visszérműtét

 • 2 db előtte-utána fotó
 • 1 db orvosok
 • 0 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A betegek kényelmét szolgáló lézeres visszérműtét az elmúlt évtizedben terjed el, és egy újabb technikát alkalmaz a hagyományos visszérműtéthez képest. A lézeres visszérműtét során egy tűszúráson keresztül katétert helyeznek fel a kívánt érszakaszba, majd olyan hőmérsékletre melegítik fel, hogy a érben megszűnjön az véráramlás. Ennek köszönhetően a véna mérete lecsökken, a vér pedig megalvad, így nem tud máshová elmozdulni. A véna és a megalvadt vér elhegesedik, majd néhány hónap elteltével már szinte észrevehetetlenné alakul át.

A korábban használt lézerek típusa már megváltozott. Ezeknek a lézereknek az energiája a hemoglobinban nyelődött el, és az itt keletkezett hő roncsolta a vénafalat. A manapság használt, modernebb lézereknek már más hullámhosszuk van, így közvetlenül a vénafal nyeli el, így kisebb energiahasználat mellett is ugyanolyan hatékony, sőt még kíméletesebb is, mint a néhány évvel korábban használt lézerek.

Előnyök

 • Minimális a műtét utáni bevérzés a szövetek között.
 • Minimális sebfájdalom.
 • Nincs szükség hosszabb kórházi megfigyelésre.
 • A megfelelő érzéstelenítéshez nincs szükség gerinc közeli szúrásra, vagy a lélegeztetés biztosítására szolgáló tubus használatára.
 • Nincsenek nagyobb szúrások, metszések, így jobbak az esztétikai eredmények.
 • A páciens a műtét után pár nappal ismét munkába állhat, nincs hosszú táppénzes időszak.
 • Gyors, rutin beavatkozás.
 • Biztonságosabb a hagyományos műtétnél.
 • Nincs műtét utáni fájdalom és gyors a gyógyulási idő, hamar munkába lehet állni.
 • A lábszári oldalágak is kezelhetők, amely rádiófrekvenciás kezeléssel nem kivitelezhető.

Hátrányok

 • Jobban károsítja a visszér körülötti szöveteket, mind a rádiófrekvenciás visszérműtét.
 • Időt vesz igénybe, míg a végeredmény eléri a végső ”formáját”, azaz teljesen felszívódik a visszér.

Kérdések-válaszok

A lézeres visszérműtét olyan páciensnek ajánlott, aki gyors, kíméletes módon és invazív műtétek nélkül szeretne megszabadulni visszereitől, és fontos neki, hogy néhány nap alatt felépülhessen, és ne legyen látható heg a kezelt területen.

A lézeres visszérműtét nem alkalmazható olyan vénák esetében, amelyek kisméretűek, meg vannak csavarodva vagy túl közel helyezkednek el a bőrfelszínhez.

Mint minden műtéti és nem műtéti beavatkozás, úgy a lézeres visszérműtétnek is lehetnek lehetséges komplikációi és szövődményei. Szövődménye lehetnek: utóvérzés és a gyulladás, a lábdagadás és a mélyvénás trombózis. Ez utóbbi rendkívül ritka esetben fordul elő.

Lézeres visszérműtétnél fennáll a visszerek kiújulása, amely során a test más területein tágulhatnak ki az erek. Ez megfelelő odafigyeléssel /ideális testsúly megtartása, kényelmes cipő viselete, szauna, forró fürdő és erős napozás elkerülése/ megelőzhető. A keringést fokozó sportok /úszás, biciklizés, séta/ hatására is csökken a visszér kiújulásának esélye.

A lézeres visszérműtét már sokkal egyszerűbb és páciens barátabb beavatkozás, mint a hagyományos visszérműtét. A beavatkozás során vágás helyett apróbb szúrásokat alkalmaznak. Mivel vágás nélkül történik a lézeres visszérműtét, ezért az esetek nagy többségében nincs szükség komolyabb felkészülésre.

A beavatkozást megelőző vizsgálatokra /labor, EKG, mellkas röntgen/ csak akkor van szükség, ha a páciensnek komolyabb betegsége van. Lézeres visszérműtét esetén egy részletes érsebészeti vizsgálatra lesz szükség, hogy csökkentsék a szövődmények kialakulásának lehetőségét.

Gyógyszerek szedésének felfüggesztésére nincs szükség, azonban ennek lstáját mindenképp egyeztesd orvosoddal!

Lézeres visszérműtét során a kezelendő területet fetőtlenítik, majd a térdtájon vagy a lábszáron ultrahang segítségével vezetődrótot helyeznek fel a fő vénatörzs lumenébe.Ezt a lágyék- vagy térdhajlatban történő beömlésig kerül felvezetésre.

Ha a kezelendő fő vénatörzs jelentősen tágult, vagy a beömlési visszaáramlás fokozott mértékű, egyéni mérlegelés alapján sor kerülhet a lágyéki vagy a térdhajlatban levő vénás összefolyás műtéti lekötésére, mely szintén fájdalommentes és mintegy másfél cm-es nyom nélkül gyógyuló kis sebet jelent – erre az esetek 1%-ában van szükség.

Meghatározásra kerül a kezelés kezdőpontja, és a lézerszál felvezetésre kerül, majd ultrahangos ellenőrzés mellett érzéstelenítő oldat kerül beinjektálásra a műtéti területre.

A lézeres kezelés fentről lefelé történik, a lézerszál lassú de folyamatos visszahúzásával, és ultrahangos ellenőrzéssel. Miután a fő vénatörzset kezelték, utána szükség esetén az egy másik kis tszúráson keresztül az oldalágakat is kezelik. Az ubbi években erre egyre kevésbé van szükség.

A lézeres visszérműtét után kompressziós harisnya kerül felhelyezésre, és amennyiben a páciens nem észlel semmilyen panaszt, negyed-egy óra múlva távozhat.

A lézeres visszérműtétet helyi érzéstelenítésben végzik, szükség esetén vénás gyógyszeres rásegítéssel a teljes fájdalommentesség érdekében. A tűszúrás kellemetlen lehet.

Lézeres visszérműtét után is szorító fásli vagy kompressziós harisnya kerül. Egy-két nappal a beavatkozás után kötéscserére van szükség. Ezt vagy az első kontrol alkalmával elvégzi az orvos, vagy otthon a páciens is ki tudja magának cserélni. Ezután kompressziós ruházat viselésével visszatérhet a hétköznapi teendőihez, azonban a nehéz fizikai munka és sportolás csak egy-két hét elteltével javasolt.

A kompressziós ruhát az orvos ajánlása szerint kell hordani. Általában 2-4 hétig.

A kezelt területen érzett fájdalom minimális, bevérzés ritkán jelentkezik. A fájdalom és egyéb panaszok mértéke a kezelt visszerek mennyiségétől és nagyságától függ. A leggyakoribb, hogy a lézeres visszérműtét után 2-3 nappal égő fájdalmat érez a páciens a comb belső felszínén, amely fájdalomcsillapító használatával megszüntethető. Továbbá előfordulhat, hogy a kezelt erek helyén kemény, kicsit fájdalmas csomók alakulnak ki, ezeknek azonban néhány hónap elteltével fel kell szívódniuk.

Három-négy hét múlva ultrahangos kontroll vizsgálaton kell részt venni.

Már közvetlenül a lézeres visszérműtét után is látható a beavatkozás eredménye, azonban a végleges eredmény a bealvadt vénák felszívódása után lesz látható.

Az eredmény tartóst megoldást nyújt a visszerekkel szemben.