Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Hajbeültetés: módszerek, árak, eredmények, kinek ajánlott?

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 3 db orvosok
 • 2 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Mit kell tudnod a hajbeültetésről?

A hajbeültetést haj helyreállításnak, hajátültetésnek vagy hajimplantátumnak is nevezik. Ez egy kozmetikai eljárás, amely során egy donorterületről – leggyakrabban a fejbőr hátuljáról, oldaláról, vagy akár a szakállról, a hátról, mellkasról – szőrszálakat, pontosabban hajhagymákat ültetnek át a befogadó területre. Egy hajhagyma darabonként 1-4 szőrszálat tartalmaz, 2 000 graft (hajtüsző egység) körülbelül 4 000 egyedi szőrszálat/hajszálat jelent. A befogadó terület legtöbbször a fejbőr, de előfordulhat szakáll- és szemöldökátültetés is.

Miért lehet szükséges a hajbeültetés?

Teljesen természetes jelenség, hogy a hajunk (szemöldökünk, szakállunk, stb.) folyamatosan hullik, az új szőrszálak növekedésével az elöregedett, elhalt szálak távoznak. Naponta körülbelül 50-100 szőrszálat veszítünk. Ha azonban kopasz foltok jelennek meg, vagy egyes részeken hirtelen ritkulni kezd a haj, az akár nagyobb problémát is jelenthet. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint több, mint 80 millió férfi és nő tapasztal erőteljes hajhullást.

A leggyakoribb ok természetesen a kor és a genetika; az androgén alopecia néven ismert, „természetes” hajhullás, vagy kopaszodás valamilyen szinten szinte mindenkit érint. A férfiaknál ez általában visszahúzódó hajvonalként, vagy a koronában elvékonyodva kezdődik, míg a nők legtöbbször a homlok közelében tapasztalnak ritkulást.

Ha fiatalabb korban jelentkezik a kopaszodás, ha foltokban hullanak a haj- vagy szőrszálak, vagy ha a családodban nem jellemző a probléma, akkor viszont érdemes orvoshoz fordulni, mert más okok is húzódhatnak a hátterében!

Ha a klasszikus, androgén alopecia típusú kopaszodás még nem túlságosan előrehaladott, akkor hajbeültetés segítségével szinte teljesen visszaállítható a hajkorona.

Kinek ajánlott a hajátültetés?

Annak ajánljuk az eljárást, akit zavar kopaszodása, önértékelési problémákat okoz számára haja ritkulása.

Készülj fel rá, hogy az eljárás után legalább 1 hétig nem leszel szalonképes: eleinte be lesz kötve a fejed, majd később hegesedik a műtéti terület.

A gyógyulási időre legalább 8-10 napot rá kell szánni. Ez után a beültetett szőrszálak rövid időn belül teljesen kihullanak. Ne aggódj, ez természetes folyamat, az „új” hajhagymákból a 3. hónap után kezdenek majd hajszálak nőni.

Ki megfelelő alany a beavatkozásra?

A legjobb eredményt akkor érheted el, ha a 20-as éveid végén fordulsz hozzánk – ekkor már megmutatkoznak a férfi vagy női kopaszodás jelei, látszik, hogy várhatóan mennyi hajat veszítesz el a jövőben, de még nem túlzottan előrehaladott az állapot. Így lehet a legkönnyebben természetesnek tűnő hajvonalat kialakítani.

A sebésznek az átültetéshez elegendő egészséges donorszőrre is szüksége lesz. Ha a fejbőröd elvékonyodott, vagy már jelentős mértékű a hajhullásod, akkor lehet, hogy nincs elég egészséges hajhagymád a sikeres hajátültetési eljáráshoz.

Mennyire biztonságos a beavatkozás?

Egy tapasztalt sebész számára a hajátültetés minimális kockázatot jelent. A legtöbb esetben csak kisebb mellékhatásokkal kell számolnod, mint az enyhe vérzés, viszketés, duzzanat és kérgesedés, ahol a hajat mozgatták vagy beültették. Ezek általában néhány hét alatt elmúlnak. Néha előfordul fertőzés vagy gyulladás, ennek megelőzésére az orvos segít majd abban, hogyan tisztítsd finoman a kezelt fejbőrt.

Természetes folyamat az átültetett hajhagymák “sokkvesztése”, ilyenkor a hajszálak kihullanak, de jellemzően a 3. hónap után újra növekedni kezdenek.

A nem megfelelően végrehajtott hajátültetés azonban károsíthatja a környező hajhagymáidat, csomókhoz és foltossághoz vezethet, ezért mindig körültekintően válassz szakembert!

Hajbeültetés

Hogyan készülj fel a beavatkozásra?

 1. Először is lesz egy konzultáció, állapotfelmérés, ahol a kezelőorvosod tájékoztat a tudnivalókról, valamint a műtét előtt beszerzendő gyógyszerek listájáról.
 2. A műtét előtt maximum 3 nappal el kell hagynod a nagy dózisú (1000 mg feletti) C-vitamin szedését, és minden más, vérzékenységet okozó gyógyszert is fel kell függesztened.
 3. Kerüld az alkoholt a kezelés előtti és utáni napokban, így a szervezeted hatékonyabban tudja majd feldolgozni a lézerrel megbontott pigmenteket, és a nyirokrendszer is jobban tud tisztulni.
 4. Vásárolj be mindent, amire szükséged lehet a beavatkozás utáni napokban, mert az első 1 hétben be lesz kötve a fejed és nem leszel szalonképes. Érdemes felkészülni, hogy ne kelljen kimozdulnod otthonodból!
 5. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik – a részleteket a következő kérdés alatt olvashatod.
 6. A beavatkozás előtt és után érdemes a folyadékbevitelt növelni, így a bőröd hidratáltabbá válik. A hidratálás nem csak belsőleg, de külsőleg is fontos!
 7. Ha fájdalmaid vannak, beszedhetsz fájdalomcsillapítót.

Mi történik a beavatkozás során?

Hajbeültetéskor 2 technika közül választhatsz: a follikuláris egység transzplantáció /FUT/ és a follikuláris egység extrakció /FUE/, más néven follikuláris egység kivágása.

FUT (follikuláris egység transzplantáció)

Ennél a technikánál a hajbeültetéssel foglalkozó sebész szikével bemetszést végez, eltávolít egy egészséges hajjal fedett bőrcsíkot a fejbőr hátsó részéből, majd lezárja a területet. Csupán egy finom vonalú heg marad a beavatkozás után, melyet általában a haj szépen el is rejt.

FUE (follikuláris egység extrakció)

Ekkor egyenként mozgatják a hajszálakat, így a sebész nem csak a fejbőrről távolíthatja el az átültetendő szőrtüszőket, hanem a szakállból, a hátról, vagy éppen a mellkasról is. Ennél a beavatkozásnál pontszerű hegek maradnak. Ez a technika kiváló abban az esetben, ha nagyobb területre kell hajszálakat átültetni, illetve, ha korábban már volt hajátültetésed, és a fejbőröd donorterülete heges.

A FUE előtt a sebész általában leborotválja a donorterületet mielőtt kivonja a szőrszálakat, ezért meg kell terveznie az eljárást. Van azonban lehetőség arra, hogy borotválkozás nélküli FUE-t végezzen, ez egy időigényesebb és technikailag is igényesebb eljárás, amely lehetővé teszi a sebész számára, hogy az összes átültetendő szőrtüszőt összeszedje anélkül, hogy a donor területen bármilyen vágást kellene ejtenie.

Hajbeültetés

Felhívjuk a figyelmedet arra is, hogy az eljárás nem éppen hegmentes: apró pöttyök maradhatnak, ahol a szőrszálakat kihúzzák. Miután a borotvált hajad visszanő, ezek a foltok észrevétlenné válnak, még akkor is, ha rövid a hajad.

A hajátültetési eljárás nyugtatásban történik, vagyis ébren leszel, de nyugalomban, a fejbőröd pedig helyi érzéstelenítővel elzsibbasztják. Így az eljárás enyhe, de elviselhető fájdalommal jár. Az átültetendő szőrtüszők megszerzése után a sebész milliméternyi lyukakat hoz létre apró pengékkel vagy tű segítségével, majd mindegyikbe behelyezi az 1-4 szőrszálat tartalmazó tüszőket. A hajvonalat az határozza majd meg, hogy a sebész hová és milyen formában teszi a szőr “befogadó” helyeit. Az aprólékos, egyenkénti eljárás segítségével akár 2000 vagy több oltvány is átültethető, így a hajátültetés akár 8 órát is igénybe vehet, tehát ez nem egy gyors folyamat. A cél az, hogy az egyes oltványok megfelelő beültetésével a lehető legjobb hajforma alakuljon ki.

Milyen egyéb eljárások léteznek?

Néhány orvos az Artas hajbeültetési robotot használja az oltványok kivonására, sőt a befogadó helyek előkészítésére is az implantáció előtt. Más orvosok a NeoGraft eszközzel végzik az eljárást, mert ez képes a FUE szövetek összegyűjtésére. Fontos tudnod, hogy a gépek nem eredményeznek automatikusan jó eredményeket; a titok a sebész tudásában, és nem a készülékben rejlik. FUE eszközök segítségével is kiváló eredmények érhetők el, ha gyakorlott szakorvos végzi a beavatkozást.

A világ legnagyobb hajátültetéssel foglalkozó orvos-szervezete, a Nemzetközi Hajátültető Sebészeti Társaság szerint a 2016-ban elvégzett összes hajátültető kezelés több, mint fele FUE volt. Az iparág szakértői szerint a legjobb eredményt egy nagy tapasztalattal rendelkező orvos érheti el, aki széleskörű képzettséggel rendelkezik a haj helyreállításában.

Mivel a hajátültetés műtéti eljárás, ezért körültekintőnek kell lenned az orvos kiválasztásakor! A konzultáció során kérj referenciaképeket és győződj meg róla, hogy az adott orvos pácienseiről készült fotókról van szó, és nem a készülék gyártójától származnak a képek.

Mennyire fájdalmas a beavatkozás?

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. Az első pár injekció kellemetlen lehet, a hajbeültetés alatt keveset érzel, viszont a műtét befejeztével lehet fájdalom. Ilyenkor fájdalomcsillapító szedése ajánlott.

Hajbeültetés

Mire lehet számítani a gyógyulási idő alatt?

Az első 3 napban egy darabon megkeményedhet a bőr, különösen a fej hátsó- oldalsó részén lévő donorterületen, de ez jellemzően rövid időn belül elmúlik.

Az első 5 napban óvatosan moss hajat. Használj kímélő sampont, és ne dörzsöld erősen a fejbőrt! Ezt követően folytathatod megszokott hajmosási rutinodat.

6-7 napig enyhe fejbőr érzékenységet és duzzanatot tapasztalhatsz, azon a területen hol a szőrszálakat beültették. Ha follikuláris egységet távolítanak el, akkor a fej hátsó részén lévő donorterület lényegében nyom nélkül gyógyul 7-10 napon belül.

5-7 nappal a transzplantáció után elkezdhetsz edzeni is.

Milyen eredmény várható, és meddig tart a kívánt hatás?

Két-három héttel a transzplantáció után a beültetett szőrszálak kihullanak, de ne aggódj: vissza fognak nőni. Az új haj 3-4 hónappal később kezd növekedni, és ugyanúgy reagál, mint az eredeti hajad. 10–12 hónap múlva már láthatod az új haj növekedésének a 90% -át.

Milyen alternatívák léteznek?

A hajbeültetés az egyetlen olyan megoldás a hajhullásra, ami végleges megoldást kínál, de vannak más, ideiglenes módszerek is, amiket kipróbálhatsz, ha el akarod kerülni a sebészeti beavatkozást:

Trombocitában gazdag plazma /PRP/: A PRP kezelés során a saját, lecentrifugált véred vérlemezkében gazdag részét injekciózzák be az ízületbe[TN1] . Ezzel a módszerrel stimulálható az új haj növekedése, a tapasztalatok szerint ez az esetek körülbelül 60% -ában működik, és az eredmények fenntartása érdekében négy-hat havonta, vagy ennél gyakrabban kell megismételni.

Alacsony szintű lézeres terápia /LLLT/: Ezt az eljárást hetente pár alkalommal kell alkalmazni a haj növekedésének serkentésére. Átlagosan 6 hónap után látszik az eredmény, melynek fenntartása érdekében folyamatosan kell használni. Egyes LLLT eszközök, például a HairMax és a CapillusPro, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által otthoni használatra is jóváhagyott készülékek. Biztonságos és hatékony, de korántsem végleges megoldás.

Fejbőr mikropigmentáció (SMP): Ez egy kakukktojás, hiszen nem serkenti a haj növekedését: mindössze apró pöttyöket tetoválnak a fejbőr szőrszálai közé, így a haj sűrűbbnek tűnik, és kevésbé látható a fejbőr. Egyáltalán nem lesz tőle több hajad, de többnek tűnik, és a tetoválások többé-kevésbé végleges megoldást jelentenek – de idővel megfakulhatnak.

Propecia: Ez a vényköteles tabletta, a kopaszságot kezeli azáltal, hogy csökkenti a DHT, egy férfi nemi hormon termelődését. A gyógyszert menopauzás nők számára is fel lehet írni. 3 hónapig tart a változás, és tovább kell szedned, hogy megtartsd a megnövekedett új hajat.

Rogaine: Szintén egy vény nélkül kapható szer, ami minoxidilt tartalmaz, és felpörgeti a tüszőket, valamint gyorsítja a haj növekedését. Három hónap alatt 25% -os javulást tapasztalhatsz a folyamatos használat mellett. A többi, előbb említett szerhez hasonlóan, ha abbahagyod az alkalmazását, egy idő után eltűnik az eredmény.

A leggyakoribb tévhitek a hajbeültetéssel kapcsolatban

Csak férfiakon végezhető hajbeültetés?

A hajátültetés egyre elterjedtebb megoldás a nők körében is, a páciensek 14,7%-a nő. Gyakran a haj elülső vonalának csökkentésére használják, vagy a mennyiségének növelése érdekében.

A hajbeültetés csak egy ideiglenes megoldás?

A hajátültetés tartós megoldás. Mivel a beültetett haj az egészséges területről származik, így az nem fog hullani, hanem ellenálló marad. A többi, kezeletlen területre azonban nincs hatással, ezért ha olyan részen kezd hullani a hajad, ahol korábban nem volt ilyen problémád, akkor ott is el kell végezni a hajbeültetést.

A hajbeültetés csak fiatal korban végezhető?

A hajátültetés sikerességét nem a kor határozza meg, hanem a hajmennyiség; fontos, hogy a donornak kijelölt tarkó részen legyen kellő mennyiségű, egészséges hajállomány. Ez viszont az évek előrehaladtával csökkenhet, így valóban van összefüggés az életkor és az eljárás hatékonysága között.

Független döntéshozó portálként fontos számunkra, hogy a kiválasztott beavatkozásod előtt megfelelő tájékoztatást és információt biztosítsunk. Ha bármi kérdésed van az adott kezeléssel kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal! Regisztrálj oldalunkra az előtte-utána fotókért!

Előnyök

 • A különbség látható, de az eljárás láthatatlan: a hajad minden tulajdonságában megfelel az eredetinek, és körülbelül havonta 1 centit nő majd.
 • A jól sikerült hajátültetés után a hajad 100%-ban természetesnek tűnik.
 • Legtöbbször nincs szükséged utólagos fájdalomcsillapításra, különösen ha a FUE (follikuláris egység kivágása) technikával végzik a beavatkozást.
 • Újból visszatér az önbizalmad, fiatalabbnak látszol és annak is érzed magad!

Hátrányok

 • A hajátültetés nem állítja meg a hajhullást – később további eljárásra lehet szükséged.
 • Ha a beavatkozást rossz technikával végzik, akkor nem lesz természetes a végeredmény, és károsíthatja a környező szőrszálaidat is.
 • A hajátültetés típusától függően enyhe hegesedés maradhat a fejbőrödön.
 • A hajátültetés árát nem fedezi a biztosításod, és sajnos nem tartozik a legolcsóbb eljárások közé.