Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Anyajegy eltávolítás: tények, árak, veszélyek

 • 1 db előtte-utána fotó
 • 12 db orvosok
 • 9 db klinikák
 • 3 db értékelés
 • 120.000 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Fontos tudnivalók az anyajegy-eltávolításról

Az anyajegyek eltávolítása mellett több okból döntenek a páciensek. Történhet esztétikai okokból vagy egészségügyi okokból. Utóbbit a potenciálisan rákos bőrkinövések megszüntetése céljából végzik.

A anyajegyek színe a vöröstől a világosig vagy a sötétbarnáig terjedhetnek. A bőr felszínéről kiemelkednek. A legtöbb nem kívánt anyajegyet műtéti úton távolítják el. Ez többféle technikával is történhet. Hogy számodra mi a legjobb módszer függ az életkorodtól és az anyajegyed alakjától, méretétől, színétől és pontos helyétől.

Évente menj el anyajegy vizsgálatra, és ne csak a nagy, szabálytalan vagy növekedésben lévő anyajegyeket ellenőriztesd!

Kinek ajánlott az anyajegy-eltávolítás?

Ha esztétikailag zavar anyajegyed megjelenése, beleakadnak ékszereid vagy ruháid, vagy ha szakember úgy véli, hogy rákos is lehet.

Bármilyen okból döntesz anyajegyed levétele mellett, előtte nézesd meg bőrgyógyásszal, aki megfelelő szakvéleményt tud róla adni.

Ki a megfelelő alany anyajegy-eltávolításra?

Az anyajegy-eltávolításnak nincs különösebb ellenjavallata. Bárkinél elvégezhető a beavatkozás, ha bőrgyógyász azt javasolja, távolítsák el. Vérzékenység vagy kóros egészségügyi probléma fennállásakor egyeztess orvosoddal!

Mennyibe kerül az anyajegy-eltávolítás?

30.000-45.000 Ft körül mozog az anyajegy-eltávolítás ára. Az ár függ az alkalmazott technikától és az eltávolítandó anyajegyek mennyiségétől. A szövettani vizsgálat ára 7000-12.000 Ft. Ha nagyon olcsó árral találkozol, akkor az nem tartalmazza a szövettani vizsgálatot, ami Magyarországon kötelező.

Biztonságos az anyajegy-eltávolítás?

Teljes mértékben biztonságos a beavatkozás. Rita esetben fordul elő sebgyógyulási zavar. Ekkor a seb megnyílik és sebváladék folyik ki belőle. Ez 1-2 héten belül összehúzódik és nyomtalanul eltűnnek az anyajegyek.

Hogyan készülj fel az anyajegy-eltávolításra?

A beavatkozást minden esetben egy konzultáció előzi meg, ahol a bőrgyógyászod megvizsgálja anyajegyeidet, és eldönti, szükséges-e valamelyiket eltávolítani. Azt is mérlegeli, hogy a számodra zavaró anyajegyet biztonságosan le tudja szedni. Fényképet is készíthetnek az állapotáról. Bizonyos esetekben néhány hónapig megfigyelik, változik-e az anyajegy színe, alakja, mérete, és csak ennek függvényében végzik el az eltávolítását.

Anyajegy vizsgálat anyajegy-eltávolítás előtt

Orvosod tájékoztatni fog, mennyire sürgős az anyajegy eltávolítása. Ha nem látható helyen van az anyajegy, akkor bármikor eltávolítható, azonban ha kézfejen vagy arcon van, akkor nem érdemes nyáron elvégezni a beavatkozást. A nyári időszakban folyamatosan ügyelni kell a seb és a hegek fényvédelmére. Nem éghet meg és nem érheti erős napsugárzás.

Természetesen, ha az orvos azt mondja, azonnal el kell távolítani, akkor nem szabad ezeket a körülményeket figyelembe venni. Ha nyárra esik ez a műtét, akkor érdemes letapasztva tartani a sebet és a gyógyult heget is annak érdekében, hogy hosszú távon szépen gyógyuljon.

Milyen orvos végzi az anyajegy-eltávolítást?

Ezt a beavatkozást sebészek végzik, így a Te döntésed, hogy általános vagy plasztikai sebészre bízod magad.

Hogyan történik a beavatkozás?

Az anyajegy-eltávolítás pontos módszere függ az anyajegy színétől (barna / piros, / fekete), a méretétől, alakjától (domború / lapos) és attól, pontosan mely testtájékon helyezkedik el.

A beavatkozás időtartama függ az eltávolítás technikájától, illetve az anyajegy méretőtől és mennyiségétől. Így a beavatkozás néhány percet és egy órát is igényelhet.

Az anyajegy eltávolítás első lépése a sterilizálás. Lefertőtlenítik az anyajegyet és a környező bőrterületet, majd helyi érzéstelenítést alkalmaznak. Ez pontosan olyan, mint egy fogászati érzéstelenítés.

A szikével történő eltávolítást lapos anyajegyeknél alkalmazzák. Egy éles hengeres, sütiformára emlékeztető eszközzel eltávolítanak egy kerek szövetterületet, közepén az anyajeggyel. A legtöbb lapos anyajegyet ezzel a módszerrel könnyen el lehet távolítani. Abban az esetben, ha 1 milliméternél kisebb az anyajegy, nem kell összevarrni a területet. Ez a bemetszés magától bezárul. 2 milliméternél nagyobb anyajegyek helyét összevarrják.

Az anyajegy lapos kimetszését domború, világos színű anyajegyeknél alkalmazzák. Ha egy anyajegy színe megegyezik a bőr természetes színével, azt általában laposra “borotválják”. Az orvos az anyajegy külső rétegeit borotva vagy szike segítségével távolítja el. A kimetszés mélysége az eltávolítás helyétől és céljától függ. Ezek az anyajegyek pár éven belül 50%-os eséllyel visszanőhetnek. Nem lesz szükség varrásra, a seb magától bezáródik. A beavatkozás végén fedőkötést helyeznek a területre.

Anyajegy-eltávolítás

A műtéti kimetszést akkor végzik, ha egy anyajegy sötét, kitüremkedő vagy potenciálisan rákos. Az orvos szikével ovális formában kivágja az anyajegyet az azt körülvevő bőrterülettet. Ezután a bőrt összevarrják, csak egy vékony heg marad.

A lézeres eltávolítás ritkábban alkalmazott módszer. Ennek oka, hogy az anyajegyek lézeres eltávolítása elégeti az anyajegyet, így a szövettani leletünk is értékelhetetlenné válik.

Az anyajegy eltávolítás fenti módszerei közül a műtéti kimetszés jár a legkisebb hipopigmentációval. Emiatt ez a legnépszerűbb választás.

Mennyire fájdalmas az anyajegy-eltávolítás?

A beavatkozást minden esetben helyi érzéstelenítésben végzik. Az injekció kissé fájhat, de ez az egyetlen kellemetlenség, amelyet érezni fogsz az eljárás során. Kis nyomást érezhetsz, de összességében az anyajegy eltávolítás nem fájdalmas beavatkozás.

Mire lehet számítani az anyajegy-eltávolítás után?

Ez a beavatkozás nagyon gyors és egyszerű, nem igényel hosszú felépülési időt.

Miután eltávolítják az anyajegyet, és elmúlt a helyi érzéstelenítés hatása, érintésre és nyomásra érzékeny lehet a terület. Ez 2-3 napon belül teljesen elmúlik. A beavatkozás helyét néhány napig le kell fedni, több hétig védeni kell a naptól és az izzadástól. A mindennapi tevékenységeidet nem kell szüneteltesd, de semmiképp se irritáld a területet a gyógyulási időszak alatt.

48 óráig ne zuhanyozz, csak mosakodj, és vigyázz sportolás közben. Elmehetsz edzeni, de óvatosan, nehogy a seb kiszakadjon. Például, ha az anyajegy a hátad közepén helyezkedett el, pár hétig kerüld az intenzív felsőtest gyakorlatokat.

Az orvosod öt-hét nap múlva vissza fog hívni varratszedésre és kontrollvizsgálatra. Erre az időpontra elkészül a szövettani vizsgálat is. A varratszedés szinte csak egy pillanatig tart, egyáltalán nem fájdalmas.

A varratszedés után is kerüld a napsugárzást. A sugarak elsötétíthetik a műtéti hegeket. Az első három hónapban ne napozz, és óvd a heget a közvetlen napsugaraktól. Helyezz rá kötést vagy tapaszd le.

A legrosszabbul a hátunkon és a combunkon gyógyulnak az anyajegyek. Ott mindig nagyobbak és látványosabbak maradnak a hegek. Ha véralvadási problémáid vannak, feltétlenül tájékoztasd orvosodat, mert befolyásolhatja a gyógyulási folyamatot!

Ha amiatt aggódnál, hogy az anyajegy eltávolítása után csúnya lesz a heged, kérdezd meg orvosodat az általa ajánlott hegkezelési lehetőségekről. Minél hamarabb kezded a sebhely kezelését, annál hatékonyabb lesz.

Milyen eredmény várható és meddig tart a kívánt hatás?

Az anyajegy eltávolítása után néhány hónap vagy akár egy év is eltelhet, amíg a heg teljesen meggyógyul és eléri legszebb formáját.

Az anyajegyek esetenként visszanőhetnek, különösen, ha az eljárás során marad némi szövet az anyajegyből. Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha az anyajegyet lapos kimetszéssel távolítják el, azonban műtéti kimetszés után is megeshet. Ha az anyajegy visszanő, újabb kimetszéssel ismét eltávolítható. A második beavatkozás növelheti a fertőzés, a vérzés és a csúnya hegek kialakulásának kockázatát.

Hogyan lehet megállapítani, hogy rákos-e az anyajegy?

Az anyajegyek általában jóindulatú, nem rákos pigmentsejtek. Színük a bőr színétől a sötétbarnáig terjed. Ha nagy, szabálytalan vagy változó színű, méretű, alakú anyajegyet veszel észre magadon, azonnal ellenőriztesd bőrgyógyásszal. A melanóma a bőrrák legritkább formája, de egyben a legveszélyesebb is.

Anyajegy-eltávolítás

Az eltávolított anyajegyet minden esetben szövettanra küldik. Magyarországon ez kötelező.

Az alábbi szempontok esetén merülhet fel rákos anyajegy gyanúja:

 • aszimmetria: az egyik fele nem úgy néz ki, mint a másik fele
 • határ: az anyajegy és a bőr közötti határ szabálytalan vagy rosszul meghatározható
 • szín: különféle színekből áll
 • átmérő: a melanómak 6 milliméternél nagyobbak
 • elváltozás: az anyajegy mérete, alakja vagy színe megváltozott

Ezenkívül minden olyan anyajegyet, amely vérzik, viszket vagy furcsa alakja van meg kell mutatni az orvosnak.

A melanómak gyógyíthatók, ha időben felfedezik és kezelik őket, de halálosak lehetnek, ha későn veszik észre vagy ha átterjedtek a nyirokcsomókra és a belső szervekre.

Anyajegy-eltávolítás

Minden anyajegy esetében szövettant kell végezni?

Igen, minden esetben! Ez Magyarországon kötelező. Ennek célja, hogy kiderüljön, rákos volt-e az anyajegy. Ez a Te hosszútávú biztonságodat szolgálja.

Milyen tévhitek terjengenek az anyajegy-eltávolítással kapcsolatban?

Jobb, ha az anyajegyekhez nem nyúlunk hozzá.

Ez az egyik legveszélyesebb tévhit. Ha valaki nem fordul időben orvoshoz, olyan súlyos betegségek alakulhatnak ki, amik hosszú távon a túlélési esélyeket rontják.

Jobb, ha biztonsági okokból az összes anyajegyet eltávolítjuk.

Ez az egyetlen olyan tévhit, ami nem kerülhet a páciensek életébe, viszont nem javasolt a test összes anyajegyének eltávolítása. A műtéti beavatkozás helye esztétikailag romboló lehet. A páciens bőrén az anyajegyek helyett mindenhol heg fog kialakulni.

Nem fáj, ha nincs baj vele.

Ez nem így van. Minden esetben évente egyszer bőrgyógyásszal meg kell nézetni az anyajegyeket.

További információk és linkek:

National Geographic - Az anyajegy és a rák

Semmelweis - Önvizsgálattal és évenkénti anyajegyszűréssel megelőzhető a melanoma

   Előnyök

   • Gyors, egyszerű és fájdalommentes beavatkozás, lábadozási idő nélkül.
   • Minden esetben készül szövettani vizsgálat.
   • A rákos anyajegy korai eltávolítása a bőrről akár életmentő is lehet.
   • Az anyajegyek még a legkényesebb vagy nehezen elérhető területekről is eltávolíthatók.
   • A beavatkozás utáni a heg alig lesz látható.

   Hátrányok

   • A sebhely nem tűnik el teljesen. A heg mérete attól függően változik, hogy hogyan gyógyul és pontosan hol helyezkedik el.
   • A vállakon és a háton lévő anyajegyek vastag hegeket hagyhatnak maguk után.
   • Az érintett területet öt-hét napig, a varratszedésig le kell fedni.
   • Több hétig nem érheti napfény a beavatkozás területét.