Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

8 bevált ellenszer a táskás szem ellen

8 bevált ellenszer a táskás szem ellen

Amikor a nők gyönyörű táskákról álmodnak, akkor azt nem éppen a szemük alá képzelik el. Utóbbi sokkal inkább szerepel a rémálmokban, arról nem is beszélve, hogy gyakran pont a rosszul átaludt éjszakák miatt jelennek meg a táskák. Létezik megoldás ellenük, vagy el kell fogadni, hogy örökké fáradttá teszik a tekinteted?

A táskás szemek nem válogatnak!

Hogy lehetséges az, hogy a táskás szemek megjelenhetnek fiatalokon és időseken egyaránt? Ez azt jelenti, hogy nem lehet mit tenni ellene, ez a bosszantó esztétikai elváltozás mindenkit fenyeget?

Részben igen, részben nem a válasz. A táskás szemek kialakulásának megannyi oka lehet, de ezekről bővebben egy kicsit később írunk. Sajnos a jelenség a legtöbb ember számára ismert, csak van, akinek rövid ideig keseríti meg a hétköznapjait, míg mások kénytelenek elfogadni tartósan megváltozott külsejüket.

Mik a táskás szem kialakulásának okai?

Nézzük, hogy egészen pontosan mi idézhet elő táskás szemeket!

A szervezett túlzott vízvisszatartása

Minden test másképpen funkcionál, és bizonyos embereknek a szokottnál nehezebben dolgozza ki a felesleges vizet. Mindez ahhoz vezet, hogy a szövetekben felgyülemlik a sok folyadék, aminek hatására a bőr megnyúlhat.

Alváshiány

Az egyik legismertebb probléma az alváshiány. Időnként elég hozzá csupán egyetlen éjszaka, és máris megjelennek azok a bizonyos táskák, míg máskor a tartós kialvatlanság vezet oda, hogy „puttonyos” lesz a szemed. Bármelyik is igaz rád, fontos, hogy nagyobb figyelmet szentelj a minőségi, és valóban pihentető alvásra.

Kollagénszint csökkenése

Szervezetünk, és egyben bőrünk rugalmasságáért nagy mértékben felel a kollagén. Az idő múlásával a vegyület fogyatkozni kezd, aminek hatására a bőr veszít alkalmazkodóképességéből, és feszessége csökken. Rövid időn belül meg is jelennek azok a bizonyos karikák.

Genetikai hajlam

Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a genetikai hajlamot sem, ugyanis sokan bármit is tesznek, a fránya karikák csak nem tűnnek el. Akárcsak a szem alatti fekete karikák, úgy a szem alatt található táskák megjelenéséért is felelős lehet a genetikai hajlam. Ez sajnos nem jó hír, de erre is van megoldás!

Hogyan, milyen formában jelenhetnek meg a szem alatti táskák?

Minden ember egyedi. Nincs két egyformán táskás szem, mégis összegyűjtöttük most a legismertebb változatait, ami segít abban is, hogy felismerd, hogy neked milyen jellegű problémával van dolgod!

Enyhe szem alatti duzzanat

Ez az egyik legszerencsésebb eset, mert nem kifejezetten feltűnő – a környezeted maximum azt hiszi, hogy túl jól sikerült az előző este. Csak amikor már napok óta nem múlik a dolog, akkor lehet gyanús, hogy bizony a szemed alatt táskák kezdenek kialakulni.

Lefittyedő bőrszövet

Ez a típusa leginkább idősebb hölgyekre jellemző, akiknek a bőrük jelentősen vesztett kollagén tartalmukból. A bőr ilyenkor már olyan mértékű változást szenvedett el, hogy a szövetek egymásra lógnak.

Táskás szem, sötét karikákkal

Gyakori, hogy a táskás szemek nem egyedül „örvendeztetnek meg” minket. A sötét foltok gyakran a duzzanattal együtt jelennek meg, ami még nagyobb hangsúlyt tesz a bőrelváltozásra, és ezzel is rontja magabiztos megjelenésed.

7 tipp, mit lehet tenni a táskás szem ellen

Rengeteg házi praktika terjed a neten, amelyek közül vannak amelyek hatásosak, mások inkább csak placebóként működnek. Hatékonyságuk függ a probléma jellegétől is, ezért ami az egyik embernek beválik, könnyen lehet a másik számára hatástalan.

A legfontosabb azonban itt is az, hogy vizsgáld meg, mi lehet a dolog hátterében. Ha csak esztétikai a probléma, akkor talán egy egyszerűbb megoldás is javíthat a helyzeten, de ha például a kialvatlanság vagy a dehidratáltság okozza, akkor mindenféleképpen ezekkel kell előbb foglalkoznod.

Házi praktikák:

1. Szemkörnyékápolók

A legismertebb módja a szem alatti táskák megszüntetésének, a különféle ápoló krémek használata. Ezek legtöbbször vizet, és a bőr rugalmasságát befolyásoló hatóanyagokat tartalmaznak. Egy kialvatlan éjszaka után, vagy kezdődő bőröregedési gondok esetén egészen jó szolgálatot tehetnek, de hosszabb távon csak akkor segítenek, ha az életmódodon is változtatsz! A megfelelő folyadékfogyasztás és a rendszeres pihenés minden bőrápolási rutin alapja kell, hogy legyen – lásd következő pont.

2. Minőségi alvás

A pihentető alvás nem csak a szem alatti táskákra, de a teljes testedre hatással lesz. Fontos, hogy elegendő időt és teret biztosíts az alvásra, és ne csak annak mennyisége, de minősége is kiemelt szerepet kapjon.

3. Mondj le a káros szokásaidról!

Valószínűleg nem mondunk újat azzal, hogy a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kifejezetten ellenjavalt, ha a bőröd szerkezetén szeretnél javítani. Az alkoholfogyasztás ráadásul általában éjszakázást is jelent, így több szempontból is káros a bőrödre nézve.

4. Rendszeres testmozgás

A testmozgásra kevesen gondolnak, ha a szem alatti karikákról van szó, pedig a fokozott terhelés hatására a szervezet kiválasztó rendszere felgyorsul, és eltávolítja a felgyülemlett salakanyagokat, ezáltal a táskákat is csökkenti.

5. Csökkentsd a stresszt

Szinte mindenhol lehet olvasni a stressz negatív hatásairól, mégis csak kevesen képesek, vagy akarnak tenni az ellen, hogy valóban csökkentsék az őket ért negatív hatásokat. Pedig nem csak a szemed, de a tested és lelked is hálás lenne érte.

Orvosi eljárások

Mi van akkor, ha a fentiek nálad nem válnak be – vagy éppen nincs türelmed kivárni, hogy hatásosak-e? Ha szeretnél leszámolni velük, léteznek tartós orvosi megoldások is. Nézzük is őket!

6. Szemhéjplasztika

A fáradt tekintet egyik legjobb és legtartósabb ellenszere a szemhéjplasztika, melynek során egy apró bemetszést végeznek az alsó szemhéjon. A felesleges bőr eltávolítását követően újra visszakaphatod káprázatosan csillogó tekinteted. A szemhéjplasztika nagyon kis műtétnek számít, be sem kell feküdned hozzá a klinikára, és a gyógyulási idő is minimális. Itt olvashatsz róla bővebben:

Szemhéjplasztika: tények és árak

7. Hialuronsavas feltöltés

Habár ritkább, de időnként a környező területek hialuronsavas feltöltése is megoldást jelenthet. Ilyenkor egy apró tűszúrás segítségével juttatják be az anyagot, ami feszesebbé teszi a bőrt. Ez hónapokkal később magától felszívódik, így nem tekinthető végleges megoldásnak, viszont szinte teljesen fájdalommentes, és nincs gyógyulási idő, azonnal láthatod az eredményt.

Szem alatti karika feltöltés hialuronsavval

8. Sajátzsíros feltöltés

A sajt testzsíros szem alatti karika feltöltés szinte teljesen kizárja az allergiás reakció lehetőségét, hiszen nem idegen anyag kerül beinjektálásra. Ez a beavatkozás tartós, lasabban szívódik fel, mint más anyag. A gyógyulás kifejezetten gyors, és ritkán tapasztalható szövődmény.

Szem alatti karika feltöltés saját zsírral

Kinek ajánlott az orvosi beavatkozás?

Azok számára ajánlott, akiknek a különféle házi praktikák nem jelentettek megoldást, viszont szeretnék visszanyerni régi külsejüket és önbizalmukat. Az orvosi beavatkozásokkal rövidebb és hosszabb távon is megtalálhatod a káprázó tekintet titkát.

Mikor kell orvoshoz fordulni a szem alatti duzzanatokkal, mikor jeleznek bajt

Ha a különféle házi praktikák nem jelentettek megoldást, viszont szeretnéd visszanyerni régi külsődet és önbizalmadat, keress fel egy orvost. A tartós duzzanat utalhat vérképzési zavarokra, gyulladásra is. Akár csak a kor előrehaladta okozza, akár egészségügyi probléma húzódik meg a szem alatti táskák mögött, az okok feltárásával, kezelésével majd az orvosi beavatkozásokkal rövidebb és hosszabb távon is megtalálhatod a káprázó tekintet titkát és az egészséges jövőt egyaránt.

Mi befolyásolja a táskás szem kezelésének eredményességét?

Erről a kérdésről megkérdeztük Dr. Darvas Emília, esztétikai gyógyászt:

“A táskás szem kialakulását több külső tényező befolyásolja. Érdemes mindenekelőtt kizárni az allergia lehetőségét. Többféle esztétikai kezelés, mint a lézeres kezelés, orvosi peeling, vagy hialuronsavas töltés áll rendelkezésre a probléma megoldására, nem beszélve a plasztikai sebészeti beavatkozásról. Mindezek mellett jó, ha betartunk néhány tanácsot is a mindennapi életben. Lefekvés előtt már óvakodjunk a nagyobb mennyiségű folyadék beviteltől. Csökkentsük a só fogyasztását és hagyjuk el a dohányzást. Érdemes kissé megemelt fejvéggel aludni, segítve a vizenyő kiürülését. Hidegvizes borogatás segíthet a puffadtság csökkentésében. Bizonyos orvos esztétikai kezelések csak óvatosan alkalmazhatók, amennyiben a páciens hajlamos a szem körüli odéma kialakulására, ilyen például a botulinum toxinnal történő kezelés. A megfelelő kozmetikumok alkalmazása is segíthet a megelőzésben és az esetleges orvosesztétikai, vagy plasztikai sebészeti beavatkozást követően.”

További információk

nbcnews.com - Best treatment undereye circles

healthline.com - What Causes Dark Circles Under Your Eye?