Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Nyáron nehezebb rejtegetni a visszereinket - itt az idő, hogy lépj!

Nyáron nehezebb rejtegetni a visszereinket - itt az idő, hogy lépj!

Itt a kánikula, óhatatlanul ki kell bújnunk a hosszú ruhák jótékony takarásából, ez az időszak ráadásul nemcsak a látvány miatt nehezebb, ha bármilyen visszér problémával küzdesz, de a meleg sem tesz jót. Lehet csupán pókhálószerűen látszó, vagy már csúnyább zölden átütő visszér, éjszakai lábgörcs, nehézláb-érzés, vizesedés, dagadás, vagy már egészen komoly, csúnyán kidagadó vonalak- mind-mind arra figyelmeztetnek, hogy menjünk a szakemberhez, már az első jeleknél is! Dr. Rozsos IstvánPh.D. sebész, érsebész szakorvos szerint megoldás mindenkinek van, a visszér magától viszont biztosan nem fog meggyógyulni, sőt: sajnos biztosan rosszabbodni fog.

A visszér, vagy krónikus vénás elégtelenség alatt általában a vénás rendszer billentyűelégtelenség miatt kialakult tüneteket értük. Furfangos betegség, mert a visszér szó hallatán neked is a klasszikus képek, mint pókhálószerű vonalak, zöld, vagy kékes, akár kidagadt erek jutnak eszedbe, ez a látvány, ami mindannyiunkat leginkább kétségbeejt. Pedig gyakran inkább csak kellemetlen tünetei vannak, mint az éjszakai lábgörcs /beveszünk iziben egy magnéziumtablettát/, nehézláb érzés, lábdagadás, vizesedés, ezekre is keresünk házi praktikákat.

A kezdődő betegségnek eleinte csak annyi jele van, hogy este hazaérve jól esik lerúgni a cipőt a beledagadt lábról.

Egy-egy fárasztó nap után a boka kicsit megvastagszik, a bőr viszket, a láb kissé fájdalmas. Azután mindez egyre erősebben jelentkezik, és a dagadás nem csak estére lesz zavaró, illetve már minimális megterhelés is előhozza. Később az éjszakai izomgörcsök, a bőr vöröses-barnás elszíneződése, a bőr hámlása. A vénák egyre erőteljesebben látszanak a bőrön át is kisebb-nagyobb lila dudorok formájában. Mindez akkor alakulhat ki, ha a vénás érrendszer és a nyirokérrendszer nem tudja elszállítani a szövetekből az elhasznált vért, illetve a szövet közötti térből a nagy molekulájú, mérgező anyagcseretermékeket. Vagyis a visszérbetegség nemcsak kellemetlen, rontja az esztétikai képet, de veszélyessé is válhat. Ráadásul ma már népbetegség, a legutolsó felmérések szerint Magyarországon akár a nők 64, a férfiak 45 százalékát érintheti.

Kapcsolódó: Kedvenc nyári sportjaink – égethetik a kalóriákat

„A betegek negyven százaléka panaszmentesen jut el a trombózisig, vagy tüdőembóliáig. Az alsó végtagi vénás betegségek- legfontosabb kockázati tényezői ugyanis az örökletes hajlam és a kor mellett, amivel ugye nem tudunk mit kezdeni, a magasvérnyomás, a magas koleszterin szint és a cukorbetegség, az életmód, mint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az ülőmunka, ezekkel viszont már igen. Fontos a mielőbbi életmódváltás, a magas szénhidrát tartalmú ételek mellőzése, inkább a rostban és zöldségekben bővelkedő fogások felelnek meg a számukra, a megfelelő folyadékbevitel, hiszen ha túl kevés vizet iszunk, akkor a vér besűrűsödik, ami szintén megterheli a vénákat. A kezeletlen visszerbetegeknek kerülni kell a forró fürdőket és a rendszeres szaunázást. Magas hőmérsékleten ugyanis hirtelen kitágulnak az erek, ami felesleges vérbőséget okoz a vénákban. Az úszás viszont segít a vénás pangás megszüntetésében, és az izompumpa erősítésében. Ráadásul a hideg víz össze is szűkíti az egyébként kitágult ereket, és a vízben a felhajtóerő miatt csökken a testre ható gravitáció, s ez a közeg segíti a vénás visszaáramlást. A megelőzés mellett viszont a legfontosabb, hogy minél előbb kérjünk segítséget és azt a megfelelő szakembertől kérjük”- figyelmeztet Dr. Rozsos István érsebész szakorvos, aki szerint minden tünetet, panaszt, még a legkisebbet is legeslegelőször ultrahanggal kell kivizsgálni. Ez az alap.

Ő több mint egy évtizede végez vénán belüli műtéteket, a szakterület úttörője.

„A betegségnek 7 stádiuma van, kezdve a tünet nélküli örökletes hajlamtól az aktív lábszárfekélyig. A szakszerű vizsgálatot mindegyikben el kell végezni, hogy megfelelő kezelést, vagy tanácsot adhassunk. A gyermekvállalásra készülő hölgyeknek, mindenképpen javaslom megnézetnie az esetleg még panaszt sem okozó visszereit, mert a terhesség biztosan ront a vénás betegségeknek. A mai technológia már a lehető legkíméletesebb kezelést adja mindenkinek. Háromezer páciensem van és elmondhatom, hogy gyakorlatilag mindenkinek végleges megoldást adhatunk, mert az egy tévhit, hogy a visszér kiújul. Ha jó kezekben vagyunk, egészen biztosan 2-3 fázist tudunk javítani a beteg állapotán, ami jelentős életminőségi és esztétikai javulás. A visszértágulatok és hajszálerek gyógyszeres, majd injekciós kezelése az első lépcső, amikor már beavatkozásra van szükség, akkor a vénán belüli kezelés ma a legkíméletesebb és leghatékonyabb eljárás. A lézert ma már mikrohullámmal kombináljuk, amit nagyobb oldalágak, vagy akár a főtörzsi visszerek kezelésére is alkalmazhatunk. 

Ez az úgynevezett endovénás eljárás, amikor a szondát egy tűszúrással vezetjük be az adott vénaszakaszba. Az optikai szál végén a lézer hő összezárja a visszértörzset, a kétoldali vénafal összetapad, a véráramlás megszűnik. Ambulánsan elvégezhető, akár helyi érzéstelenítéssel is, minimális fájdalommal jár, a beteg a saját lábán távozhat és gyors a felépülés is”- magyarázza a specialista

Kapcsolódó: Naptej - mindent, amit tudnunk kell