Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Minden biotermék natúr, de nem minden natúr bio – kozmetikai kisokos

Minden biotermék natúr, de nem minden natúr bio – kozmetikai kisokos

Natur, bio, biodinamikus - sokan ugrunk ezekre a hívószavakra. Ahogy szervezetünket, ugyanúgy bőrünket, főleg arcunkat is szeretnénk minél természetesebben, különböző mesterséges anyagok, adalékok nélkül táplálni. Egyre többen keresünk már olyan kozmetikumokat, amelyek nemcsak hatékonyak, de lehetőleg nem tartalmaznak semmilyen szintetikus összetevőt, és ezzel nemcsak magunkat, de környezetünket is óvni tudjuk.

A greenpeace, a környezettudatosság ma már az életünk minden területének alapvető része. Nincs ez másként akkor sem, ha a testünkre, annak ápolására gondolunk. Mind többen figyelünk arra, hogy tiszta, a lehető legkevesebb mesterséges anyagot tartalmazó készítményeket használjunk. Jó ideje megjelentek a natúr, bio és biodinamikus kozmetikumok, amelyek négyszer-ötször több hatóanyagot építenek be a bőrünkbe a hagyományos kozmetikumokhoz képest, mivel nincs szükség közvetítő anyagokra, és irritáló anyagoktól mentesek.

Natúr - bio - biodinamikus kozmetikumok

Minden biotermék egyben natúr is, de nem minden natúr termék bio. A biotermékek alkotórészei nem csak természetesek, hanem ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak, vagy vadon gyűjtötték. Ezt az összetevőknél fel is tüntetik csillagozással, és az INCI lista végén olvasható az „ökológiai gazdálkodásból származó” felirat. A biotermékek növényi alkotórészeinek előállítása, termelése során nem használtak műtrágyát, mesterséges permetezőszert, és esetükben a génmanipuláció is kizárt. Ezen felül nem tesztelték a terméket állatokon. Ezzel szemben

a natúrkozmetikumoknál csak annyi a feltétel, hogy az összetevők természetes eredetűek legyenek,

de nem kell ökológiai gazdálkodásból származónak lenniük.

Natúr

A natúrkozmetikumok olyan arc- és testápolási készítmények, amelyek előállításához csak és kizárólag természetes eredetű alapanyagokat, kivonatokat, értékes növényi olajokat, illóolajokat, növényi glicerint, természetes emulgeátorokat használnak. Vagyis azért natúr egy kozmetikum, mert nem tartalmaz számos, vegyi kozmetikum alapanyagot. A „természetes” sok ember fejében csak a növényi, és ezen belül is leginkább a gyógynövény összetevőkkel azonos. Azonban a természetes jelző nem kizárólag a növényi összetevőkre korlátozódik. Ide sorolhatók az állati eredetű összetevők is, mint például a tej, zsír, méhviasz; és persze a különféle ásványi anyagok is. A lényeg, hogy nem tartalmaznak mesterséges színezékeket, kémiai úton előállított illatanyagokat, szilikont, paraffint, kőolaj származékokat, szintetikus tartósítószereket vagy emulgeálókat. A természetes konzerváló anyagok mellett (pl. antioxidánsok, mint E- és C-vitamin, illóolajok) csak az engedélyezett természetazonos konzerválószereket tartalmazhatják. Ilyen például a benzoesav, szalicil, ethilészter, benzilalkohol. Ezeket a terméken külön fel kell tüntetni.

Nem minden natúrkozmetikum, amire ráírják, hogy 100 százalékban természetes, vagy szerepel rajta jól látható helyen a „natúr” felirat.

A reklámoknak se dőlj be, amelyekben azt mondják, „természetes hatóanyagokkal” készült például egy gyógyhatású krém. A hatóanyagok lehetnek természetesek, például gyógynövény kivonatok, de a hordozó anyag, amibe azok belekerültek, az lehet, hogy szintetikus, vagy kőolaj származék. Nem beszélve a tartósítószerről és az illatanyagokról.

Kapcsolódó: Helló szépség! - Detox smoothie a gyönyörű bőrért

Tanúsított bio

A magasabb tisztaság elérése érdekében tisztább alapanyag felhasználás a következő lépés, ez a tanúsított biokozmetikumok csoportja.

A biokozmetikumok tanúsítottan ökológiai termelésből származó természetes alapanyagokat tartalmaznak

és maga a kész kozmetikum is megfelel a tanúsítási hatóság követelményeinek. Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonporfit Kft (HU-ÖKO-01) végzi a minősítéséket, amely 95 százalékban tanúsított ökológiai termelésből származó alapanyag hányadot követeli meg. Ezen felül a gyártó üzemnek és technológiának is egy szigorú követelményrendszernek kell megfelelnie. Tehát biokozmetikumok, lényegében olyan "natúrkozmetikumok" amelyek eleget tesznek az EU bio- illetve ökológiai kozmetikumokra vonatkozó szabályozásának, illetve az adott tagország EU szabályozásnál szigorúbb előírásainak.

Biodinamikus

A biodinamikus termelés során a környezet és ember minél teljesebb harmóniájára, a természet minél alacsonyabb mértékű ’kihasználására’ törekszenek. Ez a mezőgazdasági termelési mód annyiban szigorúbb a biotermelésnél, hogy itt például a növényvédelemben kizárólag gyógynövény- és kvarcliszt preparátumokat alkalmaznak, a növények ültetésénél és betakarításánál a holdállásokat is figyelembe veszik. Ezen növények hatóanyagai így tisztábbak, erősebbek.

Csak a minősített az igazi

Attól, hogy egy gyártó bizonyos márkanév alatt bio- vagy natúrkozmetikumokat gyárt, nem biztos, hogy minden terméke megfelelt a tanúsítási előírásoknak. Így tehát nem feltétlenül rendelkezik a teljes termékcsalád bio minősítéssel, vagy nem minden termékük áll kizárólag természetes összetevőkből.

A valódi biokozmetikumok hivatalos minősítéssel rendelkeznek, amelyet egy tanúsító szerv szigorú ellenőrzés után ad ki.

A gyártók a tanúsító szerv emblémáját minden esetben feltüntetik a csomagoláson, ezért ha biztosra akarsz menni, keresd a tanúsító szerv logóját a terméken.

Kapcsolódó: Gyümölcs – élvezzük ki a nyári dömpinget!

Mit nézz meg a termékeken?

  • Szerepel-e az “öko” vagy “bio” szót a termék megnevezése előtt
  • Ellenőrizd az INCI listát, hogy valóban csak természetes összetevőket tartalmaz-e
  • Az összetevők között csillaggal vannak jelölve az ellenőrzött alkotórészek, a nem bio alkotók mellett nincs csillag
  • Szerepel-e az “Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó” kitétel az INCI lista végén
  • Megtalálható-e a terméken az ellenőrző szervezet neve és kódszáma, esetleg logója.

Kapcsolódó: Zero Waste szépségápolási kisokos

forrás: biotermekteszt.hu | szepsegszakma.hu