Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Gyümölcs – élvezzük ki a nyári dömpinget!

Gyümölcs – élvezzük ki a nyári dömpinget!

A gyümölcsök tele vannak a szervezeted számára hasznos tápanyagokkal - antioxidánsokkal, rosttal, vitaminokkal, ásványi anyaggal. Sok fogyókúrázó mégis teljes mértékig kiiktatja őket a cukortartalmuk miatt. Pedig most igazán itt a friss földi csemegék tárháza, edd őket tudatosan, de ne vond meg magadtól a frissítő élvezetüket!

A gyümölcsökben szukróz, glükóz - szőlőcukor - és fruktóz - gyümölcscukor - található. Szénhidrátjaik gyors felszívódásúak, de nem kell kimaradniuk az étrendből. Csak arra ügyelj, hogy fogyassz melléjük mindig más, magas rosttartalmú ételt - magvakat, zabpelyhet -, sose edd őket magukban. Emellett válogasd meg, hogy milyen gyümölcsöket fogyasztasz, de nem csak a cukortartalom szerint.

A legjobb, ha azokat részesíted előnyben, melyekben glükóz van több, és fruktóz kevesebb. A gyümölcscukrot csak a máj képes felhasználni, a feleslegből rögtön zsír keletkezik.

A szőlőcukor ezzel szemben az izmok és az agy számára is táplálék, ezért valószínűbb, hogy raktározás helyett felhasználásra kerül, főleg, ha reggel vagy edzés előtt eszed. Minden belefér ésszerű keretek között, akár a banán is. Ha a napi energiaigényen belül fogyasztjuk. Fontosabb az gyors szénhidrátok élettani hatását szem előtt tartani, a gyors vércukorszint ingadozást generáló hatása. 

Kapcsolódó: Helló szépség! - Detox smoothie a gyönyörű bőrért

„Ha ész nélkül zabáljuk a gyümölcsöt, annak negatív következménye lesz. De nyugodtan lehet enni gyümölcsöt, a pozitív előnyei miatt. Egyes gyümölcsfajtákat kiemelten szeretik a sportolók, például a banánt a benne lévő cukor és ásványi anyag tartalom miatt. Ha szereted a gyümölcsöket, bátran építsd az étrendedbe. Tízóraira egy alma, körte, pár szem szilva és válassz mellé cukormentes, magas rosttartalmú kekszet 2-3 darabot. Tökéletes tízórai!

A vércukor szintet gyorsan emelő (és inzulin választ) generáló hatása miatt a fő étkezéseknél, ha lehet, hagyd ki.

Ne indítsuk a napot egy nagy tál gyümölcs salátával, vagy ne legyen a vacsora egy fél görögdinnye. Próbáljunk egész nap törekedni a stabil egyenletes vércukor szintre, kerülve az inzulin "fröccsöket" ( IR melegágya). A piros bogyós "erdei" gyümölcsök magas antioxidáns tartalmuk miatt és alacsony kalória tartalmuk miatt isteni választás (szeder, málna, áfonya, egres, ribizli). Sajnos a gyümölcsök vitamin tartalma évről évre csökken, érdemes a napi vitamin és ásványi anyag igényt kiegészíteni más forrásból is. Egyre több gyártó jött piacra a gyümölcs és zöldség őrleményekkel melyek nem szintetikus formában tartalmazzák ezeket”- ad tanácsokat Pálos Attila, okleveles szakedző, az www.eddzazeletedert.hu, Vitakid SE alapítója.

Mennyi szénhidrátot és energiát tartalmaznak a friss gyümölcseink?

Kapcsolódó: “Zöld Istennő” smoothie bowl