Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Mellkasi rendellenességek fajtái, kezelési módjai

Mellkasi rendellenességek fajtái, kezelési módjai

A mellkasfal torzulása vagy deformitása jelentkezhet az enyhétől a súlyos állapotig. Ezeket a deformitásokat veleszületetttnek tekintik, és általában születéskor vagy gyermekkorban diagnosztizálják. Ettől függetlenül a rendellenesség állapotának súlyossága, sok esetben előrehaladhat a pubertás kor során. Hátterében a mellkasfali csontozat vagy a gerinc, rendellenes fejlődése áll. Utánajártunk a mellkastorzulások típusainak, és Dr. Kelemen Ottó plasztikai sebésszel beszélgettünk a kezelési módjaikról.

Mik a leggyakoribb mellkasi rendellenesség fajtái?

A mellkasi rendellenesség, két különböző állapotot foglal magába: az egyik a mellkasfal deformációja, a másik a tüdőszövet fejlődési problémája.

Mellkasfali deformációk:

 • Gerincferdülés
 • Tölcsérmellkas (orvosi nevén: pectus excavatum)
 • Tyúkmell (orvosi nevén: pectus carinatum)
 • Polland szindróma
 • Felső szegycsont hasadék

Tüdőszöveti fejlődési probléma:

 • Veleszületett tüdő-légúti malformációk

Milyen tünetei lehetnek a mellkas torzulásnak?

A mellkasi rendellenességek tünetei, a tünetmentestől, a fájdalomig és a légzési szövődményekig terjedhetnek.

A tölcsérmellkas és a tyúkmell leggyakoribb tünetei:

 • Légszomj, mozgás közben
 • Mellkasi, szívtájéki fájdalom
 • Pszichológiai negatív hatás, az énképre és az önbizalomra
 • Károsult szív- és tüdőműködés
 • Fáradékonyság
 • Légúti fertőzésre való hajlam
 • A tüdő-légúti malformációk leggyakoribb tünetei:
 • Légzési nehézségek
 • Szapora légzés
 • Szív- és tüdőkompresszió

A tünetek orvosolhatóak gyógyszerrel vagy műtéti beavatkozással. Fontos az állandó ellenőrzés és megfigyelés, ultrahanggal és/vagy MRI vizsgálattal.

Megkérdeztük Dr. Kelemen Ottót, hogy mit érdemes tudni a mellkasi a deformitásokról?

A csontos mellkas alkotásában a gerinccsigolyák, a bordák és a mellcsont vesznek részt. Bármelyik alkotóelem torzulása a mellkas alakváltozását okozza. Ezek a döntően csontos változások gyakran veleszületettek és ritkábban lehetnek szerzettek is. A leggyakoribb elváltozások a tölcsérmellkas, a tyúkmellkas és a gerincferdüléssel kapcsolatos deformitások. A mellkas deformitások középpontjában a szegycsont és a hozzá porcosan kapcsolódó bordák állnak. A bordák a csigolyákról erednek és a szegycsonti, vagy más szóval mellcsonti kapcsolódásig csontos szerkezetűek. A borda-szegycsont ízesülés porcos. Ennek a kapcsolódási pontnak a meggyengülése okozza az elülső mellkastorzulásokat, a szegycsont behorpadását, vagy ellenkezőleg, az elődomborodását. A torzulás a gyermek növekedésével fokozódik.

A tölcsérmellkas/cipészmellkas, orvosi nevén pectus excavatum (kiejtve: pektusz ekszkavátum) az egyik leggyakrabban előforduló és emiatt nagy jelentőségű mellkas torzulás, amelynek az a jellemzője, hogy a mellcsont mélyebben, besüppedve, benyomódva helyezkedik el.

A mellüreg térfogatát csökkenti, a mellkasi szerveket összenyomhatja és anatómiai helyzetéből kimozdíthatja. A szív és a tüdő nem anatómiai helyzetében található. A növekedéssel a tüdők fejlődését, tágulását és működését gátolja. A gyermek növekedésével a szív és a tüdő betegségek ismétlődnek és súlyosbodnak.

Megkülönböztetünk enyhe, közepesen súlyos és súlyos eseteket. A diagnózis felállítása fizikális vizsgálattal történik, amit kiegészítenek a belgyógyászati és a képalkotó vizsgálatok (rtg és CT). Az enyhén, az alig behorpadt mellcsont szinte csak esztétikai panaszt okoz. Kezelésében a gyógytorna mellett a kontúrhiány megszüntetésének lehet létjogosultsága. Zsírfeltöltéses korrekció az esetek nagy részében végezhető.

A súlyosabb esetekben műtéttel kell orvosolni a torzulást. Optimális időpontja 6-14 éves életkor. A beavatkozás altatásban történik. A besüppedt szegycsontot minimál invazív módszerrel, speciális műszerekkel és egy U-alakú rugalmas fémlemez beültetésével stabilizálják a bordákat és a mellcsontot. A műtéti hegek rövidek és nem feltűnőek. A növekedés befejeződése után, a már felnőtté vált, stabilan gyógyult betegből a fémet általában eltávolítják.

A műtét célja a szív és tüdő károsodás, a keringési és légzési idült betegségek megelőzése. Az utókezelés része a speciális légző- és gyógytorna.

A tyúkmellkas, orvosi nevén pectus carinatum (kiejtve: pektusz karinátum) a tölcsér állapottal ellentétes torzulás, ugyanis ilyen esetekben a mellcsont elődomborodó, előreugró. Kezelési elve szinte teljesen megegyezik a tölcsérmellkas startégiájával. A kamaszkor előtt elvégzik a helyreállító műtétet. Ebben az esetben is speciális fémlemezzel rugalmasan közelítik a bordákhoz a mellcsontot. A tyúkmellkas gyakorlatilag nem okoz szív- és tüdőbetegségeket, de az ilyen deformitások feltűnőbbek. Fiatal felnőttkorban a stabilan gyógyult mellkasból a lemezt általában 3 év múlva eltávolítják.

A gerincferdülés, orvosi nevén scoliosis (kiejtve: skoliózis) a gerinc kóros görbületét jelenti és ez az összefoglaló elnevezés használatos a különböző gerincszakaszok különféle irányú elferdülésére. A háti és a nyaki gerincferdülés következtében a bordák lefutása és alakja is eltér a normál helyzettől. Súlyosságától függően kezelésében a gyógytornának és a speciális fizioterápiának, valamint a műtéteknek is nagy szerepe van.

A mellkastorzulások következtében a mell helyzete sem normál anatómiai.

A cipészmellkas esetében a mellcsonti horpadás felé lejtenek a bordák. Emiatt a jobb és a bal mellbimbó egymás felé tekint. A két oldal között mindig van aszimmetria. A mellkasfal helyreállítása, stabil gyógyulása, továbbá a fémlemez eltávolítása után végezhető mellplasztika.

Bár a mellkasi rendellenességeket általában gyermekkorban diagnosztizálják, amennyiben bármilyen tünetet tapasztalsz mindenképpen keress fel egy szakembert. Ezek a fajta tünetek más betegség hátterében is állhatnak, mint például a szívizom- vagy pajzsmirigy-betegség.