Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Melyik a 8 leggyakoribb mellbimbó fajta? Milyen ápolási és esztétikai kezelési lehetőségeik vannak?

Melyik a 8 leggyakoribb mellbimbó fajta? Milyen ápolási és esztétikai kezelési lehetőségeik vannak?

Egy apró kis részlete a testünknek, mégis jelentős szerepet játszik a női lét egészségében. A mellbimbó ápolására kevesen gondolnak, pedig ugyanolyan fontos, hogy megfelelő gondozást kapjon, mint bármelyik más testrészed.

Ebben a cikkünkben részletesen körbejárjuk a témát, bemutatjuk, hogy milyen típusok vannak, melyiket mi jellemzi, sőt még arra is, hogy hogyan kell ápolni a mellbimbókat! Ha pedig problémád akad, ebből a bejegyzésből megtudhatod, hogy milyen esztétikai kezelésekkel tudod orvosolni azokat.

Miért fontos a mellbimbód?

A hétköznapok rohanásában sokszor nincsen időd bizonyos dolgokra. Mint például, hogy végiggondold miért is van a testeden a mellbimbód, vagy pontosan milyen fontos szerepet is tölt be az életedben. Fontos pedig, hogy tisztában legyél a jelentőségével, és a jellemzőivel, hiszen csak így veheted észre az esetleges elváltozásokat.

A testeden lévő apró kis halvány rózsaszín pötty, amelyet egy hasonló árnyalatú kör vesz körül, az életed legnagyobb részében nem jelent túl sokat számodra. Talán csak akkor, amikor gyermekedet szeretnéd táplálni… Pedig nem csak az új élet támogatásában van jelentős szerepe, hanem önmagában a nőiesség megélésében is. A mellbimbó észrevétlenül, de annál nagyobb mértékben befolyásolja az önbizalmad, önbecsülésed, éppen ezért nem árt, ha meghálálod neki, és gondoskodó „tulajdonosa” leszel. Ez nem jelent mást, mint egy-egy apró teendőt a nap kezdetén, vagy végén.

Amikor hirtelen felértékelődik…

Ahogy azt korábban írtuk is, az idő nagy részében talán fel sem tűnik a tested ezen része, egészen addig, amíg valamilyen sérülés nem éri, vagy meg nem változik a külseje, funkcionalitása. Sérülést okozhat egy baleset, a szoptatás, vagy akár egy műtét is, aminek eredménye lehet, hogy a mellbimbó tartósan megváltozik. A változás okozta pszichológiai kihívás pedig ekkor veszi meg kezdetét.

A mellbimbóplasztika segítségedre lehet ebben a nehéz helyzetben, de mint minden jelentőségteljes döntést, ezt is jó, ha megelőzi egy kis információszerzés. Ebben leszünk most neked segítségedre!

Hogyan épül fel a női mellbimbó?

Először nézzük meg, hogy pontosan hogyan is épül fel a női mellbimbó. Maga a mellbimbó, az emlő az az aprócska kicsúcsosodó szerv, amely összeköttetésben áll a tejcsatornákkal, amik gyermeked születésekor segítenek táplálni a kicsit. Ezt öleli körül az úgynevezett bimbóudvar, amely a legtöbb esetben a bimbónál kissé világosabb, halványrózsaszín színű. A szín tekintetében lehetnek egyéni eltérések: vannak, akiknek mély rózsaszín, másoknak kissé lilás árnyalatú, vagy barnás, de akár egészen halovány rózsaszín is lehet. Ez nem azt jelenti, hogy bármelyik jobb, vagy rosszabb lenne, csupán a bőr pigmentáltságának függvénye a mellbimbó színe.

Érdekesség, hogy nem csak személyenként lehetnek különbözőségek, hanem gyakran te magad is tapasztalhatod, hogy évszaktól, életciklustól függően változik a színe. Ez alapvetően természetes, de érdemes folyamatosan figyelned a tested, hiszen egy váratlan, vagy jelentős változás (legyen szó a színéről, vagy éppen a formájáról, tapintásáról) akár betegséget is előjelezhet!

Milyen gyakori mellbimbófajták vannak?

Na de nézzük is meg, hogy mik a leggyakoribb mellbimbó típusok! Fontos, hogy ezekkel tisztában legyél, mert, ha ismered saját tested, tudni fogod azt is, hogy mi az egészséges és mi nem.

1. Lapos mellbimbó

A lapos mellbimbó szinte alig, vagy csak igen kis mértékben emelkedik ki a bimbóudvarból. Természetesen a külső környezeti tényezők hatására ez kismértékben változhat, de alapesetben egészen egybeolvad a mell vonalaival.

Lapos mellbimbó

2. Hegyes mellbimbó

Talán nem erős azt állítanunk, hogy a legtöbbször ezzel a típussal találkozhatsz a médiában – sokan társítják hozzá a nőiességet. A hegyes mellbimbó erősen kiemelkedik a bimbóudvarból, ezáltal elidomul a mell vonalától.

Hegyes mellbimbó

3. Befelé forduló mellbimbó

Ebben az esetben a bimbó az izmok feszítése következtében egyáltalán nem emelkedik ki, sőt. sokkal inkább a mell vonalánál beljebb helyezkedik el. Ez a mellbimbótípus sokakat megrémiszt, úgy gondolják, aggodalomra adhat okot, de ugyanolyan normális, mint a többi. Természetesen csak addig, amíg az nem okoz semmilyen más problémát!

Befelé forduló mellbimbó

4. Aszimmetrikus mellbimbók

A testünk legtöbb páros szerve kisebb-nagyobb mértékben eltérő. Miért lenne kivétel ez alól a mellbimbó? Ugyanúgy elfordulhat aszimmetria a mellbimbóknál is, mint akár a füleknél, a szemeknél, vagy bármilyen más szerv esetében. Alapvetően ez is teljes mértékben normálisnak tekinthető.

Aszimetrikus mellbimbó

5. Duzzadt mellbimbó

A mellbimbók ez esetben a túlzott zsírpárnának köszönhetően szétállhatnak, és nagyobb, teltebb hatást kelthetnek.

Duzzadt mellbimbó

6. Puklis mellbimbó

Lehet te is tapasztaltad azokat az apró kis puklikat a mellbimbód mellett. Ezek az úgynevezett Montgomery-mirigyek, amelyek különösen nagyra duzzadnak terhesség idején. Egyes esetekben azonban normál állapotban is nagyok, ami teljesen normális.

Puklis mellbimbó

7. Szőrös mellbimbó

Egyetlen nő sem szeretné, ha melle körül erős szőrszálak jelennének meg – pedig többeket érint a dolog, mint gondolnád. A jó hír, hogy csipesszel egészen könnyedén, gond nélkül eltávolíthatók, így emiatt igazán nem kell aggódni!

Szőrös mellbimbó

8. Jelentősen eltérő mellbimbó

Végül, de nem utolsósorban térjünk ki egy kicsit azokra az esetekre, ahol egy, vagy mindkét mell mellbimbója és/vagy az azt övező udvar jelentősen más, mint a megszokott. Bizonyos genetikai tényezők akár a mell formájára is hatással lehetnek, amelyek nem ritkán a mellbimbó elváltozásaival is járhatnak. Az ilyen típusú elváltozások lehetnek teljesen ártalmatlanok, de ha hirtelen változást észlelsz, akkor ajánljuk, hogy keress fel egy szakembert, aki meg tudja állapítani, hogy jelent-e bármilyen egészségügyi kockázatot.

Jelentősen eltérő mellbimbó

Hogyan kell ápolni a mellbimbót?

Ezennel pedig megérkeztünk cikkünk legfontosabb kérdéséhez, vagyis, hogy miként kell ápolni a mellbimbót? Ne gondolj komoly és hosszadalmas műveletekre, csupán néhány apró teendőre, amit reggel, vagy este elvégezhetsz, azért, hogy melleid és mellbimbóid egészségét, szépségét, feszességét a lehető leghosszabban megőrizd.

1. Mosakodás

A tisztán tartás a mellbimbód alapvető egészségét biztosítja. Fürdésnél finoman dörzsöld át ápoló hatású tusfürdővel a mellbimbót és környékét, majd bő vízzel öblítsd le a habot. Törölközésnél kerüld a durva hatású törölközőket, és dörzsölés helyet inkább itasd fel a vizet a bőrödről.

2. Ápold speciális krémmel!

A piacon megannyi speciális krémet találhatsz, amelyek kifejezetten a mellbimbó ápolására szolgálnak, de egy enyhén zsíros hagyományos testápoló is megfelelhet a célnak.

3. Kerüld a nem pamut fehérneműt!

Hétköznapi használatra érdemes pamut fehérneműt beszerezni, és kerülni a szintetikus melltartókat, pólókat. A pamut a legjobb a testednek, felitatja az izzadtságot, megfelelően szellőzik és segít megőrizni a bőr puhaságát.

4. Ne feledkezz meg a rendszeres mellvizsgálatról!

Mind a bimbók, mind a teljes keblek egészsége érdekében fontos a rendszeres önvizsgálat, valamint – 40 éves életkor felett – évente egy alkalommal a mammográfiás szűrővizsgálat.

Mit tehetsz, ha nem tetszik a mellbimbód?

Alapvetően valljuk, hogy minden egészséges mell szép, de természetesen előfordulhat, hogy te nem vagy elégedett magaddal. A jó hír az, hogy vannak lehetőségek arra, hogy műtétileg az ízlésedhez igazítsd a mellbimbódat is.

Az esztétikai kezelések elsődleges célja, hogy a funkcionalitás megőrzése mellett megváltoztassa a külső jegyeket; ez lehet abimbóudvar csökkentése, esetleg formájának módosítása, vagy akár a bimbó külsejének módosítása.

Létezik például mellbimbókorrekció, amelynek során a mellbimbó formáját és elhelyezkedését is képesek módosítani. Azok számára, akiknek a bimbóudvarral akad némi gondjuk, lehetőség van az udvar formájának korrekciójára, vagy a rajta megjelenő mirigyek finomítására. Habár drasztikusan hangzik, de akár a mellbimbó teljes egészét is áthelyezhetik szükség esetén – ilyenre leggyakrabban mellplasztikák során kerül sor.

Fontos, hogy a beavatkozást részletes orvosi konzultáció előzze meg, amiben egyeztetitek a lehetőségeket, a szükséges előkészületeket, valamint az utókezelést. Egy ilyen konzultáció alkalmával megtudhatod, hogy pontosan milyen jellegű a problémád, és hogyan lehet ezen segíteni.

Ha tehát megszületett benned a döntés, hogy változtass, keress egy orvost, és kezdd el a közös konzultációt, hogy mielőbb megismerhesd a lehetőségeidet!

További információk

La Leche Liga Magyarország - Befelé forduló mellbimbó

verywellhealth.com - Types of Nipple (Mellbimbó típusok)