Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Italok, amik éppen a vizet vonják el szervezetedből

Italok, amik éppen a vizet vonják el szervezetedből

Fura, ha belegondolsz, hogy iszol, mert megszomjaztál, vagy éppen élvezeti okokból, közben nemhogy hidratálnád, de éppen kiszárítod a testedet. A toplistát az alkohol vezeti, ezt követi a kávé, az energiaitalok. Viszont, amit nem biztos, hogy tudtál, a zöld tea, a kókuszvíz és a gyümölcslevek is ezen a listán vannak.

A kiszáradás, azaz a dehidratáltság szó azt jelenti, hogy egy egyenlőtlenség lép fel a folyadék bevitel és a folyadék veszteség között. Ha több folyadékot vesztünk, mint ami a szervezetünk különböző folyamataihoz szükségeltetik, akkor beszélünk erről.

Amikor szomjasak vagyunk, az egyébként már a szervezetünk vészjelzése,

így e nélkül is folyamatosan ügyelnünk kell a folyamatos folyadékpótlásra, de nagyon nem mindegy, hogy hogyan. Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy a cukros, főleg szénsavas italok, vagy egy jéghideg sör nem éppen szerencsés választás, de leginkább a kalóriákra gondolunk. Pedig, ha felhajtunk belőlük mondjuk egy fél literrel, éppen még inkább kiszárítjuk a testünket. Az Egészségügyi Világszervezet kutatása szerint például az üdítőitalokban (különösen a diétás italokban) található cukor hipernatrémikus hatást gyakorolhat a szervezetre, vagyis valójában vizet szív ki a szövetekből, és kimeríti a test folyadéktartalékait. Ugyanez a helyzet a gyümölcslevekkel is, amelyek általában sok üres kalóriát tartalmaznak, magas szénhidráttartalmúak, ami felboríthatja a gyomrot és súlyosbíthatja a kiszáradás tüneteit.

Kapcsolódó: Iszol Te rendesen? - minden a megfelelő vízfogyasztásról a víz világnapján

Kávé, tea, és energiaitalok is kiszárítanak

Ezekre az italokra akkor kell odafigyelnünk, ha koffeint tartalmaznak. A koffein is vízhajtó hatású, emiatt a folyadék a szervezetből hamarabb eltávozik, mint azt fel tudná használni, stimulálja és igénybe veszi a központi idegrendszert és az immunrendszert is.

Minden csésze kávéért három pohár vízről kell lemondania a szervezetnek,

hogy eltávolítsa magából a toxikus koffeint. És természetesen, ha ennyi vízről le kell mondania a testünknek. Az energiaitalokra és a teára igaz ugyanez, igaz: például a zöld tea rengeteg egészségjavító polifenolt és antioxidánst tartalmaz, de a méregtelenítő hatásúak valójában kiszárítanak és bizonyos egészségügyi kockázatokat jelentenek.

Alkohol - a fő mumus

Az alkohol a legkomolyabb vízhajtó! A vízhajtó hatás annak a függvénye, hogy hány gramm alkohol volt az italban, ezért

minél töményebb az alkohol és minél kevesebb vizet tartalmaz, mint például a pálinka, annál erősebb ez a hatás.

Az agyalapi mirigy egyik feladata, hogy egy bizonyos ADH hormont termeljen (ADH= anti-diuretic hormone, azaz anti-vizelethajtó hormon). Az ADH hormon szerepe, hogy ha a test kezd dehidratálttá válni, azaz csökken a test rendelkezésére álló víz és spórolnia kell, akkor ennek a hormonnak a termelődése leállítja a vizelet kiválasztást, ami egy jól hidratált, mondjuk egy 60 kilós embernél normális esetben óránként 60 ml lenne. Az alkohol hatására azonban az ADH hormon kiválasztása csökken, és ezzel fokozódik a vizelet mennyisége. Így felbillen az egyensúly és a test kiengedi magából a vizet, amire igazából szüksége lenne. Így avatkozik bele az alkohol a testünk kiszáradás elleni természetes védelmi mechanizmusába. Alkohol fogyasztása esetén ajánlatos sok vizet inni, bár a kiszáradás ebben az esetben is jelen lesz, mert az ADH hormon termelése felborult és egyszerűen ki fogjuk engedni a vizet, amire a testüknek szüksége lenne. Így másnap is figyeljünk oda a folyadék pótlására. A másnaposság kezelésének egyik biztos módszere az enyhén sós tiszta víz, hogy rendbe hozzuk a testünkben okozott károkat.

Néhány példa:

  • 2 dl rövidital – azaz 4 feles – akár 8-9 dl víz ürítését okozza.
  • 2 dl sör estén 3,2 dl vizelet fog távozni, azaz 1,2 dl-rel több, mint a megivott sör volt.

Forrás: vizmegoldas.hu

Kapcsolódó: Csapvíz, vagy ásványvíz? Mit igyunk? Mert inni - most különösen sokat kell!