Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Iszol Te rendesen? - minden a megfelelő vízfogyasztásról a víz világnapján

Iszol Te rendesen? - minden a megfelelő vízfogyasztásról a víz világnapján

A megfelelő vízfogyasztás az egész szervezetünkre hatással van, azonban sok kérdés felmerülhet bennünk, hogy mire kell figyelni és milyen szabályokat kell betartani ha a folyadékbevitelről van szó. Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban kérdeztük meg Gányi Nikoletta dietetikust a víz világnapja alkalmából. Tarts velünk és olvasd el cikkünket!

A csapból is az folyik, hogy megfelelő mennyiségű vizet kell inni. De pontosan hogy kell vizet inni? Van-e különbség aközött, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű vízhez juttatjuk a szervezetünket, vagy hogy ha kisebb mennyiségben de rendszeresebben?

Napi 8 pohár /kb. 2-2,5 dl/pohár/ víz fogyasztása ajánlott, ezt egész napra elosztva. Ezt a mennyiséget  persze befolyásolhatja a fizikai aktivitás, hőmérséklet, speciális állapotok /szoptatás/, betegség /pl: hányás, hasmenés láz/, ilyenkor akár 2-3-szorosára is nőhet a folyadékigény.

Ki tudjuk valahogy számolni, hogy a testsúlyunkhoz képest, milyen mennyiségű vízre van szükségünk?

Egy egészséges felnőtt napi folyadékbevitele 35 ml folyadék x testsúlykilogramm, például egy 60 kilogrammos felnőttnek 60 x 35 = 2100 ml folyadékra van szüksége.

Mindig azt halljuk, hogy 3-4 liter folyadékot/vizet kell naponta fogyasztani. Mi számít folyadékbevitelnek? A levesek a smoothiek a gyümölcslevek?

Zöldség- és gyümölcslevek, smoothiek /összeturmixolt friss vagy fagyasztott gyümölcsök/, turmixok, teák, tej és tejes italok, levesek mind hozzájárulhatnak a folyadékfogyasztás mennyiségéhez.

Mennyire fontos a víz minősége?

Magyarországon az ivóvíz minőségét nagyon szigorúan ellenőrzik, így higiéniailag megfelelő színvonalat képvisel. A szűrt víznél a szűrő cseréjét konzekvensen be kell tartani, mert több káros mikroorganizmus megtapadhat a nedves környezetben, ha nem cserélik időben, szóval a szűrt vizet érdemes betartani a csere időt. A palackos vízzel az is a baj, hogy hosszú idő alatt, különösen melegben a műanyagból káros anyagok oldódnak ki, így nyáron az autóban ne tartsunk műanyagban vizet.

Befolyásolja a víz minőségét a víz tárolása? Miből érdemes inni: pet palackból vagy üvegpohárból?

A PET palack felbontását követően 24 órával - a hűtőben való tárolás ellenére is - megjelennek a baktériumok és penészgombák.Miután elfogyasztottuk az ásványvizet és újból megtöltjük ezeket a palackokat, a számos mikroorganizmus azonnal fellelhető benne, majd két-három nap után szabad szemmel is jól láthatjuk a felrakódásszerű telepeket, éppen ezért az eldobható PET-palackok egyszer használatosak és nem szabad otthon újratölteni és kulacsként használni. Sok esetben a PET-ből idővel elkezdenek kioldódni a gyártás során lágyítószerként használt különböző ftalát-vegyületek. Ezek a szervezetbe kerülve a szaporítóképességet és a hormonrendszert károsíthatják, sőt némelyeket rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hoztak.

Milyen tévhitek keringenek a vízfogyasztással kapcsolatban?

A koffeintartalmú italok csak vízhajtóak lehetnek.

Ezek az italok víztartalmuk függvényében, hozzájárulhatnak a folyadékbevitelhez. A koffein és a folyadékveszteség összefüggése 1 mg koffein=1,17 ml folyadékvesztés, vagyis 1 csésze /200 ml/ tea koffeintartalma kb. 70 mg x 1,17 =kb. 82 ml folyadékveszteség, így 118 ml vizet vittünk a szervezetünkbe.

Csak akkor lesz rendben a folyadékháztartásunk, ha sokat iszunk.

Ez az állítás nem feltétlenül igaz - evéssel visszük be a napi folyadékszükségletünk nagyjából 20%-át. Ha elég zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, sokat tehetünk a kiszáradás ellen.

Addig vigyünk be további folyadékot a szervezetünkbe, amíg a vizeletünk átlátszó nem lesz.

Érdemes inkább a szalmasárga színre törekedni, hiszen az átlátszó vizelet már a túl bőséges folyadékfogyasztás jele.

Kapcsolódó: 6+1 mód, hogy önmagadra találj a béke világnapján

Mi történik a szervezetünkkel, ha kevés vizet iszunk? Mi történik, ha megfelelő mennyiségű folyadékot kap vagy extrém esetben túl sokat kap? Lehet túl sokat inni?

Igen, lehet. Vízmérgezés olyan esetben következhet be, ha a túlzott folyadékbevitel miatt a szervezet nátriumháztartása felborul. Ezért különösen fontos, hogy figyeljünk a sportolás közbeni-utáni folyadék visszapótlásakor, nem csak arra, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyunk, de arra is, hogy ne terheljük meg a szervezetünket hirtelen, nagy mennyiségű víz elfogyasztásával. Ez a mennyiség minimum 8-10 liter folyadékot jelent, amit azért nehéz elérni.

Ha túl keveset iszunk, kiszáradnak a nyálkahártyáink, akkor megnő a légúti fertőzések rizikója. Amennyiben csökken a vizelet mennyisége, húgyúti fertőzések alakulhatnak ki. Továbbá lassabban gyógyulnak a sérülések, alacsony lesz a vérnyomás, krónikus székrekedés léphet fel, károsulhatnak a vesék, és akár vérrögök is képződhetnek, melyek gátolják a vér áramlását.

Mi a szervezet víz felhasználási prioritása?

A dehidratáció első jelei a koncentrációzavar, fáradtság és fejfájás, majd szomjúság, száraz száj, gyengeség, szédülés, sötét színű vizelet, száraz, viszkető bőr, kirepedezett ajkak.

Reméljük hasznosnak találtad cikkünket és segítettünk vele hozzájárulni ahhoz, hogy eloszlassuk a kételyeid a folyadékbevitellel kapcsolatban és adtunk néhány tippet, hogy építsd be a folyadékbevitelt a mindennapjaidba illetve mire fordíts kellő figyelmet.

További és bővebb információkért böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki az orvosodat!

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon és Instagramon további tartalmakért!