Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Csapvíz, vagy ásványvíz? Mit igyunk? Mert inni - most különösen sokat kell!

Csapvíz, vagy ásványvíz? Mit igyunk? Mert inni - most különösen sokat kell!

Végigszörfölve a világhálót úgy tűnik, nincs olyan nagy baj azzal, ha a palackozott helyett a csapvíz mellett voksolunk. Ugyan állandó dilemmát okoz, hogy mennyire szennyezett, korábban az arzén, az utóbbi időben az ólom, illetve a vas, mangán, ammónium tartalma, vagy nagyobb szervesanyag-tartalma gondot okoz. Ezek azonban nem egészségügyi problémák, hanem a víz vöröses, sárgás színe miatt esztétikai kifogásokat okoz. Magyarországon van néhány térség, ahol viszonylag alacsony a csapvíz ásványi anyag tartalma, itt azok pótlására alkalmasak lehetnek a magasabb koncentrációjú ásványvizek.

Megannyi városi legenda kering a csapvíz szennyezettséggel kapcsolatban. Érezzük a klór ízét, máshol savanyúbb, más lehet a színe. De ez inkább ízlés kérdése,

pánikra nincs okunk, a csapvíz ugyanis a leggyakrabban ellenőrzött italok közé tartozik,

hazánkban körülbelül fele származik folyók parti szűrésű vizéből, felszíni vizekből, talajvízből. A vízművek labor vizsgálatai és független mérések is megerősítik, hogy jó minőségű. A csapvíz fizikai, kémiai, mikrobiológiai paramétereit rendszeresen ellenőrzik, Magyarországon ma már mindenhol biztonságosan fogyasztható. A hazai csapvizek 92 százaléka felszín alatti vízbázisból származik, amelyek közel fele az ásványvizekhez hasonló rétegvíz. Mindenhol azonos előírásoknak kell megfelelnie a csapvíznek, 15 éve még körülbelül 500 településen jelentett problémát a csapvíz arzéntartalma. Azóta azonban az Ivóvízminőség-javító programnak köszönhetően megszűnt ez a kockázati tényező. A csapvízben lévő mikroorganizmusok kiirtásához klórt használnak, amely ugyan teljesen nem illan el kitöltéskor, de maradványanyagainak mennyiségét kormányrendelettel szabályozták.

Bizonyos szempontból még az európai szabályozásnál is szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie a hazai ivóvíznek,

amely így kis valószínűséggel okozhat megbetegedést. Ma már csak néhány település van, ahol a csapvíz magas vas, mangán, ammónium tartalma, vagy nagyobb szervesanyag-tartalma gondot okoz. Ezek azonban nem egészségügyi problémák, hanem a víz vöröses, sárgás színe miatt inkább csak esztétikailag bizarr. Az épületeken belüli hálózat állapota azért alapjaiban határozza meg a vezetékes ivóvíz minőségét, élvezeti értékét. Az elöregedett vezetékekből kioldódó anyagok, illetve a kialakuló pangóvíz (állóvíz) esetenként kellemetlen íz- és szaghatást eredményezhetnek.

Ezért mindenképpen érdemes kifolyatni a csapokat, mielőtt innánk belőle.

Reggel, vagy egy hosszabb távollét után 1–2 percig, napközben pedig rövidebb ideig. A csapvíz viszont nemcsak bármikor, bárhol elérhető, de bizonyos esetekben kimondottan ajánlott.

Az ásványvizek főbb összetevői a palackon szerepelnek, de nem biztos, hogy ezt a vásárlásnál figyelembe is vesszük, illetve tudjuk, hogy milyen élettani hatásuk van. A magas nátrium tartalmú ásványvizet a szívbetegeknek és a magas vérnyomásban szenvedőknek kerülni kell. Az emberi szervezet napi nátrium szükséglete 3-10 g, ennél nagyobb rendszeres só fogyasztás a vesét és a keringési rendszert nagyon igénybe veszi.

Az ásványvizek esetében előírás, hogy az összetételük alapján megkülönböztethetőnek kell lenniük a csapvíztől. Ez azonban nem mindig van így, 

a legtöbb ásványvíz összes ásványi anyag tartalma hasonló, néha még alacsonyabb is, mint a Magyarországon jellemző ivóvizeké.

Kisgyermekek esetében ajánlott, hogy alacsony vagy maximum közepes, 5–600 milligramm/liter összes ásványi anyag tartalmú ásványvizeket igyanak. A kifejezetten magas ásványi anyag tartalmú termékekben 1000 milligramm/liter fölötti ez az érték, ilyeneket akkor érdemes fogyasztani, amikor sokat izzadunk, és nagy az ásványi anyag vesztés, például nagy melegben, sportoláskor, fizikai munka esetén. Magyarországon van néhány térség, ahol viszonylag alacsony a csapvíz ásványi anyag tartalma, itt a bevitel pótlására is alkalmasak lehetnek a magasabb koncentrációjú ásványvizek

Viszont:

az emberi szervezetnek nincs szüksége szénsavra. Amellett, hogy puffaszt, egyes orvosi vélemények szerint károsan hat a csontképződésre.

Az ásványvizek minőségét palackozáskor ellenőrzik, utána azonban már nem. Mivel az ásványvizeket nem fertőtlenítik, ezért nem tudható, hogy hónapokkal később kibontva milyen baktériumokat tartalmaz egy palack buborékmentes ásványvíz, a szénsavas ásványvízben a baktériumok nem tudnak elszaporodni. Az azonban biztos: különösen most, ebben a kánikulában kell a napi 2-3 liter napi folyadék!

Kapcsolódó: Iszol Te rendesen? - minden a megfelelő vízfogyasztásról a víz világnapján

forrás: www.origo.hu, www.hirado.hu