Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Így lehet kerek a feneked műtét nélkül!

Így lehet kerek a feneked műtét nélkül!

A formás popsi ma már legalább annyira fontos, mint a szexi dekoltázs. Az idő előrehaladtával azonban egyre nehezebb megtartani kerek formáját és feszességét. Sokaknak ez még edzéssel sem sikerül, koruk vagy alkati adottságaik miatt, kés alá pedig nem mindenki mer feküdni. Dr. Parrák Zita orvosesztétikai specialista lapunknak a Sculptra-fenékliftingről mesélt, és bemutatta ezt az új technológiát, melyet egy hosszan tartó töltőanyag befecskendezésével végeznek, hogy beindítsák a kollagéntermelést.

Kiknek ajánlja a Sculptra-fenékliftinget?

Alkatilag alapvetően kétféle típusú emberről beszélünk. Az alma formájúak kis fenekűek, nagy mellűek, és jellemzően hasra híznak, míg a körte típusúak fenékre és combra. A Sculptra-fenéktöltést jellemzően az előbbi típusba tartozó hölgyek veszik igénybe, akik bármennyit edzenek, sosem lesz olyan szép kerek fenekük, mint a körte típusba tartozóknak. Nekik ajánljuk, és nekik is inkább akkor, amikor már nem olyan feszes az izomzatuk, a bőrük, renyhébbek a kötőszöveteik, amikor – hétköznapi kifejezéssel élve – „leplöttyed” a fenekük. Harminc éves korunk felett már nem termelődik kötőszövet, kivéve abban az esetben, ha valami irritáció történik, pl. elvágjuk a kezünket, és új bőrnek kell képződnie ahhoz, hogy a seb begyógyuljon.

Hogyan zajlik a kezelés?

A kezelés háromnegyed órán át tart és fájdalommentes. Egy-egy szúrást éreznek csak a páciensek az elején, többre nincs szükség, hiszen később ezeken lukakon keresztül pálmalevél formában, kanüllel osztjuk el a popsiban a Sculptrát. A kanül egy 70 mm-es, hosszú, tompa „tű”, aminek nincs hegye, tehát sem eret, sem ideget nem sért a bőrben. Mivel maga a Sculptra is sok lidokaint tartalmaz, nem fáj a bejuttatása. Ha a test más részeibe töltjük, akkor naponta kétszer masszírozni kell a megfelelő eloszlás érdekében, de a fenékbe fecskendezettnél nincs ezzel dolgunk, hiszen ülés közben eloszlik az anyag. Amikor kerekítésre vagy emelésre használjuk, akkor általában a fenék felső harmadába juttatjuk, illetve azokra a helyekre, ahol beesés tapasztalható.

A fenéken kívül milyen testrészeken alkalmazható még, és milyen korosztálynak ajánlja?

Az arcon, a nyakon, a dekoltázson és a kézfejen is látványos eredményeket érünk el a Sculptrával. Leginkább 40 éves kor felett ajánljuk. Természetesen vannak kivételes esetek, amikor korábban is elvégezzük. Például van egy fittness versenyző páciensem, aki még fiatal, de éppen arra volt szüksége, hogy kerekebb legyen a feneke felső harmada. Esetében elvégeztem a beavatkozást, de általában 40 felett alkalmazzuk az alma alkatú, vékony, kis fenekű hölgyeken, akik esetében 1-1 helyen volumenpótlásra van szükség. Azért hangsúlyozom, hogy kis fenékkel rendelkező hölgyek kérjenek Sculptra-kezelést, mert nagyobb fenéknél nem hatásos, nem tartja meg a kialakított új formát.

Milyen folyamatokat indít be a szervezetben a befecskendezett anyag?

A Scupltra egy poly-L-tejsavat tartalmazó dermális töltőanyag, amit a bőr és a lágyszövetek feszesítésére használnak. A Sculptra a beadás helyén serkenti a test saját kollagéntermelését, ezáltal a térfogat helyreállítására és a bőr megújítására is egyaránt alkalmazható. Rendelkezik egy enyhe töltő- és emelőhatással is, ezért kerekebb popsit eredményez. Persze ne képzeljük azt, hogy a páciensek brazil fenékkel hagyják el a rendelőt a kezelést követően! A Sculptra-kezeléssel inkább „hézagpótlást” végzünk, vagyis amikor nem egyenletesen kerek a popsi, kitöltjük az érintett részeket. Ezáltal hasonló formájú fenékkel büszkélkedhetnek a hölgyek, mint fiatal korukban. A beavatkozás tehát nem fenéknövelésre, hanem fenékformázásra jó. Azoknak ajánljuk, akik nem mernek vagy nem szeretnének műtétre vállalkozni.

Mennyi idő alatt fejti ki hatását a Sculptra, és meddig élvezhetjük az eredményt?

Amikor betöltjük, a folyadék miatt kicsit megduzzad az érintett terület, de 2-3 nap elteltével beáll a helyére a készítmény. Körülbelül két hónap szükséges ahhoz, hogy elinduljon a kollagénképző hatás, és látványos legyen az eredmény. Két hónap elteltével meg kell ismételni, később pedig már évente csak egyszer.

A cellulit, vagyis a narancsbőr is egyenetlenné teszi a bőrfelszínt. Ennek a korrigálására is hivatott a Sculptra-kezelés?

Kiválóan alkalmas rá. Meg tudjuk szüntetni vele a kis cellulitgöböket, így varázsoljuk kerekebbé, sima felületűvé a feneket. Ehhez természetesen nincs szükség annyi anyagra, mint amennyit a kerekítés során felhasználunk, így a cellulitkezelés olcsóbb beavatkozás.

Mennyire elterjedt hazánkban ez az eljárás?

Két-három éve alkalmazzuk, Amerikában már nagyon népszerű. Itthon még kevesen végezzük. Ennek két oka is van. Egyrészt Magyarországon ritkán tartanak képzéseket, másrészt a Sculptra-fenéklifting nem az olcsó szépészeti beavatkozások közé tartozik, így sajnos nem mindenki engedheti meg magának.

Bármiféle negatív hatása lehet?

Én még nem tapasztaltam semmi ilyesmit, de bevérzés előfordulhat, ami azonban két hét alatt felszívódik. Megeshet, hogy az anyag bekeményedik, ezért fontos, hogy a beavatkozást végző orvos nagyon egyenletesen ossza el. A Sculptra esetében egy por állagú készítményről beszélünk, amit az orvos desztillált vízzel és lidokainnal kever össze. Ezt hagyja állni egy napot, hogy a tejsav, vagyis a Sculptra szépen elterüljön az oldatban. Én inkább túlhígítom, amitől lehet, hogy beduzzad kicsit a fenék, de biztosan nem keményedik, nem csomósodik be a termék a beadást követően.

Mennyire fontos ma esztétikailag a fenék formája? Az elmúlt évtizedekben sokkal inkább a mellekre és az ajkakra fókuszált mindenki. Most jobban előtérbe került a popsi?

Azóta került előtérbe, amióta hazánkban is elterjedtek a fenékimplantátumok. Akkor kezdtek el jobban foglalkozni vele az emberek. Hisz amíg úgy éreztük, hogy nem tudunk mit kezdeni a lapos popsival, nem is kerestük a megoldást. A tudomány azonban fejlődött, és amikor megszülettek az új technológiák, egyre több energiát fordítottak arra, hogy tudjunk róla. A Sculptranak van még egy kiemelkedő előnye az implantátummal szemben: az eredmény sokkal természetesebb lesz!