Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Hagyjunk időt a gyógyulásra!

Hagyjunk időt a gyógyulásra!

Minden plasztikai beavatkozás egy műtét, így azt követően ugyanolyan figyelmet, kímélő ’üzemmódot’ kíván testünk. Ez a legjobb eredmény titka, nem szabad félvállról vennünk. Fontos, hogy hetekig tart, míg visszazökkenhetünk korábbi hétköznapi életünkbe, vagyis várnunk kell a sporttal, a nagybevásárlásokkal, de a napozás sem igen ajánlott. Ugyan a gyógyulásnak megannyi személyes faktora van, ahogy pro és kontra érvek is a nyári szabadságolásra való időzítésnek, de Dr. Kovács Gyula Barna a Dr. Goodwin Szépség- és Egészségközpont és a DaVinci Klinika plasztikai sebésze ad általános tanácsokat a teendőkről.

Minden beavatkozás más, menete nemcsak a mi adottságainktól függ, de nyilván attól is, melyik testrészünket érinti. Az azonban biztos: legyen az a legegyszerűbbnek tűnő operáció, vagy egy komplex műtét, mindenképpen hagynunk kell magunknak időt a felépülésre. Közvetlenül a plasztikai beavatkozás utáni napokban a seb tájékán kismértékű feszülés, fájdalom érezhető, amely fájdalomcsillapítókkal csillapítható. A külső heg gyógyulási ideje körülbelül 6 hónap, míg a belső heg 18 hónap alatt éri el végleges formáját. Ez idő alatt sokat változik, felpuhul, halványodik, kifehéredik a heg. A folyamatot felgyorsítja a különböző hegtápláló és javító krémek használata

„Nagyon fontos, hogy nem elég a felkészülés, a profi orvosi munka és hátra is dőlhetünk. Mert onnantól is kell még nagy-nagy figyelem, ami már a pácienseken múlik. Hiába megy minden a legflottabbul, ha nem tartjuk be utána az orvos előírásait, azokat komolyan kell venni. Ugyan nincs két egyforma ember, így a gyógyulás, a seb és a szervezet regenerálódása is egyénfüggő, de azért az biztos: mindenkinek kell a kíméletes életmód, nem rohanhatunk az edzőterembe, a szoláriumba, vagy a strandra és muszáj hordanunk azokat a segédeszközöket, amit ajánl az orvosunk”- mondja Dr. Kovács Gyula Barna, aki szerint a nyári időszak olyan szempontból jó lehet, hogy ilyenkor megyünk leggyakrabban szabadságra, van időnk kipihenni nemcsak a munkát, de a műtét utáni felgyógyulásra is.

Kapcsoldó: Tudtad, hogy egyáltalán nem fájdalmas az orrplasztika gyógyulási ideje?

Viszont ez a napozás, a fürdőzés, az aktív szabadidő időszaka is, ami csábító és sokkal nehezebb ellenállni ezeknek az örömforrásoknak. Pedig kell, vagy legalábbis csakis komoly óvintézkedések mellett szabad átadni magunkat a nyár élvezetének.

„Vannak egyszerűbb beavatkozások, de mondjuk egy mell- vagy hasműtétnél legalább hat hétig kompressziós melltartót, illetve haskötőt kell hordanunk, ugyanígy a comb, vagy a felkar esetében is. Ezt pedig a strandon, vízparton is magunkon kell hagyni, ráadásul fontos, hogy a hegeket ne érje napfény, az ugyanis olyan elszíneződést okoz, amin utána nem lehet korrigálni.

A közvetlen napfényt is kerülni kell, amennyiben ez nem megoldható, a plasztikai beavatkozástól számított körülbelül 3 hónapig használjunk 30-50 faktorú védőkrémet, hogy megóvjuk bőrünket, főleg a műtött területen.

A szolárium és szauna, valamint a gőzkabin használatát két hónapig mindenképp mellőzzük, hiszen az intenzív meleg, valamint a szolárium esetében a sugarak is befolyásolhatják a gyógyulás folyamatát.

És jó, ha tudjuk, hogy a fürdőruha önmagában nem véd ez ellen. A két hét a minimum, hogy ne folytassuk a korábbi rohanós életünket, arcplasztikánál ráadásul még a kötések, illetve a duzzanat, a kék foltok mellett nem is igen van kedvünk nagyon az utcán mutatkozni. Fontos az is, hogyha mondjuk valaki külföldön dolgozik és a nyári szabi alatt hazaugrik és vállal egy plasztikai műtétet, bármennyire is jól érzi utána magát, semmiképpen se akarjon pár héten belül újra kocsiba szállni és 800-1000 kilométert levezetni. Egyébként vannak olyan beavatkozások, amelyek kimondottan ellenjavallottak nyáron, ilyen az orr-, az arc-, vagy a nyakplasztika”- figyelmeztet a plasztikai sebész. A gyógyulást viszont az önfegyelem mellett nagyon sok más is befolyásol.

 • bőrtípus: a fehér bőr például lényegesen érzékenyebb, a hegek látványosabbak és nehezebben gyógyulnak, így még inkább meg kell gondolni mit és milyen évszakban vállalunk
 • genetika
 • tápláltság: ez különösen nagy fogyást követően kulcskérdés, hiszen ilyenkor lehet jelentős a nyomelemek, vitaminok hiánya, az ionszint csökkenés, ami komolyan befolyásolja a gyógyulást
 • életmód: dohányzás, káros szenvedélyek, sport
 • krónikus betegségek, folyamatos gyógyszerszedés
 • életkor
 • táplálékkiegészítők: vannak, amelyek befolyásolják a véralvadást

Kapcsolódó: 5 tipp, hogy jól aludj a plasztikai beavatkozások után

Mik az alapszabályok?

 1. A felépülés első 2 hete alatt minden megerőltető fizikai munkát (emelés, rakodás, hajlás, hajmosás egyedül) kerüljünk, majd fokozatosan visszatérhetünk korábbi életvitelünkhöz.
 2. Három hét elteltével már könnyű testmozgás is elkezdhető, például aerobik gyakorlatok.
 3. A plasztikai beavatkozás típusától függően kerülendő a gépjárművezetés körülbelül egy-két hétig.
 4. Az első 7-10 napban a megfelelő alvás típusát is szem előtt kell tartani. Például arcplasztika, szemhéjplasztika, orrplasztika, stb. esetében emelt fejvégű fekvés szükséges, mellplasztika esetében háton fekvés, valamint később oldalfekvés javasolt. Természetesen erről plasztikai sebészünk minden esetben tájékoztatni fogja.
 5. A plasztikai műtétet követően kompressziós ruhát kell viselnünk, amely beavatkozásonként eltérhető. Például mellplasztika esetében kompressziós melltartót, valamint rugalmas fáslit vagy rugalmas harisnyát kapunk. Ezek a ruhadarabok nagyban befolyásolják és elősegítik a várt plasztikai műtéti eredmény elérését.