Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Tudtad, hogy egyáltalán nem fájdalmas az orrplasztika gyógyulási ideje?

Tudtad, hogy egyáltalán nem fájdalmas az orrplasztika gyógyulási ideje?

Az orr meghatározó az arc összképében, ezért jelentős lehet az önbizalmad és a kisugárzásod szempontjából is. Éppen ezért a rhinoplasztika egyike azoknak a sebészeti beavatkozásoknak, amelyek valóban megváltoztathatják az életed. Ha a beavatkozással és a lábadozási időszakkal kapcsolatos aggodalmak visszatartanak az elhatározástól, akkor itt megtudhatod mit mondanak a szakértők.

Az orrplasztika, amelyet köznyelven orr munkának hívnak, nem a könnyű beavatkozások közé sorolható. Még azok az orvosok is, akik sok ilyen típusú műtétet végeznek megdöbbenve fedezik fel a páciensek téves elképzeléseit az orrplasztikai műtétről és a gyógyulási időszakról.

Hallgass a sebészedre

Ha esetleg tagja vagy Facebook csoportoknak vagy keresgéltél az interneten akár külföldi oldalakon, láthattad, hogy a páciensek legtöbb kérdése a felépüléssel kapcsolatos. A legtöbb orvos ezekre a kérdésekre a válaszokat fel is teszik a honlapjukra. A probléma az, hogy a páciensek nem mindig fogadják meg az utasításokat. Emberi természetünkre jellemző, hogy halljuk, amit hallani akarunk. Ami a gyógyulást illeti, döntő fontosságú, hogy reális elvárásaid legyenek hiszen mégiscsak egy műtétről van szó. Ez nemcsak fizikailag, de mentálisan is a lehető legjobb eredményt biztosítja. Ha a pácienst megfelelően felkészítik, nincs olyan boldogtalanság, amely az irreális elvárások miatti csalódásból származik.

Felépülés

Az orvosok azt tapasztalják, hogy egy téves feltételezés kering a köztudatban, miszerint az orrplasztika, hosszadalmas folyamat, hosszadalmas felépüléssel. A komoly tapasztalattal rendelkező klinikák és orvosok meglehetősen sok időt töltenek egy orrplasztikai beteg előkészítésével pontosan azért, hogy tudja mi fog rá várni felépülés szempontjából. Az elvégzett orrplasztika típusa minden bizonnyal befolyásolni fogja a gyógyulást, valamint azt a tényt, hogy minden páciens másképp gyógyul. Vannak, akiknek jobban beduzzad, mint másoknak. Ennek ellenére van néhány általános ökölszabály.

Kapcsolódó: Vajon a nyitott vagy a zárt orrplasztika a jobb választás?

Orrplasztika kötés és gipszelés

A legtöbb pácienst sínben hazaküldik. Nem fájdalmas vagy csak kellemetlen érzéssel jár; a sín egyetlen negatívuma, hogy otthon kell tartózkodnod, és nem mehetsz ki anélkül, hogy az emberek tudnák, az orrplasztikádról. Figyelned kell, hogy ne érje víz a sínt. Ettől kissé nehézkessé válik az arc és a nyak lemosása, de a nedves törölközővel meg lehet oldani a problémát. Az orrtömésre csak akkor van szükség, ha a plasztikai sebész a septumon (az orr közepén lefutó térelválasztón) vagy valahol máshol dolgozik ezen a területen. 

Öltések és mellékhatások

Bármilyen orrplasztika esetén néhány öltés fog történni. Az orvos ezeket általában egyszerre távolítja el, miközben eltávolítja a sínt is. A legtöbb orrplasztikai műtét egyik fő összetevője az orrnyereg szűkítése. Ehhez a sebésznek le kell vágnia a csontot. Képzett plasztikai sebész mindent megtesz a véraláfutások és a vérzés minimalizálása érdekében, de ezért az orrplasztikai betegeknél gyakran fekete karikák keletkeznek a szemek alatt. Az véraláfutás nem fájdalmas, de csúnya lehet, ezek általában 1-2 héten belül megszűnnek.

Az orrplasztikából való felépülés időbe telik

Az orrplasztika folyamatának legrosszabb része az, hogy a felépülés egy kis időbe beletelik. A páciensekre egy hét otthon töltött idő vár, amíg a sínt nem távolítják el . Aztán esetleg még egy hét folyamatos véraláfutás, de a duzzanat idővel csökken és napról napra jobb lesz.

A páciensek általában visszatérnek a szokásos napi rutinhoz, beleértve a munkát, miután a sínt és az öltéseket eltávolították az operáció utáni 5-7 nap között. 

Mindent összevetve valójában az orrplasztika nem is olyan bonyolult és szörnyű folyamat. Tapasztalatok bizonyítják, hogy a legrosszabb dolog benne, hogy sínt kell viselned. Ha orrplasztikát tervezel és emiatt halogattad vagy nem mertél belevágni, akkor már láthatod, hogy nincs mitől tartanod és ne foszd meg magad a beavatkozással járó pozitív hatásoktól.