Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Fényvédelem, hidratálás – ez a nyári bőrápolás kulcsa!

Fényvédelem, hidratálás – ez a nyári bőrápolás kulcsa!

Ugyan minden évszakban kell, hogy figyelj arcod és tested bőrének ápolására, ez a forró nyári hónapokban különösen fontos. Az első szabály, hogy igyál, méghozzá sokat, a napi három liter a minimum! A második: védd az erős napsugárzástól, megfelelő fényvédőkkel, ha mégis leégsz, érdemes bőrgyógyászhoz menni! A hármadik: figyeld és kerüld a fényérzékenyítő gyógyszereket, készítményeket és mindenképp felkészülten ápold a bőrödet! Dr. Sas Andrea bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos ad tanácsokat, hogy hogyan tehetsz a legtöbbet bőröd egészségéért, szépségéért.

Az, hogy a kánikulában sokkal jobban kell testünkre, szervezetünkre figyelni, hogy nem feküdhetünk naphosszat a tűző napon, pillanatok alatt kiszáradhatunk, ha nem iszunk eleget, hogy a szívünket is megviseli a hőség, és bőrünket is fokozottan védeni kell, talán mindenki tudja. De mit tehetünk, hogy ne a leégések okozta károsodásokkal, újabb, vagy mélyebb ráncokkal induljunk neki az ősznek?

„A fényvédelem, antioxidánsok és a megfelelő hidratálás bőrünk egészségének megőrzésének az alapja. Meg kell, hogy legyen a napi rutin, a bőrünknek megfelelő kozmetikumok kiválasztásával. Nyáron különösen fontos az alapos arctisztítás a micellás arclemosó- és sminkeltávolító kozmetikumokkal, hogy megtisztítsuk a sminktől, portól és az izzadságtól.

A bőr idő előtti öregedését, a nem kívánt pigmentfoltok keletkezését, továbbá a bőrdaganatok megjelenését a ruházat mellett a fényvédők fizikai és kémiai komponensei révén előzhetjük meg.

Ezek miatt ajánlott a reggeli rutinba a fényvédőket is beépíteni, majd a nap folyamán 2-3 óránként újra kenni, frissíteni. Mind a kémiai, mind a fizikai fényvédőknek vannak előnyei és hátrányai, ezek alapján kell eldöntenünk, hogy mikor mit válasszunk. A vízhiányos arcbőr ápolására a hialuronsavat, panthenolt, aminosavakat, glicerint tartalmazó készítményeket részesítsük előnyben, az ureat, tejsavat tartalmazó és lipidpótló készítmények alkalmasak a szárazabb bőr ápolására is.

Kapcsolódó: Bőrünk életünk valóságos lenyomata

Ne feledkezzünk meg a termálvizet tartalmazó arcpermetekről sem, amelyek nem tömítik el a pórusokat, illetve nem csak hidratálnak, de hűsítenek is. A bőröregedése, vagyis az anti-aging ellen a C-vitamin, peptidek, illetve a kizárólag fényvédelemmel együtt alkalmazható retinoidok nagyon jók. Fontos, hogy ilyenkor kombináltan végezzük az arcápolást, éjszakára nyugodtan használjunk táplálóbb, lassabban felszívódó krémet, viszont akár a bőrgyógyásztól, akár a patikában kapható mintákkal mindenképp próbáljuk ki, hogy mi az, ami állagban a mi bőrünkre a legalkalmasabb.

Emellett ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a belső hidratálásról, mert ne várjunk csodát, ha napi 3 deciliter folyadékot iszunk, akkor bármilyen csodakrém is hatástalan marad, ha szervezetünk vízhiánnyal küzd.

Az elegendő folyadék és a szükséges vitaminok elengedhetetlenek a szép és feszes bőrhöz. De ne csak az arcbőrünk hidratáltságáról gondoskodjunk, a testápolás ugyanolyan fontos, válasszunk könnyű krémeket, amelyek nem túl zsírosak és hamar felszívódnak a bőrben, valamint hidratálnak.”- mondja dr. Sas Andrea, a SzegiMedical bőrgyógyász szakembere, aki további fontos dolgokat is említ. „Amikor napra megyünk különösen fontos, hogy kerüljük a fényérzékenyítő készítményeket.

Kapcsolódó: Naptej - mindent, amit tudnunk kell

Ezek a napfény hatását felerősítik, fototoxikus reakciót válthatnak ki, az UV-sugárzás hatására oxigén szabad gyököket szabadítanak fel, s már nagyon rövid idő alatt is napégést, vörös, viszkető, hólyagos bőrtüneteket okozhatnak a napnak kitett területeken. Ilyenek a retinoidok, az A -vitaminsav származékok, hámlasztók, illetve egyéb aknés bőrre alkalmazott szerek, antibiotikumok, izomhúzódásokra, ízületi fájdalmakra használt krémek, fájdalom- és gyulladáscsökkentők, vízhajtók, szívritmus-szabályozók, gombaölő szerek. Amikor pedig már megtörtént a baj és leégtünk, akkor pláne nem szabad elhanyagolnunk bőrünket, kipipálva a problémát azzal, hogy tejföllel kenegetjük.

A súlyosabb, tehát a nagyobb kiterjedésű, illetve hólyagos napégéskor tanácsos a bőrgyógyász felkeresése.

A kevésbé súlyos, ugyanakkor akár elég fájdalmas, forró bőrfelületet mindenképp érdemes hűsíteni például egy langyosabb zuhannyal, kerülve a bőr áztatását. Több dermokozmetikai gyártó kifejezetten a napégés utánra javasolt termékeit érdemes használni és a sok-sok folyadék elengedhetetlen. Ha tehetjük, menjünk el bőrgyógyászhoz, kapjunk szakszerű gondoskodást, mert később már biztosan nem tudjuk orvosolni, amit bőrünknek okoztunk, mert az nem felejt. Ha bármilyen gyanús képletet veszünk észre a bőrünkön, ne késlekedjünk, akkor is menjünk szakemberhez, ellenőrizzük rendszeresen a bőrünket és figyeljük az anyajegyeinket is, és ne feledjük a korai felismerés fél gyógyulás! Rendelőnkben rendelkezésre áll a legmodernebb számítógépes anyajegy- és bőrrákszűrő berendezés, támogatva a korai diagnózis felállítását. Hiszen, mi nem mindig tudjuk úgy megfigyelni a bőrünkön a változásokat, mint ez a computeres rendszer a szakorvos tapasztalatával. Mint számos egyéb rákfajtánál is, a bőrgyógyászati évenkénti anyajegy szűrés része kell, hogy legyen az életünknek” - teszi még hozzá a bőrgyógyász.

Kapcsolódó: Igyunk, de ne csak, amikor szomjasok vagyunk!