Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Lézeres tetoválás eltávolítás: ár, kezelés, előtte-utána fotók, gyógyulás

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 4 db orvosok
 • 3 db klinikák
 • 7 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Az egykor népszerű és divatos tetoválás idővel zavaróvá válhat, és lehet, hogy szeretnéd eltávolíttatni, ez azonban nem egyszerű feladat. Minden esetben a lézeres technikát jól ismerő, gyakorlott szakembert igényel. Manapság olyan modern lézertechnikai berendezések vannak a piacon, amelyeknek köszönhetően a bőrgyógyász szakorvosok is képesek bármilyen színű tetoválás hegmentes eltávolítására.

Jelenleg a lézeres tetoválás eltávolítás az egyetlen, klinikailag bizonyított módszer a tetoválásnak a hegesedés nélküli eltávolítására. Lényege, hogy a készülékek által kibocsátott lézerfény „összetörje” a tetoválásban található festékrészecskéket, amelyeket a szervezet végül kidolgoz magából.

A lézeres tetoválás eltávolítás során a lézer magas intenzitású energiája behatol a bőr felső rétegébe, és ott szétrobbantja a pigmenteket. Ezt követően a festékrészecskék a test öntisztító tevékenysége segítségével kiürülnek a szervezetből.

Kinek ajánlott a beavatkozás?

A beavatkozás azok számára ajánlott, akiknek van olyan tetoválása, amit szeretnének eltüntetni. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy a tetoválás nem biztos, hogy maradéktalanul eltűnik. A terület foltos lehet, és előfordulhat, hogy festéknyomok maradhatnak.

Ebben az esetben idővel megoldás lehet a terület újratetoválása egy másik, aktuálisabb mintával.

Ki megfelelő alany a beavatkozásra?

Akinek eltávolítandó tetoválása van, és jó egészségi állapotnak örvend. Fontos tudni, hogy a kezelések számát befolyásolja a tinta behatolási mélysége, színe, valamint annak mennyisége, továbbá az egymásra helyezett rétegek száma is.

Sötétebb bőr esetén komplikáltabb az eljárás, mert gyorsabban felmelegszik a bőr, így csak rövidebb ideig alkalmazható a lézer. Világosabb bőrön könnyebb dolgozni, mert az kevésbé melegszik fel, és egyszerűen áthatol a lézernyaláb a pigmenteken keresztül. A sötétebb tetoválások gyorsabban halványodnak, ugyanis jobban reagálnak a lézerfényre, mint a világosabb vagy fehér tetoválások. Legkönnyebb tehát a világos bőrről a sötét tetoválást eltávolítani.

Az első kezelés után szinte semmilyen különbséget nem fogsz felfedezni, sőt, bizonyos esetekben még sötétebb lesz a tetoválás a lézer után. Ez teljesen normális, hiszen mindenkinél eltérő gyorsasággal reagál a bőr, így elmondható, hogy a kezelés csak több alkalom után hatásos.

A beavatkozás sok időt, és türelmet igényel. Éppen ezért csak akkor vágj bele, ha hajlandó vagy legalább 4-6 kezelésen részt venni. A kezelések közti időben ne megfeledkezz meg a fényvédelemről sem!

Aknés, ekcémás bőr vagy egyéb bőrbetegségek esetén a lézeres kezelés nem javasolt.

Mennyire biztonságos a lézeres tetoválás eltávolítás?

Teljesen mértékben biztonságos a beavatkozás abban az esetben, ha jó minőségű lézergéppel végzik az eltávolítást, és hozzáértő szakember végzi a kezelést. Nagyon sokféle gép van jelenleg a piacon, és sok másolat is felfedezhető. Fontos, hogy megfelelő körültekintéssel válaszd ki a beavatkozást végző specialistát!

A leggyakoribb kockázat a hegesedés, vagy a szín megváltozása. Ritkán ugyan, de előfordulhat fertőzés, különösen staphylococcus. A kockázatok csökkentése érdekében érdemes olyan szakembert választani, aki betartja a szigorú higiéniai protokollt.

Az olíva- vagy barna bőrű páciensek esetén a tetoválás eltávolítása komoly kihívást jelent, így náluk nagyobb lehet a hólyagosodás, fertőzés vagy hegesedés kockázata is. A sötét színű festékek, valamint a sötétebb bőr pigmentjei jobban elnyelik a fénynyalábokat, így a bőr is gyorsabban felmelegszik, ami hiperpigmentációhoz (pigmenttúltengés), vagy hipopigmentációhoz (pigmenthiány) vezethet. A hiperpigmentáció különböző halványító krémekkel kezelhető, de a hipopigmentáció és a hegesedés maradandó. Hogy mindezt elkerüljék, a sötét bőrtónus esetén a szakemberek inkább rövidebb hullámhosszú lézert használnak.

Amennyiben a tetoválás készítésekor allergiás reakció lépett fel, úgy nagy eséllyel az eltávolítás is hasonló reakciót válthat ki. A lebomló pigmentrészecskék a nyirokcsomókba kerülnek, és nyirokáramlás útján távoznak a szervezetből. Időnként ez anaflaxiás sokkot okozhat, ami hirtelen vérnyomásesést, a légutak beszűkülését, vagy nehéz légzést okozhat.

Hogyan készülj fel a beavatkozásra?

A kezelést megelőző 2-3 hétben ajánlott elkerülni a szoláriumot, a napozást, valamint a barnító krémeket. Minél jobban elválik a tetoválás színe a bőrfelület színétől, annál könnyebb a tetoválásod lézerrel történő eltüntetése.

A folyadékbevitelt is ajánlott növelni, mert ezáltal a bőröd is hidratáltabbá válik. A hidratálás nem csak belsőleg, de külsőleg is fontos! A kezelendő területet kenegesd hidratáló krémmel a beavatkozást megelőző 2 héttől számítva! A szőrrel borított területet érdemes leborotválni a beavatkozás előtt.

A kezelést megelőző napokban már tilos fényvédő krémeket, szereket használni! Ha hosszabb ideig tartózkodsz a napon, az érintett területet ruhával takard el.

Az alkoholfogyasztást is érdemes redukálni a kezelést megelőző napokban, és azt követően is, hogy a szervezeted hatékonyabban tudja majd feldolgozni a lézerrel megbontott pigmenteket, és a nyirokrendszer is jobban tudjon tisztulni.

Mi történik a tetoválás eltávolítása során?

Attól függ, melyik eljárást választják. A tetoválás eltávolításának számos módja van, ilyen a kémiai hámlasztás, dermabrázió (bőrcsiszolás), hőkezelés, vagy egyszerűen a tetoválás elfedése. A tetoválás eltávolításra specializálódott szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a lézeres eltávolítás a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszer.

A beavatkozás kezdetekor a tetoválás eltávolítását végző szakember megtisztítja, fertőtleníti a területet, majd az eredményesség dokumentálása céljából fotót készít. 30 perccel a kezelés előtt helyi érzéstelenítést alkalmaz, amely a terület nagyságától függően lehet zsibbasztó krém, vagy beinjekciózott lidokain, esetleg a terület helyi fagyasztása.

A tetoválást környező területet szilikontapasszal ragasztja le, ezzel biztosítja, hogy a lézer többször behatolhasson a területre, anélkül, hogy az égési sérülést okozna. Ez is segít csökkenteni a szükséges kezelések számát. Mindegyik beavatkozás esetében a védőszemüveg használata kötelező.

A Q-kapcsolt lézer használata többszöri behatolást is lehetővé tesz egy munkamenet során, ráadásul ennek a lézeres eljárásnak a használata eredményesebb a hagyományos kezeléseknél. Az első kezelés után közvetlenül, 20 perc várakozási időt követően ugyanazon a napon elvégezhető egy második kezelés is, így jóval hamarabb elérhető a kívánt hatás.

Miután a lézer hatására a festékdarabok lényegében felrobbantak, nem sokkal később távoznak a szervezet természetes kiválasztó szervrendszerén keresztül.

Tetoválás eltávolítás előtte-utána

Mennyire fájdalmas a lézeres tetoválás eltávolítása?

Ez az eljárás jár némi fájdalommal, de az nem számottevő. Mértéke nagyjából megegyezik a tetoválás készítésekor érzett fájdalommal. A helyi érzéstelenítés sokat segíthet a fájdalomérzet minimalizálásában.

Mire lehet számítani a gyógyulási idő alatt?

Az első kezelést követően a tetoválás csak kis mértékben halványodik. A környező bőrterület gyakran pirossá válik, viszkethet, esetleg fel is hólyagosodhat. Nem ritka, hogy a kezelt terület zsibbadhat. A tünetek akár 2 órán át is jelentkezhetnek, majd szép lassan elmúlnak. A hólyagosodást minimális vérzés is kísérheti.

A kezelést követően okkulzív (elzáró) hatású krém (pl. Vazelin) és kötés kerül a kezelt területre. A regenerálódás gyorsítása érdekében a kenőcs használata naponta többször is javasolt. A hiperpigmentáció elkerülése érdekében érdemes a napfényt kerülni a gyógyulási időszak alatt.

Milyen eredmény várható, és meddig tart a kívánt hatás?

A tetoválás eltávolítás a tetováláshoz hasonlóan, végleges eredményt biztosít. A bőr természetes öregedési folyamatai azonban minden esetben befolyásolhatják az elért végeredményt, valamint annak tartósságát. Alapvetően az esetek többségében nem jellemző a visszasötétedés, így bátran nevezhetjük tartósnak a kezelést.

Milyen alternatívák léteznek?

Vannak a lézeres eltávolításon kívül egyéb alternatívák is, ilyen például a bőrcsiszolás, cryo-sebészet (fagyasztásos eljárás), kémiai hámlasztás és tetoválás halványító krémek. De egyik sem annyira biztonságos és megbízható, mint a lézer. Az eredmény tartósságáról nem is beszélve!

A non-invazív eljárások közé tartozik még a meglévő tetoválás elfedése egy új tetoválással, vagy kifejezetten tetoválás elfedő korrektor használata.

Ezeken felül létezik az úgynevezett tejsavas (AHA) tetoválás eltávolítás, amivel szintén jó eredményeket lehet elérni.

A tökéletes megoldás megtalálása érdekében mindenképp érdemes egy bőrgyógyász szakorvos segítségét kérni.

Melyik a legjobb tetoválás eltávolító lézer?

Évek óta a Q-kapcsolt nanoszekundumos YAG lézer a leggyakrabban használt technika. Mostanában azonban a picoszekundumos lézerek, – úgy mint a PicoWay és PicoSure – is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

A Q-kapcsolt lézer 1 nanoszekundumos energiaimpulzussal dolgozik, amíg a Pico lézereknél ez 1 picoszekundum, vagy 1/1000 nanoszekundum. A gyorsabb energiafelszabadulás csökkenti a bőr megégésének vagy pigmentálódásának esélyét. Egy másik fontos szempont a lézer hullámhossza. Bizonyos hullámhosszon a speciális pigmentek hatékonyabban eltávolíthatók.

A megfelelő tetoválás eltávolító lézer a pigment színe alapján is kiválasztható:

 • A fekete pigment 1,064 nanométeren távolítható el Q-kapcsolt lézerrel.
 • A vörös, sárga és narancssárga 532 nanométeren Nd:YAG és Q-kapcsolt lézerrel.
 • A világoskék, zöld és lila a 690-765 nanométer közötti tartomány a megfelelő Alexadrite lézerrel.
 • A legnehezebben eltávolítható színek a sárga, rózsaszín, türkiz és lila.

Előfordulhat, hogy a szakemberek többféle lézert is használnak, mivel mindegyik más előnyökkel bír, és együttesen hatékonyabbak lehetnek. Például a Q-kapcsolt lézer és a széndioxid (frakcionált) lézer együttes alkalmazása kevesebb kezeléssel és mellékhatással jár, gyorsabban tünteti el a tetoválást.

Tetoválás eltávolítás

Mennyi ideig tart a lézeres tetoválás eltávolítása és hány alkalom szükséges?

Általánosságban 4-6 kezelés szükséges, de az alkalmak száma nagyban függ a tetoválás mélységétől, a használt pigmentek színétől, típusától, a bőrszíntől, valamint a lézer típusától és természetesen a tetoválás nagyságától.

Néhány fontos dolgot érdemes szem előtt tartani:

 • Az egy évnél frissebb tetoválásokat nehezebb eltávolítani.
 • A tetoválások elhalványodása lassabban megy végbe a karon vagy lábon, ahol a vérkeringés is lassabb.
 • A fehér pigment eltávolítása bonyolult, valamint a zöldet nagyon nehéz eltávolítani.
 • Az amatőr tetoválások eltávolítása sokkal nehezebb, mint a profi munkáké, mert sokszor nem egyenletes a festékmélység.
 • A kis tetoválások eltávolítása alkalmanként csak pár perc, míg a nagy tetoválásoké több mint egy óra is lehet. Az idő nagyban függ a mérettől és színtől.
 • A kezelések között ki kell várni a 8 hetet, hogy a bőrnek legyen elég ideje a regenerálódásra – ha csak 4-6 hét gyógyulási időt adsz, az növelheti a hegesedés esélyét.
 • A tetoválások intenzívebb halványodása sok esetben a 8 hetes ciklus utolsó két hetében történik, ezzel a kezelések száma is csökkenthető.

Lehetséges a tetoválások teljes eltávolítása?

A legtöbb tetoválás 6-8 kezelés alkalmával teljesen eltüntethető, és az eltávolítás maradandó. Néhány tetoválás és néhány szín azonban, különösen a lila, több kezelést igényel, és gyakran nem tűnik el nyomtalanul. Ha a kezelést követően marad egy halvány, elmosódott kép, akkor oda érdemes új tetoválást készíttetni.

Tetoválás után milyen gyorsan lehet tetoválás eltávolítást végezni?

Tetoválás után legalább 6, de inkább 8 hetet kell várni, amíg az eltávolításra sor kerülhet, de még jobb, ha akár egy év türelmi időt is adsz magadnak. A bőrnek ennyi időre van szüksége a gyógyuláshoz, és a túl gyorsan elvégzett tetoválás eltávolítás hólyagosodást, vagy hegesedést okozhat. Éppen ezért mindig érdemes jól végiggondolnod, mielőtt egy mintát magadra varratsz!

Tetoválás eltávolítás árak

Az árak nagymértékben függenek az eltüntetni kívánt tetoválás nagyságától, annak színétől, de még a bőr tónusától is. Az esetek túlnyomó többségében több kezelésre is szükség van, mire a tetoválás teljesen eltűnik. A teljes kezelés elvégzése nagyjából egy egész tetoválás elkészítésével egyenlő, vagyis néhány 10 ezer forinttól, egészen több százezerig növekedhet az ára. Mielőtt belevágsz a kezelésbe, mindenképp érdeklődj orvosodnál a várható költségek felől, így nem érhet meglepetésként.

Mely területekről lehet eltávolítani a tetoválásokat?

Alapvetően, ahova lehetett tetoválni, onnan az eltávolítás is megoldható. Habár manapság már ritkábban látni arcon lévő tetoválást, de az az egyetlen terület, ahol kérdéses lehet a tetoválás eltávolítás. A szemhez közel eső területeken a lézer veszélyes lehet, így bizonyos esetekben, az arcon nem ajánlott a beavatkozás elvégzése. Minden egyéb területen megoldható.

További információk

thescienceexplorer.com - The science behind laser tattoo removal (A lézeres tetoválás eltávolítás tudománya)

newlooklasercollage.com - How laser tattoo removal works (Hogyan működik a lézeres tetoválás eltávolítás)

Előnyök

 • Megszabadulhatsz a kínos, csúnya, vagy feltűnő tetoválástól akár percek alatt.
 • A regenerálódási idő minimális.
 • A tetoválás elkészítéséhez hasonló fájdalom várható, de helyi érzéstelenítéssel ez is kezelhető.

Hátrányok

 • Nincs garancia a tetoválás teljes eltüntetésére. Bizonyos esetekben csak halványodni fog, de teljesen nem tűnik el.
 • A tetoválás eltávolítása több kezelést igényel, a teljes eltávolítás akár 2 évig is eltarthat.
 • Az eltávolítás drága, főleg akkor, ha a több kezelésre is szükség van.
 • A bőrszín is meghatározza a lézeres eltávolítás sikerességét. Sötét bőrön magasabb a kockázata az égési sérülésnek, sebesedésnek, hiperpigmentációnak, ezért fontos, hogy olyan szakembert válassz, akinek van tapasztalata sötétebb bőr kezelésében is.