Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Tetoválás eltávolítás

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 3 db orvosok
 • 2 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Általános leírás

Az egykor népszerű és divatos tetoválás idővel zavaróvá válhat és eltávolítása nem egyszerű feladat. Minden esetben lézeres technikát jól ismerő, gyakorlott szakembert igényel. Manapság olyan modern lézertechnikai berendezések vannak a piacon, amelyeknek köszönhetően a bőrgyógyász szakorvosok is képesek bármilyen színű tetoválás hegmentes eltávolítására.

Jelenleg a lézeres tetoválás eltávolítás az egyetlen klinikailag bizonyított módszer a tetoválás hegesedés nélküli eltávolítására. Lényege, hogy az általuk kibocsátott lézerfények összetörjék a tetoválásban található festék részecskéket.

A lézeres tetoválás eltávolítás során, a lézer magas intenzitású energiája behatol a bőr felső rétegébe és ott szétrobbantja a pigmenteket, ezt követően a festék részecskék a test emésztő tevékenysége révén kiürülnek a szervezetből.

Előnyök

 • Megszabadulhatsz a kínos, csúnya vagy feltűnő tetoválástól.
 • A regenerálódási idő minimális. Enyhe bőrpír, duzzanat, hólyagosodás jelentkezhet.
 • A tetoválás elkészítéséhez hasonló fájdalom várható, de helyi érzéstelenítéssel ez kezelhető.

Hátrányok

 • Nincs garancia a tetoválás teljes eltüntetésére. Bizonyos esetekben csak halványítható, de teljesen nem tűnik el.
 • A tetoválás eltávolítása több kezelést igényel, a teljes eltávolítás akár 2 évig is eltarthat.
 • Az eltávolítás drága, főleg úgy ha a több kezelés költsége összeadódik.
 • A bőrszín is meghatározza az lézeres eltávolítás sikerességét. Sötét bőrön magasabb a kockázata az égési sérülésnek, sebesedésnek, hiperpigmentációnak, ezért fontos, hogy olyan szakembert válassz, akinek van tapasztalata sötétebb bőr kezelésében is.

Kérdések-válaszok

Annak ajánlott a beavatkozás, akinek van olyan tetoválása, amit szeretne eltüntetni, viszont tisztában van azzal, hogy a tetoválás eltávolítás hatására nem biztos, hogy az maradéktalanul eltűnik. A terület foltos lehet és tetoválás nyomok maradhatnak.

Ilyen esetben idővel újra lehet tetováltatni a kezelt bőrfelületre.

Fontos tudni, hogy a kezelések számát befolyásolja a tinta behatolási mélysége, színe és mennyisége, az egymásra helyezett rétegek száma is.

Sötétebb bőr esetén komplikáltabb az eljárás, mert gyorsabban felmelegszik a bőr és így rövidebb időtartamban alkalmazható a lézer. Világosabb bőrön könnyebb dolgozni, mert könnyebben áthatol a lézernyaláb a pigmenteken keresztül.

Ha sötétebb tetoválásokkal rendelkezel, akkor gyorsabban halványodnak, jobban reagálnak a lézerfényre, mint a világosabb vagy fehér tetoválások. Az első kezelés után szinte semmilyen különbséget nem fogsz felfedezni. Van olyan, akinél még sötétebb lesz a tetoválás a lézer után. Mindenkinél eltérő gyorsasággal reagál a bőr, így elmondható, hogy a kezelés csak több alkalom után hatásos.

A beavatkozás sok idő, és türelem. Éppen ezért csak akkor vágj bele, ha hajlandó vagy legalább 4-6 kezelésen részt venni. Továbbá nem szabad megfeledkezni a fényvédelemről sem!

Teljesen mértékben biztonságos a beavatkozás abban az esetben, ha jó minőségű lézer géppel végzik az eltávolítást és hozzáértő csinálja a kezelést. Nagyon sokféle gép van jelenleg a piacon és sok másolat is felfedezhető. Fontos, hogy megfelelő körültekintéssel válaszd ki a beavatkozást végző specialistát!

A leggyakoribb kockázat a hegesedés, vagy a szín megváltozása.

Komolyabb /de ritkább/ esetben előfordulhat fertőzés, különösen staphylococcus. A kockázatok csökkentése érdekében érdemes olyan szakembert választani, aki betartja a szigorú higiéniai protokollt.

Az olíva- vagy barna bőrű páciensek esetén a tetoválás eltávolítása jelentősebb kihívás és náluk nagyobb lehet a hólyagosodás, fertőzés vagy hegesedés kockázata is. A sötét színű festékek, valamint a sötétebb bőr pigmentjei /melanin/ jobban elnyelik a fénynyalábokat, így a bőr is gyorsabban felmelegszik, ami hiperpigmentációhoz /pigment túltengés/ vagy hipopigmentációhoz /pigment hiány/ vezethet. A hiperpigmentáció különböző halványító krémekkel kezelhető, de a hipopigmentáció és a hegesedés maradandó. Ezt elkerülendő sötét bőrtónus esetén a szakemberek inkább rövidebb hullámhosszú lézert használnak.

Amennyiben a tetoválás készítésekor allergiás reakció lép fel, úgy nagy eséllyel az eltávolítás is hasonló reakciót válthat ki. A lebomló pigment részecskék a nyirokcsomókba kerülnek és nyirokáramlás útján távoznak a szervezetből, ez pedig anaflaxiás sokkot okozhat /hirtelen vérnyomás esés, légutak beszűkülése, nehéz légzés/.

Nagyon ritkán, de előfordulhat allergiás reakció csak a tetoválás eltávolításra, magára a tetoválásra nem.

A kezelést megelőző két- három hétben ajánlott elkerülni a szoláriumot, a napozást és a barnító krémeket. Minél jobban elválik a tetoválás színe és kontrasztosabb a bőrfelület színétől, annál könnyebb a tetoválásod lézerrel történő eltüntetése.

A folyadékbevitelt is ajánlott növelni, mert ez elősegíti a szervezeted elegendő vízmennyiségét, ezáltal pedig a bőröd is hidratáltabbá válik. A hidratálás nem csak belsőleg, de külsőleg is fontos! A kezelendő területet kenegesd hidratáló krémmel a beavatkozást megelőző két héttől számítva! Továbbá a szőrrel borított tetovált területet érdemes leborotválni a beavatkozás előtt

A kezelést megelőző napokban tilos fényvédő krémeket, szereket használni!

Az alkoholfogyasztást is érdemes redukálni a kezelést megelőző napokban, és azt követően, hogy a szervezeted hatékonyabban tudja majd feldolgozni a lézerrel megbontott pigmenteket és a nyirokrendszer is jobban tudjon tisztulni.

Aknés, ekcémás bőr vagy egyéb bőrbetegségek esetén a lézeres kezelés nem javasolt!

A tetoválás eltávolításnak számos módja van, úgy mint kémiai hámlasztás, dermabrázió /bőrcsiszolás/, hőkezelés, vagy egyszerűen a tetoválás elfedése. A tetoválás eltávolításra specializálódott szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a lézeres eltávolítás a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszer.

A beavatkozás kezdetekor a tetoválás eltávolítását végző szakember megtisztítja, fertőtleníti a területet, majd az előrehaladás dokumentálása céljából fotót készít. 30 perccel a kezelés előtt helyi érzéstelenítést alkalmaz, amely a terület nagyságától függően lehet zsibbasztó krém, vagy beinjekciózott lidokain, esetleg a terület helyi fagyasztása.

A tetoválást környező területet szilikon tapasszal ragasztja le, ez biztosítja, hogy a lézer többször behatolhasson a területre égési sérülés nélkül, így csökkentve a szükséges kezelések számát.

A Q-kapcsolt lézer használata többszöri behatolást is lehetővé tesz, egyazon munkamenet során. Az első kezelést, majd 20 perc várakozási időt követően, ugyanazon a napon elvégezhető egy második kezelés is és nem kell 8 hetet várni. Ennek a lézeres eljárásnak a használata eredményesebb a hagyományos kezeléseknél. Bármely beavatkozás esetében a védőszemüveg használata kötelező. A lézer által kibocsátott fénynyaláb a bőrhöz érve elnyelődik a festékrészecskékben, felhevíti, majd felrobbantja azokat pigment darabkákká.

Az ezt követő pár hétben a festékdarabok kiürülnek a szervezetből és a tetoválás lassan halványodni kezd.

A lézeres tetoválás eltávolítás jár némi fájdalommal, de az nem számottevő. Mértéke nagyjából megegyezik a tetoválás készítésekor érzett fájdalommal. A helyi érzéstelenítés sokat segíthet a fájdalomérzet minimalizálásában.

Az első kezelést követően a tetoválás csak kis mértékben halványodik. A környező bőrterület gyakran válhat pirossá, viszkethet, esetleg felhólyagosodhat. A kezelést követően a kezelt terület zsibbadhat. A bőrpír és duzzanat akár 2 órán át is eltarthat. Minimális vérzés, apró hólyagok szintén előfordulhatnak.

A kezelést követően okkulzív /elzáró/ hatású krém /pl. Vazelin/ és kötés kerül a kezelt területre. A regenerálódás gyorsítása érdekében a kenőcs használata naponta többször is javallott. A hiperpigmentáció elkerülése érdekében érdemes a napfényt kerülni.

Vannak a lézeres eltávolításon kívül egyéb alternatívák is, ilyen például a bőrcsiszolás, cryo-sebészet /fagyasztásos eljárás/, kémiai hámlasztás és tetoválás halványító krémek. De egyik sem annyira biztonságos és megbízható, mint a lézer.

Non-invazív eljárások közé tartozik még a meglévő tetoválás elfedése egy új tetoválással, vagy kifejezetten tetoválás elfedő korrektor használata. Ezen felül létezik az úgynevezett tejsavas /AHA/ tetoválás eltávolítás. , amivel szintén jó eredményeket lehet elérni.

Bármilyen megoldás is merül fel lehetőségként, érdemes előtte szakemberrel konzultálni.

Évek óta a Q-kapcsolt nanoszekundumos YAG lézer a leggyakrabban használt technika. Mostanában azonban a picoszekundumos lézerek, – úgy mint a PicoWay és PicoSure- is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

A Q-kapcsolt lézer 1 nanoszekundumos energiaimpulzussal dolgozik, amíg a Pico lézereknél ez 1 picoszekundum, vagy 1/1000 nanoszekundum. A gyorsabb energia felszabadulás csökkenti a bőr megégésének vagy pigmentálódásának esélyét. Egy másik fontos szempont a lézer hullámhossza. Bizonyos hullámhosszon a speciális pigmentek hatékonyabban eltávolíthatóak.

A megfelelő tetoválás eltávolító lézer, a pigment színe alapján is kiválasztható:

 • A fekete pigment 1,064 nanométeren távolítható el Q-kapcsolt lézerrel.
 • A vörös, sárga és narancssárga 532 nanométeren Nd:YAG és Q-kapcsolt lézerrel.
 • A világoskék, zöld és lila a 690-765 nanométer közötti tartomány, a megfelelő Alexadrite lézerrel.
 • A legnehezebben eltávolítható színek a sárga, rózsaszín, türkiz és lila, hasonlatosan az amatőr tetoválások színeihez.

Előfordulhat, hogy a szakemberek többféle lézert is használnak, mivel mindegyik más előnyökkel bír és együttesen hatékonyabbak lehetnek. Példának okáért a Q-kapcsolt lézer és a széndioxid /frakcionált/ lézer együttes alkalmazása kevesebb kezeléssel és mellékhatással jár, gyorsabban tünteti el a tetoválását.

Általánosságban 4-6 kezelés szükséges, de az alkalmak száma nagyban függ a tetoválás mélységétől, a használt pigmentek színétől, típusától, a bőrszíntől, valamint a lézer típusától.

Néhány fontos dolgot érdemes szem előtt tartani:

 • Az egy évnél frissebb tetoválásokat nehéz eltávolítani.
 • A tetoválások elhalványodása lassabban megy végbe a karon vagy lábon /ahol a vérkeringés is lassabb/.
 • A fehér pigment eltávolítása bonyolult, míg a zöldet köztudottan nehéz eltávolítani.
 • Az amatőr tetoválások eltávolítása sokkal nehezebb, mint a profi munkáké.

A kis tetoválások eltávolítása csak pár perc, míg a nagy tetoválásoké több, mint egy óra is lehet. Az idő nagyban függ a mérettől és színtől. A kezelések között ki kell várni a 8 hetet, hogy a bőrnek legyen elég ideje a regenerálódásra. A csupán 4-6 hét gyógyulási idő növelheti a hegesedés esélyét. A tetoválások intenzívebb halványodása sok esetben a 8 hetes ciklus utolsó 2 hetében történnek, ezzel a kezelések száma is csökkenthető.

A legtöbb tetoválás 6-8 kezelés alkalmával teljesen eltüntethető és az eltávolítás maradandó. Néhány tetoválás azonban, -különösen a lila szín-, több kezelést igényel és nem tűnik el maradéktalanul. Ha a kezelést követően marad egy halvány, elmosódott kép, akkor oda érdemes új tetoválást készíttetni.

Tetoválás után legalább 6 hetet kell várni, amíg az eltávolításra kerülhet. A bőrnek ennyi időre van szüksége a gyógyuláshoz és a túl gyorsan elvégzett tetoválás eltávolítás hólyagosodást vagy hegesedést okozhat.

Egy kezelés elegendő a végleges eltávolításhoz.

Ahhoz, hogy a tetoválás teljesen elhalványodjon több kezelés szükséges. A kezelések száma függ a kezelt terület nagyságától és a tinta típusától. A kezeléseket 5-6 hetente lehet ismételni. Így a tévhit ellenére nem lesz végleges az eredmény egy kezelés után, ez egy hosszabb folyamat.

Fontos számunkra, hogy a kiválasztott beavatkozásod előtt megfelelő tájékoztatást és információt biztosítsunk a számodra, független döntéshozó portálként. Amennyiben kérdésed van az adott kezeléssel kapcsolatban, úgy fordulj hozzánk bizalommal! Regisztrálj oldalunkra az előtte-utána fotókért!