Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Pigmentfolt eltávolítás: módszerek, előtte-utána képek, eredmények, árak

 • 4 db előtte-utána fotó
 • 6 db orvosok
 • 5 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A bőrön megjelenő barnás foltok egy csoportját nevezzük pigment foltoknak, amelyekre sokan zavaró, makacs bőrproblémaként tekintenek. Ha még nem tapasztaltad ezt a problémát, ne dőlj hátra, mert a napsugárzás hatására idővel, bizonyos kor felett már megjelenhetnek. Ezért nagyon fontos, hogy fényvédő segítségével megelőzd a problémát.

Ha már nálad is megjelentek a pigmentfoltok, akkor ne csüggedj, mert ma már létezik olyan kezelés, amely segít az eltüntetésében!

Hogy alakulnak ki a pigmentfoltok?

Pigmentfoltok akkor jelenthetnek meg a testeden, ha a bőröd túl sok melanint termel. Ez nem az egész testeden zajlik, hanem annak csak bizonyos területein. A melanin az a sötét pigment, amely a bőröd, a hajad és a szemed színét is meghatározza. Számos körülmény és tényező megváltoztathatja a szervezet melanin termelését. Így fordulhat elő a túlzott melanin termelés. Ezt hiperpigmentációnak nevezzük.

A melanin termelődésére nagy hatással van a napsütés, hormonális változások, genetikai tényezők, a bőr sérülése (horzsolás, karc, bőrgyógyászati beavatkozások), betegségek vagy az öregedés. Hiperpigmentáció következményeképp a bőrön lapos foltok jelennek meg. Színük bármilyen lehet a világosbarna árnyalatától egészen a feketéig. Méretük és formájuk is változó. Az alábbi típusokat különböztethetjük meg:

Pigmentfolt

Lehetnek májfoltok, szeplők és öregségi foltok, amik a napsugárzás hatására alakulnak ki. Olyan területeken jelennek meg, amelyeket a legtöbbször éri napsütés: arc, kézfej, kar. Méretüket tekintve kisebbek, színük pedig sötét.

Pigmentfolt

Melasma / chloasma

Hormonális változások, mint például terhesség vagy fogamzásgátló tabletta szedésének hatására alakulnak ki. A terhes nők 90%-ának jelentenek problémát. Színük barna, méretük akár nagyobb is lehet, alakjuk szabálytalan. Az arcon és a karon jelennek meg.

Melasma / cholasma

Hiperpigmentáció bőrgyulladás után

Bármilyen bőrsérülés gyógyulása után megjelenő elszíneződött, lapos folt. Sokszor fordul elő pattanásos, aknés arcbőrűeknél, de okozhatja szépészeti beavatkozás is.

Hiperpigmentáció bőrgyulladás után

A felsorolt típusok mellett megjelenhetnek egyéb foltok is, amelyek valamilyen betegség tünetei is lehetnek. Nagyon fontos, hogy bármilyen elváltozást tapasztalsz bőrödön, keress fel egy bőrgyógyászt, hogy mielőbb kivizsgálhasson.

Mit kell tudni a lézeres kezelésről?

A pigmentfoltok eltávolítására sokféle módszer és eljárás létezik. Ezekről lentebb olvashatsz, azonban a leghatékonyabb megoldást a lézeres pigmentfolt eltávolítás nyújtja. Hogy pontosan milyen lézerrel kezelik a pigment foltokat, a függ a bőrtípusodtól és a kialakult elváltozástól és annak elhelyezkedésétől is. A bőrön túlnyúló, kitüremkedő foltokhoz általában CO2 lézert, a felületes bőrhibákhoz frakcionált lézert, a hormonális eredetű és szájkörnyéki foltokhoz pedig Q-kapcsolt lézert használnak.

Kinek ajánlott a lézeres pigmentfolt eltávolítása?

Ajánlott a beavatkozás, ha zavar a pigmentfoltok megjelenése. Akkor is jó döntés a pigmentfolt eltávolítás, ha már korábban kipróbáltál pigmentfolt elhalványító kozmetikumokat, de azok nem voltak számodra hatásosak.

A hiperpigmentáció bármely jóindulatú típusa kezelhető lézeres beavatkozással, így a pigmentfoltok is eltávolíthatók.

Az arcon, nyakon, háton, dekoltázson és a kézfejen lehet eltávolítani lézerrel a pigmentfoltokat.

Ki nem számít megfelelő alanynak, ki az, akinek nem ajánlott a beavatkozás

Lézeres pigmentfolt eltávolítás bizonyos esetekben sajnos nem végezhető el. A kezelés ellenjavallatai:

 • belgyógyászati betegség, például keringési zavarok vagy cukorbetegség
 • epilepszia
 • terhesség, szoptatás
 • bizonyos gyógyszerek fogyasztása
 • korábbi rákos, daganatos bőrbetegség, például melanoma
 • tetovált testrész

Ezek mellett azt is tudnod kell, hogy a kezelés nem végezhető el a szem körüli területeken, például a szemhéjakon.

Hogyan lehet felkészülni a kezelésre?

A pigmentfolt lézeres eltávolítása előtt érdemes betarts néhány tanácsot, hogy a lehető legjobb eredményt lehessen elérni a kezeléssel:

 • Zuhanyozz le frissen a kezelés előtt, hogy tiszta bőrrel érkezz a kezelésre. Fürdés után ne használj testápolót, krémet vagy olajat.
 • Túlzott szőrzet esetén javasoljuk, hogy borotváld le a területet.
 • Kerüld a napozást és a kezelést megelőző négy hétben egyáltalán ne menj szoláriumba. Napos idő esetén használj legalább 30 faktoros fényvédőt.
 • Az önbarnító termékek használatát a kezelés előtt két héttel hagyd abba.
 • A kezelés előtt három nappal már ne használj fényérzékenységet okozó kozmetikumokat az érintett területen. Például: hidroxisav, szalicilsav, retinol, benzoil-peroxid.

Orvosodat tájékoztasd gyógyszereidről és arról is, ha korábban volt bármilyen szépészeti beavatkozásod az érintett területen.

Hogy zajlik a pigmentfolt eltávolítása?

Az első kezelést mindig megelőzi egy személyes konzultáció, ahol megbeszélheted orvosoddal, hogy milyen eredményre vágysz, ő pedig felméri, alkalmas vagy-e a lézeres pigmentfolt eltávolításra és hány kezelésre lesz szükséged.

A kezelés első lépéseként megtisztítják és előkészítik a területet. Fogsz kapni egy védőszemüveget, amit a kezelés során viselned kell. A legtöbb esetben tested többi részét lefedik, csak a kezelendő terület lesz szabad. A kezelőgépet a területre irányítják és a lézerfény segítségével elvégzik a kezelést, amely a terület nagyságától függően 5-20 percet vesz igénybe.

Néhány esetben akár egyetlen kezelés is megoldást nyújt a pigment foltokra, azonban bizonyos esetekben több kezelésre is szükséged lehet az optimális eredmény elérésre. Ez függ a pigmentáció mértékétől, típusától és mélységétől. Két kezelés között 8 hét telik el.

Pigmentfolt eltávolítás

Mennyire biztonságos? Milyen mellékhatások, szövődmények lehetnek?

Minden jóindulatú hiperpigmentáció biztonságosan kezelhető, azonban a pigmentfolt eltávolítás után is tapasztalhatsz némi kellemetlenséget, amik azonban néhány nap múlva elmúlnak:

 • bőrpír
 • enyhe duzzanat
 • érzékenység
 • hámlás
 • irritáció
 • hólyagosodás

Azt is tudnod kell, hogy a kezelés után közvetlenül fehéres-szürkés színűre színeződhet el a kezelt terület. Ennek fennállása néhány perctől néhány napig is eltarthat.

Mennyi ideig tart a pigmentfolt eltávolítása?

A kezelés időtartama a terület nagyságától függ. Közepes méretű terület esetén akár 15 perc alatt is elvégezhető a pigmentfolt eltávolítás, kis méret esetén akár csak 5 perc is lehet a kezelés.

Mennyire fájdalmas?

Nem fájdalmas a pigmentfolt eltávolítás. Kisebb testfelületek esetén nem használnak érzéstelenítést. Nagyobbak esetében már igen, így a kezelés közben nem lesznek fájdalmaid. Természetesen ha előbbi esetben fájdalmas számodra a kezelés, kérhetsz helyi érzéstelenítést. Azok a páciensek, akik érzéstelenítés nélkül vették igénybe a kezelést, csekély kellemetlenséget tapasztaltak. Ennek mértéke személyenként és a pigmentáció mélységétől, elhelyezkedésétől és típusától is függ.

Mire számíthatunk a beavatkozás után? Véglegesek lesznek az eredmények?

A kezelés után közvetlenül a pigmentfolt lehet sötétebb, világosabb, elhalványulhat de úgy is tűnhet, hogy nincs változás. Ugyan a lézeres pigmentfolt eltávolítás a bőrfelszínen történik, a pigment maga a szervezet nyirokrendszerén keresztül “távozik”. Négy-hat hétbe telik, mire a szervezeted feldolgozza a pigmentet.

A kezelés utáni kellemetlenségeket enyhítheted vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval vagy hideg borogatással.

A beavatkozás után ne érje napfény a kezelt területet. Ha mégis napos helyre kell menj, fedd le a bőrterületet le nem tapadó kötéssel. A szoláriumot további négy hétig, a szaunázást két hétig kerüld.

Fontos, hogy tisztán tartsd a területet. Gyengéd szappannal megmoshatod, majd töröld szárazra.

Ha hámlana a terület, ne piszkáld, ne borotváld, ne dörzsöld, ne mosd erőteljesen! Így elkerülheted, hogy hegesedjen a terület.

Hólyagosodás fennállásakor ne lyukaszd ki őket! Hagyd, hogy maguktól meggyógyuljanak!

A sportolást egy-két napig függeszd fel, a megerőltető fizikai tevékenységet pedig tíz napig mellőzd.

Hogy ne alakuljanak ki újra sötét foltok a bőrödön, ha eddig nem tetted, akkor a kezelés után mindenképp használj erős fényvédőt! Ez lesz a kulcsa annak, hogy megóvd bőrödet a túlzott melanin termelődéstől.

Milyen egyéb módszerek vannak pigmentfolt eltávolítására?

A pigmentfoltok eltávolítására a leghatékonyabb eszköz a lézeres kezelés, azonban léteznek más megoldások is.

Kozmetikumok pigmentfolt ellen

A piacon kapható termékek megoldást jelenthetnek a világosabb színű foltokra. Ezek a termékek ugyanis halványító hatásúak, így a sötétebb színű foltokat csak halványítani fogják.

Ha először a bárki számára elérhető termékeket szeretnéd kipróbálni, akkor legelőször fényvédőt szerezz be, és használd minden nap, télen-nyáron. Ha ezt a fontos lépést kihagyod, akkor a további termékeknek semmi hasznuk nem lesz.

Halványító hatóanyagok

Pigmentfolt elhalványítására AHA savakat és/vagy retinoid hatónyagú termékeket (retinol) keress. Érdemes a kettőt úgy kombináld, hogy a retinolos terméket minden nap használd, az AHA savas terméket pedig heti egyszer. Ezekkel a termékekkel négy-hat hét után lehet látható a pigmentfoltok halványodása.

Pigmenttermelést lassító hatóanyagok

Léteznek olyan termékek is, amik a pigement termelődését akadályozzák. Ha ilyet szeretnél kipróbálni, ezeket a hatóanyagokat keresd: C-vitamin, azelain sav, arbutin, tranexamic acid, édesgyökér kivonat.

A kozmetikumok esetében akár hónapoknak is el kell telnie, mire láthatóan halványodnak a pigmentfoltok. Mi javasoljuk, hogyha ezt a módszert válaszod, akkor is kérd szakember segítségét.

Semmiképp sem javasoljuk, hogy házilag próbálj megszabadulni a pigment foltokról. Sokkal többet árthatsz a bőrödnek, ha az otthonodban megtalálható anyagokkal kísérletezel, mint például citrommal, almaecettel.

Orvosi kezelések

A lézeres pigmentfolt eltávolítás mellett olyan orvosi kezelések is megoldást nyújthatnak, mint például a microdermabrasio vagy a frakcionált lézeres kezelés. Ezeket eltávolítják a felesleges hámsejteket és a pigmentfoltoktól is segíthetnek megszabadulni.

A ZO® Skin Health bőrterápiás termékcsalád szakorvosi felügyelet mellett segíthet a problémán.

A választott orvosod segíteni fog abban, hogy ezek a kezelések megoldást nyújtanak-e a problémádra.

Pigmentfolt eltávolítás

Hogy alakulnak a pigmentfolt eltávolítás árak?

A lézeres pigmentfolt eltávolítás árát meghatározza az elváltozás mérete, mennyisége és elhelyezkedése. Az árat a klinikák meghatározhatják darabszám és terület szerint is. Az alábbiakra kell számíts:

Darabszám szerint:

 • 1 db: kb. 20.000-18.000 Ft / alkalom
 • 2-3 db: kb. 25.000-22.000 Ft / alkalom
 • 4-6 db: kb. 35.000-40.000 Ft / alkalom
 • 11 db felett: kb. 45.000-65.000 Ft / alkalom

Testtájak szerint:

 • Teljes arc: kb. 40.000 Ft / alkalom
 • Orcák: kb. 25.000 Ft / alkalom
 • Homlok: kb. 15.000 Ft / alkalom
 • Nyak: kb. 25.000 Ft / alkalom
 • Kézfejek: kb. 25.000 Ft / alkalom

További információk

semmelweis.hu - A fiatalkori pigmentfoltokat ősszel, télen érdemes kezeltetni

sciencedirect.com - Pigmentation (Pigmentáció)

ncbi.nlm.gov - Clinical and Biological Characterization of Skin Pigmentation (A bőr pigmentáció klinikai és biológiai tényezői)

Előnyök

 • Rövid idő alatt elvégezhető, hatékony beavatkozás.
 • Nem okoz heget.
 • Fájdalommentesen távolítja el a nem kívánt pigmentfoltokat.
 • A kezelés után gyorsan meggyógyul a bőr.

Hátrányok

 • A kezelés után néhány napig mellőznöd kell a sportot.
 • Több kezelésre is szükséged lehet.
 • Kerülnöd kell a napozást a kezelés előtt és után is.
 • A kezelés eredménye több hetet vesz igénybe.