Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Orrsövény műtét: módszerek, hatékonyság, árak

 • 10 db előtte-utána fotó
 • 3 db orvosok
 • 0 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

Az orrsövényműtét célja, hogy megoldást nyújtson azoknak, akik az orrsövényferdülés kellemetlenségei miatt nehezen lélegeznek, rosszul alszanak, horkolnak és arcüreg problémákkal küzdenek.

A beavatkozás átalakítja az orrcsont és a porc helyzetét, hogy kiegyenesítse a ferde orrsövényt.

Mikor van szükség orrsövény műtétre? Ki a megfelelő alany?

Akkor ajánlott az orrsövényműtét, ha ferde orrsövénnyel születtél vagy valamilyen sérülés következményeképp változott meg az orrsövényed és ez problémát jelent az életviteled során.

Az orrsövényferdülés korlátozza és blokkolja a levegő áramlását az egyik vagy mindkét orrjáratban. Ez olyan problémákhoz is vezethet, mint a korlátozott légzés, horkolás, alvászavar, gyakori orrvérzés, arcfájdalom és fejfájás. Az arcüregi fertőzések kockázata is magasabb, ha valakinek orrsövényferdülése van.

Az orrsövényműtét kiegyenesíti az orr szerkezetét, aminek köszönhetően javul az orr légáramlása. Ez a beavatkozás nem egyenértékű az orrplasztikával, ami az orr alakját változtatja meg. Természetesen a két műtét kombinálható, így ha egy alkalommal szeretnéd korrigáltatni az orrsövényferdülésed és szeretnél változtatni orrod megjelenésén, akkor ezt megteheted.

A műtétre mindenki megfelelő páciens, aki jó egészségügyi állapotban van.

Orrsövény műtét előtte-utána

Mikor, kinek nem javasolt az orrsövény műtét?

Nem javasoljuk ezt a beavatkozást, ha számodra az orrod alakja okoz problémát. Abban az esetben változhat az orr megjelenése orrsövényműtét után, ha a porcok nagymértékben térnek el eredeti állapotuktól. Ez azonban nagyon rita.

Hogyan kell felkészülni az orrsövény műtétre?

A műtét előtt érdemes több plasztikai sebészhez is elmenj konzultációra, hogy a számodra legszimpatikusabb orvost választhasd és felmérhessék állapotod. A beavatkozás előtt nincs semmilyen különösebb teendőd. Amennyiben a műtétet altatásban végzik majd, orvosod tájékoztatni fog a tudnivalókról.

Hogy zajlik az orrsövény műtét?

A műtét elvégezhető altatásban, helyi érzéstelenítésben és bódításban is. Az orrsövény korrigálására többféle technika létezik. Az orvosod azt a módszert fogja választani, amely számodra a legmegfelelőbb eredményt hozza. A különbség csak annyi, hogy a bőrt teljesen vagy csak részben választják le az orról.

Az érzéstelenítő hatása után a sebész belső bemetszést végez az orrlyukak közötti szövetcsíkban vagy azok tövében. A metszés minden esetben az orrüregen belül lesz, így nem kell aggódj attól, hogy látható nyoma lesz. Következő lépésként a sebész leválasztja a bőrt a csontos-porcos orrlemezről, hogy hozzáférjen az orrsövényhez.

A korrigálás során a sebész a csont- és porclemezeket kiegyenesíti, szükség esetén el is távolít belőlük, majd a megfelelő állapotba helyezi a ferde részeket. Végül visszahelyezi a bőrt, összevarrja a metszést és rögzítést helyez az orra és tamponálja a területet.

Lehetséges, hogy a műtét után orrvérzésed, hány- vagy köhögési ingered lesz. Ezek a tünetek gyorsan és maguktól elmúlnak.

Mennyi ideig tart a beavatkozás?

Az orrsövényműtét pácienstől függően 30-90 percet vesz igénybe. A műtét után azonnal hazamehetsz.

Orrsövény műtét előtte-utána

Kattints, és olvasd el Dávid saját történetét orrműtétjéről!

Mennyire biztonságos?

Az orrsövényműtét is rutineljárásnak számít, azonban mint minden műtét beavatkozás esetében, úgy ennél is számolnod kell szövődményekkel és kockázati tényezőkkel. Ilyenek lehetnek a:

 • fertőzés
 • orrvérzés, váladékozás
 • műtét utáni fejfájás
 • műtét utáni láz
 • ritka esetben az orrnyereg defromálódása vagy az orrsövény kilyukadása

Fájdalmas az orrsövény műtét?

A beavatkozást altatásban, helyi érzéstelenítésben vagy bódításban végzik, így a műtét közben nem lesznek fájdalmaid. Az érzéstelenítő hatása után érezhetsz némi fájdalmat. A választott sebészed segíteni fog abban, hogy milyen gyógyszerekkel és eszközökkel tudod enyhíteni.

Mennyi idő és mire lehet számítani a lábadozási idő alatt?

Orrsövényműtét után egy hét gyógyulási időre lesz szükséged. Fontos, hogy ez idő alatt maradj otthon, pihenj és ne végezz megerőltető tevékenységeket.

A műtét után egy hétig a duzzanat és a tamponálás miatt eldugultnak érezheted majd az orrod. Olyan érzésre kell számíts, mintha megfáztál volna. Ne ijedj meg, ha kis mennyiségű váladék szivárog az orrodból. Ez teljesen normális jelenség az első két hétben. Előfordulhat hőemelkedés és a felső fogsor érzékenysége.

A gyógyulás első hetében tartsd be a következő tanácsokat:

 • Tartsd megemelve a fejed. Erre alvás közben is figyelj!
 • Kerüld a dohányzást!
 • Ne fogyassz forró italokat, fűszeres ételeket és alkoholt!
 • Próbáld meg nem fújni az orrod.

A duzzanat és a fájdalom csökkentésére használj hideg borogatást és szedj vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. Arra azonban figyelj, hogy vérhígítót tartalmazó készítményeket ne használj, mert azok orrvérzést okozhatnak!

Néhány nap múlva vissza kell menj a klinikára, hogy a rögzítést és a tamponálást eltávolíthassák. Ez csupán néhány percig tart. Egy kicsit kellemetlen lesz, de utána sokkal jobban érzed majd magad, hiszen újra szabad lesz a légzésed. A tampon eltávolítása után pár percig vérezhet az orrod, de ez magától megszűnik majd.

Fontos! Sose mozgasd vagy akard saját kezűleg kivenni a tampont az orrodból! Ez az orvos feladata. Amennyiben úgy érzed, elmozdult, azonnal jelezd neki.

A legtöbb páciens a beavatkozást követő második hétben már újra munkába áll. Minimális fájdalmad ekkor még lehet, de nem fog meggátolni mindennapi tevékenységeid során.

Néhány hétig még kerüld a sportolást, az erős fizikai tevékenységet és a szexuális együttléteket is, hogy hatékonyan elősegíthesd a gyógyulást és véletlenül se sértsd meg az orrod.

Ha a műtét utáni hetekben repülőgéppel kell utazz, feltétlenül egyeztess orvosoddal!

Miért fontos a rendszeres ellenőrzés a műtét után?

A műtét és a tampon eltávolítása után még két kontrollvizsgálatra kell elmenj. Az egyik a beavatkozás utáni első héten, a másik pedig a hatodik héten lesz. Előfordulhat, hogy orvosod több kontrollt ír elő. Fontos, hogy elmenj ezekre a vizsgálatokra, hiszen ha valamilyen probléma vagy szövődmény lép fel, akkor az orvosod időben tud intézkedni.

Orrsövény műtét előtte-utána

Milyen eredménye van az orrsövény műtétnek? Mennyire tartós?

Már az első héten látni fogod a változást, de kell két-három hónap, amíg teljesen meggyógyul a műtéti terület és az eredmény véglegesnek mondható. A légzés javulását négy-hat héttel a beavatkozás után tapasztalhatod majd.

A műtét eredménye végleges. Ritka esetben előfordulhat, hogy az orrsövény visszaáll eredeti helyzetébe.

Vannak-e alternatívái a beavatkozásnak?

Az orrsövény kiegyenesítésére nem létezik más módszer.

Mennyibe kerül egy orrsövény műtét?

Az orrsövényműtét elvégezhető TB támogatásra is. Abban az esetben, ha magán klinikán szeretnéd elvégezni a beavatkozást az orrsövényműtét ára 800.000-1.000.000 Ft. Ha altatásban szeretnéd kérni a műtétet vagy orplasztikával, esetleg más beavatkozással szeretnéd kombinálni, akkor az ár magasabb lesz.

További információk

orl.hu - Orrsövényferdülés

sciencedirect.com - Nasal Septum

medicalnewstoday.com - Septoplasty

Előnyök

 • Gyors beavatkozás.
 • A sikeres orrsövényműtét javítja közérzeted, légzésed, szaglásod és alvásod.
 • Minimális a gyógyulási idő.
 • Csökkenhetnek az arcüregi megbetegedések.
 • Helyi érzéstelenítésben is elvégezhető.

Hátrányok

 • Az orrsövényműtét nem változtatja meg az orr megjelenését.
 • Bizonyos esetekben csökkenhet a szaglás.