Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Műtéti fenéknagyobbítás

 • 1 db előtte-utána fotó
 • 2 db orvosok
 • 1 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A fenéknagyobbító műtét javítja a fenék és a csípő alakját és méretét. Rendkívül népszerű eljárás, világszinten fenéknagyobbításra vállalkozók száma az elmúlt 5 évben 90%-al nőtt.

A fenéknagyobbításra léteznek műtéti és nem műtéti eljárások. Ilyenek a fenékimplantátum, brazil fenékfeltöltés, fenék injekciók, és mint gép kezelés az Emsculpt.

Két műtéti technika létezik fenéknagyobbításra: a zsírátvitel /brazil fenékfeltöltés/ és a szilikon implantátum, melyeket olykor kombinálnak is egymással.

Zsírátvitel

A fenéknagyobbítás legnépszerűbb módszere a zsírátvitel, amit gyakran brazil fenékfeltöltésnek /BBL/ is szoktak nevezni. A BBL során a plasztikai sebész először zsírleszívással eltávolítja a zsírt a test másik területéről, mint például a hasról, combról vagy a derékról, majd a fenékbe tölti. Ezáltal jobban körvonalazza a feneket illetve a csípőt. Homokórára hasonlító alakot érhetsz el a beavatkozással.

2019-ben a világon megközelítőleg 479 451 fenéknagyobbító műtét volt, és ennk nagy része zsírátvitellel történt.

A BBL leggyakrabban önálló műtét, de kombinálható más beavatkozásokkal is. Korábban az emberek többsége azt gondolta, hogy a fenéknagyobbítás a huszonéveseknek való, akik Kim Kardashianra szeretnének hasonlítani, azonban egyre gyakoribb, hogy az orvosok a fenékimplantátum helyett ezt a módszert részesítik előnyben, mert nem csak a fenéknek lesz nagyobb és szebb formája, hanem közben a test többi részéről leszívott zsír által arányaiban egy szebb megjelenést kapunk.

Fenékimplantátum

A fenékimplantátumot olyan emberek választják, akiknek nincs elegendő zsírfeleslegük vagy akik látványosabb eredményt szeretnének elérni. Ezeket a félig szilárd szilikon implantátumokat /hasonló a mellimplantátumhoz, csak szilárdabb/ a fenékpofák közötti bemetszéseken helyezik be a farizmok közé. A fenékimplantátumok, ha megfelelően vannak behelyezve, egész életen át tartanak, nem szükséges cserélni őket.

Előnyök

 • A fenéknagyobbítással formásabbá teheted az alakod.
 • Az implantátumok örökké tartanak. Félszilárd szilikonból készülnek, így ha szakadás történik, nem kell aggódnod, hogy kifolyik az implantátum belsejéből a szilikon. Természetesen szakadás esetében szükséges ceréltetni a implantátumokat.
 • Az implantátum a BBL-el kombinálva természetesebb eredmény érhető el.
 • Az implantátum a BBL-el kombinálva természetesebb eredmény érhető el.

Hátrányok

 • Mindkét beavatkozás legalább 2 hét /maximum 2 hónap/ munkából való kiesést igényel.
 • Az összes plasztikai és esztétikai beavatkozás közül a BBL esetében a legnagyobb a kockázat a szövődmények kialakulására.
 • Ha nem megfelelő az implantátum mérete, akkor a hatás természetellenes lesz, és kikontúrozódhat az implantátum formája a bőrön keresztül.
 • A fenéknagyobbítás eredményét nagyban befolyásolja az orvos tapasztalata.

Kérdések-válaszok

A fenékagyobbítás annak ajánlott, aki tartós megoldást szeretne fenekének formázására, és lehetősége van a műtét után akár 2 hónapot is a gyógyulási időre szánnia.

A BBL beavatkozás olyan páciensek számára a megfelelő választás, akiknek elegendő zsír van a testén, amelyet le tudnak szívni, és be tudnak tölteni a kívánt területre. Sokan meglepődnek, hogy van kellő mennyiségű zsír a testükön. Egy jó ökölszabály erre: azok az emberek, akiknek a BMI indexük nagyobb, mint 22, azoknak lesz elegendő zsír a beavatkozáshoz.

Egyes orvosok hízókúrát javasolnak a BBL előtt. Ez azonban mind a zsigeri, mind a bőr alatti zsír növekedést eredményezi. A zsigeri zsírhoz nem lehet hozzáférni, és nem távolítható el zsírleszívással, sőt diétával és testmozgással is nagyon nehéz eltávolítani. A legtöbb emberben azonban van elég zsír, így nincs szükség beavatkozás előtt testsúlynövelésre.

A bőr megfelelő minősége szintén kulcsfontosságú a BBL szempontjából, mert ez az ami meghatározza, hogy mennyire tudja az orvos körvonalazni testformádat zsírleszívás útján.

A laza vagy felesleges bőr miatt az orvosok általában nem javasolják a brazil fenékemelést.

A fenékimplantátum azoknak a pácienseknek megfelelő beavatkozás, akik nagyon vékonyak ahhoz, hogy a zsírátvitel látványos és az elvárásaiknak megfelelő eredményt hozzon vagy olyanok számára akik feltűnőbb eredményt szeretnének kapni.

A legjobb eredmény elérése érdekében az implantátumra vállalkozóknak előnyösebb, ha feszes bőrrel rendelkeznek, hacsak nem hajlandóak kombinálni a fenék implantátum műtétet egy fenékemeléssel vagy valamilyen bőrfeszesítő eljárással. A fenékimplantátummal kerekebb hatást lehet elérni, mint a BBL-el önmagában, de kevésbé feszes bőrön nem lesz olyan eredményes a várt eredmény.

A fenéknagyobbítás implantátummal incíziós elválasztás, extrudálás, fertőzés vagy folyadék felhalmozódás kockázatát hordozzák magukban. A szövődmények aránya egyre csökken annak köszönhetően, hogy az orvosok egyre több tapasztalatra tesznek szert.

A BBL magas halálozási rátával rendelkezik, de köszönhetően az új technikáknak és ismereteknek egyre biztonságosabb beavatkozás. Ha a zsírt az izmot borító fascia alá injektálják, a zsírembólia miatt a zsír bejuthat a véráramba és elzárhatja az ereket, ami gyorsan halálhoz vezethet.

Egy másik probléma lehet a brazil fenékfeltöltéssel, hogy bizonyos mennyiségű zsír nem éli túl az átvitel. Ennek köszönhetően nem biztos, hogy teljesen egyforma lesz a két farpofa. Előfordulhatnak gödrök és kisebb nagyobb asszimetria is.

A BBL esetében számítanak az orvosok arra, hogy az áttöltött zsírsejtek egy része nem éli túl a beavatkozást, és az első 3 hónapban felszívódnak. Nagyon ritka esetben ez azt a problémát eredményezheti, hogy a fenék túl nagyméretű lesz az ember testalkatához képest, mert a zsírsejtek nagy arányban épültek be.

Ezekre a beavatkozásokra nagyon körültekintően kell felkészülni. Amennyiben dohányzol, érdemes a műtét előtt 3 hónappal leszokni a dohányzásról.

Amennyiben BBL műtétet szeretnél, sokszor szóba kerül a hízókúra, de ezzel érdemes vigyázni, mert 3 liter zsírnál többet nem szívnak le, és töltenek be egy beavatkozás során. Ezt mindenképp egyeztesd a sebészeddel, hogy ő javasolja-e azt, hogy csökkentsd, vagy éppen növeld a testsúlyod.

Ennél a beavatkozásnál is kiemelkedően fontos, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb orvost. Ez azért is fontos, mert ezeknél a beavatkozásoknál magasabb az esélye, hogy a műtétet követő 3 hónapban valamilyen komplikáció fellép, amit nektek az orvosoddal közösen kell megoldanotok.

A műtét előtt érdemes már egy olyan étrendre beállni, amit műtét után is tudsz tartani, annak érdekében, hogy a felépülési idő alatt /amikor semmilyen test mozgást nem végzel/ a súlyod ne gyarapodjon.

Számítanod kell rá, hogy 14-21 napig az állapotod nem engedi meg azt, hogy beülj a kocsiba, tömegközlekedéssel elmenj bárhová. Ez azt eredményezi, hogy nem tudsz elmenni vásárolni, érdemes előre kitakarítani a lakást, bevásárolni, a gyerekek és kisállatok felügyeletét megoldani Ezeknél a beavatkozásoknál nagyon fontos, hogy legyen valaki, aki bármikor tud Neked segíteni.

A műtét előtt közvetlen 3 nappal el kell hagyni a nagy mennyiségű /1000 mg feletti/ C-vitamin fogyasztását. Minden vérzékenységet okozó gyógyszert mellőzni kell. Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal.

Fenékimplantátummal történő fenéknagyobbítás, illetve a BBL is egy fájdalmas és kényelmetlen beavatkozásnak számít. A műtét után az első egy-két hétben biztosan szükség lesz arra, hogy fájdalomcsillapítót szedj, és sokat pihenj.

Akár zsírbetöltéssel /BBL/, akár implantátummal történt a fenéknagyobbítás, minden esetben minimum két hét felépüléssel kell számolni. Ez az időszak segíti az implantátumokat az elhelyezkedésükben. BBL esetén segíti a zsírsejtek beépülését a szervezetbe.

Néhány hétig véraláfutás, duzzanat és fájdalom előfordulhat. Az orvosod fájdalomcsillapítót fog felírni neked. A felépülés alatt nem lehet ráülni a műtéti területre, független attól, hogy melyik beavatkozást választottad. Az orvosod javasolni fog egy speciális párnát, amire a műtét után /szigorúan/ 2 héttel már ráülhetsz. A speciális párna helyettesítője lehet egy akkor úszógumi, amibe pont belefér a feneked.

A beavatkozás után 6 hétig kompressziós ruhadarabot is kötelező viselned. A típúsa függ attólgy szilikon implantátummal vagy BBL-el történt a fenéknagyobbítás. Ha a kettő beavatkozást kombinálták, akkor egy harmadik típusú kompressziós ruhára lesz szükséged.

Az eredmény szinte egyből látszódni fog. Az implantátumok esetében nagyon feszülni fog a bőr, kissé magasnak fog tűnni, a végleges eredmény körülbelül 6 hónap után áll be, ekkorra fog csökkeni a duzzanat, és a szövetek is lazábbak lesznek.

BBL esetén is szintén azonnal látható lesz az eredmény, de a végeredmény 3-5 hónap elteltével fog látszódni. Az addig beépült zsírsejtek, már hosszútávon megmaradnak. Azonban a zsírleszívás nyomai még akár 2 hónapig is látszódhatnak, ami azt jelenti hogy ha a derekadról eltűnik a duzzanat, akkor vékonyabb lesz, a feneked pedig optikailag nagyobb és kerekebb. Így az igazi végső eredményt valószínűleg 6 hónap után fogod látni.

A műtéti fenéknagyobbítás alternatívái a nem műtéti fenéknagyobbító beavatkozások, kezelések:

Fenékinjekció /Sculptra/

A Sculptra-t, az FDA (amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) által az arc ráncainak kezelésére jóváhagyott injekciós töltőanyagot, néha engedély nélkül (a hivatal jóváhagyása nélkül) használják a fenék nagyobbítására is. A poli-L-tejsavból (évek óta orvosilag használt biokompatibilis anyagból) készült Sculptra tömeget is növel, és idővel serkenti a test természetes kollagén termelését. Az eredmények azonban csak ideiglenesek (legfeljebb két évig tartanak), és a Sculptra a fenéknagyobbításhoz rendkívül költséges, mivel sok kell belőle. A legkisebb szignifikáns változás eléréséhez is legalább 400 ml Sculptra szükséges. Ez kb. 93 millió Ft költséget jelent egyetlen eljárás esetén.

Elektromágneses energia /Emsculpt/

Az Emsculpt nem sebészeti kezelés, amely nagy intenzitású elektromágneses energiát használva tonizálja a fenék (és más területek) izmait. Szálkásít és erősíti az izmot, de egyben zsírt is éget, így nem nyújt kerek formát, mint az implantátumok, valamint térfogatot sem növel. Ha valóban fenéknagyobbításra vágysz, az Emsculpt eredménye valószínűleg csalódást fog okozni.

Fenékemelés

A fenékemelés eltávolítja a felesleges bőrt a fenékről, és megemeli a megereszkedett bőrt. Ezt az eljárást általában nagyobb fogyás után veszik igénybe, hogy az eredmény egy simább, feszesebb fenék legyen. Ne feledd azonban, hogy a fenékemelés nem növeli a térfogatot. A legtöbb potenciális páciens nem tudja, hogy a fenékemeléstől valójában még inkább lapos lesz a fenék.

Szilikon injekció

Az orvosok határozottan nem javasolják a szilikon folyadék, a PMMA, a biopolimer, az akril vagy a hidrogél injekciókat. A tapasztalatlan vagy képzetlen injektálók gyakran ipari minőségű szilikont használnak /néha akár otthonukban, szállodai szobáikban, körömszalonokban stb./ egy fenékinjektálásnak nevezett eljárás során. Ezen injekciók egyike sincs testkontúrozásra jóváhagyva az FDA /amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal/ által, és súlyos maradandó szövődményeket okozhatnak, beleértve a szövetek elhalását vagy a betegek elhalálozását. Pácienseknél, ahol komplikáció lép fel, a szilikon eltávolítása fájdalmas lehet és néha lehetetlen.

Ha fenékműtétetről beszélünk, fontos tisztában lenni a fogalmakkal. Egykor a fenékemelés, mint sebészeti beavatkozás arra utalt, hogy a megereszkedett bőrt eltávolították, így a fenék kontúrosabbá vált, feszesebb és kerekebb lett.

Manapság, hogy a zsírátvitel /BBL/ és az implantátumok így elterjedtek a köztudatban, az emberek gyakran azt mondják, hogy fenékemelést szeretnének, de közben fenéknagyobbításra gondolnak. Amikor a páciensek azt mondják, hogy fenékemelést nagyobbítással szeretnének akkor az alatt azt értik, hogy valamilyen anyag hozzáadásával érik el a kívánt eredményt. Sokszor nem biztosak benne, hogyan akarják elérni a kívánt hatást csak azt, hogy valamit tenni szeretnének kinézetük javítása érdekében.

A brazil fenékfeltöltés /BBL/ zsírleszívás útján távolítja el a zsírt a derékról, a hasról, a csípőről vagy a combból, és a fenékbe ültetik át, hogy kontúrossabbá és teltebbé tegye azt.

A fenékimplantátum műtét egyik előnye a brazik fenékfeltöltéssel szemben, hogy az eredmények biztonságosabbak és kiszámíthatóbbak. Bár a brazil fenékfeltöltés egyre biztonságosabbá válik, az összes plasztikai eljárás közül még mindig ennél a műtétnél a legmagasabb a halálozási arány, míg a fenékimplantátumok viszonylag biztonságosnak tekinthetőek.

Az eredmények szempontjából az implantátumok megbízhatóbbak abban, hogy feldúsítják, és térfogatát növelik a fenék középső és alsó részének.

 • A fenéknagyobbítás nagyon veszélyes műtét. /Amennyiben tapasztalt orvos végzi a beavatkozást, a halálozási arény eleszényő./
 • A fenékimplantátumot soha, semmilyen esetben nem kell cserélni.
 • A fenéknagyobbító műtétek esetében gyors a felépülési idő.
 • Fenéknagyobbítás után kényelmetlen lesz az ülés.
 • Fenéknagyobbítási eljárásokat nem lehet kombinálni.