Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Hüvelyszűkítés

 • 0 db előtte-utána fotó
 • 0 db orvosok
 • 0 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A hüvelyszűkítés (intim rejuvenáció, vagina plasztika) az egyik legnépszerűbb hüvelyfiatalító eljárás, ami a hüvelycsatorna és a hüvelynyílás megfeszítésére, illetve a nedvesedés fokozására szolgál. Általában a terhesség, az öregedés és akár a rákkezelés okozta problémák helyreállítására is alkalmazzák. A hüvelyfiatalítás a szexuális elégedettség növelése mellett csökkentheti vagy egyenesen megszünteti az inkontinenciát, ami a nőknél igen gyakori gond.

Sokan hüvelyszűkítésként gondolnak a kisajak plasztikára is, ami bár átformálja a külső szöveteket, de az orvosok hangsúlyozzák, hogy az igazi hüvelyszűkítés elsősorban a hüvelycsatornára összpontosít.

Nem invazív eljárások: rádiófrekvenciás és lézeres hüvelyszűkítés

A nem sebészeti eljárások során a hüvelyszűkítés lézerrel vagy rádiófrekvenciával történik. Az ezekből származó energiát a hüvelyi szövetek melegítésére, valamint a véráramlás és a kollagéntermelés fellendítésére használják. Ezáltal a szövet vastagabbá, simábbá és rugalmasabbá válik.

A pihenési idő általában minimális a nem invazív hüvelyszűkítő eljárásoknál, amelyek a hüvelylazaság, a hüvelyszárazság és az inkontinencia kezelését szolgálják. Másrészt általában több hónapon keresztül, bizonyos időközönként, több kezelésre van szükség.

Műtéti eljárások: hüvelyszűkítő műtét

A hüvelyszűkítés műtéti eljárással is végrehajtható. Ez a fajta hüvelyfiatalítás drámaibban összehúzza a hüvelycsatornát, a gyógyuláshoz akár hat hét korlátozott aktivitásra lesz szükséged.

Bizonyos esetekben csak a hüvelyszűkítő műtét nyújthat kielégítő megoldást a problémára. Például a szülés következtében erősen elszakadt gát (perineális izom) vagy az extrémen kitágult hüvelycsatorna helyreállításához sok esetben a műtéti eljárás jobb végeredményt ad.

Manapság egyre inkább háttérbe szorulnak a műtéti hüvelyszűkítő eljárások, mivel az alternatív nem-invazív eljárásokkal nagyon jó eredményeket lehet elérni. Így sok esetben már nincs szükség invazív beavatkozásra.

Tüneteid és anatómiai károsodásod határozza meg, hogy az esetedben valamelyik nem invazív kezelés vagy a műtéti beavatkozás ajánlott.

Előnyök

 • A beavatkozás növelheti a szexuális elégedettséget és az orgazmus intenzitását.
 • A hüvelyszűkítéssel kezelhetők a rákkezelés okozta problémák.
 • Segítségével csökkenthető vagy akár meg is szüntethető az inkontinencia.
 • Enyhíti a hüvelyszárazságot.
 • Visszaállítja a szülés előtti hüvelyfeszességet.
 • Javítja a nemiszerv külalakját és megjelenését.
 • Csökkenti a visszatérő fertőzések (pl. bakteriális vaginózis) kialakulásának esélyét.

Hátrányok

 • A hüvelyszűkítés nem terjed ki a külső nemiszervek területére, így nem képes javítani a nagyajkak, kisajkak vagy a csikló megjelenésén.
 • Egy esetleges újabb szülés következtében a hüvely ismét kitágulhat, így újabb műtétre vagy kezelésre lehet szükséged.
 • Mint minden plasztikai műtétnek, úgy a hüvelyszűkítésnek is megvannak a kockázatai. A lehetséges szövődményekről lejjebb tájékozódhatsz.
 • Az invazív műtét után 3-5 napig pihenned kell és legalább 8 hétig fel kell hagynod az aktív sportolással és szexuális élettel. Ez idő alatt tampont sem használhatsz.

A hüvelyszűkítés műtét menete

 1. Miután felmerül az igény a hüvelycsatornád szűkítésére, javasolt felkeresni egy plasztikai sebészt vagy egy nőgyógyászt.
 2. Egy konzultáció keretein belül átbeszélésre kerülnek az elérni kívánt célok, megvalósítási lehetőségek (non-invazív vagy invazív beavatkozás) és az esetleges komplikációk.
 3. A plasztikai sebész részletesen felméri a kórtörténet kifejezetten a nemi szerveket érintő esetleges betegségeket és elváltozásokat.
 4. A hüvelyszűkítésre való felkészülés során szükséges lehet laborvizsgálatot csináltatni, bizonyos gyógyszereket szedni vagy kerülni különböző ételek, italok, gyulladáscsökkentők használatát. A plasztikai sebész kérheti a nemi szerved szőrtelenítését a műtét előtt.
 5. A hüvelyszűkítő műtét előtt alakíts ki otthon egy nyugodt, békés környezetet a gyógyulási fázis idejére.
 6. Megtörténik a beavatkozás, ami a választott módszer függvényében több órát is igénybe vehet.
 7. A beavatkozás után lehetséges, hogy egy éjszakát egészségügyi megfigyelés alatt tartanak a klinika falain belül.
 8. Az invazív műtétet követően legalább 8 hétig fel kell hagyj az aktív sportolással és a behatolással járó szexuális élettel. Ebben az időszakban tampon helyett csak tisztasági betétet használhatsz a menstruáció alatt.

Hüvelyszűkítés szövődményei

A hüvelyszűkítés műtéti eljárása különböző szövődményekkel jár. Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a beavatkozás után pontosan mikor.

A jelentkező szövődmények típusa és mértéke elsősorban attól függ, hogy non-invazív vagy invazív kezelésen veszel részt. Az általános tapasztalat az, hogy a műtéti eljárás több és súlyosabb szövődményekkel jár.

 • fertőzés
 • vérzés
 • duzzanat
 • hegesedés
 • fájdalom
 • érzékelésvesztés
 • szövetnekrózis
 • zsibbadás
 • fájdalmas közösülés

A hüvelyszűkítés utáni gyógyulás nagyban függ a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a beavatkozás utáni felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Tévhitek a hüvelyszűkítésről

Tévhit 1#: „A hüvelyszűkítés egy életre megoldja minden problémám.”
A hüvelyszűkítés valóban segíthet a hüvelycsatorna tágulatából fakadó önbizalomhiány leküzdésében, ugyanakkor egyáltalán nem oldja meg az önértékelési problémákat és az önképzavart. Amennyiben hasonló problémákkal küzdesz, először mindenképp pszichológus segítségét vedd igénybe!

Tévhit 2#: „A hüvelyszűkítés kizárólag a partnerem örömére szolgál.”
Habár valóban növelheti a partnered örömét a hüvelyed fiatalos, szűkebb érzete, ez az eljárás elsődlegesen a saját elégedettséged növelésére szolgál. Ha inkontinenciában szenvedsz, a hüvelyszűkítés szintén megoldást nyújthat a problémádra.

Tévhit 3#: „A hüvelyszűkítés során a kisajkaim megjelenése is javulni fog.”
A hüvelyszűkítő műtét nem alkalmas a kisajkak megjelenésének a korrigálására. Mivel a beavatkozás elsődlegesen a hüvelycsatornát és a gátat érinti, így amennyiben nem vagy elégedett a kisajkaid megjelenésével, úgy érdemes kisajak plasztikát (is) végeztetned.

Gyakori kérdések a hüvelyszűkítő műtétről

A hüvelyszűkítés műtét azoknak a pácienseknek ajánlott, akiknek hüvelyükben ernyedt vagy laza érzés tapasztalható, például a szorítás hiánya a szexuális közösülés során, vagy ha úgy érzik, hogy nem tudják megtartani a tampont („tág hüvely”). Ezekben az esetekben megoldást nyújthatnak a modern non-invazív eljárások (pl. Opera-V), de súlyosabb esetben a műtéti hüvelyszűkítő kezelés (vagina plasztika) is elérhető.

Ha a Kegel-gyakorlatok, a medencefenék fizikoterápiája vagy más non-invazív kezelések nem jártak sikerrel az izmok megerősítésében, akkor érdemes elgondolkodni a műtéten.

A hüvelyszűkítésre az a megfelelő páciens, aki már túl van a terhességén, és szeretné, ha hüvelye újra feszesebb lenne. A legtöbb orvos azt tanácsolja, hogy várj legalább egy évet a szülés után, mielőtt hüvelyi műtétet végeztetnél, mivel időbe telik, amíg a hüvely visszanyeri tónusát. A jövőben még lehet babád, de ne feledd, hogy a hüvelyi szülés miatt visszaállhat a műtét előtti eredmény.

Ha posztmenopauzás vagy, ez befolyásolhatja az izmok szorítását. Ha menopauzában lévő időszakban vagy és úgy kezelnek, mint egy olyan nőt, aki nincs ebben az állapotban, az túl feszes eredmény okozhat. A hüvelyszűkítő műtét természetesen elvégezhető menopauza során is, csak a sebésznek számolnia kell a szövet rugalmasságának különbségeivel.

Fontos, hogy amennyiben az invazív műtétet választod (vagina plasztika), utána időt tudj szánni a felépülésre továbbá a beavatkozás után 8 hétig mellőzni tudd a szexuális életet.

Az a tapasztalat, hogy ha általános egészségügyi problémákkal küzdesz, súlyos szív- vagy tüdő problémád van, vagy ha vérhígító gyógyszereket szedsz, nem leszel alkalmas a vaginaplasztikára.

Amennyiben a non-invazív eljárások mellett döntesz, úgy a hüvelyszűkítés egy teljesen biztonságos eljárásnak minősül. Nem okoz fájdalmat és a felépülési idő is minimális.

Amennyiben a műtéti hüvelyszűkítést megfelelő gyakorlattal rendelkező orvos végzi, úgy ez a beavatkozás is teljesen biztonságosnak számít, azonban mint minden műtéti beavatkozás során, úgy a vagina plasztikánál is előfordulhatnak szövődmények és komplikációk. Ilyen lehet a fertőzés, a vérzés, átmeneti zsibbadás, a fájdalom a szexuális együttlét során, az érzékelés elvesztése és a hegesedés.

Mivel plasztikai műtétnek számít, az eljárást nem fedezi a társadalombiztosítás. A hüvelyi lazaság nem tekinthető orvosi problémának, azonban, ha a plasztikai sebészed be tudja bizonyítani, hogy orvosilag szükséges, akkor részben fedezheti.

A legtöbb esetben a hüvelyszűkítés műtéteket kórházakban végzik általános érzéstelenítésben, bár egyes sebészek epidurális érzéstelenítéssel hajtják végre az eljárást.

Először az orvosod megméri és kijelöli a megfeszítésre szoruló területet. Eltávolítja a szövet gyémánt alakú ékét a hüvelyed belsejéből, és felszívódó varratokkal meghúzza a hüvelyi csatorna izomrétegét.

A sebész a hüvelynyíláson kívül is eltávolíthatja a felesleges bőrt, mielőtt a nyálkahártya bőrét varrja. Ez úgy nézhet ki, mint egy epiziotómiás heg (a gátmetszés hege), de egy kicsit hosszabb. A beavatkozás végén hüvelyi támasztás kerül behelyezésre, majd a legtöbb esetben az orvosod hazaenged.

A modern non-invazív eljárások nem okoznak semmilyen fájdalmat vagy kellemetlenséget a kezelés során. Egy ilyen eljárás 25 résztvevőjét arról kérdezték, hogy éreztek-e bármilyen fájdalmat vagy kellemetlenséget a kezelés közben, illetve után. A megkérdezettek 100%-a válaszolt nemmel. Minden résztvevő elégedett volt a kezeléssel.

Az invazív, műtéti hüvelyszűkítést érzéstelenítésben végzik, tehát a beavatkozás során nem érezhetsz fájdalmat. A műtét után a fájdalmaidnak 3-10 napig elviselhetőnek kell lennie. Ha azonban túl sokáig állsz, vagy kemény helyen ülsz, fájdalmat érezhetsz, de ez minden nappal csökken. A jegelés fontos szerepet fog játszani a komfortérzet megtartásában. Fontos, hogy a jegelést mindig csak az orvosod utasításai szerint végezd.

A gyógyulási időszak ismételten eltér abban az esetben, ha a non-invazív eljárások valamelyikét választod a műtéti hüvelyszűkítés helyett. A különböző lézeres vagy rádiófrekvenciás kezelések nem járnak hosszú gyógyulási idővel. Mivel maga a kezelés sem fájdalmas, illetve nem történik semmilyen bemetszés az érintett területen, így az eljárások után nem szükséges semmilyen speciális útmutatást követned, folytathatod a mindennapi életedet. Ritka esetekben érzékenység vagy enyhe fájdalom megjelenhet a kezeléseket követően, de ilyenkor elegendő kímélni az adott területet és a fájdalom magától elmúlik (pl. szexuális együttlét mellőzése).

Ha a hüvelyszűkítésed során az invazív eljárást választod, úgy a beavatkozás mértékétől és a tested gyógyulásától függően két-négy hét pihenésre van szükséged a gyógyuláshoz. Néhány pontban arról, hogy mire számíthatsz ez idő alatt.

 • Némi duzzanatot, kényelmetlenséget és nagy nyomást fogsz tapasztalni, amely néha rosszabb néha jobb lesz, különösen az első héten. A páciensek azt mondják, olyan érzés, mintha állandó bélmozgásuk lenne. Ennek az érzésnek az első hét végére csillapodnia kell. Lehet, hogy vényköteles fájdalomcsillapítót is kell szedned.
 • A hüvelyi támasztást az első kontroll alkalmával eltávolítják, általában öt nappal a műtét után. Ezután megkezdheted a bemetszés és a nemi szervek területének tisztítását minden egyes mosdóhasználat után, az orvos utasításainak betartásával.
 • A duzzanatnak a második hét végére csökkennie kell. Segíthet az enyhítésben, ha jegeled és nem állsz hosszú órákon keresztül.
 • Az esetleges labiális varratokat eltávolítják a rendelőben a második kontrollon.
 • Az orvosod utasításától függően lehet, hogy egy hét után már visszamehetsz dolgozni, de ez akár négy is lehet.
 • Javasoljuk, hogy vaginaplasztikát követően egy-két hétig ne vezess autót, abban az esetben sem, ha automata kocsival rendelkezel. Kérd meg a barátokat, családtagokat, hogy erre az időre álljanak a rendelkezésedre, hogy elintézhesd az ügyeid, és elmehess a kontroll vizsgálatokra.
 • A műtét után legalább három hétig /vagy hosszabb ideig, ha orvosod úgy tanácsolja/ ne feküdj fürdőbe vagy pezsgőfürdőbe, és a szaunázást is szüneteltesd.
 • Normális, ha az első négy-hat hétben barna vagy akár sárgás váladékot tapasztalsz.
 • A szeméremajkak duzzanata hat hét alatt csökken le.
 • A belső hüvelyvarratoknak fel kell szívódniuk a műtét után hat-nyolc héttel. Ezután érezhetően szorosabb a hüvelycsatornád.
 • Nyolc hét múlva nyugodtan létesíthetsz szexuális kapcsolatot.
 • Ezután folytathatod a testmozgást, a nehezebb tárgyak emelését és a tampon használatát is. Észre fogod venni, hogy a hüvely belső és külső területei természetesebbek és rugalmasabbak lesznek.
 • Ideiglenes vizeletinkontinenciát tapasztalhatsz, amíg a húgycső duzzadt, ami akár 12 hétig is eltarthat.
 • Néhány esetben dilatátorokat kell használnod a hüvely fokozatos kitágítására az eljárás után. Orvosod tanácsot adhat, hogy ezt mikor és hogyan kell tenned.
 • A fertőzés kockázatának elkerülése érdekében fontos, hogy betartsd a szigorú higiéniai szokásokat. Moss kezet a nemi szervekkel való érintkezés előtt és után, naponta zuhanyozz, és kerüld a szoros ruházat viselését, mert a súrlódás elősegítheti a baktériumok terjedését.

A non-invazív és invazív hüvelyfiatalító eljárások eredményei tartósak, bizonyos határokkal. Korod és tapasztalataid befolyásolják a hüvelyed működését, és a tested idővel megváltozik. Egyes nők évtizedek óta elégedettek eredményeikkel, míg másoknak új problémák alakulnak ki később.

A nem sebészeti hüvelyfiatalító kezeléseket általában sorozatban végzik, évente kontrollálva az eredményeket.

A természetes öregedési folyamattal az izmok fellazulhatnak, de nem szabad olyan laza érzetűnek lenniük, mint a műtét előtt. Megnövekedhet a szexuális érzékelésed, és képesnek kell lenned az orgazmus elérésére, kizárva minden egyéb fizikai vagy érzelmi kérdést.

A beavatkozás ára nagy mérétkben függ attól, hogy a modern non-invazív eljárásokat vagy a műtéti hüvelyszűkítést választod. Hogy számodra melyik megoldás a jobb, azt elsősorban a plasztikai sebész fogja tudni megmondani.

Mindezek mellett a kezelés ára az eljárást végző orvos tapasztalati szintjétől, a gyakorlat helyétől és attól is függ, hogy kombinálja-e az eljárásokat.

A biztosítás nem fedezi a hüvelyfiatalító műtétek többségét.

A hüvelyszűkítő műtétet átlagára Magyarországon:

A hüvelyszűkítő műtétek legegyszerűbb és legkézenfekvőbb alternatívái a különböző ’hüvelyszűkítés torna gyakorlatok’, mint pl. Kegel-gyakorlatok vagy a Kriston módszer. Fiatal páciensek esetében, illetve azoknál, akiknél csak enyhe mértékű hüvelytágulat figyelhető meg, sok esetben hosszú távú eredmény érhető el a különböző intim tornák rendszeres alkalmazásával.

Korábban említésre került, hogy léteznek nem invazív hüvelyszűkítő eljárások is. Ezek sok esetben valódi alternatívául szolgálhatnak a műtéti eljárásoknak. Ide tartoznak a lézer- és rádiófrekvenciás energiaeszközök, módszerek. A tapasztalatok eltérőek, de ezek az eszközök mind a lazaság, mind a szárazság és a szivárgás tüneteit bizonyítottan csökkentik.

PRP-injekciók

Ha fokozott érzékenységre vágysz, fontold meg a PRP-injekciókat (vérlemezkékben gazdag plazma, a saját vérből származik)! Ha érzékeléscsökkenést tapasztalsz vagy nehezen éred el az orgazmust, hasznos lehet számodra a klitoris- és a G-pont PRP-injekció.

ThermiVa

A ThermiVa egy rádiófrekvenciás kezelés, amely számos tünetedet kezelheti, beleértve a hüvelyszárazságot, a hólyagszivárgást, a fájdalmas közösülést és a visszatérő hüvelygyulladást. Sokszor javíthatja a szexuális funkciókat és az elégedettséget is.

A kezelés során a ThermiVa pálca célzott energiát juttat a szervezetedbe, amely gyengéden felmelegíti a szöveteket a hüvelyen belül és kívül egyaránt, hogy regeneratív gyógyulási reakciót váltson ki. A bőröd feszesebbé, hidratáltabbá és érzékenyebbé válik.

Az eljárás során több kezelés szükséges, és a teljes eredmény néhány hónap múlva lesz legszembetűnő. Az előnyök fenntartása érdekében éves nyomonkövetés szükséges.

MonaLisa Touch

A MonaLisa Touch egy frakcionált CO2-lézer, melyet arra terveztek, hogy megváltoztassa a szövet alapállapotát, hogy a menopauzás nők ismét jól érezhessék magukat. Ennek a kezelésnek nem célja a szorító hatás elérése (bár észre vehetsz egy finom javulást). A hüvely szárazságát, a fájdalmas közösülést és a vizeletinkontinencia problémájának megoldását célozza meg. A lézer ellenőrzött mikrosérüléseket okoz a hüvely falán, hogy ösztönözze a véráramlás fokozását, valamint növeli a kollagén és az elasztin termelését a szövetek gyógyulása és megvastagodása érdekében.

Orvosod érzéstelenítő krémet használ, majd pálca alakú lézerrel energiaimpulzusokat juttat a meghatározott kezelési területekre.

Az impulzusokat egy meghatározott mélységig és szélességig számolják, a kezelt területtől függően (általában mind a belső hüvelyi csatornád bőrén, mind a külső vulva bőrén). A tipikus MonaLisa Touch kezelés 5–10 perc aktív lézerrel jár.

Három vagy négy kezelésre lesz szükséged, de valószínűleg észreveszed a javulást az első kezelést követően néhány héten belül.

FemiLift

A FemiLift frakcionált CO2-lézert is használják a hüvelycsatorna fiatalítására és olyan tünetek felszámolására, mint a szárazság, a szex közbeni fájdalom és az irritáció. A lézer mikrosérüléseket hoz létre, amelyek kiváltják a tested természetes gyógyítóreakcióját, segítenek megvastagítani a hüvelyszövetet, javítani az izomtónust, fokozni a kenést és helyreállítani a rugalmasságot. Mivel a lézer erősíti a hüvelyfalat, a kezelés segít a vizeletinkontinencia esetén is.

A FemiLift sokféle indikációval rendelkezik. Ha ezek közül egyet kellene választani, akkor ez az a kezelés, amit akkor alkalmaznak, ha hüvely posztmenopauzális atrófiájában szenvedsz. Kivétel nélkül a rendelőben ilyen problémával kezelt nők javult nedvesedésről számoltak be.

Orvosod tubuláris szondát helyez be a hüvelyedbe, 360 fokos elforgatással, hogy hőhatásokat juttasson a hüvelyi szövetekbe. Az pihentetési idő minimális, de a gyógyulás során öt napig kerülnöd kell a tamponok használatát és a hüvelyi szexet.

Valószínűleg három kezelésre lesz szükséged (körülbelül három hét különbséggel), melyek mindegyike körülbelül 10-15 percig tart. Tervezned kell azonban egy évenkénti utókezelést az eredmények fenntartása érdekében.