Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Fülplasztika

 • 13 db előtte-utána fotó
 • 16 db orvosok
 • 5 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A fülplasztika, más néven otoplasztika, egyfajta fülporcot érintő plasztikai-, helyreállító beavatkozás, amely a fül méretét, alakját, vagy helyzetét formálja át. A fül növekedése 5-6 éves korban befejeződik, ezt követően bármely életkorban elvégezhető a kívánt beavatkozás.

Tipikus fülplasztikai beavatkozás az elálló fülek korrekciója, amely csökkenti az elálló fülek vetületét. A fülműtéttel olyan születési rendellenességek is korrigálhatók, amelyek érintik a fül porcának, vagy lebenyének alakját, valamint lehetnek fülkisebbítő, vagy a fülek méretét, elhelyezkedését érintő beavatkozások amennyiben a két fül mérete eltérő/.

A legtöbb páciens az aszimmetrikus fül okán dönt az fülplasztika mellett. Elálló fülek esetében a legkisebb aszimmetria is feltűnő lehet.

Habár a fülplasztika a hallásra nincs hatással, mégis lélektani előnyökkel jár azok számára, akiket korábban piszkáltak fülük mérete, alakja miatt, vagy egy korábbi sérülés okán, vagy csak egyszerűen kinézetükön szeretnének változtatni.

Egyes páciensek életük nagy részét sapkában, vagy fülhallgatóval élik, hogy elrejtsék elálló fülüket. A műtét által a fül visszanyeri természetes formáját, mindezt észrevehető hegek nélkül. A páciensek döntő többsége nagyon elégedett a műtét eredményével.

Az aszimmetria nagymértékben javítható, de tökéletes eredményre senki ne számítson. A fülplasztika esztétikailag javítja és hasonlóvá teszi a két fület, de a tökéletes egyformaság kivitelezhetetlen.

Hátrányok

 • Viszonylag gyors műtét, amely végleges eredménnyel jár.
 • Javítja a páciensek önértékelését, így azok magabiztosabbá válnak.
 • Nincs kormegkötés. Gyermekek és felnőttek számára is elérhető a beavatkozás.
 • A műtét általi hegek rejtve maradnak a fül mögött, így a mindennapi élet során nem észrevehetőek.
 • A műtétek jelentős része helyi érzéstelenítéssel végezhető.
 • A szövődmények lehetősége elenyésző.

Hátrányok

 • A műtét utáni két hétben egy állandó fejkötést kell viselni, amely a füleket a már új pozíciójában tartja.
 • A karfiolfül /amely a birkózók és ökölvívók tipikus fülsérülése/ nagyon nehezen állítható helyre, de esettől függően némi javulás azért várható.
 • Az fülplasztika közepesen fájdalmas eljárások közé tartozik és mivel nem tekinthető orvosilag szükségszerűnek ezért a betegbiztosítás nem fedezi.

Kérdések-válaszok

Annak a páciensnek ajanlott a fülplasztika, akit régóta zavar a füleinek mérete, alakja vagy elállása, és úgy érzi magabiztosabb és boldogabb lenne esztétikusabb kinézetű fülekkel.

Az ésszerű elvárásokkal rendelkező, egészséges páciensek mondhatók a fülplasztika megfelelő alanyainak.

Néhány jelentkező irreális elvárásokkal érkezik, és tökéletes szimmetriát, vagy a fül teljes fejhez simulását szeretnék. Meg kell érteni, hogy a fülnek kell egy természetes távolság azért, hogy a fül mögötti rész is tisztántartható legyen, és amely biztosítja a szemüveg, fülhallgató vagy akár hallókészülék kényelmes viseletét.

Nincs két egyforma fül. A minimális aszimmetria teljesen normálisnak tekinthető és nem észrevehető, ugyanis embertársunk csak egyik fülét látjuk teljesen.

Továbbá fontos, hogy 2 hetet rá tudj szánni a gyógyulásra, és 4 hétig kerülni tudd a sportot és az erős fizikai terhelést.

A fülplasztikai műtétek biztonságosnak és hatékonynak tekinthetők. Ugyanakkor a nagy műtétek más típusaihoz hasonlóan előfordulhat vérzés, véraláfutás, duzzanat, bőr alatt folyadék felhalmozódás /szeroma/ zsibbadás, látható hegesedés, fertőzés és az aszimmetria kockázata is fennáll.

A fülplasztikára jellemző kockázatok közé tartoznak a nemkívánatos kozmetikai változások és az esetleges re-korrekciós műtét lehetősége is.

Fülplasztika során az egyik fő kihívás az, hogy figyelembe vegyék a fül kontúrjainak és szögeinek különbségeit, és minimális aszimmetriával érjék el a kívánt eredményt.

A felkészülés első pontja az, hogy kitaláld, milyen eredményre vágysz. Azt is el kell fogadnod, hogy nem minden esetben megvalósítható az, ami a Te elképzelésed.

A kitalálásban segít, hogy rengeteg előtte-utána képet nézegetsz. Oldalunkon számos ilyen referencia fotót láthatsz a beavatkozásról.

A beavatkozást minden esetben egy konzultáció előzi meg ahol, ahol a sebésszel átbeszélitek a reálisan elérhető eredményt.

A fülplasztika után az első hétben egy turbán szerű kötés lesz a fejedben, így nem leszel nagyon szalonképes. Ezért javasoljuk, hogy intézd el a takarítást, a vásárlást és a háziállatokkal kapcsolatos feladatra kérj meg valakit.

A műtét előtt közvetlen 3-4 nappal el kell hagyni a nagy mennyiségű /1000 mg feletti/ C-vitamin fogyasztását. Minden vérzékenységet okozó gyógyszert mellőzni kell. Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal.

A fülplasztika egy ambuláns beavatkozás, amely nem igényel kórházi tartózkodást. A műtétet követő két óra múlva a páciens távozhat. Eljárástól függően, gyermeknél általános érzéstelenítést, felnőtteknél pedig helyi érzéstelenítést alkalmaznak.

A műtéti technika nagyban függ a kívánt végeredménytől, de az fülplasztika két elsődleges funkciója a fül alakjának megváltoztatása és az elálló fül fejhez történő közelítése.

Tekintve, hogy nincs két egyforma fül, a műtétek során lehetnek eljárásbeli különbségek. Néhány fül számára elegendő csak pár öltés, hogy annak felső része új formát öltsön, míg mások füle megfelelő alakú, de elálló, így itt a beavatkozás jellege már eltér az előzőétől.

A legtöbb páciens műtétje során többféle elvárásnak is meg kell felelni:

 • A látható hegesedés minimalizálásának érdekében a bemetszést a fül mögött vagy azon belül kell megejteni.
 • Porc és bőr eltávolítására is szükség lehet.
 • Varratok segítségével kell a fülszövetet a megfelelő pozícióba mozgatni, és a bemetszést bezárni.
 • Gyógyulást segítő kötés felhelyezni.
 • Esettől függően a teljes eljárás 2-3 órát vesz igénybe.

Egyes sebészek már alkalmaznak olyan metszés nélküli, fület rögzítő otoplasztikai eljárást, amely során varratok segítségével formálják át az elálló fület. Habár ez egy kevésbé invazív eljárás, de mégsem minden páciens számára megfelelő. Az alkalmazott technikát mindig érdemes műtét előtt egyeztetni.

A műtétet követően a fejre egy ideiglenes kötés kerül, amely védi és egyben a megfelelő pozícióban tartja a füleket, a minél jobb eredmény elérése érdekében.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, így az első pár injekció kellemetlen és fájdalommal járhat. Utána a páciens nem érez semmit. A legrosszabb rész a műtét közben folydogalo vér érzete, melyet természetesen folyamatosan törölnek, és csillapítják a vérzést.

Gyermekeknél altatás esetén nem jár fájdalommal a beavatkozás.

A plasztikaesztetika.hu gyermekeknél végzett fülplasztikát altatásban javasolja, mivel kiszámíthatatlan a gyermek viselkedés egy ilyen környezetben, és sokszor ezt mentálisan nem tudják még kezelni. Amennyiben a gyermek ficereg, sír, rosszul érzi magát, az sem a szülőnek, sem a gyermeknek és a sebésznek sem jó. A gyermek számára okozott trauma elkerülése végett altatásban javasoljuk a műtétet.

A felnőttek élete már egy pár nap után visszatérhet a normális kerékvágásba. A gyerekek számára 1 hét iskolai szünet javasolt.

Az fülplasztikai műtétek gyógyulási szakasza kevésbé megterhelő és fájdalmas más nagyobb kozmetikai beavatkozáséhoz képest.

Az a tény, hogy ezen műtétek elvégzését inkább gyermekkorban ajánlják és végzik el, arra utal, hogy a posztoperatív időszakban a fájdalom és kényelmetlenség elenyésző.

Az fülplasztikát követő lábadozás menete:

 • Néhány napot követően a kötést egy puha fejpánt váltja fel.
 • Annak érdekében, hogy a műtét helyét ne érje sérülés, az első két hétben folyamatosan, majd éjszakánként javasolt egy védő fejpánt viselése. Egyes esetekben azonban elég a védő fejpántot csupán egy hétig viselni, majd azt követően csak éjszakánként. Bizonyos műtéti beavatkozásokat követően érdemes magasított párnán és nem oldalt fekve aludni annak érdekében, hogy a fülekre helyezett nyomás elkerülhető legyen.
 • A varratok eltávolítása egy hét múlva történik.
 • A gyógyulási szakaszban néhány héten át a fül érzékeny, duzzadt, piros és véraláfutásos lesz a fül körüli területen. Közepesnek mondható diszkomfort érzet várható /viszketés, duzzanat és lüktetés/, amely fájdalomcsillapítókkal jól kontrollálható.
 • A megerőltető tevékenységek mellőzése a gyógyulás két hetében segítik a duzzanat apadását.
 • Gyakran előfordul némi fülzsibbadás, amely általában egy hónapon belül elmúlik, de akár 6 hónapig is fennállhat.
 • 4-6 hét után bármilyen tevékenység, beleértve a sportot is, végezhető.

A gyógyulási időszak kritikus a műtét sikeressége szempontjából, ezért mindig kövesd orvosod utasításait.

1-2 hét után, amint a duzzanat lelohad, a véraláfutás felszívódik, a fül visszanyeri normál állapotát. A fülek gyógyulása 6 hét után már 80%-os, a teljes gyógyulásra azonban 2-3 hónapot kell várni.

Az eredmény teljesen életen át tartó. Minimális mértékű megereszkedés elképzelhető a műtétet követő első pár hónapban, de ennek esélye elenyésző a műtét utáni harmadik hónaptól. A megereszkedés egy minimális mértékű korrekcióval szépen kiküszöbölhető.

Mindkét fülét egyszerre kell operálni.

Nagyon sok esetben csak féloldali fülplasztika szükséges.

A fülplasztika nem fájdalmas műtét.

A páciensek többsége az első 3-4 napban kellemetlenségről és fájdalomról számol be.

Fülplasztikűval csak az elálló füleket lehet javítani.

Fülkorrekció során javithatják a fül méretet, alakját és a fülcimpát, illetve a sérüléséből adódó deformitásokat is.

Orvosok

Összes (16)