Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Fülplasztika

 • 14 db előtte-utána fotó
 • 20 db orvosok
 • 8 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A fülplasztika (más néven otoplasztika vagy egyszerűen: fülműtét) egyfajta fülporcot érintő plasztikai-, helyreállító beavatkozás, amely a fül méretét, alakját, vagy helyzetét formálja át. A fül növekedése 5-6 éves korban befejeződik, ezt követően bármely életkorban elvégezhető a kívánt beavatkozás.

A páciensek legtöbbször az alábbi problémákkal keresik fel a plasztikai sebészeket:

 • elálló fülek
 • aszimmetrikus fülek
 • „birkozó fül” vagy karfiolfül
 • görbe fülek
 • fül mögötti duzzanat
 • túl nagy méretű fülek

A fülműtéttel olyan születési rendellenességek is korrigálhatók, amelyek érintik a fül porcának, vagy lebenyének alakját, valamint lehetnek fülkisebbítő, vagy a fülek méretét, elhelyezkedését érintő beavatkozások amennyiben a két fül mérete eltérő/.

Habár a fülplasztika a hallásra nincs hatással, mégis lélektani előnyökkel jár azok számára, akiket korábban piszkáltak fülük mérete, alakja miatt, vagy egy korábbi sérülés okán, vagy csak egyszerűen kinézetükön szeretnének változtatni.

Egyes páciensek életük nagy részét sapkában, vagy fülhallgatóval élik, hogy elrejtsék elálló fülüket. A fülkorrekció által a fül visszanyeri természetes formáját, mindezt észrevehető hegek nélkül. A páciensek döntő többsége nagyon elégedett a műtét eredményével.

Az aszimmetria nagymértékben javítható, de tökéletes eredményre senki ne számítson. A fülplasztika esztétikailag javítja és hasonlóvá teszi a két fület, de a tökéletes egyformaság szinte kivitelezhetetlen.

Fülplasztika, fülműtét típusok

A fülplasztikának vagy fülműtéteknek több típusa is létezik, attól függően, hogy milyen korrekciót kell végrehajtani a fülön.

Fül „emelés”

Néhány páciensek túl kicsik vagy fejletlenek a fülei, ami sok esetben eltorzítja az arc külalakját. Ebben az esetben ún. fül „emelést” kell végrehajtani, ami képes optikailag kiemelni, megnagyobbítani a fülek térfogatát.

A beavatkozás akkor is végrehajtható, ha a fülek túlságosan a fejhez vannak „tapadva”, ami adott esetben a mindennapi rutin során is zavaró lehet (pl. szemüvegviselés).

Fülkorrekció

Tipikusan az elálló fülek korrekcióját hajtják végre a beavatkozás során („elálló fül műtét”). Gyakorlatilag a plasztikai sebész közelebb húzza a füleket a fejhez, ami optikailag kisebbíti magának a fülnek és a fejnek is a méretét.

Sok esetben csak az egyik fül szorul fülkorrekcióra, ami lehet születési rendelleneség okozta aszimmetria vagy valamilyen külső behatás miatt kialakult eltérés is (pl. sportolás, verekedés).

Fül kicsinyítés

Páciensek tömege keresi fel a plasztikai sebészeteket azzal a panasszal, hogy túl nagyok a fülei. „Macrotia”-nak nevezik azt az állapotot, amikor a fül mérete eltér a normálistól.

A fülek méretének a csökkentése csak és kizárólag fülplasztikával, fül kicsinyítéssel érhető el. Ezzel egyidőben akár fülkorrekciót is végrehajthat a plasztikai sebész, amennyiben a páciens igényt tart rá.

Fülcimpa plasztika

A fülcimpa plasztika, vagy fülcimpa kicsinyítés, visszaállítja és helyrehozza a sérült, megnyúlt, felhasadt, heges vagy az életkor okán, esetleg nehéz fülbevalók hordása miatt megereszkedett fülcimpákat. Műtéttel a fülcimpák aszimmetriája vagy akár a megnyúlt, lenőtt fülcimpa is korrigálható.

Előnyök

 • A fülplasztika egy viszonylag gyors műtét, amely végleges eredménnyel jár.
 • Javítja a páciensek önértékelését, így azok magabiztosabbá válnak.
 • Nincs kormegkötés. Gyermekek és felnőttek számára is elérhető a beavatkozás.
 • A műtét általi hegek rejtve maradnak a fül mögött, így a mindennapi élet során nem észrevehetőek.
 • A műtétek jelentős része helyi érzéstelenítéssel végezhető.
 • A szövődmények lehetősége elenyésző.

Hátrányok

 • A műtét utáni két hétben egy állandó fejkötést kell viselni, amely a füleket a már új pozíciójában tartja.
 • A karfiolfül (amely a birkózók és ökölvívók tipikus fülsérülése) nagyon nehezen állítható helyre, de esettől függően némi javulás azért várható.
 • Habár sokan kérik kifejezetten a fülük méretének a csökkentését, az orvosok nem javasolják ezt a beavatkozást az észrevehető hegek miatt.
 • Az fülplasztika közepesen fájdalmas eljárások közé tartozik és mivel nem tekinthető orvosilag szükségszerűnek ezért a TB nem fedezi.

A fül műtét menete

 1. Miután felmerül az igény a fülek korrekciójára, javasolt felkeresni egy plasztikai sebészt.
 2. Egy konzultáció keretein belül átbeszélésre kerülnek az elérni kívánt célok, megvalósítási lehetőségek és az esetleges komplikációk.
 3. A plasztikai sebész részletesen felméri a kórtörténet kifejezetten a fületke és az arcot érintő esetleges betegségeket és elváltozásokat.
 4. A fül plasztikára való felkészülés során a plasztikai sebész kérhet laborvizsgálatot és bizonyos gyógyszerek, ételek, italok, gyulladáscsökkentők használatának mellőzését.
 5. A fülműtét előtt alakíts ki otthon egy nyugodt, békés környezetet a gyógyulási fázis idejére.
 6. Megtörténik a beavatkozás, ami a választott fülműtét és a kiinduló állapot függvényében több órát is igénybe vehet. (Részletezve később.)
 7. A beavatkozás után rövid idővel már haza is engednek.
 8. A varratok nagyságrendileg egy hét után kerülnek eltávolításra. Két hétig pihentetni kell a füleket és legalább négy hétig fel kell függeszteni az aktív sportolást vagy nehéz fizikai munkát.

Fülplasztika szövődményei

A fülplasztika az alkalmazott módszer függvényében különböző szövődményekkel jár. Pácienstől függ, hogy az alábbi szövődmények egyáltalán jelentkeznek és ha igen, a műtét után pontosan mikor.

 • fájó, érzékeny és viszkető fülek
 • vörösség
 • duzzanat
 • zsibbadás, bizsergés
 • zúzódás
 • vérzés
 • fertőzés
 • aszimmetria
 • szeróma (bőr alatti folyadékgyülem)
 • hegesedés
 • átmeneti érzékelésvesztés a fülek környékén
 • varratextrudálás (varratok bőr felszínére kerülése)

A fülműtét utáni gyógyulás nagyban függ az alkalmazott módszertől, a páciens kórtörténetétől, a várt eredményektől és az egyéni tényezőktől is. Fontos hangsúlyozni, hogy a beavatkozás utáni felépülést nem lehet és nem is szabad sürgetni, ez mindenkinél eltérő lehet.

Általános tévhitek a fülplasztikával kapcsolatban

Tévhit 1#: „Mindkét fülét egyszerre kell operálni.”
Nagyon sok esetben csak féloldali fülplasztika szükséges. Ilyenkor a műtött fül megjelenését próbálják a másik fül külalakjához igazítani. Az eredmény általában közel tökéletes, de teljesen szimmetrikus fülek még a legtapasztaltabb sebész kezei alatt sem elvárhatóak.

Tévhit 2#: „A fülplasztika nem fájdalmas műtét.”
A páciensek többsége az első 3-4 napban kellemetlenségről és fájdalomról számol be. Gyermekek esetében sem kell fájdalomra számítani, hiszen altatásban végzik a műtétet.

Tévhit 3#: „Fülplasztikával csak az elálló füleket lehet javítani.”
Fülkorrekció során javíthatják az elálló füleket, de bizonyos fülműtétek során a fül méretet, alakját és a fülcimpát, illetve a sérüléséből adódó deformitásokat is kezelni lehet.

Fülplasztika – gyakori kérdések

Annak a páciensnek ajanlott a fülplasztika, akit régóta zavar a füleinek mérete, alakja vagy elállása, és úgy érzi magabiztosabb és boldogabb lenne esztétikusabb kinézetű fülekkel. Továbbá a páciens:

 • elmúlt 5 éves (az esetek 90%-ban ekkora éri el a fül a felnőtt méretét)
 • jó egészségügyi állapotnak örvend
 • nem dohányzik vagy képes a műtét előtt néhány héttel elhagyni azt

Az ésszerű elvárásokkal rendelkező, egészséges páciensek mondhatók a fülplasztika megfelelő alanyainak.

Néhány jelentkező irreális elvárásokkal érkezik, és tökéletes szimmetriát, vagy a fül teljes fejhez simulását szeretnék. Meg kell érteni, hogy a fülnek kell egy természetes távolság azért, hogy a fül mögötti rész is tisztántartható legyen, és amely biztosítja a szemüveg, fülhallgató vagy akár hallókészülék kényelmes viseletét.

Nincs két egyforma fül. A minimális aszimmetria teljesen normálisnak tekinthető és nem észrevehető, ugyanis embertársunk csak egyik fülét látjuk teljesen.

Továbbá fontos, hogy 2 hetet rá tudj szánni a gyógyulásra, és 4 hétig kerülni tudd a sportot és az erős fizikai terhelést.

A fülplasztikai műtétek biztonságosnak és hatékonynak tekinthetők. Ugyanakkor a nagy műtétek más típusaihoz hasonlóan előfordulhat vérzés, véraláfutás, duzzanat, bőr alatt folyadék felhalmozódás (szeróma) zsibbadás, látható hegesedés, fertőzés és az aszimmetria kockázata is fennáll.

A fülplasztikára jellemző kockázatok közé tartoznak a nemkívánatos kozmetikai változások és az esetleges re-korrekciós műtét lehetősége is.

Fülplasztika során az egyik fő kihívás az, hogy figyelembe vegyék a fül kontúrjainak és szögeinek különbségeit, és minimális aszimmetriával érjék el a kívánt eredményt.

A felkészülés első pontja az, hogy kitaláld, milyen eredményre vágysz. Azt is el kell fogadnod, hogy nem minden esetben megvalósítható az, ami a Te elképzelésed.

A kitalálásban segít, hogy rengeteg előtte-utána képet nézegetsz. Oldalunkon számos ilyen referencia fotót láthatsz a beavatkozásról.

A beavatkozást minden esetben egy konzultáció előzi meg ahol, ahol a sebésszel átbeszélitek a reálisan elérhető eredményt.

Az első hétben a fülplasztika után „fejpánt”, turbán szerű kötés lesz a fejeden, így nem leszel túlságosan szalonképes. Ezért javasoljuk, hogy előre intézd el a takarítást, a vásárlást és a háziállatokkal kapcsolatos feladatokra kérj meg valakit.

A műtét előtt közvetlen 3-4 nappal el kell hagyni a nagy mennyiségű (1000 mg feletti) C-vitamin fogyasztását. Minden vérzékenységet okozó gyógyszert mellőzni kell. Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal.

A fül plasztika egy ambuláns beavatkozás, amely nem igényel kórházi tartózkodást. A műtétet követő két óra múlva a páciens távozhat. Eljárástól függően, gyermeknél általános érzéstelenítést, felnőtteknél pedig helyi érzéstelenítést alkalmaznak. Természetesen lehet felnőttként is altatást kérni vagy a beavatkozást mást műtéttel kombinálni.

A műtéti technika nagyban függ a kívánt végeredménytől, de az fülplasztika két elsődleges funkciója a fül alakjának megváltoztatása és az elálló fül fejhez történő közelítése.

Tekintve, hogy nincs két egyforma fül, a műtétek során lehetnek eljárásbeli különbségek. Néhány fül számára elegendő csak pár öltés, hogy annak felső része új formát öltsön, míg mások füle megfelelő alakú, de elálló, így itt a beavatkozás jellege már eltér az előzőétől.

A legtöbb páciens műtétje során többféle elvárásnak is meg kell felelni:

 • A látható hegesedés minimalizálásának érdekében a bemetszést a fül mögött vagy azon belül kell megejteni.
 • Porc és bőr eltávolítására is szükség lehet.
 • Varratok segítségével kell a fülszövetet a megfelelő pozícióba mozgatni, és a bemetszést bezárni.
 • Gyógyulást segítő kötés felhelyezni.
 • Esettől függően a teljes eljárás 2-3 órát vesz igénybe.

Egyes sebészek már alkalmaznak olyan metszés nélküli, fület rögzítő otoplasztikai eljárást, amely során varratok segítségével formálják át az elálló fület. Habár ez egy kevésbé invazív eljárás, de mégsem minden páciens számára megfelelő. Az alkalmazott technikát mindig érdemes műtét előtt egyeztetni.

A műtétet követően a fejre egy ideiglenes kötés kerül, amely védi és egyben a megfelelő pozícióban tartja a füleket, a minél jobb eredmény elérése érdekében.

A fülműtétek többsége helyi érzéstelenítésben történik, így az első pár injekció kellemetlen és fájdalommal járhat. Utána a páciens nem érez semmit. A legrosszabb rész a műtét közben folydogáló vér érzete, melyet természetesen folyamatosan törölnek, és csillapítják a vérzést.

Gyermekeknél altatás esetén nem jár fájdalommal a beavatkozás.

A plasztikaesztetika.hu gyermekeknél végzett fülplasztikát altatásban javasolja, mivel kiszámíthatatlan a gyermek viselkedés egy ilyen környezetben, és sokszor ezt mentálisan nem tudják még kezelni. Amennyiben a gyermek ficereg, sír, rosszul érzi magát, az sem a szülőnek, sem a gyermeknek és a sebésznek sem jó. A gyermek számára okozott trauma elkerülése végett altatásban javasoljuk a műtétet.

A felnőttek élete már pár nap után visszatérhet a normális kerékvágásba. A gyerekek számára 1 hét iskolai szünet javasolt.

Az fülplasztikai műtétek gyógyulási szakasza kevésbé megterhelő és fájdalmas más nagyobb kozmetikai beavatkozáséhoz képest.

Az a tény, hogy ezen műtétek elvégzését inkább gyermekkorban ajánlják és végzik el, arra utal, hogy a posztoperatív időszakban a fájdalom és kényelmetlenség elenyésző.

Az fülplasztikát követő lábadozás menete:

 • Néhány napot követően a kötést egy puha fejpánt váltja fel.
 • Annak érdekében, hogy a műtét helyét ne érje sérülés, az első két hétben folyamatosan, majd éjszakánként javasolt egy védő fejpánt viselése. Egyes esetekben azonban elég a védő fejpántot csupán egy hétig viselni, majd azt követően csak éjszakánként. Bizonyos műtéti beavatkozásokat követően érdemes magasított párnán és nem oldalt fekve aludni annak érdekében, hogy a fülekre helyezett nyomás elkerülhető legyen.
 • A varratok eltávolítása egy hét múlva történik.
 • A gyógyulási szakaszban néhány héten át a fül érzékeny, duzzadt, piros és véraláfutásos lesz a fül körüli területen. Közepesnek mondható diszkomfort érzet várható (viszketés, duzzanat és lüktetés), amely fájdalomcsillapítókkal jól kontrollálható.
 • A megerőltető tevékenységek mellőzése a gyógyulás két hetében segítik a duzzanat apadását.
 • Gyakran előfordul némi fülzsibbadás, amely általában egy hónapon belül elmúlik, de akár 6 hónapig is fennállhat.
 • 4-6 hét után bármilyen tevékenység, beleértve a sportot is, végezhető.

A gyógyulási időszak kritikus a műtét sikeressége szempontjából, ezért mindig kövesd orvosod utasításait.

1-2 hét után, amint a duzzanat lelohad, a véraláfutás felszívódik, a fül visszanyeri normál állapotát. A fülek gyógyulása 6 hét után már 80%-os, a teljes gyógyulásra azonban 2-3 hónapot kell várni.

Az eredmény teljesen életen át tartó. Minimális mértékű megereszkedés elképzelhető a műtétet követő első pár hónapban, de ennek esélye elenyésző a műtét utáni harmadik hónaptól. A megereszkedés egy minimális mértékű korrekcióval szépen kiküszöbölhető.

Számos tényező befolyásolja azt, hogy mennyibe kerül a fülplasztikai műtét. Ide értve az elvégzett korrekció típusát, a plasztikai sebész tapasztalatát, a választott klinikát és az érzéstelenítés/altatás típusát.

Magyarországon a fülplasztika árak átlagosan 400.000 Ft-ba kerülnek.

A fülplasztika azon műtétek egyike, ami elvégezhető TB támogatással gyermekkorban. Felnőtt korban már esztétikai műtétnek számít, így a TB támogatás nem terjed ki rá. Ezzel kapcsolatban érdeklődj plasztikai sebészednél!

Ha kevésbé invazív és költséges műtétet szeretnél az elálló fülek visszaszorítására, fontold meg az Earfoldot. Ez egy kis implantátum, amelyet helyi érzéstelenítővel helyeznek be a bőr alá, a felső fül porcikájába. Ezzel az eljárással tartósan rögzíthetők az elálló fülek. Ugyanakkor hazánkban egyelőre kevés klinikán alkalmazzák ezt a megoldást.

Bizonyos mértékig otthoni megoldások is rendelkezésre állnak (pl. elálló fül tapasz vagy ragasztó), amik segítségével átmenetileg javítható a fülek állapota.

Végleges és közel tökéletes megoldást csak a műtéti fülplasztika képes eredményezni.

Orvosok, akik végeznek fülplasztikát

Összes (20)