Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Fülcimpaplasztika

 • 2 db előtte-utána fotó
 • 11 db orvosok
 • 2 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A fülcimpa plasztika, vagy fülcimpa kicsinyítés, visszaállítja és helyrehozza a sérült, megnyúlt, felhasadt, heges vagy az életkor okán, esetleg nehéz fülbevalók hordása miatt megereszkedett fülcimpákat. Műtéttel a fülcimpák asszimetriája vagy akár a megnyúlt, lenőtt fülcimpa is korrigálható.

Műtét során a plasztikai sebész átalakítja, és kijavítja a fülcimpaszövet esetleges szabálytalanságait vagy szakadásait, beleértve a füllyuk körül kialakult csomókat, hegeket.

A fülcimpa korrekciója mellett - amennyiben a páciens szeretné - a teljes fülplasztika is elvégezhető.

Fülcimpa műtétet fül-orr-gégész/plasztikai sebész, vagy sebész/plasztikai sebész szakorvosok végeznek. A műtét helyi érzéstelenítéssel történik, időtartama 15-60 perc.

A füllyuk tágító eszközök okozta megnyúlás miatt bizonyos esetekben a fülcimpa szövet egy részének eltávolítása szükséges annak érdekében, hogy a természetes állapot visszaállítható legyen. Ellenkező esetben a fülcimpa túl hosszú vagy túl hegyes marad.

Előnyök

 • A műtét helyi érzéstelenítésben is elvégezhető.
 • A teljes fülcimpa műtét időtartama 15-60 perc.
 • A felépülés gyors.
 • A fülcimpák korrekciója növeli az önbizalmat, befolyásolhatja a hajviselet- és  fülbevaló választást.
 • Kevés fájdalommal jár a beavatkozás.

Hátrányok

 • A helyi érzéstelenítés során alkalmazott injekciók beadása kellemetlenséggel jár a beavatkozás elején.
 • Ritkán, de előfordulhat gyógyszer érzékenység, vérzés - különösen vérhígító szedése esetén -, elhúzódó zsibbadás, hegesedés vagy fertőzés.
 • Előfordulhat műtét utáni asszimetria, nem megfelelő utókezelés, a választott kezelőorvossal szembeni elégedetlenség.

Kérdések-válaszok

A műtétet azoknak a pácienseknek ajánljuk, akiknek

 • nagy piercing, vagy füllyuk tágító eszköz viselése miatt megnyúlt a fülcimpája,
 • nehéz fülbevalók miatt nyúlt meg a fülcimpája,
 • baleset, sérülés vagy kitépett fülbevaló miatt megsérült, behasadt a fülcimpája,
 • keloidos heg, valamint a jóindulatú hegszövet van a fülcimpáján,
 • lenőtt fülcimpája, veleszületett, vagy arcplasztikát követően, szerzett rendellenességként.

  A fülcimpa plasztika biztonságosnak mondható. Egy viszonylag gyorsan elvégezhető beavatkozásról van szó, amely során ritkán fordul elő szövődmény. A beavatkozás után általános szövődmények léphetnek fenn, melynek esélye 0,5% alá sorolható.

  Fontos a megfelelő, fülcimpa korrekcióban tapasztalat orvos kiválasztása. Fontos figyelembe venni, hogy egy beszakadt, vagy egy megnyúlt fülcimpa műtéti eljárása különbözik egymástól. Kórtörténet kapcsán fontos az őszinteség. Az orvosnak tudnia kell milyen gyógyszereket szed a páciens, ideértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is, például aszpirin, ibuprofen, naproxen, mert ezek befolyásolhatják a műtéti vérzékenységet. Alkohol fogyasztása tilos a műtétet megelőző 24 órában. Megfázás, influenza, fertőzés vagy láz esetén az orvost értesíteni kell.

  Minden esetben érdemes egy olyan sebészt keresni, akinek van tapasztalata fülplasztika korrekcióban. A konzultációt követően műtét időpontjáig nincs különösebb teendő, kivétel a műtétet megelőző 3 napot, amikor már nem érdemes nagyobb mennyiségű C-vitamint fogyasztani, vérzékenységet okozó gyógyszereket, illetve alkoholt.

  Érdemes beszerezni otthonra jégzselét, hegkezelő krémeket, melyeket a varratszedés követően ajánlott használni.

  A korrigálandó terület berajzolása után a sebész beadja a helyi érzéstelenítéshez szükséges lidocain injekciókat. A lidocain hatásának életbelépése után a sebész kimetszi a felesleges területet, elvégzi a korrekciót.

  A műtét befejezéseként összeöltik a kezelt területet, és kötést helyeznek rá. Ez után elhagyhatod a klinikát. Bizonyos esetekben az orvosok adnak a páciensnek nyugtató tablettát, ezért kísérő személye javasolt.

  A beavatkozás közben érezhetsz húzó, nyomó érzést, de éles, szúró-szerű fájdalmat nem. A műtét után nyomó, kissé feszítő érzést érezhetsz. Az első két-három napban különösebb fájdalomra nem kell számítani. Fájdalom esetén használhatsz fájdalomcsillapítót.

  A műtétet követően kötés kerül a fülekre. A műtétet követően 1-2 napig a fájdalom természetes, de tablettákkal jól kezelhető.

  A varratszedésre 1 héttel a műtétet követően kerül sor, bizonyos esetekben az orvos felszívódó varratot használ, ilyenkor nincs szükség utókezelésre.

  Előfordulhat átmeneti duzzanat, bevérzés, bőrpír, de ezek spontán regenerálódnak. Bárminemű érzékenység, kellemetlen érzet jól uralható fájdalomcsillapító tablettákkal.

  A műtétet követően felhelyezett kötés többnyire 2 nap múlva lekerül. Ritkán, bizonyos esetekben ez 4 nap. A kötés eltávolítása után néhány hétig javasolt pánttal vagy kendővel lekötni, és védeni a frissen operált füleket a minél gyorsabb gyógyulás érdekében.

  A munkába állás azonnal lehetséges a műtétet követően. A sport újrakezdésével, azonban érdemes várni 2-4 hetet.

  Sajnos a fülcimpa plasztika esetén nem létezik semmilyen alternatíva.

  A fülműtét követően a fül 2-6 hónapon belül már biztonsággal kilövethető. Javasolt a füllyukat a meglévő heg mellé vagy fölé lövetni, így elkerülhető annak beszakadása.

  A füllyuk tágító eszköz eltávolításával a fülcimpa megnyúlása leállítható, de a már megnyúlt vagy beszakadt szövet korrekciója csak műtéti úton lehetséges.

  A fülcimpa szakadás nem korrigálható.

  A fülcimpa plasztika csak teljes fülplasztikával egyidőben ejthető meg.

  A fülcimpa korrekció után nem lehet újra fület lyukasztatni.