Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Az őszi bőrápolás orvosesztétikai és hazai praktikái

Az őszi bőrápolás orvosesztétikai és hazai praktikái

A nyári vakáció emlékei bőrünkön is nyomot hagynak. Attól függően, hogy hol töltöttük el a jól megérdemelt pihenést, a napsugárzás, a szél, a hőmérsékletváltozás, a túl párás vagy éppen túl száraz levegő számos bőrproblémát idézhet elő. Hogy hogyan regenerálhatjuk bőrünket az őszi-téli időszakban, és hogyan készülhetünk fel tudatosan a következő nyárra, arról Dr. Darvas Emília orvosesztétikai szakorvost kérdeztük.

Nehéz ellenállni a csábító, energiát adó nyári napfénynek, pláne, ha hosszú hónapok irodai bezártsága után nyaralhatunk végre. Azonban mégis figyelnünk kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a napozást, hiszen annak hatására megjelennek vagy felerősödhetnek az úgynevezett hyperpigmentációs bőrproblémák. A döntően hormonális eredetű melazma kifejezettebbé, bőrünk színe egyenetlenné válhat, vagy súlyos esetben napégés okozta károsodással kell megküzdenünk.

A napfény mellett a száraz levegő vagy a szél önmagában is hatást gyakorol bőrünkre, ami szárazzá, vízhiányossá, repedezetté válhat.

És ne feledkezzünk meg a nyári fokozott izzadásról, illetve a napfényvédők helytelen használatáról sem, melyek épp ellenkezőleg, zsírossá tehetik a bőrünket. A zsírosodás főként az úgynevezett T-zónára (homlok-, orr- és állvonal) jellemző, így az aknés panaszok is fellángolhatnak. A hónalji, illetve a tenyerek és talpak izzadása hatékonyan kezelhető botulinum toxinnal.

Az őszi átmeneti időszak ideális arra, hogy regenerálódjuk, és szervezetünket, így bőrünket is felkészítsük a téli hideg időszak megpróbáltatásaira.

Számos orvosesztétikai és kozmetológiai kezelésből válogathatunk bőrünk igényének megfelelően. A hyperpigmentációs zavarok, bőrszín-egyenetlenségek kezelésére a legideálisabb az őszi-téli időszak. Mivel általában kezeléssorozatról van szó, ezért érdemes időben elkezdeni, hogy a következő nyarat már felkészülten, gondtalanul élvezhessük.

Kapcsolódó: Bőrünk életünk valóságos lenyomata

A lézeres és villanófényes kezeléseken kívül nagyon hatékonyan alkalmazhatók az orvosi hámlasztások is, melyek túl azon, hogy a fakó bőrt élettel telivé, egyenletesen simává és ragyogóvá varázsolják, anti-aging hatással is rendelkeznek, vagyis a bőröregedéssel is hatékonyan veszik fel a harcot.

Az otthoni bőrápolás keretein belül pedig fontos és rendkívül hatékony megoldást nyújthatnak a retinol- vagy C-vitamin-tartalmú kozmetikai készítmények, melyeket szérumok, tápláló krémek hatóanyagaiban találhatunk meg.

A vízhiányos bőr kezelésének nagyágyúja a hialuronsav.

A kozmetikai készítmények mellett a szalonokban elérhető kezelések közül a biostimulációs vagy biorevitalizációs kezeléseket emeljük ki. Ezek során apró tűszúrásokkal a bőr megfelelő rétegébe nagy dózisban juttatnak hialuronsavat különböző ásványi anyagokkal, vitaminokkal kombinált készítmények felhasználásával. Emellett a legújabb speciális gépi kezelésekkel, hidrodermabráziós és oxigenizációs eljárásokkal érhetjük el a bőrfelszín teljes regenerálódását.

Az aknéra hajlamos vagy érzékeny bőrűek is számos kezelés közül választhatnak.

Ebben az esetben is rendkívül hatékony megoldást nyújthatnak a glicolsavas vagy salicilát tartalmú orvosi hámlasztások. Ezek önmagukban is hatékonyak lehetnek, de kombinálhatjuk villanófényes kezeléssel vagy mezoterápiás eljárásokkal, melyek főként a bőr nyugtatását vagy a hegkezelést szolgálják. Újdonságnak számít az úgynevezett mezobotox-kezelés, mely az akné mellett a rozacea kezelésében is szóba jöhet.

Kapcsolódó: Juice sorozat | Jó bőr vagy!

Ne feledkezzünk meg az őszi hajápolásról sem! A hajhullás bizonyos mértékig természetes folyamat, az őszi időszakban a fény csökkenésének köszönhetően kismértékben fokozódhat.

Ilyenkor érdemes elkezdeni a hajnövekedést stimuláló mezoterápiás kezeléseket, melyek fokozva a fejbőr vérkeringését, stimulálják a hajnövekedést.

A tartós szőrtelenítési eljárások közül pedig a bőr- és szőrtípustól függően villanófényes vagy lézeres kezelés alkalmazható hatékonyan, melyet szintén érdemes időben elkezdeni, hiszen a végleges eredmény eléréséhez itt is több kezelésre van szükség.