Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Mire lehet számítani ajakfeltöltés után? Mennyi a gyógyulási idő mik a jellemző tünetek, mire kell figyelni?

Mire lehet számítani ajakfeltöltés után? Mennyi a gyógyulási idő mik a jellemző tünetek, mire kell figyelni?

Az ajakfeltöltés kedvelt szépészeti beavatkozás, amely által dúsabbá és teltebbé válnak az ajkak. Remek megoldás, ha az idő előrehaladtával tónusukat veszítik az ajkak, de abban az esetben is, ha esetleg valaki kortól függetlenül túlságosan keskenynek találja a szájvonalát. Az ajakfeltöltés után akár teljesen eltűnhetnek a száj körüli apró ráncok is, sőt, az esetleges aszimmetria is korrigálható. Azonban mielőtt úgy döntenél, hogy belevágsz egy ilyen kezelésbe, nagyon lényeges tudni néhány dolgot a beavatkozásról. 

Bár rutineljárásról van szó, amely után rövid időn belül elhagyhatod a rendelőt, ennek ellenére a megfelelő ápolás, kezelés és odafigyelés elengedhetetlen elemei lesznek a következő heteknek. Vannak kifejezetten tiltott és ajánlott tevékenységek, amelyekről fontos tudni. Ezeket, valamint egyéb lényeges tudnivalókat gyűjtöttünk össze ebben a bejegyzésben.

Meddig tapasztalható duzzanat az ajakfeltöltés után?

Fontos hangsúlyozni, hogy az ajakfeltöltés után közvetlenül még nem nem feltétlenül a várt formát fogod látni a tükörben, ettől azonban nem kell megijedni, néhány napra szükség van ahhoz, hogy valóban úgy fessen a terület, ahogy azt előzőleg elképzelted. A beavatkozás után közvetlenül bőrpír, duzzanat, esetleg apró vérzés alakulhat ki, ez teljesen normális jelenség, és egy-két nap után teljesen meg is szűnnek az ilyen jellegű panaszok. Az ajkak viszont egy ideig érzékenyek maradnak, így a nagyfokú odafigyelés elengedhetetlen. 

A fentiek mind teljesen normális tünetek, amik egy idő után elmúlnak, ha betartod az orvos utasításait. Fontos azonban, hogy bármi egyebet érzel – nagyon erős fájdalom, duzzanat, ami nem lohad le, vérzés, stb. – akkor azonnal keresd fel az orvosodat!

Mit nem szabad tenni a beavatkozások után?

Általánosságban elmondható, hogy a kezelést követő napokban nagyon érzékenyek az ajkak, így nem javasolt semmilyen kozmetikai- vagy sminkkészítmény használata. Ez azt jelenti, hogy sem rúzst, sem ajakírt, de még sebkezelő krémet sem használhatsz a szóban forgó 5-7 napban, csak amit az orvos előír! Semmiképpen sem szabad emellett gyakran érinteni vagy nyalogatni az ajkakat, de a kemény kekszek, a nagyobb gyümölcsök és bizonyos magvak fogyasztásának sem most jött el az ideje. Ennek oka, hogy bármely sérülés vagy nyomás a töltőanyag helytelen eloszlását okozhatja a kezelt területen, ez pedig akadályozza a maradéktalan gyógyulást. 

Kapcsolódó: Ezeket ne próbáld ki, ha dúsabb ajkakat szeretnél - veszélyes otthoni ajakdúsító tippek

Ajakfeltöltés Előtte-Utána

Az ajakfeltöltés utáni 3-4 óra

Az ajakfeltöltés során az erek kitágulnak az adott területen, ez pedig néhány órán keresztül így is marad. A bőr vékony lesz, szokatlan méretűre nyúlik, éppen ezért rendkívül fontos mindenféle sérüléstől megóvni az ajkakat ilyenkor. Semmiképpen ne fogyassz meleg ételeket vagy italokat, ugyanis ezek fokozzák a véráramlást és duzzanatot okoznak – ugyanez igaz a forró fürdőre és a meleg vízzel történő zuhanyozásra is. 

A legjobb, ha legalább az első három órában semmilyen ételt vagy folyadékot nem viszel be, de lehetőség szerint még a mosolygást vagy az artikulált beszédet is kerülni kell. 

3 nappal az ajakfeltöltés után

Nagyon fontos, hogy az első 3 három napban még szintén nem ajánlott a mimika túlzott használata az ajkak körül, így nem ez lesz a nagy nevetések, sikítások vagy fintorgások ideje. Továbbra is kerüld a sminkes és kozmetikai termékeket. Az alváskor felvett pózra is érdemes odafigyelni, a legjobb, ha a hátadon vagy az oldaladon fekve pihensz, így biztosan nem sérül meg az e terület, ahová az injekció be lett adva. A csókolózás is az elhanyagolandó tevékenységek közé sorolható ebben a három napban, és le kell mondani a forró italokról és az alkoholfogyasztásról is. Emellett sem a napozás, sem pedig a szolárium használata nem javasolt. 

Mire kell figyelni az ajakfeltöltés utáni gyógyulás utolsó fázisában?

Az utolsó fázis alatt körülbelül 2 hetet értünk, amely egyben a rehabilitáció végét is jelenti. Ebben az időszakban a fentieken kívül kerülendő mindenféle sporttevékenység is, ugyanis az aktív testmozgás a testhőmérséklet vagy a vérnyomás emelkedéséhez vezet, ez pedig lassítja a sebgyógyulás folyamatát. 

A szolárium és a napozás továbbra sem javasolt, de kerülni kell a szaunát és a forró fürdőt is.Ha hűsíteni szeretnéd, tehetsz rá jeget vagy jégzselét, de ne közvetlenül a bőrre; tekerd be egy textilbe, és úgy használd, maximum 10 percig. Ezt fél órával később megismételheted, majd újabb pihenő következik, és 30 perc múlva mehet még egy 10 perces hűsítés. Fontos azonban, hogy a 3. jegelés után legalább 3 órát kell pihentetni a felületet.

Hogyan ápold az ajkakat a feltöltés után?

Fentebb arról volt szó, mi mindent érdemes kerülni egy ilyen beavatkozást követően, így most beszéljünk arról is, milyen tevékenységek javasoltak. 

Nagyon fontos, hogy a feltöltés utáni időszakban gondosan be kell tartania az orvos összes utasítását, amelynek több része is van. 

Amellett ugyanis, hogy lényeges a megfelelő ajakápolás és a gyógyszerek rendszeres szedése, a masszázs és torna is fontosak. 

Az ajakápolás menete

Az első pár napban kímélni kell ajkaid, majd a sebgyógyulás későbbi fázisában naponta töröld át a területet klórhexidinnel és vidd fel az orvos által javasolt kémet. A felesleget minden esetben itasd le a felületről!

Masszázs és torna ajakfelöltés után

A feltöltést követő harmadik, negyedik naptól szükséges elkezdeni bizonyos mozdulatokat, ezzel kapcsolatban a helyszínen ad részletes tájékoztatást a beavatkozást végző szakember. A technika lényege, hogy elősegíti a hialuron természetes eloszlását a bőr alatt, valamint segít megszüntetni az itt kialakuló "csomókat". A masszázs esetében lényeges, hogy mindig körkörös, sima és könnyű mozdulatokkal dolgozz, soha nem nyomd meg túlságosan a bőrt! Léteznek emellett bizonyos arcgyakorlatok is, amelyeknek nagy haszna lehet. 

Lényeges a gyógyszerek szedése is

Mivel a beavatkozást követő első napokban a szóban forgó terület igen fájdalmas és érzékeny lesz, érdemes fájdalomcsillapítót szedni, de csak olyan fajtát ajánlunk, amelyeknek nincs sebgyógyító hatása. Szükség esetén antibiotikumok is alkalmazhatók, ugyanis ezek nem befolyásolják a gyógyulást, és nincsenek hatással a korrekció eredményére. Ezeket természetesen csak az orvos írhatja fel, ne vegyél be semmit, amit otthon a gyógyszeres szekrényben találsz!

Szükség van-e korrekcióra az ajakfeltöltés után?

Egy ajakfeltöltés hatása jellemzően 6-18 hónapig tarthat. Amint a hialuronsav lebomlik, az ajkak fokozatosan visszatérnek korábbi állapotukba. 

Vannak olyan esetek, mikor ajakfeltöltés közben kisebb bevérzés fordul elő. Enek hatására aszimmetrikus végeredmény jöhet létre, amit az első kezelés után 2 héttel szoktak korrigálni. Abban az esetben ha nem sikerültek szimmetrikusra az ajkaid, kerhetsz korrekciót az orvosodtól. 

Nagyon lényeges az odafigyelés

Attól függetlenül, hogy alapvetően egy egyszerű szépészeti eljárásról van szó, a szakemberek minden esetben javasolják a kiemelkedő odafigyelést a gyógyulási időszakban. Ebbe beletartozik a maximális körültekintéssel végzett ápolás, a tiltott tevékenységek kerülése, valamint az ajkak állapotának figyelemmel kísérése is. 

Nagyon fontos, hogy a komplikációk legkisebb jele esetén is kérj segítséget, ezzel ugyanis elkerülhetők a komolyabb szövődmények.

Ha a fentieket betartod, hamarosan pontosan azt fogod majd látni a tükörben, amit szerettél volna, az ajkaiddal pedig nemsokára bátran és magabiztosan mosolyoghatsz.

Kapcsolódó: 5+1 előny, ami a hialuronsavas ajakfeltöltés mellett szól