Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Vajon a nyitott vagy a zárt orrplasztika a jobb választás?

Vajon a nyitott vagy a zárt orrplasztika a jobb választás?

Manapság egyre többen vállalkoznak orrplasztikára legyen szó esztétikai vagy egészségügyi okokról. Arcunk összképét nagyban befolyásolja, milyen formája van az orrunknak. Azoknak, akik elégedetlenek az orrukkal, komoly önbizalomhiányt okozhat a görbe, túl nagy, túl kicsi, esetleg túl keskeny orr. Hála a fejlődő orvostudománynak, mára ez a probléma már könnyen orvosolható. Az esztétikai probléma mellett, vannak páciensek, akik egészségügyi okokból vágnak bele az orrplasztikai beavatkozásba, ilyen például az orrsövényferdülés.

Amellett, hogy egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő beavatkozásról van szó, kevesen tudják, hogy az orrplasztikának több típusát különböztetjük meg, de vajon számodra melyik lenne a megfelelő?

Ha esztétikai orrműtétről beszélünk, akkor a beavatkozás módja lehet, nyitott és zárt.

Mi a különbség a nyitott és zárt orrplasztika között?

A fő különbség, hogy míg zárt orrplasztikánál kizárólag az orr belsejében ejtenek metszéseket, addig a nyitottnál a két orrnyílás közötti bőrterületen, az úgynevezett columellán is történik bemetszés. Abban az esetben, ha megfelelő szakembert választasz, ez a külső metszés nem fog látható hegeket hagyni maga után.

Zárt műtétnél az orrnyílásokon keresztül operálnak és a munkaterület döntő többségét az orvosok nem látják, az az vakon dolgoznak. Ez a vakon, főleg tapintáson alapuló munka nem teszi lehetővé azt a precizitást, amit ma elvárnak egy orrplasztikától. Fontos ismerni azt a tényt, hogy jelenleg a világ vezető orrspecialistái kizárólag nyitott orrplasztikát végeznek a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. Ide tartozik sok olyan orrrsebész is, akik koruknál fogva nagyon sok zárt műtétet végeztek a pályájuk korábbi szakaszában, és ténylegesen mesterévé váltak a zárt műtétnek is, de amint megismerték a nyitott műtét megkérdőjelezhetetlen előnyeit, teljesen átálltak rá.

Az orrsövényműtét, orrsövényplasztika, azaz a septumplasztika

Az orrsövény porcból és csontból álló, nyálkahártyával fedett lemez. Normális esetben az arckoponya középvonalában helyezkedik el, válaszfalat alkotva a jobb és a bal oldali orrüreg között. Gyakran előfordul azonban, hogy az orrsövény nem teljesen a középvonalban fejlődik, rajta kisebb-nagyobb görbületek alakulhatnak ki. Ennek okozója lehet az orrot korábban ért ütés, sokszor azonban e nélkül is kialakulhat orrsövényferdülés. Amennyiben a középvonaltól való eltérés valamelyik irányba jelentős, az egyik orrfél szűkebb, a másik tágabb lesz. Orrsövényferdülés esetében beszélhetünk „C” és „S” alakú ferdülésről is. Az „S” alakú ferdülések mindkét orrfelet egyaránt szűkíthetik.

Megkülönböztetünk orrplasztikát és septumplasztikát. Mi is a különbség a kettő között?

Gyakran összekverik a két beavatkozást, azonban a septumplasztikát egészségügyi okokból végzik míg az orrplasztikát esztétikai célok miatt. Szeptumplasztikával a légzési nehézségeket illetve az orrsövényferdülést szokták javítani illetve az.

Amennyiben esztétikai célokból végzik az orrplasztikát, mindenképp korrigálják a septumot is.

Mindkét eljárás egyidejűleg, egy érzéstelenítés alatt és egy gyógyulási periódus alatt végezhető.

Hogyan zajlik az orrplasztikai beavatkozás?

Az orrplasztika az esetek többségében, altatásban zajlik, egyedi esetekben, ha korrigálásról beszélünk, alkalmaznak a sebészek helyi érzéstelenítést, ami azt jelenti, hogy az orr körüli terület elzsibbad.

Az orr formálása a csont és a porc törésével és eltávolításával kezdődhet. Ha porcot kell hozzáadni a csúcs újjáépítéséhez a porcátültetésnek nevezett technikát alkalmazzák, amelyet gyakran a septumból (az orr középső részéből) vesznek, bár a fülből vagy akár a bordákból is kivehető.

Néhány plasztikai sebész szintetikus anyagot használ, például implantátumokat, azonban a tanulmányok kimutatták, hogy a szintetikus implantátumoknál több szövődmény léphet fel.

Miután a csontot és a porcot átalakították, a sebész visszahúzza a bőrt, és a nyitott orrplasztikai bemetszés mentén, a columellán át összevarrja. Zárt eljárással a bemetszéseket az orrlyukak belsejében végzik, így nincs látható hegesedés, és a varratok általában felszívódnak.

A műtét után otthonodban folytathatod a felépülést, nem szükséges kórházban vagy a klinikán tartózkodni.

Mivel orrunk az arcunk közepén helyezkedik el, és középponti szerepben helyezkedik el, nagyban befolyásolja arcunk kinézetét. Orrunkat eltakarni sem tudjuk, így ha elégedetlenek vagyunk, nagyban hozzájárulhat az önbizalomhiányhoz.

Ne félj belevágni az orrplasztikába, oldalunkon tájékozódhatsz részletesebben a beavatkozásról.