Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

10 módszer a szem alatti karikák eltüntetésére

10 módszer a szem alatti karikák eltüntetésére

Habár a hölgyek (sőt, egyre több férfi is) szeretik sminkkel kihangsúlyozni a szemüket, de ezt nem igazán a szem alatti karikákkal képzelik el. Sokan szenvednek tőle, és keresik a megoldást, hogy végleg leszámoljanak ezzel a szépséghibával.

Benned is felmerült már a kérdés, hogy miért alakulnak ki és hogyan lehet eltüntetni? Igyekszünk minden gyakori kérdésre válaszolni a cikkben!

Mik a szem alatti karikák kialakulásának okai?

Ez elsősorban esztétikai probléma, ami ritkán utal betegségre, ugyanakkor több, rossz szokás is karikásodosáshoz vezethet, így a szépséged és az egészséged egyaránt meghálálja, ha ezeket csökkented.

Kialvatlanság

A legegyértelműbb következtetés, hogy ha valakinek karikás a szeme, valószínűleg nem aludt eleget. Kevesen tudják, de a kialvatlanságtól nem a karikák lesznek sötétebbek, hanem az egész arcod sápadtabb, így nagyobb lesz a kontraszt az egyes felületek között, jobban „kiugranak” a karikák.

Szem alatti karikák kialakulásának oka

Koffein- és alkoholfogyasztás

A koffein arra hivatott, hogy legyőzze a fáradtságot, de élénkítő hatása mellett erőteljesen hozzájárul azokhoz a bizonyos szem alatt megbújó karikákhoz. A koffein ugyanis csökkenti az ADH hormon termelődését, ami a víz megtartásáért felelős, így bőröd elveszítheti rugalmasságát.

Ugyanez igaz az alkoholra, amely tartós és nagymértékű fogyasztás esetén hasonló eredményt okozhat. Fokozza a víz kiválasztását, ami nem csak a bőrödet, hanem a többi szervedet is károsan érinti.

Kevés víz fogyasztása, dehidratáltság

Testünk nagymértékben vízből épül fel. Ennek hiányában a testet alkotó molekulák sérülnek, és különféle elváltozások indulhatnak meg – többek között megjelennek a karikák. Őrizd meg bőröd rugalmasságát, igyál sok folyadékot!

Genetika

Sajnos nem hagyhatjuk ki a sorból a genetikát sem, hiszen ez az egyik dolog, ami a legerőteljesebben befolyásolja külső megjelenésünk – beleértve a szem alatti karikák megjelenését is. Sajnos ezen változtatni nehéz, de nem lehetetlen. Későbbiekben azt is eláruljuk, hogy milyen lehetőségeid vannak

Öregedés

Az öregedés mindenkit érint, csupán eltérő, hogy kit milyen mértékben, vagy formában. Az idő előrehaladtával a bőr meggyengül, és nem képes eredeti állapotát tartani. A folyamatot nem lehet visszafordítani, de hatásait csökkentheted.

Kiket érint jobban ez a probléma?

Mint minden más egészségügyi jelenség esetében, a szem alatti karikák megjelenése mögött is számos ok húzódhat meg. Az sem ritka, hogy ezek kombinált módon okozzák a megjelenésüket; természetesen sokkal nagyobb eséllyel jelenik meg olyanoknál, akikre több rizikófaktor is jellemző, amelyek növelik az elváltozás jelentkezésének esélyeit.

Mindezeken felül még betegségek, egészségügyi problémák is okozhatnak szem alatti karikákat, ilyen esetekben mindig a kivizsgálás, és a kezelés az első lépés, csak utána érdemes a megjelenéseddel foglalkozni.

Lehetséges-e a szem alatti karikák eltüntetése beavatkozás nélkül?

Természetesen léteznek módszerek arra, hogy leszámolj a bosszúságot okozó karikákkal, a kérdés csupán az, hogy mik a lehetőségeid, valamint mennyire hatékonyak ezek? Nézzük végig a legnépszerűbb megoldásokat:

1. Krémek használata

Számtalan speciális krém érhető el a drogériák és patikák polcain. Az árakban igen nagy lehet az eltérés, ami függhet a krém kiszerelésétől, valamint annak hatékonyságától is. Összességében elmondható, hogy a krémek tüneti kezelésre megoldást jelenthetnek, de a genetikai eredetű karikákkal nagy valószínűséggel nem számolnak fel.

2. Fedd el sminkkel!

A smink a nők egyik legjobb barátja. A karikák eltűntetésének egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja, de tartósságról csak addig beszélhetünk, amíg le nem mosod. Mivel éjszaka nem ajánlatos a smink viselése, így elmondhatjuk, hogy ez a módszer maximum napközben jelenthet megoldást.

Szem alatti karikák eltüntetése sminkkel

3. Arcpakolással a karikák ellen

A speciális arcpakolások segítenek kívülről hidratálni a bőrt, amely ezáltal könnyebben újul meg és frissül fel. A pakolások hatására akár a szem alatti karikák is eltűnhetnek, ugyanakkor ez is csak átmeneti kezelés lehet. Ha nem iszol elég folyadékot, és annak is nagy részét a kávé teszi ki, vagy ha genetikailag hajlamos vagy a karikákra, akkor sajnos nem érhetsz el tartós eredményt pakolásokkal.

4. Uborka a szemre!

Ha wellness-kezelésről van szó, szinte egészen biztosan nem marad ki a pont, amikor uborka kerül a szemedre. Az elmélet szerint olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a bőrrel érintkezve képesek felfrissíteni annak felszínét, ezáltal pedig akár leszámolhatnak karikákkal is. Mindez persze változó, hogy kinél mennyire válik be, itt is igaz, hogy a külső kezelés maximum egy lépése lehet a teljes körű arcápolásnak.

5. Vitaminok belsőleg

Léteznek speciális vitaminkészítmények, amelyekkel eltüntethetőek a hiánybetegségből származó bőrhibák. Amennyiben a tüneteket kizárólag a tápanyaghiány okozza, akkor ez egy jó megoldás lehet, de ha más is áll a karikák hátterében, akkor önmagában a vitaminkúra nem hoz tartós eredményt.

6. Hidratálás

A dehidratáltság nem csak az arcbőrödre, hanem az egész szervezetedre rossz hatással van. A szem alatti karikák megjelenése csak egy a kellemetlenségek sorából, így a nagyobb mennyiségű és tudatos vízfogyasztással sokat tehetsz a karikák ellen, és általános egészségedért.

7. Hideg vizes borogatás

A duzzadt erek összehúzására kitűnő alternatíva lehet a hideg vizes borogatás, amely nyugtatja a bőrt is. Ha ideiglenes elváltozásról van szó, például egy átmulatott éjszaka esetén, akkor ezzel gyorsan látványos eredményt érhetsz el.

8. Védd a szem alatti bőrfelületet

Mivel egy igen érzékeny és vékony bőrfelületről van szó, ezért nem árt, ha óvatosan bánsz vele. Kerüld a túlzott dörzsölést, és nyomást, ugyanis ezek mind sérülést okozhatnak a bőrön és a bőr alatt, ami így megnyúlhat. A szem körüli bőrréteg védelmével már önmagában is sokat tehetsz a szem alatti karikák megelőzéséért.

9. Olajos krémek használata

A bőr egészen másképpen mutat és viselkedik szárazon, mint hidratált állapotban. Az olajos krémek segíthetnek kissé javítani a karikák megjelenését, de teljesen eltűntetni sajnos nem tudják, így ezek is inkább tüneti kezelésnek minősülnek.

Szem alatti karika elleni krém

Hogyan zajlik a szem alatti karikák feltöltése? Kinek ajánlott?

Habár az imént felsorolt tippek egy-két esetben rövidtávú megoldást ugyan adhatnak, a hosszú távon is feszes bőr eléréséhez mindez kevés lehet. Ebben az esetben segíthet a szem alatti karikák feltöltése, ami mindösszesen 10-15 percet vesz igénybe, szinte teljesen fájdalommentes, és az eredmény azonnal élvezhető.

A kezelés olyannyira egyszerű, hogy még érzéstelenítésre sincsen szükség: csupán néhány apró tűszúrás segítségével kis mennyiségű hialuronsavat juttatnak a bőr alá, amely így megemeli a bőrt a kritikus részeken, és kisimítja az apró ráncokat. Gyakorlatilag nem kell gyógyulási idővel számolnod, eredményét már rögtön a befecskendezés után élvezheted. A hialuronsav természetes anyag, amivel hónapokig tartós eredményt érhetsz el, majd kockázat- és mellékhatások nélkül szívódik fel. Mindenkinek ajánlott, aki tartós és valódi megoldást szeretne.

Szem alatti karika töltés előtte-utána

Mire számíthatsz a beavatkozás után?

Bókokra és elismerésekre, hiszen az eredmény azonnal látható lesz. Alapvetően nincsen szükség semmilyen utókezelésre, csupán továbbra is kíméletesen kell bánni a szem alatti bőrréteggel: kerüld az ütődést és a bőr erőteljes dörzsölését.

Mennyibe kerül a szem alatti karikák feltöltése?

Az árak tekintetében nincsenek nagy különbségek a kezelést kínáló klinikák között, azonban a rövidebb megoldásokhoz képest nagyobb lehet az árugrás. Körülbelül 120-200 ezer forint között van egy feltöltés ára, ami változhat a beinjektált anyag mennyiségétől is. Ha azonban azt nézzük, hogy az eredmény azonnali, és hónapokon át tart, akkor egyértelmű, hogy ár-érték arányban ez az egyik legjobb megoldás.

Fontos azonban, hogy ne azt nézd, hol a legolcsóbb: mint minden kezelésnél, itt is igaz, hogy megbízható, szakértelemmel rendelkező helyet válassz, ahol van lehetőség az első befecskendezés előtt konzultálni, részletesen tájékoztatnak, és felteheted kérdéseidet is. Így lesz a kezelés biztonságos, és az eredmény is igazán látványos!

Szem alatti karika töltés előtte-utána

További információk

    healthline.com - What Causes Dark Circles Under Your Eyes? (Mi okozza a szem alatti sötét karikákat?)