Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Mi történik veled mellkisebbítés után?

Mi történik veled mellkisebbítés után?

A mellkisebbítés (más néven: redukciós mammoplasztika) fontos életminőségbeli változást jelenthet azoknak a betegeknek, akik átesnek rajta. Ezt bizonyítja, hogy 2018-ban a világon a nyolcadik legnépszerűbb kozmetikai műtétnek számított.

Mindegy, hogy krónikus nyaki vagy hátfájás, a korlátozott mozgás, a megfelelő ruha megtalálása vagy az általános kellemetlenség és bizonytalanság érzése miatt döntenek a beavatkozás mellett, a mell csökkentése a legtöbb esetben tökéletes megoldást nyújt a leírt problémákra.

Az eljárás meglehetősen egyszerű: a beavatkozás során eltávolítják az emlőszövet és a zsír egy részét, amelyet vagy a nyalóka technikával (a mellbimbó körül és függőlegesen), vagy a horgony technikával (vízszintesen) végeznek el. A műtét körülbelül két-három órát vesz igénybe. 

A mellkisebbítés az egyik legmagasabb elégedettséget eredményező plasztikai műtét fajta. Tanulmányok egyértelműen kimutatják, hogy nem csak az önértékelést javíthatja jelentősen, hanem az elkövetkezendő évek életminőségét is. Ez egyike azoknak az operációknak, amelyeken az emberek hosszú ideig gondolkoznak mielőtt belevágnának, de nagyon-nagyon szeretnék azt, hiszen egy túl méretes emlő nagyon sok kényelmetlen pillanatot okoz. A legtöbb páciens amint átesett a műtéten, azonnal jobban érzi magát.

Fontos tudni hogy a legtöbb műtéthez hasonlóan a mellkisebbítés után is 6-8 hét felépülési idő szükséges, ebben az időszakban nem lehet sportolni, megerőltető munkát végezni, kerülni kell a szaunát és a wellness részleget is.

Műtét utáni fájdalom és duzzanat

Amikor valaki felébred a műtét után, kompressziós melltartóban ébred, melyet gézzel vagy másféle béléssel látnak el. A páciensek a beavatkozás másnapján térhetnek haza egy adag fájdalomcsillapítóval, a kompressziós melltartóval (amely leginkább egy sportmelltartóra hasonlít, DE tilos vele összekeverni).

Az emlő csökkentése meglepően kevesebb fájdalommal jár, mint amire a páciensek számítanak. Ennek oka egészen egyszerűen az, hogy a lágyszövetet műtik ki, nem a mélyszövetet, és ez sokkal kevesebb fájdalmat okoz. 

Az első napokban nagy duzzanatra lehet számítani, valamint érzéskiesésre a mellbimbó körül, ami csupán ideiglenes, a duzzanat csökkenésével ez elmúlik. Megeshet viszont bizonyos helyzetekben, hogy műtét után akár két évig is eltarthat, míg a teljes érzékelés visszatér.  Számolnunk kell azzal, hogy a műtét utáni hónapokban belenyilaló fájdalmakat érezhetünk. Megijedni azonban nem kell, hiszen ez az ideg regenerálódsának jele. Körülbelül hat héttel a műtét után a duzzanat felére csökken, hat hónapon belül pedig eléri a mell a végső méretét.

Hegek helye és kinézete

Hegesedés kapcsán türelemre lesz szükségünk, ugyanis egy év amíg a test felváltja az éretlen kollagént az érett kollagénnel. A folyamat szemmel látható lesz ez esetben, ugyanis a hegek színe és texturája folyamatosan változik majd. A műtét utáni hetekben érdemes szilikon gélt használni, éjszaka pedig szilikon tapaszt felhelyezni a területre, így csökkentve a hegek méretét, vörösségét ezen túlmenően pedig enyhíti a viszketés érzését. Amennyiben nem akarjuk megvárni, míg testük önmagától meggyógyul, klinikai beavatkozást is segítségül hívhatunk. Orvosok ez esetben a lézerkezelést ajánlják, azonban nem közvetlenül a beavatkozás után, hanem 3-6 hónap elteltével.

Amikor elképzeljük az “új” feszesebb, kisebb, könnyebb melleinket, akkor általában nem képzeljük rá a hegeket, ennek a műtétnek a velejárója, hogy hegek maradnak a mellen.  Vagy nyalóka alakú a metszés vagy fordított T.

A hegek gyógyulása, színe és formája mindenkinek más, és egyéntől függ. Abban az esetben, ha a hegek 1 év után sem ideálisak akkor érdemes lehet hegkorrekción gondolkozni.

A műtét utáni ruházat és tevékenységek

A mellkisebbítő műtét általában egy hét otthon maradást igényel. Ez alatt az idő alatt többnyire ágyban kell feküdni pici megszakításokkal, rövidke sétákkal a házban. Ez utóbbit beiktatva megelőzhetjük a vérrögök kialakulását. A műtét után minimum 2-3 hétig ajánlott háton aludni, mely pár nap múlva hátfájást okozhat, de friss műtéttel semmiképp nem szabad oldalra feküdni, a hasra fekvés 12 hétig tilos.

Gyógyuláskor a fizikai aktivitásnak mindenképp korlátozottnak kell maradnia. Egy átlagos betegnek négy-hat hétig kerülnie kell a fárasztó testmozgást, beleértve az úszást, a jogát, a kerékpározást, a futást és a súlyemelést is. Öröm az ürömben, hogy a mozgásra való vágyat le fogja csökkenteni egy néhány hétig tartó fáradtság érzet.

A műtét további velejárója, hogy 6-8 héten keresztül éjjel-nappal kompressziós/műtéti melltartót kell viselni, a hagyományos melltartó viselése viszont szigorúan tilos. 

A felépülés után természetesen teljesen megváltozik a mell mérete, ezért ajánlott elmenni egy szaküzletbe, ahol hozzáértők segítenek az új mellméret megállapításában, és az új, kényelmes melltartó kiválasztásában. Olyan érzés lesz, mint mikor kislányként először mentél melltartót választani. :)

Hosszú távú hatások, meddig tart az eredmény?

Noha mellkisebbítés után a legnagyobb változások az első évben tapasztalhatók, vannak olyan plusz pozitív hatások is melyek ennél később és hosszútávon elkísérnek bennünket.

Műtét után az életünk olyan lesz, mint korábban, de mégis kicsit más. Ide tartozik a terhesség, a sport, az intimitás, az izgalmak és tulajdonképpen a teljes élet ami a régi és mégis új.

Minden nőben felmerül a kérdés, hogy meddig marad meg a műtét utáni imádott feszesség és szükség lehet e újabb műtétre.

Amikor megtörténik a beavatkozás, és a sebész tökéletesen megtervezi a mell méretét és “helyét”: feszes, hetyke és a páciensek imádják, de tudni kell, hogy ez a feszesség többnyire a duzzanatok miatt van, ahogy gyógyul a szervezet, eltűnnek az ödémák és hematómák, úgy a lesz a mellnek egyre természetesebb formája és tapintása, amit sok esetben a páciensek úgy élnek meg, hogy megereszkedett a mell, pedig csak lementek a duzzanatok, és beállt a természetes állapotába.

Egy mellkisebbítés utáni gyógyult állapotban a mellek sosem fognak úgy állni, mint egy szilikon cici. Ettől nem kell tartani, viszont számítani sem kell rá :)

"Bárcsak hamarabb megtettem volna"

Ez a leggyakoribb mondat, ami már felépült, mellkisebbítésen átesett betegek szájából elhangzik.

Meglepő lehet, de sok fiatalkorú, huszonéves nő dönt a mellkisebbítés mellett, és a legtöbbjük felteszi a kérdést, hogy mi történik, ha terhesek lesznek. Ez a beavatkozás nem gátolja a terhességet és a szoptatást sem, viszont az eredményre biztosan hatással lesz. Köztudott, hogy áldott állapotban megnő a mell, megnyúlik a bőr, a szoptatás után természetesebb hatása lesz és nagyobb lesz a mell esése is. Az, hogy szükség lesz e még egy műtétre arra 100%-os választ senki sem tud adni, kisebbítésre nem valószínű, de egy felvarrásra, hogy újra feszesek legyenek a mellek, arra valószínűleg igen. Menopauza esetén hasonló állapotváltozásra kell számítani.

Akik már átestek a mellkisebbítő műtéten, bátran hangoztatják, hogy az eljárás előnyei jelentősen meghaladják a kockázatokat és hátrányokat. A mellkisebbítés egy gyönyörű átalakulás, amelynek eredményei azonnal láthatóak, érezhetőek, és egy újfajta kényelmet biztosítanak számunkra. A mellkisebbítő plasztikai beavatkozás segítségével megszabadulhatunk attól a tehertől, amely egész életünket fizikailag és érzelmileg is hátráltatta.