Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Így küzd le a fogorvossal szembeni félelmedet!

Így küzd le a fogorvossal szembeni félelmedet!

Az emberek jelentős része egyenesen retteg a fogorvostól, aminek aztán az lesz az eredménye, hogy nem éppen a magyarok mosolya a legszebb. Az Európai Uniós országok közül leghátul kullogunk fogászati-szájegészségi szempontból. De miért alakult ki bennünk ez a rettegés, és mit tehetünk ellene? Mikor vigyük el a gyereket először fogorvoshoz, és mit tehetünk azért, hogy ezt a rossz mintát a jövő generációja már ne vigye tovább? Dr. Gelesz Nikolett dentoalveoláris sebész szakorvossal beszélgettünk.

Miért rettegünk ennyire éppen a fogorvostól, hiszen nem feltétlen jár több kellemetlenséggel a fogorvosi vizsgálat, mint bármely más orvosnál tett látogatás?

Gyerekkorunkból hozzuk a rossz élményt. A mai felnőtt lakosság borzalmas körülmények között járt fogorvoshoz. Az iskolafogászatról biztosan mindenki őriz negatív élményeket. Nem volt annyira lelkiismeretes az ellátás, sokszor injekciót sem kaptunk, és ép vagy közel ép fogakat is kihúzgáltak vagy gyökérkezeltek. Talán innen hozzuk ezt a rossz mintát. A mai gyerekeknek pedig a szülők adják át a félelmet, az ő rettegésüket tükrözik vissza a kicsik, ezért nagyon nagy a felelősségük.

Valóban nem jár több kellemetlenséggel fogorvoshoz menni, mint bármely más orvoshoz, csak talán gyakrabban tesszük.

Milyen sűrűn érdemes elmenni fogorvoshoz?

Ideális esetben félévente fel kellene keresnie mindenkinek a fogorvosát. De az emberek félnek, ezért halogatják, és csak akkor szánják rá magukat, amikor már nagyon fáj. Akkor viszont már komolyabb, nagyobb beavatkozás szükséges.

Hogyan küzdhetjük le ezt a félelmet, és a szülők hogyan segíthetik a gyermeküket, hogy eloszlassák a rettegésüket?

Először is meg kell találni azt a fogorvost, akiben megbízunk. Először menjünk el csak ellenőrzésre vagy egy-egy kisebb beavatkozásra, és ha a bizalom kialakult, a félelem is leküzdhetővé válik. A gyereket pedig már kiskorától kezdve fogorvoshoz kell vinni.

Ha a szülő félévente eljár, és ezt a mintát látja a gyerek, esetleg el is kíséri a szülőt, és azt tapasztalja, hogy nem történik ott semmi baj, jó kedvvel megy, jó kedvvel jön el onnan, akkor a kicsik sem rettegnek majd.

Őket sem akkor kell fogorvoshoz vinni, amikor már 16 lukas foga van, mert akkor a gyereknek is szörnyű élmény lesz. De nem csak a szülő felelős mindebben. Már az óvodákban, iskolákban is el kellene kezdeni azt az edukációt, ami a helyes fogápolásra tanítja a gyerekeket.

Mikortól érdemes elvinni a kicsiket először?

Már 1-2 éves korban is elhozhatják a szülők. Ilyenkor beültetjük a székbe, liftezünk egyet, megmutatjuk, hogy ez a műszer vizet spriccel, az levegőt fúj stb. És akkor a gyerekek is már egy barátságos élményként élik meg ezt a látogatást. Sajnos az is gyakran előfordul, hogy a gyerek önmagától nem félne, de a szülő bekíséri, és folyamatosan frusztrálja a gyereket azzal, hogy ez már aztán biztosan nagyon fáj...

Hogyan tudjuk kialakítani bennük a fogápolási kultúrát?

Már akkor kezdjünk el fogat mosni velük, amikor előtörnek az első fogacskáik féléves kor körül. Egy nagyon puha kis fogkefével már azokat is el kell kezdeni tisztítani rendszeresen, napi kétszer. Nem mindig fogadják ezt örömmel, de ha megküzdünk velük, nem adjuk fel, akkor egy idő után megszokják, és a napi rutin részévé válik.

Sokan még a munkahelyükre is viszik a fogkefét, hogy ebéd után is tudjanak fogat mosni. Ez jó dolog? Nem borítjuk fel a sok fogmosással a szájüreg bakteriális flóráját, normál pH-ját?

A fogszuvasodás megelőzéséhez napi egy alapos fogmosás elég lenne. Ahhoz, hogy ne legyen fogágybetegségünk, szükséges a kettő. Ha valaki ebéd után is megmossa a fogait, az nagyon jó.

Arra azonban vigyázni kell, hogy étkezés után várjunk legalább fél órát, amíg a száj pH-ja visszaáll.

Főként akkor, ha cetes, savanyú vagy gyümölcssavas ételt fogyasztunk. Ezek ugyanis kicsit felpuhítják a zománcréteget a fogakon, így a mosással koptathatunk a zománcrétegen.

Mit gondol az örök vitáról: manuális vagy elektromos fogkefe?

Abszolút elektromospárti vagyok, de abból is az úgynevezett szónikus fogkeféket preferálom, melyek ultrahangközeli hullámhosszon rezegnek. Ezeknek valójában nem forog a fejük, egy helyben áll, csak finom rezgőmozgás végeznek. A szónikus fogkefék képesek bemosni a fogíny alá is 1 mm mélységben, és ezáltal nagyon szépen tisztítják a fogat, eltávolítja a lerakódott plakkot, baktériumot, így hátráltatják a fogkő kialakulását is. Természetesen jó a manuális fogkefe is, csak sokkal „technikaérzékenyebb”. Sokkal nehezebb egy manuális kefével jól megmosni a fogat. Márkás fogkrémre sem érdemes sokat költeni, mert körülbelül egy százalék szerepet játszik a minősége.

Kerüljük viszont a nagyon kemény sörtéjű fogkeféket, mert azzal nagyon sokat tudunk ártani! Teljesen le tudjuk sikálni a fognyakról a fogínyünket.

Mi a helyzet a fogselyemmel?

Megsérthetjük, ha nagy erővel pattintjuk át a fogak érintkezési pontjainál a fogselymet. Itt is nagyon fontos a megfelelő technika. Naponta egyszer érdemes használni, méghozzá fogmosás előtt, mert akkor nem kenjük fel a tiszta fogfelszínre az ételmaradékokat és a baktériumokat a fogselyemmel.

Szájvizet érdemes minden alkalommal használni?

Nincs különösebb jelentősége. Szájsebészeti beavatkozások után szoktunk javasolni egy-egy speciális, klórhexidin tartalmú szájvizet, de ezek kifejezetten károsak lennének, ha állandóan használnánk, hiszen teljesen kiirtanák a száj normál bakteriális flóráját. Soknak sajnos egyébként nagyon magas az alkoholtartalma, és az nem tesz jót a nyálkahártyának.

Milyen táplálékokkal segíthetjük a fogainkat, hogy erősek és egészségesek maradjanak?

A legfontosabb az, hogy rágjunk sokat. Ne a finomított, szénhidrátban és cukorban tocsogó ételeket válasszuk, hanem a friss, ropogós zöldségeket, gyümölcsöket, hisz ezek mechanikailag is tisztítják a fog felületét. A legrosszabb például az édes keksz, mert nagyon rátapad a fogak felületére, és hosszú időn keresztül tart fent olyan pH-értéket, mely kedvez a rossz baktériumok szaporodásának, így megindul a fogszuvasodás. Ezért nem jó választás a nyalóka sem, túl sok ideig van a szánkban.

Fontos tudatosítanunk, hogy a fogvesztés két fő oka a fogszuvasodás és a fogágybetegség, de mindkettő megelőzhető!

Ez igenis az ember saját felelőssége. Ha eljárnának legalább félévente fogorvosi kontrollra és szájtisztításra, mindez megelőzhető lenne, és nem kellene rengeteg pénzt költeni azok pótlására. Ráadásul a rossz fog szerepet játszhat a koraszülésben, és gyulladásos gócként számos betegség okozója lehet.

Az egészségen túl, társadalmi szinten miért elengedhetetlen, hogy egészségesek és szépek legyenek a fogaink?

Egyrészt a fogak állapota státuszszimbólum, másrészt pedig a kisugárzásunkat nagyban meghatározza. Egy szép mosoly, egy magabiztos fellépés egész más érzetet kelt egy idegenben is, mint az, aki takargatja a száját és nevetni sem mer. És természetesen a párválasztást, illetve a sikeres életet illetően is rendkívül fontos, hogy szépek, ápoltak legyenek a fogaink.