Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Fontos tudnivalók a lipómaeltávoíltó műtétről

Fontos tudnivalók a lipómaeltávoíltó műtétről

A lipóma a jóindulatú daganatok leggyakoribb típusa. Az orvosi szakmát és a betegségben szenvedőket is nyugtalanítja a tény, hogy egyelőre nem tisztázott miért alakulnak ki. Egyeseknél nagyobb valószínűséggel fordul elő, míg bizonyos családokban öröklődő. Kialakulásuk azonban nem akadályozható meg, és nem tudni olyan tevékenységről, amely hajlamosít a kifejlődésére.

Éppen ezért kialakulásáról vagy megelőzéséről sajnos nem tudunk információt adni, abban viszont segíthetünk Neked, hogy mit kell tudj, ha hamarosan lipómaeltávolító műtéten fogsz részt venni.

Mivel jóindulatú, nem rákos daganatról van szó, ezért a műtétet esztétikai okokból vagy a fájdalom megszüntetése érdekében végeztetik el a páciensek. A lipómák bárhol megjelenhetnek: a mellkason, a karon, a hónaljon, a vállon, a nyakon és még akár a combon is. Leggyakrabban lágy részen jelenik meg. Férfiaknál gyakoribb a kialakulásuk, főként 40 és 60 éves kor között.

A rosszindulatú, rákos zsírszövet daganatot liposzarkómának nevezik.

Fontos tudnivalók, mielőtt elindulsz a műtétre

Orvosodat már a konzultációk alkalmával tájékoztasd, hogy milyen gyógyszereket szedsz. Ez azért kihagyhatatlan, hogy a lehető legnagyobb százalékban kizárhatók legyenek a lehetséges szövődmények.

Ha a műtétet altatásban végzik majd, akkor kövesd az étkezésekre vonatkozó utasításokat. A műtét előtt 6 órával általában semmit sem szabad elfogyasztani, sem ételt, sem italt.

A lipómaeltávolító műtét előtt mindenképp zuhanyozz le vagy mosakodj antibakteriális szappannal.

Semmiképp se borotváld le a bőrt a lipóma körül!

Így zajlik majd a műtét

A lipóma eltávolítást bőrgyógyász vagy plasztikai sebész végzi. Általában kimetszést vagy egyszerű kinyomást alkalmaznak, esetleg ezek kombinációját, hogy a zsírszövetet eltávolítsák.

Ezt nevezik lipómakimetszésnek.

Ha a lipóma nagyméretű, helyi vagy általános érzéstelenítést vagy szedációt alkalmaznak. Ha a lipómaeltávolítást sebész végzi, akkor apró bemetszéseket végez a zsírcsomó körül, ami segítségével kimetszi a szövetet, majd néhány öltéssel bezárja azt.

Abban az esetben, ha bőrgyógyász végzi a beavatkozást, minél kisebb bemetszést végez, és a kinyomó technikát alkalmazza, hogy a műtét utáni heg kevésbé legyen észrevehető. 

Annak tudatában kell lenned, hogy a lipómaeltávolítás nem gátolja meg a lipóma újbóli kifejlődését!

A zsírszövet eltávolítása után megtisztítják a kezelt bőrfelületet, és kötést helyeznek rá. A kötéseknek célja, hogy a gyógyulási folyamatot felgyorsítsák, és a keletkező heg a lehető legkisebb legyen.

Erre kell számítanod a gyógyulási idő alatt

Ugyan a lipómaelávolító-műtét utáni gyógyulási idő rövid, de némi fájdalmat, kényelmetlenséget okozhat a műtét a beavatkozás utáni néhány napban.

Fájdalomra nem kell számítanod, ehelyett zsibbadást érezhetsz majd. Fájdalom esetén mindenképp értesítsd kezelőorvosod, mert ez fertőzésre adhat okot. Az érintett terület érzékeny lehet, a napi tevékenységeidben ez nem fog gátolni.

Néhány hétig véraláfutás, duzzanat lesz látható, ami teljesen normális. Azonban ha a duzzanat megnő, vagy puha lesz a beavatkozás helye, vedd fel a kapcsolatot orvosoddal!

Egy-két napig kerüld az edzést, sportolást, hogy az öltéseket megvédd. Ha nem felszívódó varratokat kapsz, akkor körülbelül 5 nap múlva vissza kell menj orvosodhoz, hogy eltávolítsa azokat.

További és bővebb információkért böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki orvosodat!