Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Nyakplasztika

 • 3 db előtte-utána fotó
 • 10 db orvosok
 • 4 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A nyakplasztika – vagy más néven nyaki lifting – fiatalosabbá és feszesebbé teszi a nyak megjelenését, valamint visszaadhatja annak természetes kontúrját. A sebészeti eljárás megemeli és kisimítja a megereszkedett bőrt, eltávolítja a felesleges zsírt. A tartós eredmény érdekében megfeszíti a bőr alatti vékony nyakizmot is, aminek köszönhetően eltűnnek az apróbb ráncok és barázdák, valamint a bőrredő, a toka és az úgynevezett “pulykanyak-jelenség” is, így visszaadva a nyak fiatalságát.

A nyakplasztika azon páciensek esetében a legeredményesebb, akiknek van némi bőr és zsírfelesleg a nyaki tájékon, és megfelelő a bőr tónusa.

A nyakplasztikát általában arcplasztika, homlokemelés, állimplantátum vagy más arcplasztikai beavatkozás kombinációjával együtt hajtják végre. Önmagában is drámai eredményeket hozhat, de oda kell figyelni arra, hogy ha egy terület nagyon feszessé és fiatalossá válik, akkor ne legyen túl kontrasztos az archoz képest.

Előnyök

 • Egyetlen műtéti beavatkozással hosszan tartó eredményt érhetsz el, és egyszerre szabadulhatsz meg a nyaki tájékon lerakódott feleslegtől, a megnyúlt és megereszkedett bőrtől, valamint a laza szövetektől. Sokkal hatékonyabb, mint más, nem műtéti eljárások, amelyeket ráadásul szinte kivétel nélkül meg kell ismételni annak érdekében, hogy a végeredmény látványos maradjon. A nyakplasztika ezzel szemben egyszeri beavatkozással tartós megoldást nyújthat.
 • A nyakplasztika után csupán minimális, könnyen eltakarható heg marad vissza.
 • A műtéten átesettek 94%-a nyilatkozik úgy, hogy nagyon elégedett az eredménnyel és sokkal boldogabb a beavatkozásnak köszönhetően.

Hátrányok

 • Mint minden műtéti eljárásnak, a nyakplasztikának is vannak kockázatai és mellékhatásai, illetve a műtét után néhány hetes pihenés szükséges.
 • Nincs olyan eljárás, amely véglegesen meg tudná állítani az öregedést, így a nyakplasztika sem tudja visszafordítani ezt a folyamatot, a bőr egy idő után veszít a feszességéből. Az azonban biztos, hogy a nyakad mindig fiatalosabbnak fog tűnni egy plasztikai beavatkozást követően, mint anélkül.

Kérdések-válaszok

Annak ajánlott a beavatkozás, akit zavar az, hogy a nyakán megereszkedett a bőr, lóg, láthatóak a ráncok rajta, tokája van és ez az öltözködésben zavarja vagy önértékelési problémákat okozhat.

Az a megfelelő alany a beavatkozásra, aki nem dohányzik, nem szenved semmilyen kóros egészségügyi problémától, és rá tud szánni körülbelül 3-4 hetet a felépülési időre. Körülbelül ennyi idő, mire teljesen eltűnnek a bevérzések.

Annak ajánlott, aki a következő időszakban nem tervez 10 kilónál nagyobb fogyást, mert akkor szintén vissza fog ereszkedni a bőr. Illetve annak, aki a felépülési időszak alatt otthonról is tud dolgozni, mert az első időszakban, -ami 2-3 hét- nem lesz szalonképes.

A nyakplasztika kifejezetten biztonságos esztétikai beavatkozás. A műtét utáni leggyakoribb nemkívánatos tünet az enyhe aszimmetria vagy az alulkorrekció. Ezeket a problémákat azonban könnyedén lehet orvosolni egy-egy kisebb beavatkozással, amelyek helyi érzéstelenítéssel, ambulánsan elvégezhetők.

A gyógyulás során vér vagy folyadék gyűlhet a bőr alá /hematoma és szeroma/. A plasztikai sebész annak érdekében, hogy ezt a kockázatot minimalizálja, ideiglenesen vékony csöveket helyez a bőr alá, vagy a műtét után kompressziós kötést javasol.

A beavatkozás során nagyon ritkán az arcidegek is sérülhetnek, ami átmeneti gyengeséget okozhat az arc valamelyik oldalán. Ez a probléma általában magától megoldódik három-hat hónapon belül.

A felkészülés első pontja az, hogy kitaláld, milyen eredményre vágysz. Azt is el kell fogadnod, hogy nem minden esetben megvalósítható az, ami a Te elképzelésed.

A kitalálásban segít, hogy rengeteg előtte-utána képet nézegetsz. Oldalunkon számos ilyen referencia fotót láthatsz a beavatkozásról!

A beavatkozást általában altatásban végzik, így előtte el kell végeztetni a kötelező vizsgálatokat. Ezután szükséges kompressziós nyakfejkötő. Lüktetni fog a műtéti terület általában 3-4 napig, ezért érdemes félig ülve aludni.

Körülbelül 14 napig nem leszel szalonképes, ezért a vásárlást, a gyerekek és a kisállatok felügyeletét érdemes rábíznod valakire.

A műtét előtt közvetlen 3 nappal el kell hagyni a nagy mennyiségű /1000 mg feletti/ C-vitamin fogyasztását. Minden vérzékenységet okozó gyógyszert mellőznöd kell. Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal.

Egy héttel a beavatkozás előtt kerüld a szoláriumot, a savas arckezeléseket, és minden olyan hatást, amitől a bőröd érzékennyé válik.

A folyadékbevitelt is ajánlott növelni, mert ez elősegíti a szervezeted elegendő vízmennyiségét, ezáltal pedig a bőröd is hidratáltabbá válik. A hidratálás nem csak belsőleg, de külsőleg is fontos!

Az alkoholfogyasztást is érdemes redukálni a kezelést megelőző napokban, és azt követően, hogy a szervezeted jobban tudjon tisztulni.

A műtét ambulánsan történik helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban /a páciensek többsége ez utóbbit választja/. A kezelt területtől függően az eljárás 1-2 órát vesz igénybe.

Sebészenként eltérhet, hogy milyen beavatkozásokat végeznek el a nyakplasztikai eljárás során, azonban többségében a felesleges zsír eltávolítását, a laza izmok megfeszítését és a megereszkedett nyakbőr hátrahúzását jelenti.

Zsírleszívás vagy kézi zsíreltávolítás

A sebészek kétféle eljárást alkalmaznak a toka eltávolítására, valamint a nyak-áll szög normalizálására. Ha csak a nyaki izom feletti bőrön van zsír, akkor zsírleszívással eltávolítják azt, három apró bemetszést ejtve – egyet az állnál, és egyet-egyet a fülek mögött. A páciensek többségének azonban nem csak az izom felett, hanem alatt is van feleslege, ami rostos szövetbe van burkolva, ennek az eltávolítása pedig már műtéti beavatkozást igényel. A sebész ezt a felesleget manuálisan távolítja el, mert ez nagyobb zsírmennyiség biztonságos kimetszését teszi lehetővé, mint a zsírleszívás. A felesleg eltávolítása után megfeszítik az izmot is, hogy az eredmény még látványosabb legyen.

Platysma plasztika

A nyakbőrizom a kor előrehaladtával elveszíti feszességét, aminek következtében a bőr is megereszkedik a nyak két oldalán. A nyakizom lazulásának eredményeként tehát a nyak igen vékony bőre is veszít rugalmasságából, és az egykor fiatalos nyak kontúr eltűnik. Többek között ez okozza az úgynevezett pulykanyak-jelenséget. A platysma plasztikai eljárás során a sebész a nyak elülső részén és az áll alatt található nyakbőrt varrja össze, megfeszítve és szűkítve ezzel a nyaki izmokat. Bizonyos esetekben azonban a nyakbőr egyes részeinek eltávolítása is szükséges a tökéletes végeredmény érdekében.

Nyakplasztika

Az idő múlásával /a kollagén - és elasztinvesztés miatt/ vagy nagyobb fogyást követően a bőr veszít rugalmasságából, megereszkedik. A nyakplasztikai beavatkozás során eltávolítják a felesleges bőrt, és hátrahúzzák, kisimítva így a ráncokat és a mélyebb redőket.

Lehetőség van a nyak kontúrjának javítására a bőr eltávolítása nélkül is. Ezt az eljárást nevezzük rövid heggel járó nyakplasztikának. Ekkor az áll alatt kisebb bemetszést végeznek, az itt lévő zsírszövetet eltávolítják és a meglazult nyakbőrizomzatot feszesítik. Az eredmény egy fiatalos, kontúrját visszanyert nyak.

Amennyiben altatásban végzik a beavatkozást, úgy a páciens nem érez semmit. Ébredés után be lesz duzzadva a nyak, ami feszítő nyomó érzést okozhat. Az első 3-4 nap a legrosszabb, utána egyre jobb lesz. Erős fájdalmai nem szoktak lenni a pácienseknek.

Abban az esetben, ha helyi érzéstelenítésben végzik a beavatkozást, akkor a helyi érzéstelenítéses injekciók beadása kellemetlen fájdalommal járhat. Miután a páciens elzsibbadt, a beavatkozásból nem érez semmit. Az első pár nap kellemetlenebb lehet, mert bedagadhat az arc.

A beavatkozást követően 1-2 hetet biztosan igénybe vesz majd a gyógyulás /ez attól függ, hogy te milyen gyorsan regenerálódsz/. Vannak, akik csak egy hét szabadságot vesznek ki, majd visszatérve a munkába a hegeket és a duzzanatot sállal, garbóval vagy sminkkel takarják. Mások több időt maradnak inkább otthon, hogy a véraláfutás és a duzzadt szövetek teljesen meg tudjanak gyógyulni.

A műtét után a páciensek fejére és állára nyomókötést helyeznek legalább 24 órán keresztül a duzzanat és a zúzódások csökkentése érdekében. Elképzelhető, hogy csöveket is vezetnek a sebbe 1-2 napig, hogy a felesleges vér és folyadék távozni tudjon. Az első ellenőrzés a beavatkozás utáni első vagy második napon várható.

Amikor az érzéstelenítő hatása elmúlik, a nyakad fájhat és feszülhet. Ez a kellemetlenség általában 24-48 óráig tart, de fájdalomcsillapítóval jól kezelhető.

Az idegvégződések átmeneti megszakadása miatt nagyon gyakori tünet a zsibbadás, ami a páciensek beszámolója szerint akár hónapokig vagy még tovább is elhúzódhat. Legalább egy hétig tisztán kell tartani a sebeket /erre vonatkozólag a kezelőorvosod konkrét tanácsokat fog adni/.

A műtétet követő első héten nem javasolt nehéz tárgyak emelése, a nehéz fizikai munka, az edzés és a hajolgatás. Tehát nem emelheted fel a gyermekeidet vagy háziállataidat, és nem is kertészkedhetsz. A legjobb, ha minél többet pihensz, hogy elkerüld a komoly véraláfutásokat és duzzanatokat.

A varratokat a hetedik napon távolítják el. Ezután megengedett a smink viselése, majd két hét után az edzés is. Azonban a véraláfutások és duzzanatok gyógyulását mindenképp meg kell várni, mielőtt belekezdesz ebbe. Ekkor már végezheted a ház körüli teendőket is, viszont, ha lehet dolgozni vagy társaságba ne menj a műtét utáni 12. napig.

A műtétet követő kéthetes gyógyulás után a bemetszés körüli hegszövet lágyulni és fakulni kezd, a teljes gyógyuláshoz azonban 3-4 hónap szükséges.

A bemetszések a fül mögött, illetve hajtőben futnak, ezért a nyakplasztika hegei szinte alig láthatók.

A különbség azonnal látható, azonban a végleges eredmény csak a gyógyulást követően, a véraláfutás és a duzzanat elmúlásával mutatkozik meg. Ez néhány hetet vesz igénybe.

A nyakplasztika eredménye végleges, azonban ahogyan telik az idő, a bőröd veszít a feszességéből. Annak ellenére, hogy a műtéti eredmény évekig tart, az öregedési folyamat leállíthatatlan. Ez azt jelenti, hogy óhatatlan, hogy idővel a vékony nyaki bőr megereszkedjen valamennyire. Viszont soha nem olyan mértékben, mint amilyen a műtét előtt volt.

Az eredmények tartóssága érdekében ügyelj az egészséges életmódra, ne dohányozz és fordíts kellő figyelmet a fényvédelemre /az UV sugárzás ugyanis károsítja a bőrt/. Egyes bőrfeszesítő kezelésekkel, lézeres kezelésekkel, rádiófrekvencia vagy ultrahang alkalmazásával az eredmények élettartama pedig sikeresen meghosszabbítható.

Ha kevésbé tartós eredménnyel is megelégszel, számos nem sebészeti beavatkozás közül választhatsz. A legtöbb orvos olyan bevált módszerei vannak a nyak feszesítésére és fiatalítására, amelyek általában különböző kezelések kombinációiból állnak, mint például a Botulinum toxin és az Ultherapy.

A műtét nélküli nyakfeszesítő eljárások azonban csak átmeneti eredményt jelentenek, és nem kifejezetten költséghatékonyak, hiszen idővel annyit költesz a kezelések megismétlésére, amennyiből már egy nyakplasztikát is tudnál finanszírozni.

Ha a felesleges zsír az egyetlen problémád, léteznek zsírbontó, nem invazív kezelések is, mint például a Kybella vagy a CoolSculpting, amelyek hatékonyan segíthetnek. A kívánt végeredmény eléréséhez azonban több kezelés is szükséges, és ez akár heteket vagy hónapokat is igénybe vehet. Ezen felül pedig annak érdekében, hogy elkerüld a bőr megereszkedését, elengedhetetlen, hogy a bőröd megfelelően rugalmas legyen, így a beavatkozás nem minden esetben lesz eredményes.

Éppen ezért, ha valóban szeretnél megszabadulni a megereszkedett bőrtől és szeretnéd visszakapni a nyakad fiatalos ívét, vedd fontolóra inkább a mini arcplasztikát. Ez a beavatkozás ugyan a teljes arcplasztikához képest kevésbé látványos eredményt ígér, de a hegek kisebbek lesznek és a gyógyulás is gyorsabb.

Az úgynevezett mikro - vagy mini nyakplasztika abban az esetben végezhető el, ha csak kisebb mennyiségű bőr vagy zsírfelesleg található a nyak és az állkapocs találkozásánál a bőr viszonylag rugalmas, és csak kicsit megereszkedett nincsenek nagyon mély ráncok.

Általában helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzik. A sebész eltávolítja a felesleges zsírt és bőrt, meghúzza a maradék bőrt, de általában nem végeznek nyakbőr plasztikát. Ez az eljárás általában olcsóbb, mint a teljes nyakplasztika, és a felépülés is gyorsabb.

A nyakbőr plasztika okozhat szorító, feszülő érzést nyaki tájékon, sőt, egyes páciensek arról számoltak be, hogy azt érezték, megfulladnak. Azonban ez nagyon ritka, ettől függetlenül minden panaszt és tünetet jelezz az orvosodnak!

Annak ellenére, hogy a műtét során mind az izmokat, mind a bőrt megfeszítik, idővel ez természetesen lazulni fog. Tehát ami először feszes, az az arc mozgásának és a szövet rugalmasságának köszönhetően megnyúlik.