Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Homlokemelés

 • 3 db előtte-utána fotó
 • 4 db orvosok
 • 0 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A homlokemelést már nagyon ritka esetben végzik, mert rendkívül kevés páciens az, akinek valóban csak ez a beavatkozás tudja megoldani a problémáját. A botulinum toxin injekciók, illetve más kezelések ki tudják váltani ennek a komplex és összetett beavatkozásnak az eredményét.

Ez egy olyan műtéti eljárás, amely feszesíti a homlokod bőrét, hogy megemelje a megereszkedett szemöldököt, sima homlokvonalat képezzen és kisimítsa a ráncokat, így az arcodnak a felső része fiatalabbnak tűnik, éberebb megjelenést kölcsönöz. Az eljárást gyakran arcplasztikával vagy felső szemhéjplasztikával kombinálják.

Számos homlokemelő technika létezik manapság. Mindezt kórházban vagy klinikán végzi a plasztikai sebész. A műtét egy-két órát vesz igénybe, és altatásban végzik. Bizonyos duzzanatok, zúzódások és zsibbadás normálisnak tekinthető a gyógyulás során, amely akár két hétig is eltarthat.

Az eredmények drámaiak lehetnek, de nem tartósak, mert az arcbőr az öregedéssel folyamatosan veszít rugalmasságából.

Ez az eljárás akkor a legmegfelelőbb a számodra, ha az életkorod miatt mély barázdák vagy vonalak vannak a homlokodon, esetleg alacsony homlokkal rendelkezel. Ez az eljárás viszont nem való neked, ha normális vagy magas a szemöldököd. Ha szemöldökemelést hajtanak végre a normálisan beállított szemöldöködön, akkor az arcod állandóan meglepettnek és természetellenesnek tűnhet.

Előnyök

 • A homlokemelés simíthatja a mély ráncaidat és megemelheti a megereszkedett bőröd - az eredmények olyan szintjét érheti el, amelyeket a non-invazív kezelések nem eredményeznek, mint például a Botulinum toxin vagy a töltőanyagok.
 • A műtét csak egy-két órát vesz igénybe, és ugyanazon a napon haza is mehetsz.
 • A páciensek jelentős százaléka elégedett a beavatkozás eredményével.
 • A páciensek nagy része, akinél homlokemelő műtétet végeztek, úgy ítélte meg, hogy „megéri”, mert fiatalosabb megjelenést kölcsönöz nekik, mellékhatások nélkül.

Hátrányok

 • Lehet, hogy látható hegesedésed lesz, bár az új technikák egyre jobban csökkentik a bemetszések méretét és elrejtik azokat a hajad alatt.
 • Mint minden kozmetikai műtét esetében,- az eredmények sem mindig felelnek meg az elvárásoknak - ezért elképzelhető, hogy helyreállító műtétre lesz szükséged.
 • Hajhullás léphet fel a bemetszés helye körül.
 • A páciensek kis hányada szerint ez az eljárás „nem éri meg”, mert idegkárosodást és látható hegeket eredményezhet.

Kérdések-válaszok

Annak ajánlott a beavatkozás, akinek egyik alternatíva sem oldja meg annyira a problémáját, hogy elégedett legyen a homlokával , illetve az arcának a felső részével és tényleg csak ez a műtét tud egy jó eredményt hozni az esetében.

Megfelelő alany a beavatkozásra az, aki rád tud szánni a gyógyulási időre legalább 2 hetet, és akit a hajvonalnál nem zavarnak az esetleg látványosan megmaradó hegek. Továbbá az, aki nem dohányzik, és az alkoholfogyasztást is tudja mérsékelni.

Ezt a beavatkozást ritkán végzik plasztikai sebészek, tehát abban az esetben tud biztonságos lenni és jó eredményt hozni, ha egy olyan plasztikai sebészt keresünk, aki jártas ebben a beavatkozásban. A szövődményei hasonlóak egy arcplasztikai beavatkozáshoz. Duzzanatokra, és bevérzésekre minden esetben kell számítani, illetve érzékelés kiesésre, valamint egy 2-3 hetes felépülési időre.

Ezt a beavatkozást többnyire altatásban végzik, így előtte el kell végeztetned a kötelező vizsgálatokat.

Abba kell hagynod a dohányzást a beavatkozás előtt 1 hónappal, illetve utána 1 hónappal sem érdemes dohányozni.

A műtét előtt közvetlen 3 nappal el kell hagyni a nagy mennyiségű /1000 mg feletti/ C-vitamin fogyasztását. Minden vérzékenységet okozó és gyulladáscsökkentő gyógyszert mellőzni kell. Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal.

Egy héttel a beavatkozás előtt kerüld a szoláriumot, a savas arckezeléseket, és minden olyan hatást, amitől a bőröd érzékennyé válik.

Készülj fel arra, hogy félig ülő helyzetben kell aludni, mert fájni fog a műtéti terület. A beavatkozás után 10-15 napig abszolút nem leszel szalonképes.

A folyadékbevitelt is ajánlott növelni, mert ez elősegíti a szervezeted elegendő vízmennyiségét, ezáltal pedig a bőröd is hidratáltabbá válik. A hidratálás nem csak belsőleg, de külsőleg is fontos!

Az alkoholfogyasztást is érdemes redukálni a kezelést megelőző napokban, és azt követően, hogy a szervezeted hatékonyabban tudjon tisztulni.

A sebész az arcod anatómiájától és céljaidtól függően számos különböző szemöldökemelési technikát alkalmazhat. A mély vízszintes homlokráncaid megjelenése, a szemöldök vastagsága, a homlokod aszimmetriájának mértéke, a hajvonalad helyzete, a hajad színe és sűrűsége, valamint az általad tipikusan viselt frizura mind-mind szerepet játszanak abban, hogy meghatározzák a legjobb technikát a számodra.

Minden homlokemelő eljárás bemetszéssel és a bőr felemelésével jár, bár a metszések mérete és helye változó.

A beavatkozás előtt általános érzéstelenítést vagy helyi érzéstelenítést kapsz IV szedációval, így vagy teljesen alszol a műtét alatt, vagy elbódítanak. Ezen technikák egyike sem tarthat tovább két óránál, és rövid időt eltöltve a pihenőszobában haza is mehetsz. Azonban kell, hogy legyen valaki, aki hazavisz, mivel az érzéstelenítéstől szédülhetsz.

Endoszkópos homlokemelés

Néhány homlokemelést endoszkóposan végeznek, ami egy minimálisan invazív technika, és az 1990-es években fejlesztettek ki. A sebész négy-öt kb. 2 cm hosszú metszést ejt, közvetlenül a hajvonalad mögött, és elválasztja a bőrt az alatta lévő szövettől. Az egyik bemetszésen keresztül behúznak egy hosszú, vékony csövet, apró kamerával és egy erős fénnyel a végén (az endoszkóp), hogy megtekinthessék a területet. Ezt követően egy sebészeti műszert helyeznek be a többi bemetszésen keresztül, hogy meghúzza és megemelje a homlokszöveted, és kapcsokkal, csavarokkal vagy varratokkal rögzítik a helyén. Ezután a sebész varratokkal zárja be a bemetszéseket, és könnyű kötést vagy pólyát alkalmaz.

Az endoszkópos eljárás gyógyulási ideje általában rövidebb, mint a koronális vagy nyitott megközelítés esetén, és általában kevesebb zsibbadást okoz a fejbőröd tetején, mint más eljárások. Hátránya, hogy nem kezeli a homlok vízszintes ráncait, megemeli a hajvonalat, és nem tudja kijavítani a nagyon aszimmetrikus szemöldöket.

Koronális homlokemelés

Klasszikus vagy nyitott homlokemelésnek is nevezik. Az 1980-as években kifejlesztett technikához egy hosszú bemetszésre van szükség, amely végigfut a fejbőröd tetején, közvetlenül a homlokod felett, fültől-fülig. A sebész felemeli a homlokod szöveteit és bőrét, majd levágja a felesleges bőrt és az izmokat. Ezt követően új szélt varr a fejbőrödhöz, rögzítve a homlokod az új, felemelt helyzetbe.

Ez az eljárás manapság már nem annyira népszerű, hiszen elérhetővé váltak az endoszkópos emelések, de tapasztalataink szerint az orvosok újra egyre többet kezdik használni. A koronális homlokemelés jobb módszer a szemöldököd aszimmetriájának javítására és a hajvonal felfelé vagy lefelé történő beállításához. Jobb megoldás a szemöldök közötti mély ráncok korrigálására is. A hátránya, hogy nagyobb bemetszést alkalmaznak, mint az endoszkópos homlokemelésnél.

Halántéki homlokemelés

A halántéki homlokemelés csak a szemöldököd külső szakaszait emeli meg, nem pedig a teljes szemöldököt. A bemetszések kissé nagyobbak, mint egy endoszkópos eljárásnál /kb. 2,5 cm hosszúak/, és közvetlenül a hajvonalad mögött helyezkednek el a halántékok felett, lehetővé téve a sebész számára, hogy csak annyi szövetet emeljen fel, hogy megemelje a szemöldök külső széleit.

A szemhéjplasztikával egyidőben gyakran szemöldökemelést is elvégeznek a plasztikai sebészek. A szemöldökemeléshez használt bemetszésekkel a sebész megemelheti a szemöldököd közötti területet, és kisimíthatja a mély ráncokat.

Az eredmények nem annyira drámaiak, mint más technikáknál, de a gyógyulási idő rövidebb.

Browpexy homlokemelés

Ez az újabb eljárás minimálisan invazív és kielégítő megoldás a kis emelésekhez. A Browpexy kissé megemeli a homlokod, de nem ideális számodra, ha jelentősen megereszkedett a bőröd. Jellemzően szemhéj-emeléssel együtt végzik a beavatkozást.

A Browpexy-t kétféle módon lehet elvégezni. Belső Browpexy során a sebész nagyon kicsi bemetszést végez a felső szemhéjad ráncában, alagutat vezet a homlokcsontig, eltávolítja a felesleges szövetet és kis mennyiségű izmot a terület felemelése érdekében. Külső browpexynél a metszést közvetlenül a szemöldököd fölött végzik, és a sebész eltávolítja a felesleges szöveteket, izmokat. Ezután mindkét eljárásban a sebész a szöveteket varratokkal rögzíti a homlokodhoz. A hátrahagyott heg nagyon kicsi. A kutatások azt mutatják, hogy a browpexy fokozhatja a felső szemhéj műtétének hatását ha lelógó szemöldökkel rendelkezel.

Közepes és közvetlen szemöldökemelés

Ezek a régebbi eljárások nagy és csúnya hegeket okozhatnak, ezért ritkán használják őket. Közepes szemöldökemelés esetén a sebész a homlokod mindkét oldalán, a szemöldök felett a mély ráncba metsz, eltávolítja a felesleges bőrt és megemeli a homlokod.

A közvetlen szemöldökemelés eltávolítja a szemöldököd feletti bőrt, és gyakran jól látható heget hoz létre. Az orvosok általában akkor alkalmazzák ezt a két beavatkozást, ha a szemöldök nagyon egyenetlen az arc sérülése vagy bénulása miatt. Jó megoldás lehet kopasz vagy magas hajvonalú emberek számára is.

A beavatkozást követően valószínű, hogy némi zsibbadás lesz a fejbőröd tetején. Ez legtöbbször átmeneti és néhány hónapon belül elmúlik, de /nagyon ritka esetekben/ állandó lehet. A kevésbé invazív megközelítések, mint az endoszkópos homlokemelés, általában rövidebb gyógyulási időt és kevesebb mellékhatást kínál.

Legalább egy hét szabadságot vegyél ki a munkából, hogy pihenj és felépülj a műtét után. Az első két hétben potenciálisan jelentős duzzanatra és véraláfutásra számíthatsz, némi fájdalommal együtt. Szüneteltesd a testmozgást és az egyéb megterhelő fizikai munkát legalább három-négy hétig. Az orvosod fájdalomcsillapítót írhat fel, de valószínűleg az első napok után a sima vény nélkül kapható gyógyszerek is elegendőek lesznek.

Ha orvosod műtéti dréncsöveket helyezett el a bemetszés helyén az összegyűlt vér és folyadék eltávolítása érdekében, akkor azt a műtétet követő napon eltávolítják. A varratok valószínűleg az eljárás után egy héten belül eltűnnek. Az orvosod meg fogja mondani, mennyi ideig kell a kötést alkalmazni; ez csak néhány nap vagy egy hét lehet, attól függően, hogy milyen típusú homlokemelő műtétet alkalmazott.

Számíthatsz rá, hogy kissé “meglepettnek” tűnik az arcod az első hetekben az eljárás után. Pár hét múlva a szemöldöködnek természetesebb helyzetbe kell állnia. Némi aszimmetriát láthatsz, de ennek ki kell egyenlítődnie a duzzanat csökkenésével.

Rögtön jelentős változást fogsz látni, de a végleges eredmény hosszabb időt vesz igénybe. Néhány hét múlva a duzzanat lecsökken, és legfeljebb hat hónap után megszűnik.A homlokemelés eredményeinek évekig kell tartaniuk. De ez nem állítja meg az időt- a homlokbőr az öregedéssel továbbra is ereszkedik.

Minimalizálhatja a megereszkedett bőrt és az öregedés jeleit, ha rendszeresen orvosi célú bőrápolót és 30-as vagy annál magasabb SPF-értékű fényvédőt használsz. Az is segíthet az eredmény megőrzésében, ha alkalmanként olyan kozmetikai eljárásokat végzel, mint például az Ultraterápia és a rádiófrekvenciás energiával történő mikrotűzés, hogy fokozd a kollagéntermelést.

Semmi sem helyettesítheti a megereszkedett homlok bőr sebészi emelését. A nem sebészeti opciók sokkal kevésbé hoznak drámai eredményeket, de érdemes megfontolnod, ha a megereszkedésed viszonylag kicsi.

 • A Botulinum toxininjekciók ideiglenesen ellazítják a homlokod izmait, kisimítják a ráncokat és még a szemöldököd is megemelik. Néha "botulinum toxin homlokemelésnek" is nevezik, bár az eredmények sokkal finomabbak és csak négy hónapig tartanak.
 • Az ultraterápia ultrahangos energiát használ a kollagéntermelés és a feszes bőr stimulálásához, enyhe feszesítő hatást keltve.
 • Meggondolhatod a homlokemelés kombinálását is egy másik arcfiatalító eljárással. A helyreállítás hosszabb időt vesz igénybe, de csak egyszer kell megtenned - és pénzt takaríthatsz meg.
 • Az arcplasztikai műtét összehúzza a laza bőrt és az arc alatti izmokat.
 • A szemhéj emelő műtét megemeli és eltávolítja a megereszkedett bőrt a szemekről.
 • A nyakemelő műtét megemeli a megereszkedett bőrt, eltávolítja a felesleges bőrt és zsírt, és kifeszíti az alapul szolgáló izmokat, így az állkapocs határozottabb lesz.

A homlokemelésnek általában kevés szövődménye van, összehasonlítva más plasztikai sebészeti eljárásokkal. Ugyanakkor olyan mellékhatásokat tapasztalhatsz, mint az érzéstelenítés során fellépő hányinger és hányás, a bőr alatt a vér összegyűlése vagy a vágás körüli hajhullás. Néhány hónapig tartó átmeneti zsibbadásra és bizsergésre is számíthatsz. Előfordulhat, hogy hónapokig is eltarthat mire az érzékszervi idegek regenerálódnak.

Arra is számítanod kell, hogy lesz egy heged a homlokodon, de ez legtöbbször idővel elhalványul. A konzultáción kérd meg sebészed, hogy mutassa meg a pácienseiről készült előtte-utána fotókat. Ez alapján jobban láthatod, hogy mire számíthatsz a beavatkozást követően.

A súlyosabb szövődmények közé tartozik a túlzottan felhúzott szemöldök, a szemöldök jelentős aszimmetriája vagy a szemhéjak teljes bezárásának képtelensége. Minden homlokemelő műtét technikájának más a kockázati profilja.

2017-ben az orvosok 76 vizsgálatot elemeztek a homlokemelés szövődményeiről, és rangsorolták az eredményeket:

 • A hajvonal homlokemelése során a legtöbb a helyreállító műtétek aránya /7,4%/
 • A közvetlen szemöldökemelés zsibbadási aránya a legnagyobb /5,5%/
 • A temporális vagy laterális homlokemelés során a leggyakoribb az aszimmetria /1,5%/
 • Az endoszkópos szemöldökfeltöltésnél a hajhullás aránya a legmagasabb /2,8%/

Fontos számunkra, hogy a kiválasztott beavatkozásod előtt megfelelő tájékoztatást és információt biztosítsunk a számodra, független döntéshozó portálként. Amennyiben kérdésed van az adott kezeléssel kapcsolatban, úgy fordulj hozzánk bizalommal! Regisztrálj oldalunkra az előtte-utána fotókért!