Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Mit jelent a gynaecomastia? Mitől alakul ki, hogyan kezelhető? Mennyibe kerül a kezelés?

 • 3 db előtte-utána fotó
 • 2 db orvosok
 • 5 db klinikák
 • 0 db értékelés
 • 0 Ft átlagár
 • 0 db alternatívák

A gynecomastia egy érdekes hangzású görög eredetű szó, ami sok férfit aggodalommal tölt el. Egy kellemetlen betegség, amelytől mindenki szeretne megszabadulni. A jó hírünk az, hogy erre van lehetőség, de mielőtt bármilyen döntés meghoznál, érdemes részletesen körbejárni a témát, hogy mitől is alakulhat ki, hogyan és miért kell kezelni, milyen áron elérhetők a műtétek. Ha pedig a beavatkozás mellett döntesz, akkor jó, ha tudod, milyen veszélyekkel járhat, és mik a gyógyulás fázisai.

Mi a gynecomastia jelentése?

A gynecomastia egy férfiakat érintő betegség, amely az emlő, vagy emlők kóros megnagyobbodását jelenti, így a mellek nőkre jellemző formákat vesznek fel.

A betegség érintheti mindkettő mellet, vagy csak az egyiket, amelyek így jelentősen eltérhetnek egymástól és aszimmetrikusak lehetnek. Habár a jelenség legtöbbször nem veszélyes, inkább csak az önbizalmon képes csorbát ejteni, időnként megbetegedést is jelezhet, így fontos, hogy az első tünetek megjelenésekor keress fel egy szakorvost, akivel konzultálhatsz, hogy csupán esztétikai rendelleneségről, vagy valami egészen másról van szó.

Mik a gynecomastia okai, miért alakul ki ez az elváltozás?

Mikor valamilyen változás megy végbe az egészségünkben, természetes, hogy tudni szeretnénk, mi áll a hátterében, és tudunk-e valamin változtatni, hogy többet ne fordulhasson elő.

Sajnos sok esetben nem külső tényező játszik szerepet benne; jelentős mértékben befolyásolja a genetika a betegség kialakulását. Ez persze nem azt jelenti, hogy például a magas testzsírszázalék, vagy a sportoláshoz használt étrendkiegészítők ne indukálhatnák a kialakulását, de a genetikai hajlandóságra sajnos kevéssé van ráhatásunk.

Ez egyben azt is jelenti, hogy sok esetben nem kell tartani komolyabb egészségügyi problémától. Abban az esetben, ha a testtömeg-index alapján túlsúlyosnak számítasz, az első lépés, hogy mielőbb leszámolj a felesleges kilókkal, ez ugyanis az esztétikai gondok mellett más egészségügyi kockázatot is rejt.

Milyen veszélyei lehetnek, miért kell kezelni?

A legtöbb esetben a gynecomastia jóindulatú elváltozás, azonban sosem szabad félvállról venni. Mindig orvoshoz kell fordulni, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Egyes esetekben ugyanis a gynecomastia maga is egy tünet, az is előfordulhat, hogy a megduzzadt emlők rejtenek el egy megbetegedést, például az emlőrákot. Bármi is legyen az ok, nem érdemes a kezelését halogatni, hiszen így jelentős kockázatnak teheted ki magad a jelenben és a jövőben egyaránt.

Lehet-e kezelni műtét nélkül?

Több alternatíva is létezik a betegség kezelésére, de csak kevés olyan hatékony, és biztonságos, mint a műtéti eljárás. A következőkben bemutatjuk ezeket, és azt is eláruljuk, hogy pontosan milyen eredményekre, gyógyulási lehetőségekre és mellékhatásokra lehet számítani.

Gyógyszeres hormonkezelés

Abban az esetben, ha a jelenség hátterében a hormonrendszer felborulása áll, megoldást jelenthet szakorvos által figyelemmel kísért hormonkezelés. Ez ésszerű megoldásnak tűnhet, de az igazság az, hogy a kezelés eredménye csak hosszú hónapok után jelentkezik. Arról nem is beszélve, hogy a hormonháztartás egyensúlyába belenyúlni nem kifejezetten jó ötlet, ugyanis ezek a változások a test teljes egészére kihatnak!

Hagyományos orvoslás

Szerencsére a népi orvoslás is nyújt néhány megoldási lehetőségeket, de ezek leginkább a betegség kialakulásának kezdeti szakaszában lehetnek hatékonyak. Ilyen lehet a kurkuma, amelynek hatására a bőr alatti zsírréteg aktiválódik, és jótékonyan hat a szervezet tesztoszteron szintjére is. Készíthetsz különféle gyógynövénypakolásokat is, amelyek rendszeres alkalmazása segíthet, de ezek hatékonysága igen megoszló. Lehet olvasni, hogy meleg sós víz is jó lehet, vagy a jeges borogatás, de ezek akár a bőr sérüléséhez is vezethetnek, így nem kifejezetten ajánlottak.

Speciális krémek külsőleg

Léteznek kifejezetten a problémára használható krémek, amelyek hatékonyságának függvénye a betegség stádiuma és az adott személy szervi sajátosságai. A krémek inkább kiegészítő kezelésként a legjobbak, önmagukban sajnos nem kecsegtetnek túl sok jóval.

Mit kell tudni a gynecomastia műtétről?

Mint bármilyen beavatkozás, a gynecomastia műtét sem teljesen kockázatmentes, azonban a lehető legnagyobb biztonság érdekében egy részletes konzultáció előzi meg. Ennek során elvégzik a szükséges ultrahangos, és más vizsgálatokat, mint a vérvétel, amelyek segítenek előzetes képet kapni a szervezet állapotáról.

Az előzetes konzultáció során nem csak a műtét megelőző teendőkről esik szó, hanem az azt követő utókezelésről is, melyek ismerete rendkívül fontos a tökéletes eredmény érdekében. Amennyiben minden eredmény megfelelő, az orvossal ki is tudjátok jelölni a műtét időpontját.

A beavatkozás napján átadják neked a szükséges dokumentumokat, mint amilyen a beleegyező nyilatkozat is, majd megkezdődik a műtétre történő felkészítés. Nyugtató és altató segítségével a műtét altatásban történik, így semmilyen kellemetlenséget nem fogsz tapasztalni.

A műtét több lépcsős, és egyénenként eltérő módon zajlik, azonban az egyes lépések adott sorrendben követik egymást.

 1. Néhány apró, alig pár milliméteres lyukon keresztül megtörténik a felesleges zsír eltávolítása.
 2. Ezután ha szükséges, a bimbóudvar alatt egy kis bemetszésen keresztül a felesleges izom-, és bőrszövetet is eltávolítják. Erre nem minden esetben kerül sor, csak akkor, ha a jelentős eltérés az említett szövetekben is elváltozást okozott.
 3. Ha szükséges, időnként a mellbimbót is áthelyezik a megfelelő helyre a természetes hatás érdekében.

A beavatkozás alapvetően nem hosszabb egy óránál, de ez is egyénenként eltérhet.

Gynecomastia előtte-utána

Mennyi a gynecomastia műtét ára?

Az árat nagyon sok minden befolyásolja, például, hogy altatásban, vagy anélkül szeretnéd elvégeztetni a műtétet – értelemszerűen altatásban költségesebb a beavatkozás. Az árak fél millió forinttól egészen egy millió forintig duzzadhatnak. Mi azt javasoljuk, hogy ne az ár döntsön: olyan orvost és klinikát válassz, ahol a legnagyobb biztonságban érzed magad.

Jár-e a gynecomastia műtétre TB támogatás?

A műtétre igényelhető TB támogatás, de nem minden esetben. A műtét elvégzésére kérhetsz támogatást, de a kiemelt szolgáltatások igénybevételére nem: ez lehet például plusz éjszaka, vagy az egyágyas magánlakosztály.

Mire lehet számítani egy gynecomastia műtét után?

Mivel egy műtéti beavatkozásról beszélünk, természetes, hogy van felépülési idő és utókezelés is. A fájdalom az eljárást követő napokban a legintenzívebb, de fájdalomcsillapítók segítségével enyhíthető, és rövid időn belül teljesen meg is szűnik.

A műtét után 4-6 hétig egy speciális szorítópánt viselése szükséges, amely a szövetek egymásra tapadását, azok megerősödését segíti. A műtét komplikáltságától függően a terhelés csak fokozatosan növelhető, de az első 4-6 hétben teljes mértékben tilos. Fontos a megfelelő higiénia, hogy a seb tisztán és szárazon maradhasson.

A szorítókötés levétele után rövid időn belül visszatérhetsz a „normális” életmódodhoz. Amennyiben a gynecomastia oka részben vagy egészben a túl magas testzsírszázalék volt, akkor a normális életmód természetesen egy egészségesebb, mozgásban gazdag életvitelt kell, hogy jelentsen, hogy a probléma ne alakuljon ki újra.

Milyen szövődmények léphetnek fel a műtét után?

A szövetek megbolygatása szövődményeket eredményezhet, de ezek normál esetben könnyen kezelhetőek.

 • Jelentkezhet véraláfutás, helyi duzzanat, amely 2-3 héttel a műtét után fokozatosan csökken.
 • Nem ritka a seb váladékozása sem, amely a seb tisztulásának természetes velejárója, azonban pont emiatt rendkívül fontos, hogy tartsd tisztán.
 • A fájdalom természetes szövődmény, de ha betartod a fentieket, ez is gyorsan meg fog szűnni.