Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Anyajegy kialakulása: mit kell róla tudni, mikor jelez bajt?

Anyajegy kialakulása: mit kell róla tudni, mikor jelez bajt?

Még ma sem tudatosult eléggé az emberekben az a gondolatmenet, hogy az anyajegyeket azért kell figyelni, mert azokból bőrrák alakulhat ki, amibe bele is halhatunk – hívta fel a figyelmet a plasztikaesztétika.hu-nak adott interjújában dr. Hatvani Zsófia Phd. bőrgyógyász szakorvos. Cikkünkben összegyűjtöttük, mikre kell figyelni, és melyek azok az árulkodó jelek, amik arra utalnak, hogy baj van.

Mi is az az anyajegy?

Anyajegyek már születésünk pillanatában is lehetnek rajtunk, de természetesen az évek során – főként pubertás korban – újak is kialakulnak. Ott alakulnak ki testünkön, ahol nagy mennyiségben gyűlnek össze a bőr színét adó pigmentsejtek, vagyis a melanociták. Valójában a bőrön megjelenő jóindulatú elváltozások, melyek színükben, szerkezetükben, felszínükben a környező bőrtől eltérnek. Az anyajegy jellemzően barna vagy fekete színű, ám kialakulhatnak vöröses, esetleg kékes színűek is. A kis pöttyök általában nem jelentenek semmi veszélyt, legfeljebb esztétikai panaszt okozhatnak.

Célszerű azonban szemmel követni testünkön anyajegyeink változását.

Anyajegy

Mitől alakulnak ki az anyajegyek?

Valójában nem ismert, és nincs rá teljesen egyöntetű orvosi magyarázat, hogy a festékes anyajegyek hogyan és miért alakulnak ki. Azt feltételezik, hogy a pigmenttermelő sejtek helyi működési zavara idézi elő az anyajegyeket.

Milyen jelek, elváltozások utalnak arra, hogy baj van? Milyen egy rosszindulatú anyajegy?

A szakorvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy évente el kell menni szűrésre, melynek során egy speciális műszerrel, a dermatoszkóppal pontosan meg tudják állapítani, hogy mely anyajegy jelenthet veszélyt. Azonban egy dolgot mi is eltanulhatunk az orvosoktól, melynek segítségével nyomon követhetjük anyajegyeink változásait. Ez nem más, mint az angol elnevezésekből rövidített ABCD-szabály. Ez mutatja meg, hogy milyen változásokat kell figyelnünk az anyajegyeken.

Íme az ABCD-szabály

  • A (area): az anyajegy területének változása, a szimmetrikus vagy ovális forma, amelybe beletartozik a magasság is, vagyis az, hogy jobban kiemelkedik-e a bőr szintjéből, mint korábban
  • B (border): az anyajegy határának milyensége – ha például a széle nem éles vagy elmosódik, az növekedésre utal
  • C (color): színbeli változások – sötétebb, világosabb területek megjelenése
  • D (diameter): az átmérő változása
Anyajegy

Mikor szükséges szűrővizsgálatra menni?

Ha ezekben bármilyen változást tapasztalunk, tanácsos mihamarabb megmutatni egy bőrgyógyásznak! Vészjós jel lehet az is, ha az anyajegy nem csak megváltozik, de viszket, sérül nedvedzik vagy vérzik.

Szem előtt kell tartanunk azt a tényt, hogy Magyarországon az elmúlt 15 évben másfélszeresére nőtt a melanómák kóros átalakulásának száma.

Ezért jobb, ha nem legyintünk a napozás szabályait hangoztató figyelmeztetésekre! A melanóma a legveszélyesebb bőrdaganat. Festékes anyajegyekből képes kóros irányba átalakulni, például az erős ultraibolya-sugárzás hatására és attól függetlenül is, s rettentően gyorsan terjed a testben a nyirokrendszeren keresztül. Ha a melanómasejt bekerül az egész testet behálózó nyirokkeringésbe, akkor gyorsan áttéteket okozhat. A legalantasabb, legveszélyesebb, legkiszámíthatatlanabb daganatok egyike.

Mikor kell eltávolítani az anyajegyeket?

Ha a bőrgyógyász úgy ítéli meg, hogy veszélyes lehet, akkor az anyajegyet el kell távolítani. Ezt a beavatkozást már a sebészek végzik. Azt a beteg dönti el, hogy általános vagy plasztikai sebészre bízza a műtétet. Ahhoz, hogy ne hagyjon nyomot a beavatkozás, fontos, hogy a választott orvos rendelkezzen gyakorlati tudással. Legyen tapasztalata azzal kapcsolatban, hogy a test különböző területein milyen irányú metszéseket kell ejteni, ismerje a plasztikai varrástechnikákat, a lebenyes sebzárást, illetve azt, hogy hogyan lehet egy váratlan helyzetben is a legjobb eredményt elérni. Dr. Doleviczényi Zoltán Ph.D. szerint a beavatkozás során alkalmazott finom eszközökkel úgy kell bánniuk, hogy a lehető legszebbek legyenek a hegek. Lényeges az onkológiai gyakorlat, a különböző bőrdaganatok megfelelő sebészi ellátásának ismerete, valamint a jártasság az ilyen esetekben kialakuló nagy bőrhiányok plasztikai helyreállításában.

A valódi anyajegyeket, bőrdaganatokat szikével kell eltávolítani, és szövettani vizsgálatra kell küldeni, mivel csak így bizonyosodhatunk meg arról, hogy nincs benne rosszindulatú elváltozás.

– Még ma sem tudatosult eléggé az emberekben az a gondolatmenet, hogy az anyajegyeket azért kell figyelni, mert azokból bőrrák alakulhat ki, amibe bele is halhatunk – hívta fel a figyelmet dr. Hatvani Zsófia Phd. A szakorvos hozzátette: már áttét is keletkezhet úgy, hogy maga az anyajegy nem fáj, nem viszket, és ki sem áll a bőrből! Éppen ezért érdemes elmenni évente legalább egyszer bőrgyógyászhoz, hisz vannak olyan testrészeink, melyeket nem is látunk, így ellenőrizni sem tudjuk.

A szakorvos szerint mindenkinek figyelni kell az anyajegyeit, de vannak olyan típusú emberek, akiknek kiemelt gondot kell rájuk fordítania, hisz fokozott rizikócsoportba tartoznak.

Ilyenek a világosszőke, a vörös hajú, a fehérbőrű, a világos szemű vagy rengeteg anyajeggyel bíró emberek. A rizikócsoport tagjai azok is, akiknek valamelyik közvetlen felmenője bőrrákban szenvedett. A hajlam ugyanis sajnos örökölhető. Ezt bizonyítja, hogy több olyan gént is azonosítottak már, mely hajlamosít a bőrrákra, és generációról generációra továbbadódik.

– Egészséges anyajegynek számít az, ami szimmetrikus, egyszínű, homogén, aminek szép, szabályos széle van, és nem változik –

tudtuk meg Hatvani Zsófiától. A doktornő kitért arra is, hogy azért is érdemes rendszeresen járni bőrvizsgálatra, mert ha akad egy-egy gyanús anyajegy, arra minden alkalommal kiemelt figyelmet fordít a szakorvos. Ha azt észleli, hogy valamiféle változás indult el benne, akkor még időben el tudják távolítani, mielőtt még a rosszindulatú kategóriába kerülne.

Anyajegy

Napozás óvatosan, szolárium soha!

A napozás, azon belül is a leégések is rossz hatással lehetnek az anyajegyekre. A gyerekkori leégés pedig sokszorosan számít, így a kicsikre különösen vigyáznunk kell! – mutatott rá Hatvani Zsófia. A szoláriumot pedig mindenkinek el kellene kerülnie, hiszen a legnagyobb mennyiségben UV-A-t bocsát ki, ami olyan fokú stresszt okoz a sejteknek, hogy a melanóma irányába lökheti az egyébként egészséges anyagjegyeket. A statisztikák szerint azok, akik sokat jártak szoláriumba, 40-45 évesen nagy arányban melanómások lesznek, miközben jó eséllyel soha nem lettek volna azok, vagy csak 80-90 éves korukban jelentkezett volna ez a betegség.

Hatvani Zsófia a szépészeti beavatkozásokra is kitért. – Azért is fontos, hogy megfelelő szakember lássa el az ilyen kezeléseket, mert az anyajegyekre nem szabad rámenni a kezelés során. Ráadásul nagyon sokszor fordul elő, hogy a szépítendő területen gyanús anyajegy, vagy akár egyéb típusú bőrrák, illetve bőrrákot megelőző állapot, bőrtünet észlelhető, amit nem szakember nem is venne eszre, és esetleg nem helyesen a kezelést azon a területen is elvégzi – mutatott rá.

A jó hír azonban az, hogy aki rendszeresen, évente legalább egyszer – vagy ha fokozott rizikócsoportba tartozik akár félévente – ellátogat bőrgyógyászához, időben megelőzheti a bajt!

További információk és linkek:

Semmelweis - Önvizsgálattal és évenkénti anyajegyszűréssel megelőzhető a melanoma

National Geographic - Az anyajegy és a rák

American Cancer Society - How to spot skin cancer (Hogyan ismerhető fel a bőrrák)