Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

A mellműtét legyen életünk egyik legjobb döntése!

A mellműtét legyen életünk egyik legjobb döntése!

Egy mellműtét sokat lendíthet az önbizalmunkon, ám az élet minden problémáját nem oldja meg – vallja Dr. Traub Alfréd. Éppen ezért fontos körüljárni a valódi motivációt, hiszen az orvos és a páciens közös célja a műtét utáni teljes elégedettség. A plasztikai sebész főorvossal erről és a beavatkozás utáni legfontosabb szabályokról beszélgettünk.

Miket érdemes átgonolnia azoknak, akik mellműtétet szeretnének? Mi történik az első konzultáció alkalmával?

Az első és legfontosabb, amit tisztázni kell: csak akkor forduljanak a hölgyek orvoshoz, ha a mellműtét kérdése, illetve a mellükkel kapcsolatos problémáik legalább hetente kétszer rendszeresen eszükbe jut. Ha havonta-kéthavonta gondolnak rá, a gond nem valós. Ettől függetlenül persze bárki érdeklődhet! Én félórás, háromnegyed órás konzultációkat tartok, ami alatt elmondom, hogy jogosnak látom-e a panaszt, illetve, hogy mik egy műtét előnyei és hátrányai. Arra szoktam kérni a hozzám fordulókat, hogy ne rögtön a konzultációt követően döntsék el, akarják-e a műtétet vagy sem. Ez a beavatkozás ugyanis kockázatait tekintve pont olyan súlyú, mint egy átlagos sebészeti műtét.

Számomra az is szövődmény, ha a páciens elégedetlen a végeredménnyel. A cél az, hogy ha valaki 5 hét vagy 10 év múlva tükörbe néz, azt mondja: „ez életem egyik legjobb döntése volt”.

Gyakran előfordul, hogy a páciensek elég elégedetlenek a végeredménnyel?

Természetesen ebben a szakmában is – ahogy minden orvosi tevékenységben – előfordul. Éppen ezért fontos sokat beszélgetni már a konzultáció alkalmával, és kiszűrni azokat, akik azt hiszik, ezzel a műtéttel az egész életük jobb lesz. Általában ugyanis azok elégedetlenek, akik ezt várják tőlünk. Én mindig elmondom a pácienseknek azt is, hogy azért, mert mi elvégzünk rajta egy ilyen beavatkozást, az élete összességében még nem változik meg. Legfeljebb magabiztosabb lesz. Igazából ez a cél.

Ha igent mondtam a műtétre, hogyan tovább?

Kijelöljük a műtét időpontját. Ami nálam alapvető: a műtét napján a páciensnek egészségesnek kell lennie, és a menstruáció nem eshet a műtét napjára – mert akkor a nők vérzékenyebbek, gyulladásra hajlamosabb a szervezetük, és lelkileg is instabilabbak lehetnek.

Fontos, hogy a műtét napján herpeszük se legyen, mert az az immunrendszer meggyengülésének jele, és altatás szempontjából sem optimális, hiszen egy tubust kell helyezni a páciens szájába.

Elvégezzük a szükséges labor-, emlő-, illetve EKG- vizsgálatokat, és ha minden rendben, már nincs akadály.

Mi történik a műtét után?

Mindennel együtt nagyjából 8 napot szoktam kérni a páciensek életéből. Műtét után egy speciális szoros melltartót helyezünk fel, amit 1 hétig nem engedek levenni. Ez idő alatt „cicamosdás” van hosszas tusolások helyett. Egy éjszakát kell a klinikán tartózkodni, másnap kihúzzuk a csöveket, és bár hazamehet a páciens, de 1 hét kímélő életmód szükséges! Nem kell feküdnie, de 1-2 kg-nál többet nem emelhet, a karját jelentősen nem emelheti magasra, pláne nem súllyal. Lehet sétálgatni, de pl. autót vezetni csak a 8. naptól ajánlott.

Mikor kell visszamenni az első kontrollra?

Egy hét elteltével. Akkor levesszük a melltartót, és már tusolhat, fertőtlenítős folyékony szappannal a melleit is megmoshatja a 8. naptól. A varratok ekkor még benne vannak, azt 3 hét után távolítjuk el. Fontos, hogy ebben az időszakban lehetőleg lelkileg se nehezedjen a hölgyekre semmiféle teher. Ez az egy hét arra van, hogy a páciens magára és a gyógyulására koncentráljon.

Azt szoktam javasolni, hogy bátran vegyék igénybe a férjük vagy a nagyszülők segítségét. A varratokat 3 hét után vesszük ki. A szoros melltartót 8 héten át kell éjjel-nappal hordani, csak tusoláshoz veheti le a páciens az első hetet követően.

Általában 8 hét elteltével újra megvizsgálom a pácienseimet, aztán évente egyszer. Ingyenesen. Ez a műtét része.

Mikor térhet vissz a sport a mellműtéten átesettek életébe?

A legfőbb kérdés, hogy milyen sportról van szó. Általában a sporttevékenyéget 6 hét után javaslom. A mellműtét egyik legnagyobb ellensége a futás. 8-10 hétnél korábban futni tilos! Egyéb sporttevékenységet, például lábedzéseket, kitöréseket lehet végezni, de húzódzkodás, fekvőtámasz csak később jöhet szóba. 6 hét után szabad elkezdeni könnyített edzéseket. Körülbelül 3 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy minden korlátozástól megszabaduljanak.

Valójában a szabály egyszerű: minden olyat szabad csinálni, amit a természet megenged. Ami nem esik jól, azt ne csináljuk! Hallgassunk a testünkre!

A táplálkozást illetően mit javasol?

Fontos a bőséges folyadékbevitel és az, hogy lehetőleg puffasztó ételeket ne egyenek. A dohányzás pedig minden sebgyógyulásnál hátrány. Ha valaki nem tudja letenni a cigarettát, azt javasolom, hogy legalább csökkentse, hiszen ahhoz, hogy gyógyulni tudjon a seb, megfelelő keringésre van szükség a kapilláris erekben is.

További és bővebb információkért böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki az orvosodat!

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon és Instagramon további tartalmakért!