Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Védtelenek az orvosok a közösségi médiával szemben

Védtelenek az orvosok a közösségi médiával szemben

Gyakorlatilag ma bárki, bármit leírhat bárkiről a virtuális térben, főleg, ha ezt zárt csoportokban teszi, még csak lehetősége sincs az érintettnek, hogy megvédhesse magát. Egészen súlyos a kérdés, ha történetesen orvosról van szó, hiszen az egészségügy nagyon érzékeny terület, ahol akár ismeretlenül is elvehetik azt a bizalmat a gyógyítótól, ami az alapja ennek a munkának. Az Amerikai Plasztikai Sebész Társaság /ASPS/ felmérése szerint kimondottan árt ennek a munkának a közösségi háló. Dr. Kelemen Ottó Ph.D. plasztikai sebész főorvossal, egyetemi doktorral beszélgettünk a kérdésről, aki szerint bármilyen orvosi munka alapja a tisztelet, a megbecsülés, a bizalom és a felelősség. Mindez pedig kölcsönös kell, hogy legyen.

Hogy milyen károkat tud okozni egy-egy felbőszült páciens ámokfutása? Arról orvosok sora tudna mesélni. Mára a közösségi háló olyan lehetőségeket ad bárkinek a lejáratására, ami ellen az érintetteknek szinte semmilyen lehetősége sincs fellépni, illetve mire sikerül elérni, hogy eltávolítsanak egy becsmérlő hozzászólást, addigra az már hatalmas presztízs veszteséget okozott. Különösebb bizonyíték sem kell hozzá, hogy bármit leírjanak, mert a hitelességét nem ellenőrzi senki. De vajon kinek tesz jót a vélt, vagy akár a valós szennyes kiteregetése a nagy plénum elé? Így például kinek segítenek az egészségügyről, vagy jelesül a plasztikai sebészetről, egy-egy orvosról elterjesztett szinte horrorisztikus történetek? Ráadásul ez többnyire zárt Facebook csoportokban történik, ahol fikarcnyi esélye sincs a lejáratott orvosnak reagálni. Az egész hitelességét talán az mutatja meg legjobban, hogy pénzért cserébe bármelyik doktor megvásárolhat pozitív kommenteket. Vagyis nem valós reklámot árulnak, hanem véleménynek tűnő bejegyzéseket.

Utána olvastam Dr. Kelemen Ottó pályafutásának, szakmai munkájának és nem utolsó sorban véleményeknek, amiket páciensei írtak, mielőtt elmentem a beszélgetésre. Az, hogy 38 éve dolgozik orvosként, 26 éve plasztikai sebész, megannyi nemzetközi és magyar szakmai szervezet tagja és komoly szakmai cikkeket publikál, ez egy dolog. De emellett orvosi hitvallásában a holisztikus szemléletet tartja szem előtt, a test és a lélek kölcsönhatásait, mert neki mindkettőre figyelnie kell. A visszajelzéseket olvasva reménytelennek tűnő esetek, komplikált beavatkozások utáni hálák sorát láttam, de ami a leginkább feltűnt, hogy mindegyikben benne volt, hogy Kelemen Ottó ezt szívvel csinálja. 

Ennek dacára ő is elszenvedője az ilyen támadásoknak. Tehetetlenül.

„Az ember azt gondolná, hogy az ilyen virtuális közösségi terek segítők és támogatók, könnyebben megtaláljuk ismerőseinket, megoszthatjuk élményeinket, tapasztalatainkat, de én álmomban sem gondoltam volna, hogy teljesen ellenőrizetlen felületet adhatnak a nagyon is kártékony ámokfutásoknak. Az pedig még veszélyesebb, hogy vannak, akik ezt a felületet választják olyan orvosi ügyek kitárgyalására, aminek a helye az orvosi rendelő. Zárt csoportokban, gyakran álprofilokon, fizetett bejegyzések...minden kontroll és bizonyítási kényszer nélkül kerülnek ki rémtörténetek, amelyekben ráadásul orvosokat is nevesítenek. Megosztanak rémisztő képeket, amikkel szintén a munkánkat minősítik úgy, hogy azt senki sem nézi, hogy mi is történt valójában”- kezdi Dr. Kelemen Ottó, aki a párbeszédben és a pácienseivel kialakított bizalmi viszonyban hisz, mert ez az egyetlen, ami az orvos munkáját segíti.

„A pályán töltött közel négy évtized alatt én is hibáztam, hogyne történhetne ilyen? De én az az orvos vagyok, aki a felelősségét adott esetben elismeri, mert másként nem lehet további károk nélkül megoldani a helyzetet.

Az igazi hiba az, ha ezt nem ismerjük fel és nem teszünk meg mindent, hogy megoldjuk. De borzasztó nehéz, amikor mondjuk a páciens leül velem szemben, de nem mond el egy sor olyan információt, ami nagyon is befolyásolja a beavatkozás kimenetelét.

Például elhallgatja, hogy sokféle étrend kiegészítőt szed, ami a véralvadást jelentősen befolyásolja. Volt ilyen szövődményes esetem, és a körülmények ellenére vállaltam a felelősséget, érzelmileg is megérintett ez az eset. Segítettem a páciensnek és peren kívül megegyeztünk. Vagy említhetek egy másik esetet, amikor felkeresett egy fittness edző, hogy hozzam rendbe a 15 éve viselt mellimplantátumait, lehetőleg gyorsan, mert csak rövid ideig tartózkodna itthon. És látok egy szétrepedt és egy kőkemény betokosodott implantátumot, mert hát, a beültetés óta kontrollon sem volt. Megteszek mindent, hogy mégis megoldjunk egy ilyen elhanyagolt és súlyos szövődményes esetet, ami nagyon nem egyszerű, az eredmény pedig azonnal, nyilván nem lesz tökéletes és indul a mocskolódás és a lejáratással fenyegetés. Amire érdemben még reagálni sem tudok. Minket, plasztikai sebészeket nem illet meg a jó hírnévhez való jog? A nyilvános válaszadás joga? és nem érvényesíthetjük személyiségi jogainkat??Vagyis de. Ha fizetek azért, hogy engem fényező bejegyzések is megjelenjenek.

Megkeresett, de név nélkül, az egyik ilyen Facebook zárt csoport tagja, hogy fizessek heti 20 ezer forintot és kapok jó véleményeket..., és nyilván azok is épp annyira lennének hitelesek.

Ma megtörténhet az, hogy egy hölgy, aki az elmúlt években is elképesztő energiát fektetett a plasztikai sebészek lejáratásába, könyveket ad ki, amiben az orvosok neve ugyan kitalált, de mégis sejthető a sztoriból, hogy kikről van szó, az az írónő ezeken a közösségi portálokon név szerint említ kollégákat. Joga van könyvet írni és nyílt levélben megszólítani vezető plasztikai sebészeket, de nincsen joga valótlanságot leírni róluk. Évekkel ezelőtt engem is elért ez a tudatos hírnévrontó hullám, amikor a könyv alapjául szolgáló perben eseti igazságügyi orvosszakértőnek kértek föl, de gyorsan visszaadtam az ügyet. Annak ellenére, hogy semmit nem tettem, innentől a peres felek célkeresztjébe kerültem. Elképesztő történetek keringenek, ezeknek mind az elejét lehetne venni, ha a meglenne egymás tisztelete, megbecsülése és nem győzöm hangsúlyozni: a bizalom. Ha meghozunk egy döntést és felkeresünk egy orvost, akkor már az első konzultáción eldől, hogy megvan-e az a bizonyos bizalmi kémia a két ember között. Doktor és páciens e nélkül - főleg a mi szakterületünkön - nem igazán fog tudni együttműködni. A bizalmat aztán mindkét oldalról tovább kell erősíteni, fontos eszköz ebben a folyamatban a párbeszéd. Mindent meg lehet és meg is kell beszélni”- vallja a szakember.

És hogy mennyire kártékony a megannyi ellenőrizetlen információ?

Az Amerikai Plasztikai Sebész Társaság /ASPS/ 2019. évi felmérésébe mintegy 30 ezer embert vontak be, hogy megtudják, mennyiben segíti, vagy éppen nehezíti meg a plasztikai sebészek munkáját - a konzultációt és a felkészülést a műtétre - a közösségi médiából gyűjtött információ. A felmérésből kiderült, hogy az esetek kétharmadában téves információkat olvastak az érdeklődők. Ezeknek a szakmailag nem helytálló információknak a tisztázása időt, energiát, türelmet igényelt és igényel a mai nap is, mivel a hazai helyzet hasonló az Amerikai Egyesült Államokbelihez.