Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Segítség! Mit tegyek, ha depressziós vagyok a plasztikai műtétem után?

Segítség! Mit tegyek, ha depressziós vagyok a plasztikai műtétem után?

Biztosan rengeteg elvárás kavargott a fejedben, mialatt felkészültél a plasztikai beavatkozásodra. Elképzelted milyen lesz az eredmény, milyen lesz a gyógyulási idő, és hogyan fogod megoldani a hétköznapi problémákat felépülésed során. Azonban van egy pont, amire nem lehet felkészülni: a műtét utáni depresszió.

A műtét utáni gyötrő szomorúság

Teljesen normális, ha egy műtét után rendkívül szomorúnak érzi magát a páciens, ez nemcsak a plasztikai beavatkozásoknál van így. Ennek ellenére mégis meglepi az embereket. Egy normál műtét esetében kicsit elfogadottabbnak tűnhet, ha valaki depresszióban szenved, hiszen bizonyos esetekben még fel sem készülhetett rá a páciens és a körülmények sem a legideálisabbak. Egy plasztikai műtét azonban más.

Egyfajta pozitív, ünnepi hangulata van, hiszen a rég várt átalakulásod pillanata, eredménye érkezett el. És nem azt várod el önmagadtól, hogy lehangolt legyél.

Tudd, hogy ebben az esetben a depresszió nem az eredményedről szól. Nem azért érzed magad letörtnek, mert nem vagy elégedett. Ez az érzés általában több, különböző tényező kombinációja, amely még inkább felerősödik, ha valaki nincs hozzászokva. 

A legtöbb páciens számára ez a időszak csupán néhány napig tart, esetleg egy hétig. Ahogy gyógyulsz, erősödsz, egyre jobban alszol, a hangulatod is visszatér a normális szintjére, és a depresszió feloldódik.

Ezeket a leggyakoribb tényezők, amelyek hozzájárulnak a műtét utáni lehangolt állapothoz:

 • a fájdalom és a kellemetlen érzés miatt alvási zavarokkal küzdesz
 • alacsony az energiaszinted, mert a tested a gyógyításra összpontosít
 • bűntudatod van, amiért kimaradsz a munkából vagy nem tudsz segíteni a házimunkában
 • másokra kell támaszkodj, amikor amúgy egy teljesen független életet élsz
 • szorongsz a végeredmény miatt
 • aggódsz, hogy a fájdalmad és egyéb tüneteid normálisak-e vagy sem
 • a felépülési idő miatt el vagy szigetelve a hozzátartozóidtól

Mikor kell komolyan venni a műtét utáni depressziót?

A legtöbb esetben nem kell aggódnod emiatt. Azonban ha egy hétnél tovább tart, vagy tényleg rendkívül extrémen magadba roskadtál, fordulj orvosodhoz, és kérj tőle támogatást. Ha olyan erős depressziót tapasztalsz, ami már aggodalomra adhat okot, akkor ne becsüld alá, nem szégyen segítséget kérni!

Ez a néhány tipp segít majd átvészelni ezt a nehéz időszakot

Mindenki más fokú letargiát érez a műtéte után. Van néhány dolog, amely a legtöbb esetben a minimálisra csökkenti a szomorúság szintet. Íme:

 • Ne csak a műtét eredményével kapcsolatban legyenek reális elvárásaid, hanem a gyógyulási időszak tekintetében is! Informálódj, hogy mi az, ami még mentálisan normális, és ehhez tartsd magad.
 • Ügyelj arra, hogy nyomós okok miatt dönts a plasztikai beavatkozás mellett. Bár ezek az indokok eltérőek, fontos, hogy mind esztétikai, mind plasztikai beavatkozásod és átalakulásod középpontjában Te magad állj, ne pedig mások.
 • Kövesd az orvosod utasításait! Ne szedj több fájdalomcsillapítót, mint amennyit előírt Neked. Ne erőltesd meg magad, csak annyit mozogj, dolgozz, amennyit még kényelmesnek érzel a felépülésed során.
 • Keress olyan szabadidős tevékenységeket, amik lefoglalják az elméd. Ilyen lehet például az olvasás, podcast hallgatás, sorozatok nézése, vagy más olyan fizikai  erőfeszítést nem igénylő cselekvések, amelyek megakadályoznak abban, hogy túl sokat agyalj.

Ha már a plasztikai beavatkozásod előtt klinikai depresszióban szenvedsz, akkor további lépéseket kell tenned, hogy megfelelően felkészülhess a műtétre. Erről pedig feltétlenül tájékoztasd plasztikai sebészedet is.

Végül, bármi is történjen a felépülésed alatt, légy türelmes, megértő és kedves önmagaddal!

A plasztikaesztétika.hu küldetése, hogy minden beavatkozásra készülő páciens a motivációja szerinti eredményt élvezhesse. A páciens nyugodtan élje meg a kezelésre való felkészülést, és a felépülése alatt és az az utáni időszakban is elégedett legyen a döntésével.

További és bővebb információkért böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki az orvosodat!

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon és Instagramon további tartalmakért!