Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Segítek megtalálni a legjobb kezelést megereszkedett, megnyúlt bőrödnek

Segítek megtalálni a legjobb kezelést megereszkedett, megnyúlt bőrödnek

Edzhetsz úgy, mint egy bolond, fürödhetsz a legdrágább fiatalító termékekben, ha mit sem érnek. Sok ember csak az orvosoknál találja meg a megoldás, hogy arcbőre újra feszes és fiatalos lehessen...

Nyugalom, azért nem kell azonnal kés alá feküdni, szerencsére már léteznek nem műtéti kezelések is arcbőröd feszességének javítására, akkor is, ha súlyosabb esetről van szó. Nézzük milyen lehetőségeid vannak figyelembe véve, hogy milyen a bőröd típusa, és mennyire számítasz “súlyos” esetnek.

De mindenek előtt, pontosan mi is a bőr feszessége?

Egyszerűen fogalmazva a megnyúlt bőr állapotának a leírására használják. A bőr megereszkedését és feszességének elvesztését a kollagén és az elasztin hiánya okozza. Előbbi szervezetünk egyik legfontosabb szerkezeti eleme, éppen ezért a bőr építőkövének is hívják.

Van egy rossz hírem: 20 éves korod után évente 1%-kal csökken tested kollagéntermelése, és mindemellett az elasztint is elveszíted szervezetünkből.

De hogy miért is van ennek negatív hozománya? Az elasztin egy olyan fehérje, amely az elasztikus szálak belsejében található meg, és a bőr feszességért felelős. Ha ez az anyag eltűnik a szervezetedből, akkor értelemszerűen bőröd feszessége is megszűnik.

Nem csak az öregedés okozza a bőr megereszkedését

Szomorú tény, de ahogy öregszik a tested, folyamatosan alakul, és sajnos ez nem válik előnyödre. Ez elől senki sem menekülhet… Az idő előrehaladtával bőröd is drasztikusan megváltozik, és persze, egy dolog a ráncok megjelenése, de a következő lépés a bőr megereszkedése, megnyúlása.

Viszont! Nemcsak az öregedés felelős a bőr állapotának romlásához.

A genetika, az étrend, az életmód, a stressz, a dohányzás, és a napfény is nagy ellensége bőrödnek. Ezeket kiegészítve nem mehetek el a hormonális változások mellett sem. Akár szülés, akár súlynövekedés, -csökkenés okozza a hormonszint változását, kihatással lehet a bőr szerkezetére.

A genetikai hajlamot, és a befolyásolhatatlan változásokat a testben nem tudod elkerülni, azonban vannak apróságnak tűnő dolgok, amiket még is megtehetsz bőröd egészségének és fiatalságának megőrzésének érdekében. A dohányzás például egy olyan tevékenység, ami mellőzhető, sőt felhagyása még rendkívül sok más előnnyel jár. Emellett fordíts kellő figyelmet a napfényvédelemre, hogy a gyönyörű, barna bőröd később ne az ellentétes hatást váltsa ki. Próbálj egy picit jobban odafigyelni az egészséges étkezésre. Fogyassz antioxidánsokban gazdag ételeket, mert ezek segítenek a sérült bőr helyreállításában.

Ha kellő figyelmet és energiát tudsz fordítani kollagén-, és elasztin-szinted javítására, a bőr megereszkedésének folyamata lelassulhat, vagy még akár vissza is fordulhat!

A megereszkedés is egyénenként változó

Mindig hangsúlyozom, hogy nem vagyunk egyformák, mindenki más típusú, és más vagy más mértékű megoldás segít az állapotán. Így van ez a bőrrel is. A bőr feszességének szintje három kategóriába sorolható: enyhe, közepes és súlyos.

Enyhe az, amikor észreveszed, hogy egy kicsit megnyúlt a bőröd az arcod középső részében, de például a nyakadon még nincs különösebb változás. Amikor közepes, vagy már súlyos helyzetbe kerülsz, akkor látni fogod, hogy a nyakadon lévő bőr is megereszkedett, nyaki izmaid kirajzolódnak, és az arcbőröd megnyúlása miatt a szád szélei lefelé fordulnak.

Általában akkor kényszerülsz műtéti beavatkozásra, hogyha a nyakadon már nagyobb mennyiségű laza, megnyúlt bőr keletkezik.

A műtéttől való félelem miatt korábban sokan csak valamilyen töltőanyagot kértek a páciensek a megereszkedett területbe, hogy újra fiatalos lehessen megjelenésük. Sajnos azonban az eredmény eltorzította a pácienseket, aránytalanná vált arcuk megjelenése, így nem nagyon volt más lehetőségük az orvosoknak, mint a műtét.

Ezután jött a rádiófrekvenciás kezelés, ami ki szerette volna váltani a műtétet. Ezzel azonban az a probléma, hogy az eredmény csak néhány hétig élvezhető, majd a bőr visszatér a megereszkedett formájába. Olyan mint az edzés: egy edzés, nem edzés. Ha nem végzed rendszeresen, akkor hosszú távon nem lesz látható eredménye.

A technika és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően már vannak nem invazív módszerek a megereszkedett bőr kezelésére. Ilyen például az ultrahangos és mikro tűs rádiófrekvenciás eljárások.

Az invazív eljárás lényege, hogy a testet és a szervezetet a lehető legkisebb mértékben terhelik meg, így csak kevés szövet sérül.

Ez a megoldás Neked, ha bőröd enyhén megereszkedett

Ha az arcbőröd és a nyakadon lévő bőr enyhén megereszkedett, akkor a Themage vagy az Ultraterápia lehet számodra a megoldás. A Thermage a rádiófrekvenciás kezelés egyik típusa. Nagy előnye, hogy elég évente egyszer vagy kétszer elvégezni az eredmény fenntartása érdekében. Az Ultraterápia ultrahang segítségével hőhatást hoz létre a bőr felszíne alatt, amely hatására megfeszül a bőr.

Kezelések közepesen megereszkedett bőrödre

Ha már nagyobb mértékben megereszkedett a bőröd, de még nem szeretnél, vagy nem is szükséges a műtéti beavatkozás, akkor a minimálisan invazív, hő alapú kezelések fognak Neked segíteni. Ilyen például a ThermiRF, a FaceTite vagy a Renuvion kezelés.

A Thermi RF kezelés során egy kis szúráson keresztül melegítik a bőr alatti szövetet. Ez segít a nyak megfeszesítésében. Emellett a FaceTite szonda segítségével szállítja az elektromos energiát a bőrben, a Renuvion pedig héliumból származó plazma- és rádiófrekvenciás energiát használ, hogy arcodnak újra fiatalos lehessen a megjelenése.

Ezek a kezelések nagyon hatékonyak, azonban csak akkor, a tapasztalt orvosok végzik el őket, ugyanis fennáll a bőr átégésének veszélye.

A kezelések eredménye akár két-három évig is tartósak, azonban nem szabad elfelejteni, hogy nem helyettesíti a nyakplasztikát. Csupán 20-30%-ban fog javulni a bőr állapota.

Súlyos esetekre is tudok megoldást

Nem sebészeti eljárások bármilyen testen alkalmazhatók, azonban nagy valószínűséggel nem fogják elérni a kívánt eredményeket, főleg akkor, ha szülés vagy nagymértékű fogyás okozta a bőr megereszkedését. Ebben az esetben általában a karon, a mellen, a hason és a combon keletkezik rendkívül sok bőrfelesleg. Ekkor elkerülhetetlen a bőr műtéti eltávolítása.

Ugyanez a helyzet az arc esetében is. A tökéletes eredmény elérése érdekében mini vagy teljes arcplasztikát javaslom. Egy nagyon fontos dolgot azonban sokan elfelejtenek.

A legtöbben úgy gondolják, hogy egy arcplasztika mindenre örök megoldást nyújt.

Ha nem szeretnéd, hogy bőröd visszatérjen a normál öregedési folyamathoz, akkor évente legalább egyszer el kell végezz Thermage vagy Ultraterápiás kezelést.

Kiemelt kép: cottonbro fotója a Pexels oldaláról