Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Reflektorfényben a C-vitamin

Reflektorfényben a C-vitamin

A C-vitamin nemcsak erős antioxidáns, de sokszorosan bizonyított tény, hogy segít stimulálni a kollagéntermelést. A bőrápolásban a C-vitamint bőrvilágosító és öregedésgátlóként egyaránt használják.

Mégis, sok kérdés merül fel, mint például miben van a legaktívabb formában jelen, és milyen erősségű koncentráció megfelelő a bőrnek. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk a C-vitaminnal kapcsolatos kérdéseket, ami hatással lehet a bőrápolásotokra, és elkülönítjük a tényt a fikciótól.

Milyen előnyei vannak a C-vitaminnak a bőrre?

Először is a C-vitamin egy népszerű antioxidáns, ami azt jelenti, hogy semlegesíti a bőrben az oxidatív stressz hatására keletkező szabad gyököket. Ez a fajta stressz elsősorban a nap károsodásának következménye, ezért a C-vitamin segíthet megvédeni a napsugárzástól. Ez nem jelenti azt, hogy helyettesítheted a fényvédő krémet, hanem a  leghatásosabb módszer, ha a napvédő krémmel együtt használod. A C-vitamint gyakran használják bőrfehérítő szerként is. Ez összefügg mind az antioxidáns tulajdonságokkal, mind azon képességével, hogy gátolja a bőr pigment termelését. Tehát amellett, hogy megakadályozza a szabad gyökök károsodását, segít abban is, hogy a bőr helyreállítsa magát az oxidatív stressztől. Ezért a napfoltok és a napkárosodás által okozott egyéb hiperpigmentációs foltokat a C-vitaminnal segítheted megakadályozni vagy helyrehozni. Ez egyenletesebb bőrszínt eredményez, ami által bőröd egészségesebbnek és üdébbnek tűnik.

A C-vitamin emellett gátolja a melanin képző lépéseket, amelyek kevesebb pigmentképződést eredményeznek.

Ennek köszönhetően szebb megjelenése lesz a bőrnek, és nem károsítja a pigmenttartalmú sejteket.

A C-vitamin másik bőröregedésgátló előnye, hogy serkenti a kollagéntermelést, valamint elősegíti a jobb minőségű kollagén létrehozását. Mivel a kollagén az a fehérje, amely felelős a bőr feszességéért és teltségéért, a fehérje termelésnek a növekedése és minőségének a javulása segíthet kisimítani a ráncokat, növelheti a bőr vastagságát és rugalmasságát.

A C-vitamint egyre inkább gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt is használják. Kimutatták, hogy gátolja a gyulladásgátló mediátorok aktiválódását. A bőrápolásban ez azt jelenti, hogy segíthet enyhíteni a gyulladásos állapotokat, például a pattanásokat és a rosaceát.

Hogyan építsd be a C-vitamint a bőrápolási rutinodba?

Ami a bőrápolást illeti, azon túl, hogy a C-vitamin a normális egészséges étrend része, a fő előnyök a C-vitaminnak a közvetlen bőrre történő felviteléből származnak. A legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni, a C-vitamin típusa és koncentrációja. Ez azért fontos, mert a C-vitamin instabil, ezért kell egy olyan termék, amely elég stabilan adagolja a bőr számára a C-vitamin forrást. Alkalmazásakor a bőr megfelelő rétegéig be kell juttatni. A másik kérdés a koncentrációval kapcsolatos.

A C-vitaminnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy hatékonyan hasson a bőrre, de nem lehet olyan erős, hogy irritálja vagy megégesse a bőrt.

Zavaróan sokféle C-vitamin létezik. Ezek közül a leggyakoribb az aszkorbinsav és a magnézium-aszkorbil-foszfát. Az aszkorbinsav és a magnézium-aszkorbil-foszfát egyaránt a C-vitamin vízoldékony formája. Az aszkorbinsav a C-vitamin legnépszerűbb formája, amelyet a bőrápolásban használnak, mivel a legnagyobb hatékonyságú, és a bőrre felvéve leggyorsabban szívódik fel. Azonban kevésbé stabil, és megfelelő oldatban kell elkészíteni az eltarthatóságának meghosszabbítása érdekében.

A magnézium-aszkorbil-foszfát viszont stabilabb és affinitása van a zsírhoz, ami megkönnyíti a bőrbe való behatolást. Segít a bőr hidratálásában és a vízvesztés megelőzésében is.

A C-vitaminnak számos más formája létezik, mint például a 3-O-etil-aszkorbinsav vagy az Ester-C, amelyek számos bőrápolási termékben megtalálhatóak, és amelyek hatékonyabbak és stabilabbak. Érdemes figyelni minden olyan jövőbeni vizsgálatra, amely ezeket összehasonlítják az aszkorbinsavval vagy magnézium-aszkorbil-foszfáttal bőrápolás céljából.

Tudományos kísérletek szerint a C-vitamin hatékonysága 20%-os koncentrációval eredményez láthatóbb hatást, viszont ez 20%-os koncentráció fölött ez tetőzik. Ennél magasabb koncentrációjú C-vitamin bőrirritációt vagy -károsodást okozhat. Tanulmányok kimutatták, hogy a legnagyobb hatékonyságot a 20%-os C-vitamin alkalmazásával és 8 óránként történő felvitellel érhetünk el, hogy a C-vitamin állandó tartalékot képezzen a bőrön, amely felerősíti  az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását.

Manapság már megtalálhatod a C-vitamint szérumok, krémek és pakolások formájában is, a szérumok tartalmazzák a C-vitamin aktív formáit. Egy másik kulcskérdés a C-vitamin elkészítése.

Kimutatták, hogy a C-vitamin antioxidáns hatása fokozódhat, ha E-vitaminnal és Ferulinsavval (egy másik antioxidáns) együtt alkalmazzák.

Reméljünk érdekesnek találtátok cikkünket és segítettünk javítani vagy új ötletet adni napi bőrápolási rutinjaidhoz. További tartalomért kövessetek minket Instagramon, Facebookon és Pinteresten.

Kiemelt kép: Ivan Samkov fotója a Pexels oldaláról